ИТ фирми и пракси во Скопје

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.925
Поени од реакции
37.011
Е да, ако клиентите ти се Редит, Твитер, Фејсбук и Гугл нема да прашаш два пати околу менаџментот и други детали
Имаше некои од кај нас почнаа да работат за Амазон ама не беа нешто многу задоволни. Наводно sweatshop начин на работа.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Имаше некои од кај нас почнаа да работат за Амазон ама не беа нешто многу задоволни. Наводно sweatshop начин на работа.
Има и за овие што ги набројав, сите 4 ги држат. Адвертајзинг делот барем.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516
Дали некој имате правено споредба на код за исти работи помеѓу GitHub Copilot и ChatGPT 4?

LepiDzoni

Profesionalen ulichen cigan
Член од
25 јули 2014
Мислења
1.393
Поени од реакции
3.607
Senior developer ne znaci po default deka e i business savvy. Dosta firmi sum smenil i tuka i vo stranstvo i vo sekoja firma go imas onoa lojalno jadro na seniori sto pocnale kako praktikanti od fakultet, davaat 100%, lojalni do grob, ne ni otvaraat Linkedin a inaku rabotat za suma daleku pod pazarnata...
Ednostavno ne sfakjaat deka ima i podobro out there i ne sakaat da se zamaraat so intervjua. Komfort zona, a najsmesno mi e sto na rabota se ponasaat kako nivna da e firmata :giggle:

I mnogu od pogolemite kompanii vo MK se svesni za ova i koga potpisuvate dogovor vo dogovorot imaat navedeno klauzula deka ne smees da zboruvas za finansiska kompenzacija so nikogo od firmata. Ne sakaat da im ja matish vodata.

Transparentnosta vo oglasite vo MK e druga pricha. Poradi influx od weekend programeri od breinster i slicni seuste si zimaat za pravo da krijat ponudi pa uste te pravat kako ti da si kriv kako pomisluvas plata da barash :D
Needless to say, ne ni vrakjam na takvi

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.243
Поени од реакции
1.299
Senior developer ne znaci po default deka e i business savvy. Dosta firmi sum smenil i tuka i vo stranstvo i vo sekoja firma go imas onoa lojalno jadro na seniori sto pocnale kako praktikanti od fakultet, davaat 100%, lojalni do grob, ne ni otvaraat Linkedin a inaku rabotat za suma daleku pod pazarnata...
Ednostavno ne sfakjaat deka ima i podobro out there i ne sakaat da se zamaraat so intervjua. Komfort zona, a najsmesno mi e sto na rabota se ponasaat kako nivna da e firmata :giggle:

I mnogu od pogolemite kompanii vo MK se svesni za ova i koga potpisuvate dogovor vo dogovorot imaat navedeno klauzula deka ne smees da zboruvas za finansiska kompenzacija so nikogo od firmata. Ne sakaat da im ja matish vodata.

Transparentnosta vo oglasite vo MK e druga pricha. Poradi influx od weekend programeri od breinster i slicni seuste si zimaat za pravo da krijat ponudi pa uste te pravat kako ti da si kriv kako pomisluvas plata da barash :D
Needless to say, ne ni vrakjam na takvi
Јас не би ги потценувал бенефитите што ги имаат тие сениори (што дошле како практиканти) во фирмата кај што работат 100 години. Дечките имаат голема флексибилност, слобода и влијание во самата компанија. Најчесто и затоа се понашаат како да е нивна. Тие се тие што најчесто имаат најголем импакт на проектите/продуктите што се развиваат.
Секоја промена за тие луѓе е ризик. Во новата фирма ќе треба да си ја изградат својата позиција од 0. Никој нема да те рецка за битни прашања во новата фирма во првите година, две (нормално освен ако не си некој вундеркинд). А реално, голем дел од тие луѓе веќе се на позиција која едвај ја извршуваат (Peter Principle) така да знаат (свесно или потсвесно) дека тешко ќе најдат друга фирма што ќе им даде иста позиција.
Нормално, фирмите го знаат истото, па затоа ќе видиш сениор луѓе како работат по 15-20 саати overtime неплатено....

Мое лично мислење зошто компаниите кај нас не даваат многу бенефити (зборам за работи како големи бонуси, акции итн) е затоа што не мораат. Реално, голем дел од нашите компании работат на проекти со low-medium complexity без потреба од голема експертиза. На таков проект можеш да работиш со сениор, ама можеш и со некој малце побистар junior. Ќе направи junior-от 100 грешки по пат, ама за парите што ти ги плаќаат клиентите, не ни очекуваат кој знае какво решение. Тоа според мене е и причината што голем дел од сениор девелоперите се префрлаат да работат ремоте.
Едноставно, нашите компании (нормално не сите) немаат потреба да плаќаат скапи сениори.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.427
Поени од реакции
18.595
Тие ниски бенефити се и онака високи за наш стандард. Па некој што веќе зима над 2к не сака да си го руши комфорот и сигурноста за нешто плус.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Тие ниски бенефити се и онака високи за наш стандард. Па некој што веќе зима над 2к не сака да си го руши комфорот и сигурноста за нешто плус.
А ако ти понудат над 4к нето, што праиме тогаш?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.427
Поени од реакции
18.595
А ако ти понудат над 4к нето, што праиме тогаш?
Па повеќето прифаќаат. Ама има и луѓе кој имаат мали деца, се осеќаат посигурно во фирма каде нашиот закон ги штити вработените. Има и луѓе што сакаат менаџмент позиција, така да мора у фирма за тоа. Тоа е тоа ја што сум приметил.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Па повеќето прифаќаат. Ама има и луѓе кој имаат мали деца, се осеќаат посигурно во фирма каде нашиот закон ги штити вработените. Има и луѓе што сакаат менаџмент позиција, така да мора у фирма за тоа. Тоа е тоа ја што сум приметил.
Да де, исто во фирма регистрирана тука во мк, пријавен, се најнормално.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.427
Поени од реакции
18.595
Да де, исто во фирма регистрирана тука во мк, пријавен, се најнормално.
Абе исто ама не е исто. Ќе ја затвори фирмата и тос е тоа..
Друго е да речеме фирми кој се реално корпорации и мали се шансите целосно да рикнат. Еве ги пример ХТЕЦ спомнати на темата, дур не рикне цела фирма горе доле си сигурен и имаш време да смениш, не си од утре без работа.
За одредена сума сепак вреди ризикот, ама па и не секој сениор добива такви понуди.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Друго е да речеме фирми кој се реално корпорации и мали се шансите целосно да рикнат. Еве ги пример ХТЕЦ спомнати на темата, дур не рикне цела фирма горе доле си сигурен и имаш време да смениш, не си од утре без работа.
За одредена сума сепак вреди ризикот, ама па и не секој сениор добива такви понуди.
Мислиш дека помали фирми можат такви плати да понудат? Тоа ти се 70.000 - 80.000 евра годишно. Па и не мора понуда, обично такви фирми во оглас ја наведуваат платата и не пробуваат да се ценкаат со тебе за пари, ти ставаат на маса тоа што им го нудат на сите, па бујрум на интервју.

Друга битна работа - Годините на вкупно искуство не те прават сениор, какви проблем солвинг скилс имаш и времето поминато на еден проект дефинитивно те прават.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516
Само што кога рикаат такви фирми обично не е само една, туку е ланчан процес, рикаат повеќе фирми во брз период.
Во САД кога почнаа со отпуштање не беше во една фирма, туку во сите.
Не е на арно работата, последниве месеци при преговори за цена на проекти се чувствувам како да сум на Египетски пазар. Откако почнаа да ги дигаат каматите, на сите им се активираше змијата во џеб.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.427
Поени од реакции
18.595
Само што кога рикаат такви фирми обично не е само една, туку е ланчан процес, рикаат повеќе фирми во брз период.
Во САД кога почнаа со отпуштање не беше во една фирма, туку во сите.
Не е на арно работата, последниве месеци при преговори за цена на проекти се чувствувам како да сум на Египетски пазар. Откако почнаа да ги дигаат каматите, на сите им се активираше змијата во џеб.
Не викам дека не може да се деси да рикне и некоја од големиве, ама далеку е полесно тебе да те скине некоја римоут фирма без претставништво тука него да речеме, цело Сивус да рикне. Како индивидуа си далеку посигурен во Сивус, зашто законот наш не е истиот со америчкиот. Значи веќе има фирми што не им оди добро, веројатно ќе рикнат ама не ги бркаат вработените. Имаат време луѓето да си најдат нешто друго, не се преку ноќ на улица. Тоа сакав да го кажам, ако ме разбра некој.

Инаку ситуацијата ќе биде ваква зашто тоа економскиот циклус во Америка. Имаше инфлација, сега рецесија, зголемување на невработеност и тек тогаш ќе се оди на оправање. Нема бегање од тоа.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516
Не викам дека не може да се деси да рикне и некоја од големиве, ама далеку е полесно тебе да те скине некоја римоут фирма без претставништво тука него да речеме, цело Сивус да рикне. Како индивидуа си далеку посигурен во Сивус, зашто законот наш не е истиот со америчкиот. Значи веќе има фирми што не им оди добро, веројатно ќе рикнат ама не ги бркаат вработените. Имаат време луѓето да си најдат нешто друго, не се преку ноќ на улица. Тоа сакав да го кажам, ако ме разбра некој.
Те разбирам што сакаш да кажеш, и реално е дека големите се поотпорни на такви времиња, но поентата ми беше за барањето на работа. Имаш време ако има каде, и ако му требаше на пазарот, ако е зезнат период и тоа е потешко.

LinkedIn е преплавен со постови од луѓе што изгубија работа по западните земји (особено САД, Англија, Ирска), ќе пробаат да бараат плата како што земале во минатото, тешко да најдат и ќе се согласат да работат за многу помалку.
Ако треба некој да бира дали ќе те земе тебе во мкд за 40-50к бруто, или цифрите од погоре од 70, или некој од таму, кого мислиш би го зеле?

Исто и тие фирми, ако имаат кадар таму за 20-30% поефтино од што бил во минатото, не се улави да платат слични пари на Балканот.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Те разбирам што сакаш да кажеш, и реално е дека големите се поотпорни на такви времиња, но поентата ми беше за барањето на работа. Имаш време ако има каде, и ако му требаше на пазарот, ако е зезнат период и тоа е потешко.

LinkedIn е преплавен со постови од луѓе што изгубија работа по западните земји (особено САД, Англија, Ирска), ќе пробаат да бараат плата како што земале во минатото, тешко да најдат и ќе се согласат да работат за многу помалку.
Ако треба некој да бира дали ќе те земе тебе во мкд за 40-50к бруто, или цифрите од погоре од 70, или некој од таму, кого мислиш би го зеле?

Исто и тие фирми, ако имаат кадар таму за 20-30% поефтино од што бил во минатото, не се улави да платат слични пари на Балканот.
А ако не можат да најдат? Инаку тешко некој на запад под 70 - 80 би работел, 65 - 70 зема џуниор во Холандија. За 40 - 50 може и да не се замара со кодови, зборам за техничкиот дел.

Kajgana Shop

На врв Bottom