Политички случувања во САД: Генерална дискусија

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.921
Проблемот во САД е што со доаѓањето на Роналд Реган на власт се воведуваат рамни даноци под изговор дека со тоа повеќе ќе се стимулира растот на економијата а со тоа и приходите за државата. Исто така се оди кон приватизација на еден куп јавни сектори со образложение дека државата е лош менаџер и подобро ќе функционираат ако се проватни. 40 години подоцна САД има многу повеќе богаташи кои имаат многу поголемо богатство ама прават еден куп финансиски акробации за да платат што е можно помалку од и така малиот рамен данок. Исто и приватизацијата на јавните сектори доведува во САД да имаш најскапо здравство и школство а во исто време и најскапата железничка инфраструктура што доведува до тоа да излетувањето на возовите да се третира како нормална појава.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.698
Збориш за некоја фабрика со 50К вработени низ светот, и ја критикуваш фамилијата што ја создала, затоа што ете си оставила можност да управува со фабриката дури и ако поседуваат 1% и ја кажуваш како негативен пример.
Добро бе, зар на тебе ли треба да ти цртам и објаснувам... па баш со тебе сме се обајснувале зашто Русите не се ни во топ 5 држави, а ги имаат сите предуслови за бр.1 да се.
Сум ја критикувал фамилијата што ја создала фирмата и сум ја кажувал како негативен пример, а со години верглам против системот, кажувам дека народот е премногу оданочен и премногу регулативи му се обесени на врат, дека комунизмот е најголемот зло, ама ете ти самиот ме наслика дека сум комуњар. Малееее, или слабо резонираш или намерно се правиш буљаш и бегаш од темата на муабетот што беше, а таа беше дека иако империи пропаѓаат, држави банкротираат, аристократијата ретко наебува.

Многу евтин спин од твоја страна, многу педерско наметнување на работи кои се буквално 180 степени различни од тоа што го кажувам.

Елитата не ја критикувам, туку укажувам на тоа какви им се плановите, кои самите јавно ни ги кажуваат, за ако мнозинството не сака да се врати феудалниот систем, нека подразмисли што и како би правело.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.883
Поени од реакции
42.565
Добро бе, зар на тебе ли треба да ти цртам и објаснувам... па баш со тебе сме се обајснувале зашто Русите не се ни во топ 5 држави, а ги имаат сите предуслови за бр.1 да се.
Сум ја критикувал фамилијата што ја создала фирмата и сум ја кажувал како негативен пример, а со години верглам против системот, кажувам дека народот е премногу оданочен и премногу регулативи му се обесени на врат, дека комунизмот е најголемот зло, ама ете ти самиот ме наслика дека сум комуњар. Малееее, или слабо резонираш или намерно се правиш буљаш и бегаш од темата на муабетот што беше, а таа беше дека иако империи пропаѓаат, држави банкротираат, аристократијата ретко наебува.

Многу евтин спин од твоја страна, многу педерско наметнување на работи кои се буквално 180 степени различни од тоа што го кажувам.

Елитата не ја критикувам, туку укажувам на тоа какви им се плановите, кои самите јавно ни ги кажуваат, за ако мнозинството не сака да се врати феудалниот систем, нека подразмисли што и како би правело.
бафра, еве "елитатата" со што се бави у ова доба.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.418

Бафра, треба да пазиш што збориш и како се изразуваш, ако сакаш да те сватат што си сакал да кажеш. Не ти ги читам мислите, туку читам што си напишал. А тоа беше критика, зошто успешна фирма ја водат успешно 100 години иако имаат 1% од капиталот. Па јас ќе бидам пресреќен ако најдам некој за 1% од капиталот да ми ја води фирмата, а јас да се пензионирам уште сега.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.698
Бафра, треба да пазиш што збориш и како се изразуваш, ако сакаш да те сватат што си сакал да кажеш. Не ти ги читам мислите, туку читам што си напишал. А тоа беше критика, зошто успешна фирма ја водат успешно 100 години иако имаат 1% од капиталот. Па јас ќе бидам пресреќен ако најдам некој за 1% од капиталот да ми ја води фирмата, а јас да се пензионирам уште сега.

Значи од сега па натака, ставај бар кармин.

Ти фокусирај се кога сакаш да поткрепиш некое твое тврдење. Тврдевте дека елитата после распад на империја автоматски и таа умира, дека немало аристократија, корпорациите биле главни, а тоа значи негирате дека постојат познати, богати фамилии кои 1000 години наназад точно си ги знаат сите предци, си го зголемуваат и богатството и моќта, негирате (или па не знаете) дека корпорациите се поседувани од такви фамилии.
Не царе, не биди буљаш и не наметнувај нешто што ниту сум го напишал, ниту си можел да сфатиш дека тоа било критика. Сум критикувал успешна фирма :facepalm:
Тоа беше само објаснување со 1 пример и тоа од Германија, моќна држава која неколку пати го кркала, ама елитата си останала. Доколку би земел да читаш за Италијанските фамилии, Англиските уште повеќе примери ќе најдеш и уште помоќни и побогати династии.

Проблемот во САД е што со доаѓањето на Роналд Реган на власт се воведуваат рамни даноци под изговор дека со тоа повеќе ќе се стимулира растот на економијата а со тоа и приходите за државата. Исто така се оди кон приватизација на еден куп јавни сектори со образложение дека државата е лош менаџер и подобро ќе функционираат ако се проватни.
:facepalm:

Не бе, докажано е дека државата е одличен менаџер, нема врска што ти ги собира парите присилно и ги дава на одредена каста, битно е државните институции многу подобро функционираат од било која приватна. Затоа и државите немаат долгови, а и ако имаат, ограничени се, главницата редовно се намалува и кај да е, нема да должат бидејќи познато е дека државните системи се продуктивни и креираат додатна вредност.

И после толку децении со примери дека државата е најлош менаџер и дека рамни даноци се ем праведни ем стимулираат економија, пак за некои дедо мраз е вистински.
Да се надеваш дека државата е способна да реши некој поголем, посериозен проблем, тоа е исто ко на алкохоличар да му давате ракија и да очекувате ќе се отрезни, ама јбг, надеж и неинформираност, добитна комбинација за одредена каста на луѓе.

Да не му се верува на човек, кои членови какви нереални работи изнапишуваа

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.921

Значи од сега па натака, ставај бар кармин.

Ти фокусирај се кога сакаш да поткрепиш некое твое тврдење. Тврдевте дека елитата после распад на империја автоматски и таа умира, дека немало аристократија, корпорациите биле главни, а тоа значи негирате дека постојат познати, богати фамилии кои 1000 години наназад точно си ги знаат сите предци, си го зголемуваат и богатството и моќта, негирате (или па не знаете) дека корпорациите се поседувани од такви фамилии.
Не царе, не биди буљаш и не наметнувај нешто што ниту сум го напишал, ниту си можел да сфатиш дека тоа било критика. Сум критикувал успешна фирма :facepalm:
Тоа беше само објаснување со 1 пример и тоа од Германија, моќна држава која неколку пати го кркала, ама елитата си останала. Доколку би земел да читаш за Италијанските фамилии, Англиските уште повеќе примери ќе најдеш и уште помоќни и побогати династии.

:facepalm:

Не бе, докажано е дека државата е одличен менаџер, нема врска што ти ги собира парите присилно и ги дава на одредена каста, битно е државните институции многу подобро функционираат од било која приватна. Затоа и државите немаат долгови, а и ако имаат, ограничени се, главницата редовно се намалува и кај да е, нема да должат бидејќи познато е дека државните системи се продуктивни и креираат додатна вредност.

И после толку децении со примери дека државата е најлош менаџер и дека рамни даноци се ем праведни ем стимулираат економија, пак за некои дедо мраз е вистински.
Да се надеваш дека државата е способна да реши некој поголем, посериозен проблем, тоа е исто ко на алкохоличар да му давате ракија и да очекувате ќе се отрезни, ама јбг, надеж и неинформираност, добитна комбинација за одредена каста на луѓе.

Да не му се верува на човек, кои членови какви нереални работи изнапишуваа
Дрн дрн јариња. Ќе наведам само еден пример. Во 1985 година вадење крајници беше рутинска операција во прилепската болница. Денес за такво нешто треба да одиш во Скопје, затоа што во Прилеп специјалист нема. Да не зборуваме за уништеното школство и се останато. Така и во САД каде што железниците се приватизира и и возовите излетуваат полесно отколку кај нас што излегуваа воените возови во 1944.
Автоматски споено мислење:

Да не зборуваме за бледата сенка од автомобилската индустрија, прескапото и неефикасно американско здравство, студентските кредити кои внуците не можат да ти ги доплатат.

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.698
Дрн дрн јариња. Ќе наведам само еден пример. Во 1985 година вадење крајници беше рутинска операција во прилепската болница. Денес за такво нешто треба да одиш во Скопје, затоа што во Прилеп специјалист нема. Да не зборуваме за уништеното школство и се останато. Така и во САД каде што железниците се приватизира и и возовите излетуваат полесно отколку кај нас што излегуваа воените возови во 1944.

Да не зборуваме за бледата сенка од автомобилската индустрија, прескапото и неефикасно американско здравство, студентските кредити кои внуците не можат да ти ги доплатат.
Така е друже Тито

Тоа што испомеша баби, жаби и јариња, нема врска, битно докажано е дека државата е одличен менаџер, тоа кризи, војни, некој друг е виновен.(y)

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.921
Еве неколку снимки од излетувања на американски возови од нивната приватизирана пруга која да биде трагедијата поголема не е ни електрифицирана.

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.698
Еве неколку снимки од излетувања на американски возово од нивната приватизирана пруга која да биде трагедијата поголема не е ни електрифицирана.
На почетокот кога САД се развивале, мислам биле градени од приватници и биле во приватна сопственост. По некое време државата ги одзела, после како, зашто и на кого ги дала би требало да подразмислиш.

Но штом со примеров сакаше да покажеш дека државата е одличен менаџер, не верувам дека ни со пругите ќе сфатиш.
Во 1985 година вадење крајници беше рутинска операција во прилепската болница. Денес за такво нешто треба да одиш во Скопје, затоа што во Прилеп специјалист нема. Да не зборуваме за уништеното школство и се останато.
Иако државата од сите собира данок под изговор за здравство, не добиваш услуга, според тебе приватниците се виновни. (y)

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.921
Во Европа пругите се во државна сопственост. Има еден куп држави каде што јавните услуги не се приватизирани и одлично функционираат а не се Кина или Северна Кореја ама не се ни САД.
Тоа што некогаш се градело во САД тоа било некогаш, сега повеќе не е. Империите не пропаѓаат преку ноќ но сите параметри укажуваат дека империјалниот подем на САД одамна е завршен.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.698
Тоа што некогаш се градело во САД тоа било некогаш, сега повеќе не е. Империите не пропаѓаат преку ноќ но сите параметри укажуваат дека империјалниот подем на САД одамна е завршен.
Е така е, само уште да објасниш зашто, каде е проблемот што САД престанале со нивниот развој, односно кој е главниот причинител за тие параметри....

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.090
Поени од реакции
34.539

Nearly 10,000 photos from Hunter Biden's abandoned laptop were uploaded to a new website - BidenLaptopMedia.com, which has been intermittently unavailable since launch due to overwhelming traffic.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.921
Е така е, само уште да објасниш зашто, каде е проблемот што САД престанале со нивниот развој, односно кој е главниот причинител за тие параметри....
Претходно тоа ти го објаснив, ако имаш поинакво мислење аргументирај го.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.698
Претходно тоа ти го објаснив, ако имаш поинакво мислење аргументирај го.
Цитирај ги постовите каде си објаснил, бидејќи јас од твоите постови сфатив приватниот сектор е виновен за сегашнава состојба, за распадот на сегашнава империја.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.921
Цитирај ги постовите каде си објаснил, бидејќи јас од твоите постови сфатив приватниот сектор е виновен за сегашнава состојба, за распадот на сегашнава империја.
Приватниот сектор не го воведе рамниот данок ниту ја изврши приватизација на јавните претпријатија. Сега дали ти е малку појасно?

Kajgana Shop

На врв Bottom