Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    747
Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.371
Поени од реакции
43.181
не се секирај за тоа, Русите сигурно во скоро време нема да ја поминуваат Дњепар со војска и оклоп. Седат во ровови и чекаат Украинска офанзива.
Автоматски споено мислење:

Фала курцу конечно разум и логика на темава:D
Сепак не тврдам 100%, ќе видиме како водата ќе се повлече, дали базенот околу Енергодар ќе се испразни. Ако нивото на реката во тој дел падне на многу ниско ниво, можеби и стварно украинците се и гледаат тука прилика за да направат десант со оглед на тоа дека тој дел не е многу утврден.

Член од
1 јули 2012
Мислења
2.433
Поени од реакции
7.145
За 80 години нато се уште никој не нападнал земја членка на тој сојуз. Ваљда тоа е некоја гаранција. Нали историјата е битна.
Јас те прашувам од кој и зошто, ти ми кажуваш тука пириказни, демек од 220 земји, затоа што си свесен дека едина закана за Македонија би дошла од НАТО земји. Русија ќе не нападне? Треба 3-4 НАТО земји да и дадат одобрение за влез во нивни воздушен простор за да не нападнат. Уствари ние сме влегле у НАТО за да не бидеме нападнати од НАТО. А не знам дали знаеш дека НАТО не се меша во конфликти на две членки. Така да исто ти се фаќа дали сме во или надвор од НАТО. Едина разлика е што сега плаќаме стотици милиони, мораме од нив да купуваме пошто ние не сме Турција, наши луѓе ќе гинат за нивни интереси и сме дел од најголемото зло на планетава после 45-та. Дел од група која убила милиони и милиони луѓе во последниве 30-40 години, уништила куп држави и генерации и се единствените кои нас како народ ни нанеле огромно зло после 45-та, дали во Егејска Македонија дали кај нас тука.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Јас те прашувам од кој и зошто, ти ми кажуваш тука пириказни, демек од 220 земји, затоа што си свесен дека едина закана за Македонија би дошла од НАТО земји. Русија ќе не нападне? Треба 3-4 НАТО земји да и дадат одобрение за влез во нивни воздушен простор за да не нападнат. Уствари ние сме влегле у НАТО за да не бидеме нападнати од НАТО. А не знам дали знаеш дека НАТО не се меша во конфликти на две членки. Така да исто ти се фаќа дали сме во или надвор од НАТО. Едина разлика е што сега плаќаме стотици милиони, мораме од нив да купуваме пошто ние не сме Турција, наши луѓе ќе гинат за нивни интереси и сме дел од најголемото зло на планетава после 45-та. Дел од група која убила милиони и милиони луѓе во последниве 30-40 години, уништила куп држави и генерации и се единствените кои нас како народ ни нанеле огромно зло после 45-та, дали во Егејска Македонија дали кај нас тука.
Ако не сме во НАТО секој може да не нападне и победи. Ти набројувај земји кои може да не окупираат. НАТО земја не напаѓа друга членка тоа никогаш не се случило.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Фала курцу конечно разум и логика на темава:D
Разум и логика, само ако ти одговара на твојата логика. Ќе напаѓа некој на bottle neck. Еден разум и една логика, што да ти кажам. На ниво на воздушен десант на 100 километри од граница.

Сепак не тврдам 100%, ќе видиме како водата ќе се повлече, дали базенот околу Енергодар ќе се испразни. Ако нивото на реката во тој дел падне на многу ниско ниво, можеби и стварно украинците се и гледаат тука прилика за да направат десант со оглед на тоа дека тој дел не е многу утврден.
Нормално дека ќе се испразни, тоа е вештачко езеро, ќе се намали реката сега на 1 километар во ширина. Доле кај Керсон, многу е тежок теренот. Мада и тука горе, кај што беше езерото, не верувам дека ќе биде нешто подобар. Муљ ќе биде и незнам колку може да се помине. Набргу ќе се дознае.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.600
Поени од реакции
35.417
брат, русите ја имаат дигнато браната у воздух, едноставно сакаат да го решат тој дел и да не се замараат и војската да ја пратат у Запорожје каде што е многу повеќе потребна него да се замараат со тие острови.
Ете замисли дека е така како што теоретизираш... Колку време ќе трае ваквата поплавена состојба? Што добиле потоа? Река наместо десетици километри широко езеро? Што со минските полиња и дефанзивни позиции долу после браната накај Керсон?

Нема логика... На Русите ли им одговара да си ги поплават дефанзивните позиции и да го испразнат езерото кое им е природна бариера (неколку пати лудаците со чамци, глисери, и кајаци се самоубиваат се обидуваат да напаѓаат).
Автоматски споено мислење:

Браните и мостовите се битни, затоа никој не сака да ги урива. Русите можеа сите мостови покрај Дњепар да ги урнат, но најверојатно планираат еден ден да ја минат реката па не им е тоа опција. Нова Каховка браната украинците ја гледаа како спас за да прават десант, пошто со неа нивото на реката е ниско. Затоа сеа квичат кога ја урнаа русите. Украинците апсолутно ништо не добвиваат со ова, затоа не верувам дека они ја урнале браната.
Русија не ги урива затоа што знаат дека на долг рок не само што ја добиваат војната (и териториите како што стојат работите), туку и преостанатиот дел од Украина ќе се врати под нивна сфера на влијание. Уништување на инфраструктура, па и на луѓе/жива сила, тоа им одговара само на западните.

Ова е важен момент во сите анализи.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.371
Поени од реакции
43.181
Ете замисли дека е така како што теоретизираш... Колку време ќе трае ваквата поплавена состојба? Што добиле потоа? Река наместо десетици километри широко езеро? Што со минските полиња и дефанзивни позиции долу после браната накај Керсон?

Нема логика... На Русите ли им одговара да си ги поплават дефанзивните позиции и да го испразнат езерото кое им е природна бариера (неколку пати лудаците со чамци, глисери, и кајаци се самоубиваат се обидуваат да напаѓаат).
ќе видиме колку од тоа езеро ќе се испразни. Можеби цело ќе иде, можеби и не. Браната не беше нешто многу висока. Но нагоре од реката украиницте имаат други акумулации кои можат да ги намалат за да им одговара. Кога ќе размисли човек, ова е некоја партија шах. Ќе видиме како ќе се одвива ситуацијата во чива полза, па тек после можеме да заклучиме кој тоа ја рокнал.

Последно уредено:
Член од
1 јули 2012
Мислења
2.433
Поени од реакции
7.145
Ако не сме во НАТО секој може да не нападне и победи. Ти набројувај земји кои може да не окупираат. НАТО земја не напаѓа друга членка тоа никогаш не се случило.
Ако не сме во НАТО може да не нападне само НАТО или некоја земја на која истиот тој НАТО би и дозволил да користи копно или воздух на НАТО членка. Иако реално за сега нема никаква причина да мислиме дека било која држава би не нападнала, ако хиппотетички збориме, држави кои би имале претензии на Македонија се Бугарија и Албанија, евентуално Грција иако ама баш никаква корист не би имале они од тоа, ниту па им треба територијава. Србија нема шанси затоа што е опкружена со НАТО, а веќе поминаа доста војни и немаат ниту причина нуту желба за војување. При евентуална Светска војна, тогаш веќе нема да има НАТО, секој ќе одбира страна во која ќе има највеќе корист, а баш таа историја што ја спомна не научила дека и запад и исток работеле заедно на уништување на македонецот во минатото.
Не дека сум за приклучување на некој друг таков сојуз, дали со Русија, дали со Кина. И предходно имам пишано, Русија кога би ја имала моќта на Америка би била иста, а Кина мислам дека би била убедливо најлоша.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Ако не сме во НАТО може да не нападне само НАТО или некоја земја на која истиот тој НАТО би и дозволил да користи копно или воздух на НАТО членка. Иако реално за сега нема никаква причина да мислиме дека било која држава би не нападнала, ако хиппотетички збориме, држави кои би имале претензии на Македонија се Бугарија и Албанија, евентуално Грција иако ама баш никаква корист не би имале они од тоа, ниту па им треба територијава. Србија нема шанси затоа што е опкружена со НАТО, а веќе поминаа доста војни и немаат ниту причина нуту желба за војување. При евентуална Светска војна, тогаш веќе нема да има НАТО, секој ќе одбира страна во која ќе има највеќе корист, а баш таа историја што ја спомна не научила дека и запад и исток работеле заедно на уништување на македонецот во минатото.
Не дека сум за приклучување на некој друг таков сојуз, дали со Русија, дали со Кина. И предходно имам пишано, Русија кога би ја имала моќта на Америка би била иста, а Кина мислам дека би била убедливо најлоша.
Ти си знаеш јас толку теории не вадам. Има стручни лица.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.900
Поени од реакции
36.952
Русија си го скрати фронтот за неколку стотина километри и си осигура дека нема да ги нападнат на југот од две страни истовремено.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.600
Поени од реакции
35.417
ќе видиме колку од тоа езеро ќе се испразни. Можеби цело ќе иде, можеби и не. Браната не беше нешто многу висока. Но нагоре од реката украиницте имаат други акумулации кои можат да ги намалат за да им одговара. Кога ќе размисли човек, ова е некоја партија шах. Ќе видиме како ќе се одвива ситуацијата во чива полза, па тек после можеме да заклучиме кој тоа ја рокнал.
Не разбирам како очекуваш да не се испразни езерото... Езерото постои баш заради браната. Нема брана, нема езеро. Дњепар е голема и широка река, ама не е широка десетици километри, не без браната.

Оние лудаците кога напаѓаа преку бришан простор од десетици километри на езеро, сега многу полесно ќе им биде... Односно многу потешко ќе им биде да се самоубијат со руско оружје.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.371
Поени од реакции
43.181
Се слагам дека било каков десант преку реката е самоубиство. Но самоубијците ќе умрат пробувајќи.

Прво не ми текна на тоа но имаат други брани нагоре кои можеби планираат да ги искористат да намалат водостој уште повеќе.

Член од
22 декември 2018
Мислења
512
Поени од реакции
718
Глупости нема сериозен проблем со албанците. А и мирно е. Мене ми е ок вака.
Не сум нешто со Русиве или Украинциве ама ти не си нормален што пишиш тука, што ти е бе ок, тоа што автопатите се направени како ниви или што нема никакви капитални инвестиции, све што е почнато оставено на пола или воопшто не почнато...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.600
Поени од реакции
35.417
Се слагам дека било каков десант преку реката е самоубиство. Но самоубијците ќе умрат пробувајќи.

Прво не ми текна на тоа но имаат други брани нагоре кои можеби планираат да ги искористат да намалат водостој уште повеќе.
Сега секако ќе се испразни езерото, нагоре ако има други брани (веројатно има) тие на долниот тек може да влијаат само ако ги срушат и нив и привремено да се зголемат водостој. Не за да намалат... Ти велам нема логика. Qui bono, одговорот е западните.

Ако ништо друго ова ни кажува дека Украинците ќе тргнат поозбилно во најавуваната офанзива. Вакво отварање сигурно не е потег сам по себе.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Не сум нешто со Русиве или Украинциве ама ти не си нормален што пишиш тука, што ти е бе ок, тоа што автопатите се направени како ниви или што нема никакви капитални инвестиции, све што е почнато оставено на пола или воопшто не почнато...
Мене животот ми е убав.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.600
Поени од реакции
35.417
Си ги зимаш апчињата за шизофренија, се ти е розово и не ти смета што си роб во сопствента држава, и повремено си ги тролаш тие што уште не те познаваат доволно... Шубав живот, нема што.

Kajgana Shop

На врв Bottom