Пукање во школо во Белград

• Креатор на темата Креатор на темата Sladoledzija
  • Време на започнување Време на започнување
Ne be nas vo saklsija ne rasteja, sistemot celo vreme za nas se grizese. Pravis belja na uciliste, ti idi nastavnikot i frs frs, ni pet ni sest. Odi ako si maz doma pozalimu se deka nastavnikot te naslakal, uster pokje kotek ke jadis. Ti idi djandar reonski, sus sedis oti tuka ke te prekrsi od kjotek, pa uste i ako te soberat vnatresni, grbot ko stomakot ke ti go naprat. Taka da da, vo pravo si, epten se grizeja instituciite za nas, se so kjotyek rersavaja. Najverojatno i psihologoot ke ti ja vrzese edna ako odis kaj nego. Filmovite bea bez nasilstvo, nikoj cigara da zapali niti da opcuja, seks ic. Crtanite koj od koj. Ko ke mi tekni kolku nasilstvo imase vo brzata ptica itrica i kojot , josemiti sem i uste pojma neznam kolku crtani pa nikoj ne mu tekna da gi kopira.
Izgleda ponovite generacii se idioti, jas drugo objasnuvanje nemam :toe:
pa realno ako zememe u sporedba so nas, vie sto ste rodeni, izrasnati, omazeni/ozeneti i zadnjiot stepen na obrazovanie vi e vo Jugoslavija zavrsen, definitivno ste u saksija rasteni, sakal ti da priznaes ili ne.

mene mnogu me fascinira vasa submisivnost sprema avtoritet koja i den denes se pokazuva na delo so molchenje na najgolemite finansiski krazbi i osiromashuvanja na narod vo ponovata istorija, kako i vashiot mozocen sklop koj e gord na toa sto bil tepan od strana na isfrustrirani profesori koi svojot avtoritet nametnuvale preku fizicko nasilstvo vrz deca koi se vo proces na psihofizicki razvoj.

od tamu ne me ni cudi sto denes vasata generacija e taa generacija so najmnogu strav od gazdata privatnjak na kogo ne smeete ni eden zbor da mu izustite, a ne da mu pobarate neplatenite plati da vi gi isplati, kako i kompleten strav sprema bilo kakov avtoritet, pa od tuka zivotnoto nezadovolstvo, kako i kompleksite koi sto gi nosite, sto na forumov, sto vo privatniot zivot.

koga sme kaj filmovite, ne mozes da mi sporedis jugoslovenski film, pogotovo tie sto vie ste gi gledale u vasata mladost so bilo kakov film denes, zarem kje mi ja sporeduvas bitka na neretva so juzni vetar, ili mozebi prljavo kazaliste, bjelo dugme se sporedlivi so crni cerak i ostanati drill raperi/grupi?

aj me interesira - dali ti u tvojata mladost u Jugoslavija bese opkruzen so drogi, kockarnici, brzi krediti, muzika koja sto se fokusira na droga, nasilstvo i prostitucija, televiziski programi od tipot na rijaliti shou, dali vi emituvale togas degenerizam na televizorite, dali mozebi u toa vreme preku pismenca se odvivalo vrsnjackoto nasilstvo?

Имаше пред некој месец во Србија видео на тикток како ученици малтретираат и тепаат млада професорка. Пазете тепаат ПРОФЕСОРКА. Го снимаш тоа го објавуваш на ТикТок и ти си ѕвезда. Деликвентите беа вратени на настава како ништо да не се случило. Е сега замислете што се се случува генерациски меѓу самите врсници и кога ке пикираат некое недужно дете во школо. За детето од Корчагин се заборави за недела дена и темата насилство не се спомна веќе.

Генерално постари луѓе сте тука и не си го споредувајте вашето искуство со ова што се случува сега бидејќи не е ни приближно блиску. Децата денеска се воспитувани од идоли како ЦрниЦерак и остала багра бидејќи мамичка и татичко се презафатени и не можат да одвојат време за децата.

Многу нагодувања и еден куп непроверени информации.
Прво викаат дека оружјето било во сеф за која таткото имал шифра за која мислел дека е непозната за детето, шо се испостави дека не е така.
После тоа наводно излегоа информации дека таткото го носел на стрелаштво синот шо исто така не ми е верно за малолетник.
Сега се и свашта ќе прочитаме дури не се затвори случајот, а прашање е и тогаш.
Како и да е голема трагедија.

Не знам, во мој крај немало такви работи.
Од секогаш се вреѓале на национална основа па немало убиства.
Дури и на своја сметка си прават мајтап.
Ова зборам во мојот крај кај шо живеам не по пустелиите во Скопје, Чаир и слични места
Автоматски споено мислење:

Прочитав дека фамилијата на детето го известила школото за малтретирањето на нивниот син а овие мукла сите.
Ако мислиш за Циганите ( зошто колку што знам и сега нема некоја голема група на шипурки во Битола) тоа не се рачуна. Кај нас во Скопје Циговци имаше по приградските школи ( зборам за основно ) а во средните воглавно во најпропаднатите ( фризерско, дрводелско, шнајдерско). Шипците беа проблем бр. 1 зошто им беше дозволено да имаат посебни класови а другиве националности учеа во македонските. Еден куп Турци знам што самите ми кажувале дека пре би учеле со Македонци него со Шипци. У ЈБТ гимназијата таму ги имаше најмногу и никој, никогаш, никаде ни чул ни видел Турци да колат Макеоднци по автобуси или да се млатат секој ден.

Со Чаир и примерот што го даде Не сум Ја со бус 57ца е тоа што тој бус мора да помине низ Чаир за да дојде до македонската енклава во Радишани и Бутел. Е тогаш фрките се дешаваа. Други линии каде што имаше фрки беа тие што идеа накај источно Скопје (поточно кон Арачиново и Сингелиќ каде што шипурки се 99%).

Имаше пред некој месец во Србија видео на тикток како ученици малтретираат и тепаат млада професорка. Пазете тепаат ПРОФЕСОРКА. Го снимаш тоа го објавуваш на ТикТок и ти си ѕвезда. Деликвентите беа вратени на настава како ништо да не се случило. Е сега замислете што се се случува генерациски меѓу самите врсници и кога ке пикираат некое недужно дете во школо. За детето од Корчагин се заборави за недела дена и темата насилство не се спомна веќе.

Генерално постари луѓе сте тука и не си го споредувајте вашето искуство со ова што се случува сега бидејќи не е ни приближно блиску. Децата денеска се воспитувани од идоли како ЦрниЦерак и остала багра бидејќи мамичка и татичко се презафатени и не можат да одвојат време за децата.

Тука има доста што во 90 ти се растени. Знаеш што беа 90 ти? "Видимо се у читуљи" и ликови ко Кнеле и Аркан на некои луѓе им беа икони. Секој ден у школо или рекет ќе јадеш или ќе ти рипнат да те збумбарат или на некој не му се свиѓаш па цело време ќе бара рчка со тебе. Ама тогаш на никој не му текна да влезе и да испука се внатре, до душа тогаш црна хроника полнеа мафијашки убиства, особено во Србија.

Убил седум девојчиња и едно момче. Нешто слабо ми се верува дека девојчињата му вршеле булинг повеќе од момчињата.
Прават за жал и над врснички а и врсници, имаше неколку видеа на нетов од девојчиња како се иживуваат врз своја врсничка мислам во Велес беше ова, а на мој пријател детето редовно мета му било на друштво составено од машки и девојки во училиштето, една од мајките на девојчињата кога и пристапиле за проблемот рекла ааа не ќерка ми дома мирна си е, ко да е битно дома каква е ќерка ти умрена една.

Детево од Србија било истепано еднаш кога бил 5то одделение и само тој случај го имало пријавено зашто го повредиле посериозно, устата му ја распукале, а во меѓувреме што се дешавало не знаеме со тоа што 3ца ученици на видео поставено на првата страна потврдуваат дека долго време имало булинг врз него, така да има шанси и 2 години и поише овој редовно да бил нечива мета. Скоро сигурно ова е главен двигател на нештата кои довеле до оваа ескалација.

Настанов е типичен приказ на тоа каде отиде нашево општество. САД и нејзините вредности кога ни се вредност (на сите во регионов) ова се последиците.
Јас не сум чул во Кина да има пукање во школо. Ваљда зошто таму децата од мали ги учат на работа и труд и дека секој што нема да биде послушен јаде стапови а после тоа иде у гулаг. На запад си кул со вакво однесување. Особено сега кај децата кога Тик Ток ги индоктринира што да прават, не очекувајте за 20 год некој до нив да да биде деловен,успешен човек. Во Кина забранета е светскава мрежа на Тик Ток, па користат своја со длабока цензура. Таму Тик Ток е апликација за " уради сам " и учење хобија и вештини. Па затоа не гледаме 12 годишни кинезинки што тресат газови и 12 годишни кинези со пиштоли, кокаини и шампањи по дискотеки. Целиов настан е првично општествена грешка.

Второ е институционлана грешка. За ова не мора да пишувам сите знаете каде и со какви институции располагаме на балканов.

Трето поради потфрлањето на горниве две работи станува и лична грешка. Прво родителите а после тоа самото дете. Кој е тој родител што 13-14 год дете свесно го учи да користи оружје (секако ако не е шипо) ? Второ пак институциите доаѓаат на ред. Како така стрелиштето каде што вежбало детево дале дозвола 14 годишен да тренира пукање ?!

Нашиве генераци кога Нокија 3310 беше врвна технологија на дете од 12-16 год ги немавме овие проблеми. Интернетот беше ретко и прилично тешко достапен (од финансиски аспект), а ваљда и самиот интернет тогаш не беше преплавен со визуелни представи на масакри и убиства ( Исис имаа свој канал на секоја мрежа каде што објавуваа видеа до " казни " и никој не ги блокираше тие канали. Сега на пример за која сакаш војна во светов имаме буквално лајв стиминг или снимки со дрон од терен. Особено во Украина каде што војната е со огромен медиумски интерес.
Тогаш ако некое од децата се фатеше на мета највеќе беше за физички изглед и за кискови и гафови и тоа траеше неколку саати и после се забораваше.
Немаше смислено и тенденциозно малтретирање. Сите дури се чудевме за такво нешто кога ќе видевме на филм.
Она што го спомна @Ne_sum_ja со Јана е easy mode. Па на крај сите се сеќавате како почна јавна соба ?!
Малолетници си делеле слики од соученички. После тоа се увалиле педоманијаци.
Дете и слобода на интернет не се паметна комбинација.

Денешниве деца се дебили буквално, кај мене на работа одат 3 година пракса и верувајте, од година во година се поглупи и поглупи доаѓаат. Не знам уопште како школо завршуваат. Посебно е тоа видливо последниве години. Мислам дека технологијата и социјалните мрежи ја уништија младинава.

немојте само уште ова пичлеме да го релативизирате. Кажал дека не му е ни жал што убил толку луѓе. Очигледно е некое психички пореметено детиште кое ете татко му го научил да убива.

Многу нагодувања и еден куп непроверени информации.
Прво викаат дека оружјето било во сеф за која таткото имал шифра за која мислел дека е непозната за детето, шо се испостави дека не е така.
После тоа наводно излегоа информации дека таткото го носел на стрелаштво синот шо исто така не ми е верно за малолетник.
Сега се и свашта ќе прочитаме дури не се затвори случајот, а прашање е и тогаш.
Како и да е голема трагедија.
Татко му бил познат радиолог што значи со "добар дан" каде ќе посакал ќе го бутнл синчето. Башка газадата на стрелиштето може му бил пријател па затоа никој од вработените не рекол "забранет е влез за лица под 18 год " . Ова е се реално особено кај нас на Балканов.
Ја прочитав и дека имал 4 молотови во ранец. Ова некој го научил да го прави.

Еве ја сега дознав дека пиштол Црвена Застава 99 ( со ваков пукало детево) има шаржер од 15 куршуми. Не се знае кога може да ти се најде вакво инфо. :icon_mrgr:

Сериозен пропуст прво на родителите а потоа и на наставниците.

14 годишно дете кое е обучено за оружје прави скица и план за егзекуција, молотови коктели и никој од родителите и наставниците не приметува промена на расположение и понашање кај тоа дете па и негови другари што се блиски со него исто?
Такво сценарио не се смислува за 24 часа туку е подолг временски период и не е можно ама баш никој да не примети промена кај тоа дете.
Сега пак испаѓа од мирно и повлечено дете со успех во училиште да е мртов ладен за стореното и да вика дека е психопат, трансформација преку ноќ?
Како не!

Чување на дете е одговорност, голема одговорност. Не секој родител е способен да биде строг, авторитетен и да си ги воспита своите деца квалитетно меѓутоа е должен да си го познава своето дете, кога и дали посегнува по пороци, дали има проблем дали планира нешто.

Исто и просветните работници се должни за своите ученици поготово во период на оформување на личности до 15 години.
Прашање колку се од нив стручни за таква професија и колку од нив си ја сакаат работата и колку се примени преку врски од партиски книшки. Доктор и просветен работник е преозбилна професија за да биде одлучена со партиска книшка, се друго нека се гони...

Други фактори се небитно и ирелевантно кримибалкански серии, турски серии, реалити програми се снимале и ќе се снимаат
затоа што има интереси и носи профит и е успешен бизнис. Морални вредности нема повеќе, социјални мрежи имаат огромно влиание
и никој неможе да го смени системот затоа што времињата се смениа, се е бизнис.
Меѓутоа секој родител е должен да го познава своето дете, може нема некој пари, нема време да му посвети,
има премногу пари и го расипува негово право, но тука се наставниците кои со тоа дете поминуваат половина ден,
другарите исто се должни дома да пренесет ако нешто неморално се спрема.
Може родителот на тоа дете не го гајле, но други 2 родители и просветни работници може да му укажат дека неговото дете тргнува по лош пат.

Исто последица е не бе не се јас замарам нивна ствар нивен живот...

Има еден виц

Двајца кумановци на Титаник, еднот вели абе брод тоне, ајде бе што ти е гајле не е на татка ти.
Епа после да не е касно.

Татко му бил познат радиолог што значи со "добар дан" каде ќе посакал ќе го бутнл синчето. Башка газадата на стрелиштето може му бил пријател па затоа никој од вработените не рекол "забранет е влез за лица под 18 год " . Ова е се реално особено кај нас на Балканов.
Ја прочитав и дека имал 4 молотови во ранец. Ова некој го научил да го прави.

Еве ја сега дознав дека пиштол Црвена Застава 99 ( со ваков пукало детево) има шаржер од 15 куршуми. Не се знае кога може да ти се најде вакво инфо. :icon_mrgr:
Достапност на интернет. Макар шо во случајот мислам дека и родителите се соучесници :(

Пропадна системот на вредности, што се чудиме сега. Булинг отсекогаш имало, јас сум бил жртва многу пати како дете. Истовремено сме гледале филмови со насилство и убивање, но никогаш и никому не му паднало на памет да направи нешто вакво. Во мое време филмовите беа филмови, реалноста беше реалност и на сите ни беше јасно позната границата. Убијците не се глорифицираа, лоповите крадеа скришум и не се гордееја со лоповлукот, беше срамота некој да краде, а сега лоповите се на пиедесталот како „успешни луѓе“. На прсти се броеја дрогирашите, додека сега дрога има во секое школо. Создадовме општество во кое што џганот се глорифицира. Наставниците не се почитуваат повеќе, насилниците не се казнуваат, не се исфрлаат од школите. Кој има пари ќе ги прати децата во приватни школи каде што нешто се презема, каде се плаќа и детето знае дека ќе има проблеми дома ако прави проблеми во школо, затоа што тато и мама ќе ги загубат парите и ќе биде исфрлен. Јавното школство исто како и јавното здравство ќе останат за сиромаштијата...

Тешко е да се каже било што.

Немале инспирација, инаку верувај дека сакале ова да го напраат и тие. Е сеа има еден куп вакви настани, и лесно е да пробаш да ископираш.
Лесно е во земји кои дозволуваат купување на пиштоли. Ваков напад не може да се изведе без пиштол. И нема шанси дете да биде способно да купи самото пиштол на црн пазар ако тоа сакаш да го кажеш следно.
Затоа поддржувам закони за комплетна забрана на поседување пиштол без оправдана причина.

Последно уредено:
Од списоков колку што може да се види, машки-женски се пола-пола, изгледа дека машките биле поснаодливи, којзнае како испаднало да убие повеќе девојчиња. Има и друг лист со мапа кој каде седи, прецизно планирал. Страшно.
Па од статиите што ги читав на ова а1он, едно од децата што преживеале изјавил дека овој влегол во училницата, ја рокнал наставничката и после пукал кон децата ама не рандом, упукал 2ца и у тој момент му се пуштиле другите и го собориле на земја по што овој продолжил да пука, имало и куршуми у таван, така и настанал масакрот.

Си испланирал дечково убаво, со список, ако добро разбрав имал и други мети у други училници а во кабинетот по историја влегол пошто бил најблиску до влезот и пошто наводно ја мразел учителката и сакал да и пресуди.
Можда некој од децата што загинале ги има и на списоков.
Класично филмско убиство и план. We need to talk about Kevin, ебате психопатот.
Пред некој месец глеав еден филм, исто сценарио, булирано дете на крајот им се враќа со шат ган.

Страшно. Овој расчистил со себе и пошол во поход, на се или ништо. Што вика Дел Бој, точката на вриење е достигната, и на крај останува чија глава ќе биде. Се јавил во полиција, све фино лепо си пријавил, го уапсиле, не давал отпор, слушал инструкции и на крај коа го возеле накај станица го прашале дали е свесен што напраил и им рекол да, убив од 8 до 25 души негде. Не се каел за стореното и рекол дека го сторил тоа пошто е психопат.

Бог да чува.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom