Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Прашував цени за мултисплит и поединечни инвертери. Цената испадна горе долу иста, што не ми е логично, ама ете ... зошто е тоа така?
Ако е иста, повеќе би зел поеднинечни инвертери, барем си повеќе флексибилен ...

Podobro zemi poedinecni klimatizeri ( ne multisplit ) bidejki em e poisplatlivo em ako ima nekoja problem drugite ke funkcioniraat Dodeka so Multispit ako e defekt nadvoresnata togas site se defekt odnosno nema da funkcioniraat Zatoa najdobro posebni 2 ili 3 klimatizeri zavisi od prostorot

Podobro zemi poedinecni klimatizeri ( ne multisplit ) bidejki em e poisplatlivo em ako ima nekoja problem drugite ke funkcioniraat Dodeka so Multispit ako e defekt nadvoresnata togas site se defekt odnosno nema da funkcioniraat Zatoa najdobro posebni 2 ili 3 klimatizeri zavisi od prostorot
Taka velev i jas do pred nekoe vreme i duri sigurno bi odbral poedinecni so dotogasnoto iskustvo ,no zaradi sto bev primoran da kupam multi i sega posle kratok period kotistenje gledam deka ako imas potreba za istovremeno 2 ili 3 prostorii da grees ladis definitivno multi ima prednost vo potrosuvacka na struja komfor bucava prostor .
Ova go kazuvam od iskustvo so multisplit so 4 vnatresni edna LN 35 druga LN25 treta i cetvrta AP25.
A sto multisplit imas ti spodeli iskustvo .

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Taka velev i jas do pred nekoe vreme i duri sigurno bi odbral poedinecni so dotogasnoto iskustvo ,no zaradi sto bev primoran da kupam multi i sega posle kratok period kotistenje gledam deka ako imas potreba za istovremeno 2 ili 3 prostorii da grees ladis definitivno multi ima prednost vo potrosuvacka na struja komfor bucava prostor .
Ova go kazuvam od iskustvo so multisplit so 4 vnatresni edna LN 35 druga LN25 treta i cetvrta AP25.

А ти што им направи на Г-течот и Виваксот што ги имаше?

А ти што им направи на Г-течот и Виваксот што ги имаше?
Vivaksot inverter 5.5ka go premestiv vo prodavnica i e odlicen za tamu ,prostor 35m2 pretezno staklo otvori zatvori petka e ,a edniot gree gtech go premestiv vo novata kuka i go probav dali e do prostorot do gradbata(dnevna 34m2 nova gradba termo blok ,dograma pvc salamander bluevolution 92 so 3 stakla) ama ne e do toa , najnisko odi do 480w i pak na greenje pali gasi .
A drugiot gtech e parkiran za da se pomislime dali nekade ke izlezi potreba da se montira ,najverojatno ke zavrsi vo kozmeticki salon prema segasnata namera.
Kako i da e nevredi da se prodava polovno od pricina sto ke treba da se prodava za niska nerealna cena a od druga strana kupecot ke e somnicav sto kupuva si veli necini ima mana a realno nema .
Eve edna sporedba na rabotata na kompresorot po vklucuvanje na gree prema mitsubishi -
Primer Gree koga ke vkluci na greenje bez razlika sto fali 2c do posakuvana temperatura pocnuva so 150w 5sekundi , 350w 5sek ,600w 15sek , 1100w 30sek, 1600w 2min , pa 1250w 3min pa 850w 5min pa 650w 20min pa 540w 20min pa 485w 30sek i OFF.
Za ista razlika od 2c mitsubishi vklucuva 150w 5sekundi i postepeno so po nekoj w kacuva do 400-500w dodeka priblizi do posakuvana temperatura i postepeno so po 1-3w sleguva na otprilika 300w 20tina min pa poleka na 240-200w i taka tera i tera i odrzuva temperatura bezsumno na auto fan i zaboravas deka imas greenje a dobivas konstantna temperatura.
Multisplitot e mxz-4f80vf3 nadvoresna edinica

Последно уредено:

Mozebi multisplit e poekonomicen od samostojni posebni klimatizeri NO ako se sluci nekakov defekt nieden klimatizer kaj multisplitot ne raboti dodeka kaj posebni klimatizeri eden ako e defekt drugite si rabotat sto e prakticno inaku jas nemam multisplit imam 2 posebni klimatizeri od 3.5kw

Mozebi multisplit e poekonomicen od samostojni posebni klimatizeri NO ako se sluci nekakov defekt nieden klimatizer kaj multisplitot ne raboti dodeka kaj posebni klimatizeri eden ako e defekt drugite si rabotat sto e prakticno inaku jas nemam multisplit imam 2 posebni klimatizeri od 3.5kw
Ova ima ama poveke nema nekoja logika korist , zosto?
Ako imam poedinecna klima vo dnevna i spalna i mi se sluci defekt na taa vo dnevna togas znaci spalnava ke ja preadaptiram vo dnevna ili ke prodlozam da ja koristam dnevnata nekolku dena so drug ured za zagrevanje? Na bilo koja varijanta da si odlucen , dali posebni inverteri ili multisplit sigurno so samata odluka za glavno zagrevanje na klima ured si spremen da reagiras najbrzo sto mozi pri defekt .
I poedinecna ke ja popravas da recime edna nedela ,veruvam i multi ke e tuka nekade .

Inaku eve sega razgleduvam vozilo da promenam i so tvojava logika ako se resam za da smenam vozilo ,togas starovo da go cuvam i odrzuvam da ne mu se sluci defekt na novovo vozilo pa imam rezerva dodeka se poprava drugovo vozilo????

А како е мултисплитот со потрошувачка кога во одреден период би користел само една единица или две

А како е мултисплитот со потрошувачка кога во одреден период би користел само една единица или две
Multisplitot mi e istaliran pred 2meseci no aktivno se koristi od 20april navamu i nemase tolku laden period za da imam nekoj tocen pokazatel za potrosuvacka ,ako imase se na se nekolku dena so temperatura do 0 .
Ovie dozdlivi denovi i nokni temperaturi do kaj 6-7 c nadvoresna otprilika na zadadena 22c vo spalna so ln 25 modulira odrzuva temperatura so 180-250w ako e samo taa vklucena , otkako kaj 22:00 ke se vkluci ap25 na zadadena 22c raboti so 300-400w na odzuvanje so dvete vkluceni vo vkupna kvadratura od 42m2 dvete prostorii.
Ako e vklucena samo ln35 togas odrzuva so 200w do kaj 340w vo 34-5 m² ako se vkluci plus edna ap 25 togas odi od 250 do 450w na odrzuvanje i vkupno dvete prostorii od okolu 55m2 .
Inaku se koristi ln 35 vo dnevna od 16:00 do 24:00
Ap 25 vo detska recisi postojano ako se gasi na sat dva preku den
A ln 25 vo spalna se vklucuva vo 22:00 do 7:00

Ako imam poedinecna klima vo dnevna i spalna i mi se sluci defekt na taa vo dnevna togas znaci spalnava ke ja preadaptiram vo dnevna ili ke prodlozam da ja koristam dnevnata nekolku dena so drug ured za zagrevanje? Na bilo koja varijanta da si odlucen , dali posebni inverteri ili multisplit sigurno so samata odluka za glavno zagrevanje na klima ured si spremen da reagiras najbrzo sto mozi pri defekt .
I poedinecna ke ja popravas da recime edna nedela ,veruvam i multi ke e tuka nekade .

Inaku eve sega razgleduvam vozilo da promenam i so tvojava logika ako se resam za da smenam vozilo ,togas starovo da go cuvam i odrzuvam da ne mu se sluci defekt na novovo vozilo pa imam rezerva dodeka se poprava drugovo vozilo????

Ako kaj poedinicni klimatizeri se sluci nekoj defekt sekogas nekoj od klimatizerite ke raboti nema da se rasipat site odednas

Kaj multi split klimatizerite ako ima defekt nieden klimatizer nema da raboti taka da po taa logika poedinicni klimatizeri se podobra opcija ( sekoj so svoe mislenje ) inaku ako poedinecniot klimatizer se rasipe vo dnevna toj vo spalna ke raboti dodeka multi split-ot so defekt neraboti

Za sporedbata so Avtomobil ako noviot se rasipe dodeka e na popravka imas moznost Avtobus ili Taksi taka da nema potreba cuvanje na stariot Avtomobil

Ako kaj poedinicni klimatizeri se sluci nekoj defekt sekogas nekoj od klimatizerite ke raboti nema da se rasipat site odednas

Kaj multi split klimatizerite ako ima defekt nieden klimatizer nema da raboti taka da po taa logika poedinicni klimatizeri se podobra opcija ( sekoj so svoe mislenje ) inaku ako poedinecniot klimatizer se rasipe vo dnevna toj vo spalna ke raboti dodeka multi split-ot so defekt neraboti

Za sporedbata so Avtomobil ako noviot se rasipe dodeka e na popravka imas moznost Avtobus ili Taksi taka da nema potreba cuvanje na stariot Avtomobil
Pa so svoj kamen poglava rabotava , pa ako se rasipi multisplitot ke pustam kalorifer panel dodeka e defektno, namesto avtobus vo primerov tvoj.

Pa so svoj kamen poglava rabotava , pa ako se rasipi multisplitot ke pustam kalorifer panel dodeka e defektno, namesto avtobus vo primerov tvoj.

Za Avtobusot ili Taksi bese primerot so Avtomobilot ako se rasipe noviot Avtomobil dodeka se popravi ke se koristi Taksi ili Avtobus nema potreba od cuvanje na stariot avtomobil ( za multi split sekoj so svoe mislenje )

Za Avtobusot ili Taksi bese primerot so Avtomobilot ako se rasipe noviot Avtomobil dodeka se popravi ke se koristi Taksi ili Avtobus nema potreba od cuvanje na stariot avtomobil ( za multi split sekoj so svoe mislenje )
Taka si e sekoj so svoe mislenje i velam si vo pravo bidejki i jas bev so takvo mislenje na stav deka podobro 4 posebni namesto edna multi i mislata sto ako se rasipi ?
No kupiv 3 soben stan vo izgradba za koj posle kupuvanjeto mi bese kazano deka nemozi na fasada da se stava bilo sto posebno ne inverter i bev primoran da instaliram vo zidot cevki za multi split kako edinstvena opcija bidejki samo na terasa mozev inverter a tamu 7m2 i mesto za eden ured a ne za 3te poedinecni.I kupiv multisplit ama so stanot naidov na problem nemase struja povrzano od evn bidejki nemalo soodveten transformator i vidov deka ke bidi dolgo odlozuvanjeto i pred 1 i pol godina pocnav da gradam kuka i multisplitot go imav i go instalirav nego namesto poedinecni iako imav i poedinecni 3 ke mi trebase plus eden inverter .
I od ovie pricini go instalirav multisplitot a gtech edniot stoi vo prizemje spakovan a drugiot gtech e instaliran vo dnevnata kade e ln35 za kako sto velis za toa sto ako se rasipi i sega nadvor imam edna multi edinica i na terasa edna gtech .
Ako ne mi se slucese ova so stanot tesko deka nekoj ke me ubedese deka vo multi ima pridobivki vo tisina na edinica oti e edna ,deka e poekonomicno i kompresorot recisi nikogas nema on off ciklusi bidejki sekogas se koristi min vo dve prostorii i ako se sluci da pretera temperatura vo ednata i da mora da odi off sto e retko, se gasi vnatresnata a nadvor si tera bidejki drugata ima potreba da raboti i off ciklusi recisi nema bar jas zasega nema videno i raboti na minimum i nema zaletuvanja na max pa na min, tuku umerena rabota so 3-5 w pojacuvanje na kompresor a kaj gree gtech kompresoror odi so skokanja od 50 -100w a minimum modulacija e okolu 500w a na multisplitov na 160w-180w ima raboteno period .
E sega za gree gtech 3.5kw mislam deka ako na primer spusta modulacija na 300w deka uredot ke bidi fenomenalen ,bidejki mene ne mi smeta potrosuvackata ,naprotiv mi smeta toa ukluci iskluci pa na auto fan na vklucuvanje 3ta cetvrta brzina pa na minimum i taka vo krug .
A da modulira do 300w ke si duva toplo mlako ama nema da gasi voopsto i ke tera 1va 2ra brzina na auto fan ,nebitno kolku ke trosi (neka e i 500w ama da namali temperatura na izduv )ke ima konstantna temperatura i potivka rabota na vnatresnata edinica i nema da odi off a na kraj ke se dobie komfor i mozebi ista potrosuvacka kako so on off ciklusi .

Логиката за поправки не ти е баш исправна (не е исто да ти застане една во една просторија или цела куќа да е камен ладна на -10 на пр.) исто и споредбата со автомобили, но не мора да се грижиш. Мицубишито не се расипува, на раат си барем 15-тина години :)

Логиката за поправки не ти е баш исправна (не е исто да ти застане една во една просторија или цела куќа да е камен ладна на -10 на пр.) исто и споредбата со автомобили, но не мора да се грижиш. Мицубишито не се расипува, на раат си барем 15-тина години :)
Mm da recam si vo pravo vo odnos na toa cela ladna kuka deluva neugodno strasno zatoa iako nemam namera da ja koristam Gree gtech ja staviv vo dnevnata (sekako nemase sto da i pravam)i za eventualen defekt i ako fati nekoja zima ekstremna togas za dopolna , samo da ne se pomisli na drva.
Sepak vo takva situacija e pokomforno 4cleno semejstvo da se priberi vo dnevnata nekoj den ,otkolku vspalna ili vo edna od detskite sobi.
I najbitno od se konecno sakav da se ottarasam od drva kamini cadenja pepel crnila pa gori negori , a imav do lani kamin plamen tena 165kg gus i utre treba da go premesuvam od starata kuka da go parkiram trajno .
Tolku mi se zamrazeni smaceni drvata za greenje sto vo kuka prizemje sprat i tavanski ne izzidav ogjak za da nema pomisluvanje na drva od strana na bilo koj vo kukava i moznost za greenje na drva . A majstorive 5pati me prasaja za ogjak i kako bez odjak , mu velam smaceno mi e od cadilnici nema zidanje odjak.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom