Дежурна Ординација! #2

Член од
19 април 2023
Мислења
5
Поени од реакции
0
у било која поликлиника, ако у твојата населба нема добри појди у друга, ќе те примат. Само картонот прво мораш да го земеш од стариот матичен за да можеш да се префрлиш кај друг.
Не ме сфати, out сум од државен систем ( поради причини кои не би да ги објаснувам). Не сум бил у државна установа преку 10 години. Мора да биде на приватно, без држава,матични, ништо. Значи на интерна не би можеле да ме дијагнозираат?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.417
Поени од реакции
43.225
Не ме сфати, out сум од државен систем ( поради причини кои не би да ги објаснувам). Не сум бил у државна установа преку 10 години. Мора да биде на приватно, без држава,матични, ништо. Значи на интерна не би можеле да ме дијагнозираат?
па не, доктор интерен може само да те прегледа, екг да ти направи и крвна слика. Ако све ти е океј, ќе те прати на специјалист.

Член од
19 април 2023
Мислења
5
Поени од реакции
0
па не, доктор интерен може само да те прегледа, екг да ти направи и крвна слика. Ако све ти е океј, ќе те прати на специјалист.
Тоа и барам, некој по-општ лекар да ме упати на специјалист, пошо не знам шо отприлика не е океј со мене па да изберам сам од кај да почнам :icon_lol: Праев крвна слика пред некој ден, се изглеаше океј. Ако има некој по-медицински стручен, да ми каже шо мисли од кај да почнам со симптомиве, пошо сум confused, би бил благодарен. Ако не ќе почнам од интерна па ќе видиме.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.417
Поени од реакции
43.225
Тоа и барам, некој по-општ лекар да ме упати на специјалист, пошо не знам шо отприлика не е океј со мене па да изберам сам од кај да почнам :icon_lol: Праев крвна слика пред некој ден, се изглеаше океј. Ако има некој по-медицински стручен, да ми каже шо мисли од кај да почнам со симптомиве, пошо сум confused, би бил благодарен. Ако не ќе почнам од интерна па ќе видиме.
што ќе идеш приватно, најчесто таму работат тазе испилени од медицински за тие нестручни ствари. Иди у државно имаш лекари со многу години искуство зад себе, сеа не е секој добар за секого али тоа е.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.337
Поени од реакции
5.412
Zemisi upat ( maticniot Dr neka ti zakaze termin/upat za na kardiologija imas dobri Dr vo GOB 8-Mi Septemvri ) i ke ti napravat pregled EKG i se ostanato
Ako tolku sakas na privatno togas zakazi pregled vo Sistina TEL:02-3099-500

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.797
Поени од реакции
37.801
Значи би можел да отидам на интерна медицина ( рецимо у жан митрев), со рандом симптоми кои ги иам и би добил дијагноза така? Пошо неможам да најдам океј приватен општ лекар, па сконтав дека би имало иста функција. Проблемите се внатрешно( 24/7 умор, несоница, лошење, главоболки, будење многу пати, чуство на слабост, немир, брзо чукање на срцето етц.), така да I guess е интерно :LOL: Прашувам да не закажам па да се избрукам.
Да, можеш!

еве како објаснуваат:

„.Специјалноста интерна медицина специфично се фокусира на превенцијата, дијагнозата и третманот на болестите во возрасната популација. Без фокусирање само на еден дел од делото или еден органски систем, лекарот интернист ја покрива дијагностиката и третманот на целокупниот организам, и ги третира истовремено и честите и покомплексни и потешки болести кај возрасните пациенти. Често пати една индивидуа останува на грижа кај еден интернист во тек на сите етапи од неговиот живот. Дијагнозата и третманот на болестите можат да се вршат или во кабинетот на интернистот или во болнички услови, во зависност од тежината на болеста која се лекува.
Интернистот е трениран за дијагностика и третман на широк дијапазон на заболувања кај адултите. Интернистите можат да се фокусираат на општата пракса или на специјализирано поле на дејност. Исто така интернистите се апликативни и во болнички услови каде можат да бидат третирани адултите со почестите заболувања како и во превентивната медицина.
Интернистите применуваат бројни иследувања и прегледи во зависност од индивидуалните потреби на пациентот, неговата болест, возраст и слично, така што често пати овие можат меѓу себе да се разликуваат.
Рутински физикален преглед: претставува есенцијален дел на запознавањето на лекарот во општото испитување на пациентот. При ова интернистот зема детална анамнеза и прави општ преглед на пациентот. Тука тој се запознава и со неговите навики, како што се животниот стил, пушењето, диетата, земањето на лекови, алкохол и физичката активност. Тука тој врши и мануелен преглед на штитната жлезда, урогениталниот тракт, инспекција и палпација на абдоменот, аускултација на срцето, аускултација на белите дробови и општ невролошки преглед.
Дури и пред пациентот да се пожали на некои знаци и заболувања, интернистот може да го упати на на специфични иследувања за дијагноза на заболувањето. Почети вакви иследувања се:
  • Ниво на холестерол и маснотии во крвта: лабораториски иследувања после 10 часовно гладување, ризик фактор за настанок на кардиоваскуларните болести.
  • Одредување на поединци со висок крвен притисок : ризик фактор за настанок на кардиоваскуларните болести.
  • Одредување на заболувања на тиреоидеата: Т3, Т4, ТСХ во крвта
  • Гојазност: одредување на body mass index (BMI) и третман на обезноста.
  • Шекерна болест: одердување на шекер на гладно, орален гликоза толеранс тест (ОГТТ) и гликозилиран хемоглобин (ХбА1С).
  • Ултразвучен преглед на внатрешните органи: општ ехографски преглед на бубрезите, мочниот меур, црн дроб, жолчнио кесе, штитна жлезда
  • Спирометрија: одредување на капацитетот на дишната функција и скрининг на пациенти со ХОББ (хронична опструктивна белодробна болест) и астма.

Општо земено, од квалитетот на прегледот и правилните препораки кои ги добива пациентот, зависи во голема мерка натамошниот квалитет на живот на пациентот како и правилен третман на веќе постоечката болест кај него...“

ете таман да ги тргнеш лошите мисли дека си болен, па исто да те уверат и таму!

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.380
Поени од реакции
4.934
Се имам напиено дијазепам од 2мг. Имам болки во левото око, па сакам да прашам дали смеам да се напијам кафетин или налгесин за да ја намалам болката?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.279
Поени од реакции
9.061
Се имам напиено дијазепам од 2мг. Имам болки во левото око, па сакам да прашам дали смеам да се напијам кафетин или налгесин за да ја намалам болката?
Земи си налгесин

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.797
Поени од реакции
37.801
...ако навлезе нешто како честица, туѓо тело болката нема да ти се намали додека не се „извади“ таа честица, па што сакаш да се напиеш од лекови, не опишуваш дали имаш црвенило, оток, дали болката ја чувствуваш внатре во окото надворешно околу, дали болката е при дрвижење на окото,
...широк поим е „болка во око“ за да се знае што да се даде да се намали болката!

Член од
28 ноември 2022
Мислења
498
Поени од реакции
960
Napij se analgetik samo ako ,,ne mozes,, da ja podneses bolkata, kako vremeno ,,resenie,, dodeka ne posetis oftamotolog. Da primas analgetik za bolka vo oko e ekvivalentno kako da primas analgetik za bolka vo zab,, nema da pomine se dodeka ne se pronajde i otstrani problemot koj ja predizvikuva bolkata.
Javi se na oftamotolog utre! Ako imas somnez deka se raboti za strano telo ITNO NA DEZUREN VO KLINIKA!
Vo megjuvreme ne go ,,cepkaj i pritiskaj,, okoto da ne napravis poloso!
Автоматски споено мислење:

Значи би можел да отидам на интерна медицина ( рецимо у жан митрев), со рандом симптоми кои ги иам и би добил дијагноза така? Пошо неможам да најдам океј приватен општ лекар, па сконтав дека би имало иста функција. Проблемите се внатрешно( 24/7 умор, несоница, лошење, главоболки, будење многу пати, чуство на слабост, немир, брзо чукање на срцето етц.), така да I guess е интерно :LOL: Прашувам да не закажам па да се избрукам.
Simptomite koi gi naveduvash ne mi asociraat na ,,organski,, zdravstveni problemi. Psiholog ili psihijatar //nisto sramno// bi bil soodvetniot specijalist vo tvojot slucaj //dobronamerno, bez cel za navreda// ili da se potrudis samiot seriozno da porabotis vo podobruvanje na svojata segasna psihicka sostojba.

Последно уредено:
Член од
23 септември 2015
Мислења
959
Поени од реакции
484

Све се средува..само зависи дали ти сакаш да поработиш на тоа.
Автоматски споено мислење:

@Bafra why are u mad??

Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.626
Поени од реакции
8.443
A da si proveris vo Krvna slika kolku ti se TSH, T3 und T4 od Stitna zhleza

Barem za toa ti trebaat 5 min i 200 denari.

Член од
11 јуни 2021
Мислења
390
Поени од реакции
918
Дали може да се направи испитување на мозокот со цел да се утврди некое нарушување и со тоа да се воспостави точна дијагноза и терапија? Каде се прави и кај кој лекар?
Станува збор за личност која е импулсивна, раздразлива, нервозна, сомничава. Иако е сега под терапија пак се враќа на старо.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
498
Поени од реакции
960
Дали може да се направи испитување на мозокот со цел да се утврди некое нарушување и со тоа да се воспостави точна дијагноза и терапија? Каде се прави и кај кој лекар?
Станува збор за личност која е импулсивна, раздразлива, нервозна, сомничава. Иако е сега под терапија пак се враќа на старо.
Vo slucaj da ne stanuva zbor za veke dijagnosticirana odredena F sifra //psihijatriska dijagnoza// koja ja vodi spec. po pshijatrija, posetete spec. nevrolog za da se izvedat ponatamosni ispituvanja, da se vospostavi tocna dijagnoza kako i pravilno ponatamosno lekuvanje.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.279
Поени од реакции
9.061
Сеа ќе улета биџонс со клизачи и ќе го прати чоекот на ендокриолог.

Kajgana Shop

На врв Bottom