Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.505
Поени од реакции
27.323
Види го што истресе. Оној кловнот на УК јавно ти кажува дека 7 трилиони долари чекаат да се пуштат во новиот систем, он англосаксонците паѓале. Англосаксонската елита не паѓа, не осиромашува, не го губи влијанието, не го губи богатството, едноставно останатите касти све ќе изгубат, а они успеа цел свет да го покорат. Тоа што татко му на Шваб со тајфата предлагале да го направат, после 100 години така и ќе излезе.
ооо тенеќе, извини Бафра, елитата не осиромашува и нема да осиромаши. Како што не осиромашуваше Руската елита под Јелцин. Нормално е во една држава највеќе да го јаде стапот народецот. Тоа што планираат арогантно да го направат, не значи дека ќе успеат. Токму тоа што се арогантни ќе ги попречи да направат било што. Они го губат влијанието со самото тоа што нивните центри на моќ ослабуваат. Без тие центри на моќ, преку кои проектираат сила, богатството не им вреди пет пари. Без воената машинерија на САД, кого ќе го натераат да соработува или да зима кредити од ММФ?

За Кина до вчера полемизиравме дека после 2032 ќе го превземат престолот на финансиски центар, ти велеше Русија и сега ќе ми спинуваш...
Јас никогаш не сум тврдел дека некој ќе го превземе тронот. Јас сум тврдел дека единствена воена сила која може да и парира на САД се Русија, а не Кина. Тоа што не очекува во наредниот период е ера на баланс. Никој нема да има на тронот, туку ќе биде нешто како 60-70-80ти од 20 век, кога реално кажано човештвото доживеа најголем технолошки напредок до сега. Кој ќе биде следен на тронот, ќе причекаме малце да покаже времето. премногу вариабли има во игра. Можеби пак англосаксонците ќе се вратат во игра откако ќе се консолидираат, но тоа ми е помалце веројатно, бидејќи општеството им е далеку од она што им беше пред 50 години и е претворено во трулеж.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.795
Поени од реакции
34.046
Америчка опрема иде во старо железо, исто како и се друго.

Автоматски споено мислење:

Мисли си ти и надевај се дека така ќе биде.
Русија го порази цело НАТО зашто се гола вода за Русија, 30+ држави се што имаа до последен куршум испратија во Украина и нема никаков ефект.
Џабе се залажуваш и си правиш фантазии во главата.
Не па, САД и цела ЕУ плус останатите американси вазали ширум светот - наспроти неколку пратки двотактни дронови од Иран: Исто е бе брат. Скроз исто, разбираш?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.505
Поени од реакции
27.323
Многу веројатна е опцијата да одат паралелно со Дњепар, а истовремено да пробаат да се искрцаат на полуостровот после вливот на Дњепар. Само така би имале шанси да постигнат некаква оперативна победа, која може да се нарече стратешка придобивка.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.795
Поени од реакции
34.046
Ауу како се утврдени тука Русите, па уште по калта? Енергодар е една од постратешките локации за РФ, веројатно единствена покрај Крим што ни времено не би дозволиле да падне... ОК, ајде да видиме. :unsure:

Член од
14 август 2018
Мислења
4.824
Поени од реакции
10.695
Мене ми изгледа дека не го уништи.
Верувај дека го уништи. Остај ти Адмирал-Џенерал прикаски што кажува…
По експлозијата се гледа дека е кумулативна мина!
Како низ путер има поминато низ него, а внатре стопен метал на сите страни(луѓе, електроника, кабли.. пиши крст!)
Само тука завршува и видеото… понекогаш ако не погоди директно муниција, нафта, треба време пожарот да се развие, а и да не се развие, не значи дека не е уништен!

Снимката со зис23-2 ми е посумљива(како да промашува?)… ама стварно ме мрзи да ги гледам по два пати или да ги анализирам…

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.833
Поени од реакции
4.536
Резултатот ќе го видиме на крај, дали Битката била за Бахмут или нешто повеќе. Кога ќе биде резултатот, не зависи од Русите, туку зависи од тие што ги вооружуваат Украинците. Единственото нешто што е извесно е каков ќе биде крајот, тоа можеш само да се залажуваш, другото е временска вариабла.

СССР, не командуваше во Сирија и Египет за време на Јом Кипур. Даде оружје, ги спремаше 6 години и толку, ниту давала разузнавачки податоци за време на војна, ниту ги координирала нападите, ниту масовно обучувала војска на своја територија. Повеќе може да се каже тоа за СФРЈ, него ли за СССР. Тоа го тврдат и Израелски извори. Дури и извори од СССР од тоа време потенцираат дека самото давање на софистицирано оружје (за тоа време), нема да има никаков ефект врз крајниот исход на војната од причина што се тврди дека војската на Сирија нема потенцијал. Тоа значи дека СССР бил свесен дека Јом Кипурската војна има мали шанси за успех. И да ти кажам имале право, од тој период потекнува бизнис изразот „Сириски офицер“, пошто Сиријските офицери што од страв, што од незнаење лажеле за вистинската состојба на теренот, што придонело до конечен колапс.

Но во секој случај, СССР е навлечено (без многу политичка воља во дадениот момент) да ги помага сојузниците во регионот, додека НАТО, како што стојат работите, инсистира на војна со Русија. Од сите што си ги набројал, нема ниту еден сличен пример, можеби најсличен е Виетнам и евентуално Кореја. Другите се прокси војни на фракции, не на директен судир со големите сили.

Тука имаме директен судир на Русија со Украина. Во тој судир на страната на Украина отворено е ставена на располагање воената структура на НАТО. Затоа реков според обимот на војната која се води, може само Виетнам да биде споредба. Само таму СССР го кренала влогот, на ниво што сега го крева влогот НАТО.
резултатот ќе го видиме на крај на војната да. Се слагаме
Ама брат слична лента вртеше претходно за футхолдот во Керсон, па те нема да го спомнеш од кога се повлекоа. Да не враќам сега стари постови ама твои зборови се дека "целата акција околу Киев беше лажњак за да се овозможи футхолдот во Керсон" и после.....

Ако се слагаме за Виетнам Ок. Ајде да те прашам тогаш:
САД во Виетнам војуваа со Виетнам или СССР?
Мисли си ти и надевај се дека така ќе биде.
Русија го порази цело НАТО зашто се гола вода за Русија, 30+ држави се што имаа до последен куршум испратија во Украина и нема никаков ефект.
Џабе се залажуваш и си правиш фантазии во главата.
Реалноста не ти е јака страна.
Како заклучи ти дека НАТО е поразен?
Кои се тие 30+ држави што снемаа куршуми?
Еве наброј три?
Кој ти е дилерот? Еве не кажуј јавно, пиши ми пп?

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.200
Поени од реакции
22.816
Резултат на артилерија претпоставувам.

Доста С300 изгубија последниве денови ВСУ, претпоставувам тоа е резултат бидејќи се блиску до фронтот за престојната офанзива.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.897
Поени од реакции
13.022
Резултат на артилерија претпоставувам.

Доста С300 изгубија последниве денови ВСУ, претпоставувам тоа е резултат бидејќи се блиску до фронтот за престојната офанзива.

Што поблиску се ближи офанзивата, толку повеќе ќе гледаме Лансети како напаѓаат западна техника.

Нека седи нека трепка. Секако нема да ги натера да размслуваат генералите на темиве.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.505
Поени од реакции
27.323
резултатот ќе го видиме на крај на војната да. Се слагаме
Ама брат слична лента вртеше претходно за футхолдот во Керсон, па те нема да го спомнеш од кога се повлекоа. Да не враќам сега стари постови ама твои зборови се дека "целата акција околу Киев беше лажњак за да се овозможи футхолдот во Керсон" и после.....
Абе чоек, дали јас ти личам тебе на воен експерт? Читам, се трудам да најдам логика. Ама како и да свртиш, за да верувам во тоа што го мислите, дека „со 30К покушале да го освојат Киев па не успеале“, е равно да веруваш дека Русите се во рамките на оние шимпанзата што водат војна меѓусебно. Па уште да веруваш дека разузнавањето им потфрлило и си мислеле дека ќе се прошетаат низ Киев. Тоа што толку брзо навлегоа насекаде на север, речиси без никаков напор, говори дека и тие НАТО „консултанти“ во Киев, не го предвиделе тоа и не ја спремале таму одбраната. Тоа до Киев е ништо друго, туку прошетка на некои специјални единици, да рашират хаос и паника, додека на Југ слободно се напредува, за да Украинците повлечат луѓе и опрема за одбрана на Киев пред „40 километарски конвои“ што пристигаа од сите страни :) Доволно беше само што поделија оружје низ народот. Харикири си направија.30К автоматски пушки низ Киев во рацете на багабонти и ратни профитери. Што мислиш како ќе резултира тоа?

За Керсон, неможам ништо да тврдам, јас од мој аспект го гледав како важен футхолд. Ама Како што гледам некако Русите веќе не се заинтересирани да напредуваат, одкако Украинците сами почнаа да си ги носат војниците пред кланица. Што мислиш, како ова ќе заврши? Стварно си мислиш дека Русија има стотици иљади мртви и опрема која не може да ја надокнади? Реално кажано, не ни извади опрема Русија освен неколку Кинжали што заиграа, и за тоа не сум сигурен дека се кинжали, туку некое си постаро заебано оружје. Све друго што се употребува во војнава е античко, дури и за тие Иранските дронови, тоа па неможам да го разберам. Едноставно направи сам дронче од осумдесетите, а да се немало заштита од него.

Ако се слагаме за Виетнам Ок. Ајде да те прашам тогаш:
САД во Виетнам војуваа со Виетнам или СССР?
Па што мислиш, зошто изгубија? И не е многу споредливо, пошто Виетнам не е предворје на САД, замисли да беше Мексико во прашање дали ќе се повлечеа и покрај све.

Последно уредено од модератор:
Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.200
Поени од реакции
22.816
Situation at Bakhmut city: Russian Army took control over the remaining area of the big garage complex from the north and the Gas Department from the east thus managing to enter in the first buildings of the Medical College.

photo_2023-04-29_02-55-01.jpg

Current situation at Bakhmut city: Russian Army took full control over Medical College and broke the main defense lines of Ukrainian Army in its last stronghold located in Cherema and Novyi districts.

photo_2023-04-29_12-09-12.jpg

About 90% of the city of Bakhmut is now under the control of Russian troops.

photo_2023-04-29_12-28-47.jpg

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.033
Поени од реакции
83.466
Прегледај го приврзокот 377007

About 90% of the city of Bakhmut is now under the control of Russian troops.
Oва значи дека одма заземале дел од последниот бастион со високи згради. Десно површината која ја заземале е испакнат дел од заокружената целина со високи згради. Тој дел има исто така високи згради како остатокот кој е неосвоен. (Ukroposhta кај што пишува)

Kajgana Shop

На врв Bottom