FILMOVISION CHALLENGE - Запознај ја филмска Европа

Дали сакате нов филмски предизвик и каков?

• Може да одмориме малце, доволно беа предизвици

Гласови: 0 0,0%
  • Нешто сосема трето (пишете во коментар)

Гласови: 0 0,0%

• Вкупно гласачи
    10
  • Гласањето е завршено на .
Член од
9 мај 2019
Мислења
171
Поени од реакции
776
Месецов ме зафати некоја чудна летаргија, морав да ги скокнам Летонија и Косово во редовен термин. Ќе надокнадам до крај заедно со останатите неколку од почетокот.

Вчера бев ептен среќна што најпосле дојде ред на The captive во режија на Шантал Акерман, пред интернетот да ми каже not so fast. И така се случи

The Promise (1996)
Игор (го игра Жереми Рение, актер кој често се среќава низ филмографијата на браќата Дарден) е тинејџер на кого му е сосем сеедно. Се додека не се случи еден несреќен случај, тој живее како по инерција. Но, токму со таа несреќа во него се раѓа сомнежот кој го носи кон будење од рамнодушноста. Откако ќе ги сфати последиците од претходното дејствување се јавува длабоката морална дилема - дали по цена на лагата треба да се заштити своето или сепак да се ампутира?
7/10
@Major Tom ако се уште го бараш, а не мора да е строго торент - го има на tinyzone.

Certified Copy (2010)
Before Sunrise за возрасни. Или може Before Midnight е посоодветна споредба, не сум сигурна вака на негледано. Како низ долги дијалози овој брачен пар води судир на идеи кога до пред малку беа двајца комплетни странци еден за друг? Се е можно кога фантазијата ќе се поклопи со стварноста. Филм кој преку филозофска расправа поставува скокотливи прашања за улогите што секојдневно ги играме, за важноста на идеалот и колку тој е апликативен во реалноста, за копијата и оригиналот. Колку копијата може да е верна, која е нејзината вредност, каде е границата што ги одделува и дали оригиналот воопшто има значење? Во режија на Абас Киаростами (Taste of Cherry), за кинематографијата :love: е задолжен Лука Бигаци (можеби најпознат како соработник на Сорентино), во главната улога една од најдобрите европски актерки - Жулиет Бинош и Тоскана која одзема здив.
8/10

McLovin

Politically Incorrect/Comedian/Mastrubator
Член од
11 август 2016
Мислења
3.567
Поени од реакции
13.997
40. Белгија

The Son /Le Fils/ (2002)

image-w1280.jpg

Преценет, бавен, досаден филм.
Оливиер е учител по столарство во центар за обука на неполнолетни. Во центарот доаѓа Франсис, тинејџер со криминално досие, убиец на синот на Оливиер. Оливиер е во двоумица, дали да го прифати Френсис или казни.
Не знам, може да е до мене. Јасно е дека долгите, бавни и неми сцени имаат значења ама ја не можев да ги истрпам, превише се досадни.

2/5

McLovin

Член од
11 август 2016
Мислења
3.567
Поени од реакции
13.997
40. Белгија

The Promise /La Promesse/ (1996)

la-promesse-1200-1200-675-675-crop-000000.jpg

Игор е 15 годишно дете кое место да го поминува своето време со врсниците, го поминува во помаѓање на нелегалните работи на татко му. Роџер, татко му, тргува со имигранти. Ги сместува во својата куќа, во мизерини услови и ги тера да работат за него. При несреќа еден од имигрантите се повредува и умира. Роџер сака да го заташка случајот но Игор се спортиставува на ова. Сепак дал некакво ветување кон веќе починатиот.
За разлика од предходниот(ист режисер), овој беше посвеж филм и исполнет со разни перипетии.

3,5/5

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Come as You Are (2011)
Hasta la vista

Ларс, Јозеф и Филип се тројца хендикепирани другари, едниот е инвалид, другиот е слеп, третиот е тотално парализиран. И сакаат да идат на екскурзија у Шпанија да посетат бордел за хендикепирани лица, што би се рекло, да ги омрсат мачорите пошто сеуште се невини. И ништо не може да ги спречи во таа намера. Буцката на сликава се вика Клод и таа е нивниот водич и шофер низ оваа авантура што започнува од Белгија па преку Франција стига до Шпанија.
Вака коа ќе прочиташ очекуваш нешто епско и пресмешно. Не беше баш така али коректна комична драма за другарство, пријателство, авантура и слично.
Интересно.

6.5/10

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.637
Поени од реакции
37.598
review-of-girl-every-boy-girl-man-woman-transgender-should-see-this-film.jpg

... не дека сакав да го гледам белгискиот филм „Girl“ поради контраверзната содржина на транс тинајџерите или буквално проблемите на трансгендерите,што моето мислење а нив е само од аспект на ментално пореметување за нивната состојба, но ме заинтегрира крајот на приказната, па буквално го догледав филмот.

5b02e8b61a0000c504cdf597.jpeg

...главна улога 21 годишен балетан и актер кој во реалниот живот не бил транс, но поради тешката улога за доловување на трудот на транс тинајџер постане балерина било посебно потребното балетско познавање морале да се одлучат на „неоригинална“ емотивна улога на Виктор Полстер.

image.jpgrty.jpg

... главната улога на 15 год. Лара Верхејген трансродова девојка како велат за нив „жена заробена во машко тело“ со што веќе го започнала процесот на хормонска терапија, психијатриско следење и од сите подржан(а), па дури и од сопствениот татко.

dd8a8eec-0001-0004-0000-000001344371_w1200_r1_fpx52.95_fpy50.jpg Girl-Arte-Le-douloureux-entrainement-de-Victor-Polster-pour-camper-une-ballerine-transgenre.jpg

... тешките вежби во балетското училиште попратено со крвави прсти, но и со притикање на машкиот полов орган со разни фластери да не би се приметило дека „таа“ всушност бил „тој“,
да на крајот од големата тага дека всушност пенисот бил кривецот за „нејзина“ среќа си го пресекува... итн.

image.jpgзџ.jpg girl-2018-004-victor-polster-putting-in-earring-CROP.jpg

... нема да напишам мое мислење, но некако како да се форсира и одобрува ваквите девијации, сметајќи за нормален избор и нормална појава, нема далеку да догура човекот!

Последно уредено од модератор:

McLovin

Член од
11 август 2016
Мислења
3.567
Поени од реакции
13.997
40. Белгија

Bullhead /Rundscop/ (2011)

MV5BMjA3NjYyMzc5MV5BMl5BanBnXkFtZTcwNDcxMTkyNw@@._V1_.jpg

Џеки е млад фармер кој сеуште го измачуваат случувањата од минатото и несреќата која што му се случила. Води борба со себе и со сите околу него. Поради употребата на стероиди и тестостеронни супстанци голем дел од времето е агресивен и во депресија. Му се нуди можност да работи со т.н "хормонска мафија" но за него тоа ке остане на заден план затоа што примарна цел му е - да ги излечи болките од минатото.
Филмов беше малку збунувачки, многу ликови наеднаш без никави објаснувања. Ликот на Џеки беше маестрално изигран, прочитав дека за да е во топ форма качил дури 25 кила чист мускул и во период од околу две години бил на строга диета. Исто има и протеза на носот што му дава баш така непријатен изглед. Многу добра глума од главниот лик.
Во филмов ја има една од најболните сцени видени некогаш!

3/5

McLovin

Член од
11 август 2016
Мислења
3.567
Поени од реакции
13.997
31. Унгарија

Werckmeister Harmonies
/Werckmeister harmóniák/ (2000)

werckmeister-harmonies-1200-1200-675-675-crop-000000.jpg

Сместен во мал, маглив, град во Унгарија овој филм ке ви долови една чудна и пријатна атмосфера.
Првата сцена е една од најдобрите воведни сцени, според мене. Го запознаваме главниот лик, млад разнесувач на весници, Јанос. Во малиот град пристигнува караван предводен од "Принцот", човек кој никој го нема видено, кој во центарот на градот ке изложи мртов кит. Паралелно со овие случувања во градот се надзира почеток на еден граѓански бунт, предводен од вујната на Јанос.
Филмов е стварно тежок и сложен. Има подлабоко значење. Многу филозофии и долги дијалози. Многу ми пречеа долгите, според мене, непотребни сцени. Добра музика, кинематографија и како што кажав атмосфера. Почетокот ме грабна ама после интересот малку ми падна, затоа ваква "пониска" оценка.

4/5

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Loft (2008)

Група пријатели, женети мажи, изнајмуваат стан кој ќе им служи за нивните швалерации. Еден ден ќе најдат мртва девојка на креветот и ќе почнат меѓусебно да се напаѓаат во обид да откријат кој е убиецот.
Дејствието се одвива напред назад со што додава на факторот изненадување и мистерија.
Интересно од почеток до крај, држи внимание, возбудлива трилер мистерија, супер.
Иам некои ситни замерки ама генерално не е страшно.

7.5+ оценка.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.969
Поени од реакции
37.227
Јас повторно се извинувам што ме чекавте, ама периодов или форумот кашлаше, или јас, па така никако да се погодиме. Ајде, да не должиме:

Georgia.jpg
41. ГРУЗИЈА (05.06-11.06.2023)

Некои листи:
Modern Georgian Cinema
Georgian submissions for the Academy Award for Best International Feature Film
All Georgian Films Viewed
Georgian movies
Georgian Films Recommended
Georgia
Georgia

Предлог од мене: Corn Island е убаво филмче. Влезе во кратката листа истата година кога Tangerines кои е исто де факто грузиски филм беше во истата листа, а подоцна номиниран за Оскар. Така во таа 2014 година, малата Грузија имаше 2 филма во конкуренција за Оскар за најдобар странски.

ისიამოვნეთ!

McLovin

Член од
11 август 2016
Мислења
3.567
Поени од реакции
13.997
Ако и овие немаат торенти нека се гонат и три лепе пизде материне

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.969
Поени од реакции
37.227
Ако и овие немаат торенти нека се гонат и три лепе пизде материне
Имаат, имаат. Инаку, Романија ми е мене веројатно најомразената европска држава на филмски план. Од тоа што имам гледано - хемороиди се фаќа гледајќи го.

Kajgana Shop

На врв Bottom