- Член од
- 10 март 2014
- Мислења
- 1.028
- Поени од реакции
- 1.286
Кај има за вака обука?
Кај има за вака обука?
Onie sto gi spremaat umrenite za pogreb.Одлична тема, кој занает според вас е најисплатлив за учење?
Хммм, гипсар, пличкар, електричар... на крај водоводОдлична тема, кој занает според вас е најисплатлив за учење?
Пица мајсторОдлична тема, кој занает според вас е најисплатлив за учење?
На улица и во партија.Кај има за вака обука?
Ништо не е гаранција, ама зборам за general case. Има исклучителни личности и за нив вајда не важи ова.Факултетот не е гаранција дека ќе направиш контакти, особено не квалитетни.
Факултетот исто не е гаранција дека ќе знаеш повеќе од некој без факултет, ниту дека ќе бидеш поуспешен, ниту дека ќе живееш поквалитетен живот.
Единствено што ќе остане е лимитација што и како смееш да бидеш од поглед на лиценцирање и сл. (инженерски струки, правни науки, економски и сл.) и веројатно ќе се бара секогаш во медицина.
За ИТ се помалку и помалку е релевантен, како и голем дел од книгите. Реално повеќе ќе научиш ако отвориш документација на тој што го создал тоа што ти е потребно (програмски јазик, софтвер и сл), отколку да чекаш некој истото да го обработи/надроби во книга/испечати и пушти во продукција, или пак да снима видео/прави презентација. Со АИ-то веќе добиваш резиме на цело поглавје додека трепнеш.
Контакти ќе направиш и самиот ако те бива, знаеш да комуницираш со околината, и најбитно да може луѓето околу тебе да се сметаат на тебе во секој момент, бидејќи во приватен сектор веќе никој не гарантира за другиот ако не го бива (постепено ќе го снема ова и на Балканот).
Е во западниот свет не ќе да е така, затоа голем процент на мајсторинки бегаат зш има убава зарботувачка ...Факс е секако пожелно да се има, нека не ве мамат.....
Од тие занаетчии само 10 од 10.000 ке се успешни додека со факс било која работа е добро платена....и има добри услови.
Занаетчија и стварно глупаво кога можеш да запнеш повеќе и да отвориш сопствен бизнис.
Занаетчиските услуги најчесто се ефтини и ситни и во изумирање....
Тргни од мајстори за кола скоро сите коли се електроника ако не и нешто друго...
Телевизори сите плазма...скоро и да не вреди поправка...
Слично е и со телефоните, нов телефон 300 евра, нов екран 200 евра ...
Лепенка за гума 150 денари нова гума 300 денари....а некои равоти воопшто ме вреди да се поправаат....
И башка 90% мислам дека работиш од љубов дека си добар човек па и попуст ке побараат
Со диплома уште поубаво е, а што сакаш да кажеш подобро мајстор него доктор на западот?Е во западниот свет не ќе да е така, затоа голем процент на мајсторинки бегаат зш има убава зарботувачка ...
Деф не, ама за да станеш док на запад треба мин 10 год школо плус колку треба да вложиш за да почнеш да работиш о да заработуваш.Со диплома уште поубаво е, а што сакаш да кажеш подобро мајстор него доктор на западот?
Нема правила пријателе ,jас сум со средно, женами со факс заработувам повеќе од неа, а плус работам водовод дополнително и ако го додаме се тоа на крај месец јас сум плус од неа 200 е минимум.Мој совет, да се заврши било каков факултет.