Пророкот
Ќе ме биде...
па не си баш во право за историјава. Трката прво оди од село во град, со забрзана индустријализација и петолетките, национализација, колективизација и експропријација посебно од 50-ти наваму. Луѓето мигрираат од село во град затоа што интензивно се гради индустрија која дотогаш скоро и да ја немало во такви размери во Македонија. Дотогаш до 60тите не можевме да се пофалиме ниту со високообразовни кадри.
Автоматски споено мислење:
Во секој случај движењето село-град е сегде, не само Македонија или Југославија.
Да, ама муабетот не ми насочен за и околу миграцијата „село-град„, оти таа беше изведена присилно, идеолошки и „прагматски„, со цел да се изведе историски скок од феудализам во соц-реализам, со вештачко идеолошко создавање на работничка класа од доселенето селско население.
Муабетот ми е насочен кон урбанизмот и архитектонските објекти, оти преку нив, Скопје почнува да наликува на за тоа време модерен град (‘30-ти години од претходниот век)..
Skopje vo rimsko vreme bil graden od rimjani, vo tursko od turci vo srpsko od srbi, vo makedonsko od makedonci. FAKT e deka gradis i investiras kade vredi. Ostatokot na MKD se razvil onolku kolku si vredel i zatoa e na toa deredze. eden planinarski dom koga nemozes da obnovis, vlez na grad da sredis ili siten objekt da izgradis ti kazuva koj do kade e. skopje svasta prezivelo i ete pak e obnoveno i svetlosni godini pred drugite.
Ако гледаш историски, низ скопската котлина битисувале многу „скопјиња„, во распон од Средно Водно до Зајчев Рид. Но не ми е тоа муабетот (напишав погоре...), туку повеќе зборувам за Скопје гледано во некое поблиско минато, и Скопје како град битен за денешна Македонија.
брат, Скопје било многу добро во комунизмот, све било под конец. Проблемите почнуваат од осамостојувањето и почнувањето на владеење на урбаната мафија. Прво од Дебар Маало, после и по другите населби и тоа го има унаказано градов за навек.
Урбаната мафија од претходниве 3 децении ни е „поблсика„ и таа е само дел од проблемот со Скопје (преки растот од корупцијата), оти реално, проблемите се почнати после земјотресот (да не се повторувам....), а зашто е така, може да се образложи преку повеќе начини и познати факти.
Последно уредено: