Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
@callejón de la muerte
Цивилизации
Погрешија сам букфу. Не се праи дека не си сфатија.

Воскресението е едно од чудата. Да.
Ама доста нереално и недокажано чудо.
Како и много други у други религие и митови.

И ск заради стра од смрт, ја да верују у нереални приказне?
Нема шансе.
А кој ти ставил па тебе нож под грло за да веруваш???
Никој не те тера со сила, аман веќе.

Ставре, имаш илјадници кои имале рак, а преживеале, некои не користеле ни хемо, ни бутур.
Ако си толку по науката, зашто го негираш ефектот на плацебо...
Тоа што религијата ја злоупотребуваат, не значи дека е штетна за цивилизацијата.
Тоа ќе ти дојде исто ко науката и државниот систем што ги злоупотребуваат

Кој е Ставре?
Јас немам ништо против луѓето да веруваат во што сакаат, проблемот настанува кога се обидуваат да ја рационализираат својата вера и испаѓаат натприродно глупи.

Ракот сега за сега е неизлечлива болест. Не се лекува ни со медицина, ни со религија. Постојат еден куп болести кои се лекуваат со медицина, не постои ниту една која се лекува со религија. Не само што не постои, тука религијата влијае на развојот на најстрашната од сите болести, глупоста.
Постојат и еден куп болести кои медицината не ги лечи...
Религијата не, ама ВЕРБАТА лекува.
А со КОРОНАТА видовме колку е медицината, а со неа и докторите ГЛУПАВИ.

Абе душо, се мешаат работи, ти очигледно не разбираш...но сигурно си чул, пр.еве, колку брачни парови добиле свое дете отако посвоиле прво..или колку жени останале бремени откако докторите кренале раце ...не се мешај у Божји работи.

Тие што добиле дете откако посвоиле туѓо, своето го добиле преку секс, или со безгрешно зачнување?

Постојат и еден куп болести кои медицината не ги лечи...
Религијата не, ама ВЕРБАТА лекува.
А со КОРОНАТА видовме колку е медицината, а со неа и докторите ГЛУПАВИ.

И за тебе истото прашање, ако имаш две деца кои се болни од смртоносна, но излечлива болест, и едното го носиш на лекар а над другото се молиш, кое ќе преживее?

Кој е Ставре?
Јас немам ништо против луѓето да веруваат во што сакаат, проблемот настанува кога се обидуваат да ја рационализираат својата вера и испаѓаат натприродно глупи.

Ова е различно од претходно напишаното за религија.
Дека има проблем, има, затоа треба и што повеќе одговори да бараме.

Ставре е еден верен навијач на Манчестер. Јас порано исто бев, но одамна прекинав да гледам како 22ца бркаат 1 топка.

А кој ти ставил па тебе нож под грло за да веруваш???
Никој не те тера со сила, аман веќе.
Океј де, кој вика дека ме тера некојда верују. И кој ви брани на вас да веруете?
Верујте у што сакате. Ама кд смо веќ на форум, да дискутирамо малце повише. На кој основ веруете у нешто нереално. И зшто мислите дека ваша религија е најдобра, најтачна од сфи?

Ова е различно од претходно напишаното за религија.
Дека има проблем, има, затоа треба и што повеќе одговори да бараме.

Ставре е еден верен навијач на Манчестер. Јас порано исто бев, но одамна прекинав да гледам како 22ца бркаат 1 топка.

Јас за Интер навивам. Јас разбирам дека огромен дел од човештвото се едноставно слаби и никогаш нема да престанат да се плашат од смртта, така да религијата секогаш ќе постои, и нема спас од тоа. Она што е добро е што ја има изгубено моќта да се меша во световните работи во повеќето нормални држави.

И за тебе истото прашање, ако имаш две деца кои се болни од смртоносна, но излечлива болест, и едното го носиш на лекар а над другото се молиш, кое ќе преживее?
Такви реторички прашања не одговарам...
Однесов човек на лекар, ми го вратија, да си го чека крајот дома...
а до тогаш да се моли. Е кога се помоли, преку Св. Василије Острошки, Господ ја сослуша молитвата и му скрати маките. Докторите ни тоа не знаеа да го направат.

Такви реторички прашања не одговарам...
Однесов човек на лекар, ми го вратија, да си го чека крајот дома...
а до тогаш да се моли. Е кога се помоли, преку Св. Василије Острошки, Господ ја сослуша молитвата и му скрати маките. Докторите ни тоа не знаеа да го направат.

Мајко мила. Маааајкоооо.

Прво, тоа не е реторичко прашање, не го знаеш значењето на изразот реторичко прашање. Значи, лекарите не можеа да го излечат, ама кога се помоли, си умре човекот. Па мора да се признае, немаше да умре без молитвата, од огромна помош му била.

Океј де, кој вика дека ме тера некојда верују. И кој ви брани на вас да веруете?
Верујте у што сакате. Ама кд смо веќ на форум, да дискутирамо малце повише. На кој основ веруете у нешто нереално. И зшто мислите дека ваша религија е најдобра, најтачна од сфи?

Ти при толку прочитани работи си 100% атеист или сметаш дека постои центар што се ова го креирал....

Прво, тоа не е реторичко прашање, не го знаеш значењето на изразот реторичко прашање. Значи, лекарите не можеа да го излечат, ама кога се помоли, си умре човекот. Па мора да се признае, немаше да умре без молитвата, од огромна помош му била.
Реторичко прашање е прашална реченица која служи како исказна. Ти твојот оформен и здраво за готово припремен исказ, го поставуваш како прашање на кое јас треба да ти одговорам.
Зошто докторите не ги скратија маките, туку мораше и тоа од Господа да чека, и да Му се моли???
Ќе умреше и без молитва, ама ќе се помачеше уште долго.

На кој основ веруете у нешто нереално. И зшто мислите дека ваша религија е најдобра, најтачна од сфи?

Сите религии се во основа исти за една работа, која е клучна за религијата. Гонети од стравот од смртта и од пропаѓањето на телото, измислиле двојник на телото, и го нарекле душа. За разлика од телото кое пропаѓа, душата станала неуништлива. Дуалистичкиот концепт на душа и тело, ghost in the machine, е основата на секоја религија, темелот на сите кули на бесмислици кои се граделе на него.
Она во што се разликуваат религиите е учењето за тоа што се случува со душата после смртта, а за тоа постојат два концепти. Едниот, да го наречеме западен, е концептот на рај и пекол, другиот источниот, е концептот на реинкарнација.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom