zatoa ti rekov, kolku ke ti bide cela investicija, ako e 10000k podnoto sprema kolku ke treba da dades za dobri inverteri recimo (sigurno okolu 3000-4000) za kolku vreme ke gi potrosis tie 6000evra, vremeto potrebno da ja vratis investicijata i dali ti e isplatlivo ili ne
Definitivno ke imas podobar komfor so podnoto toa ne go debatirame tuka, ama kolku ke ti bide vremeto pred da pocnes da gi osekas pridobivkite.
Plus primer razlikata pomegu inverteri ili toplotna pumpa ke mozes da ja iskoristis da stavis solarni paneli so sto ke dobies i nekoj kjar zasto ke trosis pomalku struja sekako ili mozebi i prodavas (ako ima moznost za toa vo mkd)
Da ne me razbiras pogresno koga jas bi zemal sega da gradam kukja za mene bi idel so podno i toplotna pumpa (sto zema toplina od zemja kako i da se vika ovaa na mkd), ama toa bi bil jas.
A zasto ne gradam kukja od start nego kupiv izgradena kukja mi bese pregolema investicija da menuvam podovi (primer kaj mene ke bese okolu 25k evra samo za instalacija i pumpa (imaj vo predvid ne sum vo mkd, cenata na montaza ne e ista tamu i tuka) plus trosocite za novi materijali za pod i slicno i montaza na toa) se ova za da postavam podno greenje koe ke mi zastedi (po nekoi presmetki na "eksperti" tuka) mala kolicina na kilovati (pod 20% na godisno nivo bese), se resiv da instaliram uste edna inverter klima vo prostorot vo koj imav problem (pri sto mojot izbor na kraj padna na Mitsubishi RW modelot).
Tie 20% zasteda se pomalku od 700€ na godisno nivo (a instalacijata na klimta na kraj mi iskoci 2450€, sto znaci nekoi 22000€(bez da gi presmetam trosocite za promena na podot i slicno) pomalku od instalacija na podno znaci barem 20 godini imam da ja plakam taa razlika vo cena)
E sega toa sto vika
@Sv B ako celiot sistem na podno so vozduh-voda ti e okolu 10000€ -20% (znaci okolu 8000 pak ako e tocna matematikata spomnata) od toa radi nekoj benefit od drzavata ili ne znam sto, za skapi kvalitetni klimi sigurno ke dades 3-4€ (ok ok zavisi od prostorot i slicno), so razlika od 4-5k € e stvarno vredno da razmislis za nesto takvo. Taa investicija ne se vraka za 20 godini nego se vraka za pomalku od 10
Imas plan na kukjata na baza na toa vidi ponudi za inverteri i ponudi za podno greenje, vo zavisnost od cenata ke odlucis so koe ke ides.
Komfor e biten, ama zaebi komfor ako teba da plakam 20+ godini za nego pred da pocnam da gledam benefit