Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.683
Поени од реакции
42.263
не знам кои старешини се тие што планираат ова. Да се надеваш дека ќе заземеш територија а имаш 300 метри широка река меѓу. Дури и да пројдат 500 па и 1.000 војници нема да издржат многу долго, а не пак 2-3 чамци.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.178
Поени од реакции
22.778
Situation at Bakhmut city: Russian Army advanced from the eastern and southern axis and took full control over Pushkina street and moved the frontline to Druha Lisova street.

photo_2023-04-24_15-10-46.jpg

не знам кои старешини се тие што планираат ова. Да се надеваш дека ќе заземеш територија а имаш 300 метри широка река меѓу. Дури и да пројдат 500 па и 1.000 војници нема да издржат многу долго, а не пак 2-3 чамци.
Не само тоа туку целиот тој дел е мочуриште, не знам која им е целта да се истоварат таму, ваљда за да задржат внимание на ВСРФ додека планираат нешто друго на другата страна на фронотот.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.178
Поени од реакции
22.778
Current situation at Bakhmut: Russian Army reached Polevja street from several axis and the garage area in Persha Lisova street. In addition, troops managed to break the first defensive line of the big garage complex from the east. 85% of the city is now under Russian control.

photo_2023-04-24_23-36-16.jpg

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Искрњ
Situation at Bakhmut city: Russian Army advanced from the eastern and southern axis and took full control over Pushkina street and moved the frontline to Druha Lisova street.

Прегледај го приврзокот 376527

Не само тоа туку целиот тој дел е мочуриште, не знам која им е целта да се истоварат таму, ваљда за да задржат внимание на ВСРФ додека планираат нешто друго на другата страна на фронотот.
Искрено би било сулудо и да е диверзија. Премногу е очигледно и непромислено, не е дека се русите толку наивни.
За диверзија да биде успешна во својата функција треба да биде уверлива и да има потенцијал да биде брзоескалирачка. Никаков потенцијал не гледам во трупи среде мочуриште без рута за набавки или повлекување.
Или има скриена игра што не ја гледаме, или некој укро наредбодавец е многу глуп.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Искрњ

Искрено би било сулудо и да е диверзија. Премногу е очигледно и непромислено, не е дека се русите толку наивни.
За диверзија да биде успешна во својата функција треба да биде уверлива и да има потенцијал да биде брзоескалирачка. Никаков потенцијал не гледам во трупи среде мочуриште без рута за набавки или повлекување.
Или има скриена игра што не ја гледаме, или некој укро наредбодавец е многу глуп.
Не верувам дека има глупи страни во конфликтов. Приказни попут тие им затаило разознавањето и слични глупости и во двата случаи нема. Дури и да има глупи луѓе во Украина, наредбодавецот не е во Украина.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.178
Поени од реакции
22.778
Situation at Bakhmut: Russian Army broke the first defense line of Ukrainian Army north of Khromove. Despite the reports Russians hasn't entered in the town yet as some of the trenches system is still under Ukrainian control.

photo_2023-04-25_23-36-22.jpg

Situation north of Avdivka: Russian Army and DPR forces began advancing west of H-20 and reached the railway again close to the town of Novokalynove.

photo_2023-04-25_23-39-02.jpg

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Situation at Bakhmut: Russian Army broke the first defense line of Ukrainian Army north of Khromove. Despite the reports Russians hasn't entered in the town yet as some of the trenches system is still under Ukrainian control.

Прегледај го приврзокот 376690

Situation north of Avdivka: Russian Army and DPR forces began advancing west of H-20 and reached the railway again close to the town of Novokalynove.

Прегледај го приврзокот 376691
прво, фала многу за секојдневните слики, навистина ја разјаснува моменталната ситуација, те молам продолжи така

Второ, кој би верувал пред година дена дека ќе го мериме прогресот на војната во метри? Лани ова време праввевме муабет како русите напредуваат 10-20 километри во овој или оној правец во ден, прошириле зона на пробив од ХХ квадратни километри или слично. Сега имаме промена на фронт линија од 40 метри и тоа е голема вест, во земја масивно голема како Украина.

Трето, има ли крај на повидок?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.725
Поени од реакции
33.970
^^ Навистина кој би верувал дека САД ќе водат жешка војна против најголемата нуклеарна велесила, ама ете тоа е реалноста. Понатаму се е логично, Русија води ограничена воена операција и war of attrition наместо all in тип на пристап. Претпазливо и споро, затоа што логистичкиот ланец им е многу помал од тој на САД, и затоа што така помалку ресурси трошат. Затоа што авијација можат да користат само многу препазливо, украинците сеуште имаат и западно и - поважно - руско ПВО. Не се брзат затоа што времето работи за нив, а против САД.

Следствено логично е спорото случување, самите САД ги обучуваа и спремаа Украинците за ваков тип на војна. Со рововски и други дефанзивни структури, со користење на цивилна инфраструктура како во дефанзивни намени, итн. Досега ова е којзнае колку пати објаснето и преџвакано, ама некои сеуште се прават дека не го разбираат.

„Сме зборувале дека Русите ќе направат блицкриг а тие ете се влечат и не се брзаат“. Па да, ние овде сме лаици и руската војска ја водат луѓе што си ја знаат работата.
„Ама колку се спори РФ, за фалус не ги бива, итн“... Аман. Досаден и дозлабога збајатисан муабет (и предвидлив, како смајлињата од Игорче кои неизбежно следуваат на секој пост што му прави когнитивна дисонанца). :cautious:

Член од
9 август 2012
Мислења
285
Поени од реакции
1.309
Која напаст се овие Ланцет, не можеш ни да им побегнеш

D

Deleted member 53418

Гостин
^^ Навистина кој би верувал дека САД ќе водат жешка војна против најголемата нуклеарна велесила, ама ете тоа е реалноста. Понатаму се е логично, Русија води ограничена воена операција и war of attrition наместо all in тип на пристап. Претпазливо и споро, затоа што логистичкиот ланец им е многу помал од тој на САД, и затоа што така помалку ресурси трошат. Затоа што авијација можат да користат само многу препазливо, украинците сеуште имаат и западно и - поважно - руско ПВО. Не се брзат затоа што времето работи за нив, а против САД.

Следствено логично е спорото случување, самите САД ги обучуваа и спремаа Украинците за ваков тип на војна. Со рововски и други дефанзивни структури, со користење на цивилна инфраструктура како во дефанзивни намени, итн. Досега ова е којзнае колку пати објаснето и преџвакано, ама некои сеуште се прават дека не го разбираат.

„Сме зборувале дека Русите ќе направат блицкриг а тие ете се влечат и не се брзаат“. Па да, ние овде сме лаици и руската војска ја водат луѓе што си ја знаат работата.
„Ама колку се спори РФ, за фалус не ги бива, итн“... Аман. Досаден и дозлабога збајатисан муабет (и предвидлив, како смајлињата од Игорче кои неизбежно следуваат на секој пост што му прави когнитивна дисонанца). :cautious:
Да веруваш во ова е исто како да веруваш дека земјата е рамна.

'2ра воена сила во свет' не може да избоксува против нато кој нема испратено ниеден западен тенк (нема на фронт ова да не почнеш да се фаќат ко слеп за стап) нема ниту едно летало испратено сем советски леталици кои нели русите со с500 и с500+ што е у дизајн рушат све што мрда. Тек да имаа пристап до ф-16.

Еден систем на користење на помали единици(у мој свет Agile :D ) и NCO's почнаа да искачаат видеа како мелат момците против Русија.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.178
Поени од реакции
22.778
Russian Army broke Ukrainian defense line at the big garage complex from the west and forced Ukrainian Army to withdraw from most of the area. In addition, Russian troops took full control over Vodocanal district and reached the intersection of Chaikovskoho-Yuvileina streets thus cutting one of the most important supply routes of Ukrainian forces. Moreover, the frontline was moved to the entire Polevja street and Oleksandra Matrosova street.

FuqGnrMXwBwssQQ.jpeg

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.882
Поени од реакции
12.989

Крематорск и Славјанск слична судбина ќе доживеат.
Автоматски споено мислење:

До пред некоја недела имаше само видеа од бандитите на Бајден од рутава.

Kajgana Shop

На врв Bottom