Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    752
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.685
Поени од реакции
8.514
Не ова е колку јазици се зборат вкупно. Јас зборам за државни. Кои се користат во републики и нивни органи и тн.
Tokmu toa i pishuva na linkot!

Nach Artikel 68.1 der russischen Verfassung ist das Russische die Amtssprache der gesamten Russischen Föderation. Den Republiken ist es jedoch nach Artikel 68.2 gestattet, auf ihrem Territorium eigene Amtssprachen festzulegen, die neben dem Russischen gebraucht werden können. Russland garantiert darüber hinaus nach Artikel 68.3 allen Völkern das Recht, ihre Muttersprache erlernen und erhalten zu dürfen.[3]

Die 22 (einschließlich der international umstrittenen Einordnung der völkerrechtlich zur Ukraine gehörenden, auf der Halbinsel Krim gelegenen Republik Krim) Republiken der Russischen Föderation haben auf ihrem Territorium neben dem Russischen folgende 35 Amtssprachen festgelegt:

35 Amtssprachen- Znaci 35 drzhavni Jazici pokraj ruskiot ili 36 site zaedno!
I se nabroeni kade se koristat, citaj ja celata strana!

Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.350
Може да им се верува ама ако се покриени со вода, како дел од океан. Март 2022 заврши било какво договарање а со тоа и вратите од пеколот ни се широко отворени.
Почакај малце…
“Францускиот предлог” ака бугари у устав, книги и историја… уште не е поминат кај нас :facepalm:
Сеуште имаат шанса за дипломатски “успех” после велепредавството во Нивици!
Нема дно што не може да го пробиеме…

(бтв, мислиш русите не фаќаа белешки?!)

Член од
10 јануари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
1.902
Денес може да се каже, барем за оние со 1 функционална мозочна клетка, буквално црно на бело, на папир, потпишано од украинците, дека се стави крај на глупостите што ги тропаат форумските нацисти од почетокот во врска со целите на Русија и особено за фамозното "поразување" у Киев.

Фино лепо напишано и прифатено, целите на Русија си биле баш оние што отсекогаш ги зборевме. Донбас, Крим, демилитаризација, неутралност. Крај. Точка. Ниту цела Украина, ниту Киев, ниту пола Украина ниту поголем дел од Украина, ниту некакви империјалистички соништа, ништо. И тоа не цел Донбас, туку на позициите од пред 24.02.

И толку биле добродушни и широгради, понудиле/прифатиле безбедносни гаранции за Украина покрај западните и плус Кина да им биде.

Таква заштита и безбедносна гаранција би немал никој у свет, подобро и од нато и од све.

И да не го прифатиш тоа, да ја зачуваш цела држава, да обезбедиш сигурна иднина за сите, да нема жртви, да нема уништување, да не закопаш индустрија и економија, да не уништиш цела држава и народ е најголемото зло што можеше да и се случи на Украина.

И кој го исфорсира тоа? На чело со кловнот Борис Џонсон, цел наци запад. Како и секогаш досега. Сега ќе пишува колумни у весник дур еден цел народ и држава уништи за век и веков.

Ако уште не му е јасно на некој кој е сатрапот на Украинците а кој им мислел добро, никат нема да му стане јасно.

Да се паметни, има да земат тој зелениот нацист на најтешка смрт да го осудат на вечни мачење и би си го барале Путин да им биде Претседател, т.е. да си влезат кај него у федерација.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.319
Поени од реакции
13.937
@MASTERPIECE
Не знаеш ти ништо. Слушај го кловнот Шолц кој вика дека Путин сака империја да гради и читај ги тука воените мастерјмандови кои викаат дека со 200.000 трупи цела Украина ќе ја освоеле :kafence:

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.162
Поени од реакции
5.944
"Indeed, Ukraine was heavily militarised at the time of the beginning of its [special military operation, as the Russian Federation calls the war against Ukraine – ed.]. And, as [Russian President Vladimir] Putin said yesterday, one of the tasks was to demilitarise Ukraine.

In fact, this task is largely completed. Ukraine is using less and less of its weapons. And more and more it uses the weapons systems that Western countries supply it with."

Да имаше спорт ментална гимнастика на олимпијада, Русија континуирано ќе освојуваше злато, сребро и бронза без конкуренција...

Член од
10 јануари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
1.902

Да имаше спорт ментална гимнастика на олимпијада, Русија континуирано ќе освојуваше злато, сребро и бронза без конкуренција...
Исто така, да имаше спорт демилитаризирање на нацистички држави и воени сојузи на олимпијада, Русија континуирано ќе освајаше платина, дијамант, злато, сребро, бронза, бижутерија, старо железо.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.369
Поени од реакции
7.139
голема нервоза ги фаќа зелински и западните сатанисти што луѓето кои ги праќаат во големата контраофанзива одлучуваат да живеат(се предаваат цели батаљони) наместо да умрат за сатанистичката кауза осудена на пропаст

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.370
Поени од реакции
6.057
Епа истото што јас ти реплицирав само со други зборови си го напишал. Да, си гледале свои интереси и потпишале договор за ненапаѓање. Ниту тоа ги прави нацисти, ниту соработници. Само мудри политичари. А како што ти пиша друг член, и тоа не сакале но биле приморани откако сите други одбиле да склучат пакт со ссср. Епа ок, јадете го наци пенисот ако ви е толку убаво им рекле.
Ама не ги прави и жолчни непријатели на нацизмот, како што сака да се претстави тука демек ако не беа тие потоп...

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.515
Поени од реакции
23.567
Само што видов дека искочи видеото.

Epa i nie nejkevme Bugarite da dojdat da ne branat od Osmanliite, oti znaevme so ke bidi podocna koga Osmanliite ke zaminat.... Taka da ne mozes da gi obvinis Poljacite...
Можеби навистина сакале да помогнат, а можеби сакале да ја окупираат Полска, никогаш нема да знаеме, но тоа што знаеме е дека Полска ја одбила понудата на Советскиот Сојуз и учествувала во делбата на Чехословачка заедно со нацистите.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Вчера стварно бил катастрофален ден на Украинциве. Партал ги напраиле. Има најава дека најверојатно ќе ја откажат офанзивата. Третата Украинска армија е на пат да биде уништена, дали ќе се гради четврта.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Железо се тенковите, авионите и другата опрема која се лесно надоместува, изгубените војници не можат да се надоместат, јас и тие неколкумина членови што пишат овдека се единствените кои ги споменуваат жртвите од Рускиит наци окупатор, вие ја славите нивната смрт, а пеплосаните градови и села сигурно на скринсејвери ги имате.

Отпадот- твои колеги на темава не знам колку видеа и твитови од убиени украинци имаат стаено, и тоа дури и од цивили кои се илјадници километри од фронтот оддалечени, и тоа во нивните болни глави си го сметаат за личен успех.

Тоа не треба многу да го чуди никој пошто до скоро славеа лик како Кадиров - талибанец козоебач сепаратист, кој е бетер од нашето учк, ама сепак си го сакаат.

Од тука и контрадикторно е што не се идентификувате идеолошки со учк , вие испаѓа дека се залагате и подржувате исти каузи и исти доктрини.
Се додека не признаеш дека моментално Украина ја водат обожаватели на психопати од типот на Степан Бандера и Шушкевич по чие водство се направени најгнасните злосторства врз цивилното население во втората светска војна нема што да ми продаваш приказни за наводната хуманост на ЕУ и НАТО. Истите тие ги поддржуваат учките во Македонија на кои сега се повикуваш. Ама затоа тоа исто НАТО не ти смета кога ги поддржува нацистите во Украина а што би ти сметало кога си добро подмачкан за овде да ни продаваш празни приказни за хуманоста на НАТО.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Famine losses by region
OblastTotal Deaths (1932–1934 in thousands)Deaths per 1000 (1932)Deaths per 1000 (1933)Deaths per 1000 (1934)
Kyiv Oblast1110.813.7178.77
Kharkiv Oblast1037.67.8178.94.2
Vinnytsia Oblast545.55.9114.65.2
Dnipropetrovsk Oblast368.45.491.64.7
Odesa Oblast326.96.198.82.4
Chernihiv Oblast254.2675.711.9
Stalino Oblast230.8741.16.4
Tyraspol68.39.6102.48.1

Еве список по смртност по региони Сталино Област е Донецк, Тираспол е Транситриа. Како што гледаме ако ги собереме Руските региони и споредиме со Украинските, гладта убила исто онолку Руско население во Украина, колку и Украинско. Притоа тука не збориме за надвор од Украина. Каде што умреле уште толку, највеќе Руси и Казахстанци.

Последно уредено:

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.370
Поени од реакции
6.057
СССР пред се е нарекуван Русија од твоите западни спонзори. За подобро да помине кај нивниот глуп народ.
СССР е сон и на Путин. Имаш милион изјави каде вели дека пропаѓањето на СССР е трагедија за Русија...

Значи вака сега, тоа што историски гледано добрата страна на Русија, тогаш океј е да се поистоветува со СССР (како антифашистичката борба) а тоа што не чини, тогаш зошто се смета Русија за наследник, тоа е западна пропаганда и слично.

Еве ти зборови на Путин:

What’s the disintegration within the USSR? That’s the collapse of historical Russia called the Soviet Union.".

бтв. Не ја бранам таа гнидата која ја цитираш, туку онака на тоа ти реплицирам :)

Kajgana Shop

На врв Bottom