Една работа имам научено на оној ,,потешкиот'' начин, преку лично искуство а тоа е дека не постои златна акција на која може да и се верува. Значи нема златен Ејпл, АМЗН, ТСЛА, КМБ, ТНБ или било кој, сите во секој момент се ултра ризични, тоа е корпус деликти. Колку побрзо го совладате тоа толку тоa подобро за вас. Љубов со нив е опасна работа со евеншл кулуминат ,,чит'' на крај. Вејлу инвестинг апроуч од кој бев дел добри 10 години причуваше да се држиш до компанијата без разлика на сентиментот на краткорочните движења се дур бизнисот у есенција не е загрозен. Третод' беше ТикТок? не ме дупи... Доколу си купил МЕТА уше на почетокот и реално без некој кој знае каков фактор акцијата у 2021 ти паднала за 80% од игноранцијата на велју теоријата сеа бачко ќе ти требаат неколку години само да си ивен од топпот едно 330% горе .330? Персонално јас 1,2 50, 100 години немам за губење ни за 15% дур битангиве од Вол Стрит нахално збираат секој ден како крупие, упм им матер.
Велју инвестингот од моја лична перспектива е добар појдовен момент се дур се преиспитуваш и навлагаш аматерски и инкрементално во инвестиции и трејдинг ака ,,Everything Money"' и слични квази ментори со на чело Бафет методологија. Колку пати сум слушнал дека чартови, деј или свинг трејдинг не функционираат или пак дека опции се коцка, ова е најјако. Се тоа сума сумарум е единствено одбранбен човечки дефетистички природен механизам на секој шо нема нолиџ, искуство, мотивација и драјв да излезе од сејфти сркл' и да научи повеќе. Едноставно непотребен гард за неукоста и себезаштита. Реалноста е дека и деј и свинг и опшн и секаков трејдинг функционира се дур се образуваш и неуморно практицираш 24/7. Два пати сум се враќал на пејпер трејдинг дур сум премостувал било какви хајдрансес и можам на секој да докажам дека функционира. Потребен е само малку ,,гзЗ'' и студирање како никогаш и нишо друго.