Здравството кај нас

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.278
Поени од реакции
9.060
Дали е вака и во западните земји? Само прашувам, не спорам. Чудно ми е да бркаш некој реномиран хирург, некако да успееш да дојдеш до термин, а на крај, кога ќе се разбудиш, да дознаеш дека те оперирал студент, под контрола од твојот хирург
Ако бркаш реномиран хирург, ќе си склучиш договор дека сакаш баш тој хирург да те оперира и за тоа ќе си платиш поскапо.

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.749
Поени од реакции
7.268
Ако бркаш реномиран хирург, ќе си склучиш договор дека сакаш баш тој хирург да те оперира и за тоа ќе си платиш поскапо.
Секако, во приватното здравство. Меѓутоа, реномирани хирурзи има и во државното. За жал, или за среќа

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.278
Поени од реакции
9.060
Секако, во приватното здравство. Меѓутоа, реномирани хирурзи има и во државното. За жал, или за среќа
Во државното нема место за посебни желби.

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.749
Поени од реакции
7.268
Во државното нема место за посебни желби.
Ако е така, вред. Ама, не сум слушнал досега хирургот да му наговести на пациент дека можеби ќе биде опериран од студент.
Еве мене, ме прегледа хирургот кој јас би сакал да ме оперира, ми издаде Болнички упат, на кој во графата хируршка интервенција стои неговото име, како и на местото лекар, кој го издал упатот. Ми даде да потпишам Изјави за согласност и, чекам да бидам повикан од страна на неговиот администратор. Можам ли да очекувам дека некој студент ќе падне на испит со мојата интервенција?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.278
Поени од реакции
9.060
Ако е така, вред. Ама, не сум слушнал досега хирургот да му наговести на пациент дека можеби ќе биде опериран од студент.
Еве мене, ме прегледа хирургот кој јас би сакал да ме оперира, ми издаде Болнички упат, на кој во графата хируршка интервенција стои неговото име, како и на местото лекар, кој го издал упатот. Ми даде да потпишам Изјави за согласност и, чекам да бидам повикан од страна на неговиот администратор. Можам ли да очекувам дека некој студент ќе падне на испит со мојата интервенција?
Издадениот упат е од хирургот, тоа не значи дека тој ќе те оперира. А и студенти не оперираат, туку специјализант заедно со специјалист ментор. Така да не треба да настане некој проблем. Специјализантот не смее сам да оперира!

Тоа ти е исто како и пилотите во авионот, еден е пилот а другиот калфа.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Издадениот упат е од хирургот, тоа не значи дека тој ќе те оперира. А и студенти не оперираат, туку специјализант заедно со специјалист ментор. Така да не треба да настане некој проблем. Специјализантот не смее сам да оперира!

Тоа ти е исто како и пилотите во авионот, еден е пилот а другиот калфа.
Ох, ох, ох ...
Убаво било да се знае ова со време ...

Член од
6 јануари 2018
Мислења
135
Поени од реакции
193
Да се живи и здрави к15 уште од времето го имаат опишано нашево здравство кое и ден денеска е потполно исто.. за жал.
https://youtu.be/ThA-fxr5ISc

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.278
Поени од реакции
9.060

ruller

Expert
Член од
5 септември 2011
Мислења
535
Поени од реакции
367
Posledno sto razbrav: Nevropsihijatar koj nemal termini za zakazuvanje na drzavno ama imal sekogas za na privatno

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.797
Поени од реакции
37.801
... ништо не ми е чудно, колку грешки се преќутени и заташкани ехехе хее хе!

Член од
13 април 2021
Мислења
3.516
Поени од реакции
11.483
Ох, ох, ох ...
Убаво било да се знае ова со време ...
А како специјализантите да стекнат пракса и искуство? Еден ден кога ќе станат специјалисти така рандом да оперираат луѓе?

Ова не е ништо ново. Отсекогаш било така и секаде. Башка не ги ставаат одма од прв ден специјализација во операциона сала и постојано се под надзор на специјалистот. Ниту еден специјалист не би дозволил да оперира специјализант, ако не е сигурен во неговата работа и знаење, затоа што на крај краева неговиот печат стои зад специјализантот и зад твојата операција.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
А како специјализантите да стекнат пракса и искуство? Еден ден кога ќе станат специјалисти така рандом да оперираат луѓе?

Ова не е ништо ново. Отсекогаш било така и секаде. Башка не ги ставаат одма од прв ден специјализација во операциона сала и постојано се под надзор на специјалистот. Ниту еден специјалист не би дозволил да оперира специјализант, ако не е сигурен во неговата работа и знаење, затоа што на крај краева неговиот печат стои зад специјализантот и зад твојата операција.
Никогаш до сега не сум размислувала како, кога и на кого специјалзантите вежбаат операција, сè додека не ме изпогрешија мене ...

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.164
Поени од реакции
5.751
Никогаш до сега не сум размислувала како, кога и на кого специјалзантите вежбаат операција, сè додека не ме изпогрешија мене ...
Проблемот е што нема решение на проблемот.
По желба доктор, само на приватно, а тоа чини додатно.
Но, и тогаш, кој гарантира дека искусниот доктор нема да направи грешка.
Тие, поискусните, ароганција полни, се опуштаат мислејќи дека сѐ знаат,
и тогаш се прават најмногу грешки.

Kajgana Shop

На врв Bottom