Дали астрологијата треба да биде прифатена како наука?

Dali veruvate vo ona sto pisuva vo horoskopot?


  • Вкупно гласачи
    171

Termos

I rule, I'm a ruler!
Член од
26 јуни 2006
Мислења
77
Поени од реакции
4
Ovde ja otvoriv temata radi to so za astronomija ovde e, iako se dva razlicni poimi..
Vo zimata, imase Ivan Mircevski debata za ova tema i tie astrolozite demek se praeja pametni pa postavuvaa zbunivacki prasanja i nazalost site bea za astrologijata, samo eden pameten covek se najde da se javi i bese deka ne treba..
E sega, sho e fintata so temata.. dali vie smetate deka astrologijata treba da se prifati kako nauka i iznesete argumenti zosto treba a zosto netreba(zavisi kako vie smetate)
Licno, mislam deka ne treba da se prifati radi to so astrologijata ne doaga do novi naodi zaklucoci, ne e dokazan tocno principot po koi spored niv "dzvezdite vi ja kazuvaat sudbinata"..
 

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Pa zavisi... Mozebi ne kako nauka, ama nemoze voopsto da se negira. Dodusa, onoj horoskop so go pisuvaat u vesnicite nikako, ama onie luge sto profesionalno se zanimavaat so toa mozebi stvarno imaat nekoj uspeh... A ustvari so e celta na astrologijata, samo da se predvidi idninata????
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Астрологијата е глупост, а астролозите се измамници. Луѓето кои веруваат во астрологијата се наивни. Астрологијата е за астрономијата тоа што е суеверието за религијата - луда ќерка од паметна мајка. Ова е мојот став. Зошто?

Каква врска има перпетум мобиле со астрологијата? Голема. И двете се повикуваат на искривено толкување на природните сили и закони кои управуваат со нив. Кога на тоа ќе се додадат ad hoc теоремите кој никој ги нема докажано, еден имагинарен свет на непостоечки сили, магични полиња и мистични елементи, настанува вистински псевдонаучен динамит чиј спектакуларен огномет веќе со векови ја заведува простата маса.
Астрологијата не е маргинална појава. Некои истражувања покажуваат дека на секои 10.000 луѓе има еден, кој посветено ја изучува астрологијата. Бројот на оние кои веруваат "дека има нешто" е неспоредливо поголем. Општествената пенетрација на астрологијата во последно време се зголемува, иако наивно би можело да се верува дека напредокот на науката, техниката и се повеќето образовани луѓе и го поместуваат тлото под нозе на астрологијата. Според истражувањата, околу 60% од луѓето редовно ги читаат рубриките со хороскопи.

Астролозите земаат пари преку хонорари, агенции, книги, весници, билтени. Астролозите имаат амбиција директно или индиректно да управуваат со туѓите животи - склопуваат и раскинуваат врски и бракови, праќаат луѓе на доктор, го оценуваат успехот на работа, предизвикуваат страв, среќа, тага, грижа и надеж. Потсвесната порака на астрологијата е: "вашиот живот е на прав пат, но доколку го послушате нашиот совет ќе ви биде уште подобро".
Своето постоење, астрологијата го темели на генералната претпоставка дека целиот универзум е една интегрална целина и дека секоја промена во него има глобално дејство (што на небо, тоа и на земја). Исто така, според астролозите движењето на небесните тела има влијание на овоземните случувања, а положбата на небесните тела има големо влијание на карактерот и иднината на секој поединец. Но, астролозите не кажуваат како тоа дејство физички се пренесува на живиот свет, ниту се способни тоа дејство да го измерат или квалитативно да го опишат, но и покрај сето ова се во состојба да ги предвидат неговите ефекти?

На нашите простори одомаќинета е западната школа на астрологијата, која најголемо значење му придава на хороскопот. Хороскопот е всушност дводимензионална кружна проекција на положбата на Сонцето, Месечината, ѕвездите и планетите во даден момент од времето. Хороскопот нацртан за времето на раѓање е наречен "натална карта". За анализирање на хороскопите и наталните карти, астролозите користат различни геометриски параметри (најзначајни се "аспектите", односно аглите кои планетитеги зафаќаат, како и положбата на планетите во однос на соѕвездијата, линијата на хоризонтот и системот "куќа", а се помагаат со симболички значења на небесните тела (Месечината е меланхолична, Меркур е љубопитен, Венера е хармонична, Сатурн е тажен). Читањето на хороскопот е всушност "вештина" на интерпретација на небесната геометрија со помош на јазик на симболи. Добро проучен хороскоп може да објасни настани од минатото или да ги предвиди настаните во иднината - така велат астролозите.
Веднаш да го дефинирам мојот став - Астрологијата е глупост, а астролозите се измамници. Луѓето кои веруваат во астрологијата се наивни. Еве и зошто.

За почеток, што е всушност времето на раѓање? Секоја мајка знае дека пораѓањето не е нешто што трае една секунда. Дали е тоа моментот кога започнале првите трудови или е моментот кога пукнал водењакот, или пак моментот кога излегол првиот дел од телото, или можеби главата? Или пак всушност, тоа е оној момент кој административниот работник го пишал во изводот од матичната книга на родените гледајќи во часовникот кој никој не го дотерал со месеци?

За да не цепидлачиме, ајде да ја ставиме на судот на разумот клучната аксиома на сите астролошки школи која вели дека небесните тела влијаат на луѓето. А која е таа сила?
Физиката не учи дека во природата постојат четири типа на сили: сили на слаба и силна интеракција, електромагнетна и гравитациона сила. Првите две сили делуваат исклучиво во доменот на атомското јадро, на растојанија кои се милион пати помали од еден милиметар. Користејќи дури и суперосетливи инструменти, невозможно е да се детектира дејството на овие сили на макроскопски растојанија блиски на човековите сетила. Со самото тоа, крајно неверојатно е дека планетите делуваат на човечките судбини преку огромни растојанија со посредство на слаба или силна нуклеарна сила.

Третиот кандидат е гравитацијата, која одамна е детално проучена. Уште Њутн има утврдено дека силата со која две тела се привлекуваат е пропорционална на нивната маса, а обратно пропорционална на нивното растојание. Да ги земеме за пример Месечината и Јупитер. Јупитер е 25.000 пати помасивен од Месечината, но е и 1.500 пати подалеку. Со малку елементарна математика, лесно ќе пресметате дека гравитационото влијание на Месечината е неспоредливо посилно од влијанието на Јупитер. Всушност, Месечината е "посилна" од сите планети заедно. Со други зборови, доколку гравитацијата би била таа сила која ги пренесува влијанијата на небесните тела врз луѓето, тогаш во толкувањето на секој хороскоп Месечината би требало да има доминантно влијание, додека другите планети би имале сосема мала улога. Ниедна астролошка школа не и дава толкав примат на Месечината.
Значи, стигнавме до заклучок дека астролозите ја игнорираат и гравитационата сила. Ни останува уште електромагнетната сила која делува слично на гравитационата. Многу планети поседуваат магнетно поле, но ннивното дејство с ечувствува само во непосредна близина на матичната планета. Единствениот извор на наелектризираност кој би можел да има влијание на овдешните состојби е Сонцето кое произведува непрекинат тек на наелектризирани честички кои се нарекуваат "сончев ветер" кој е со променлив интензитет и кој во исклучителни околности - најчесто по големи ерупции на Сонцето може да предизвика конкретна штета. Значи, ако се фатиме за последната сламка и утврдиме дека небесните тела влијаат на нас преку електромагнетните сили, хороскопот би требало да има само еден значаен елемент - Сонцето. Меѓутоа, астролозите не мислат така - влијанието на планетите е битно како и влијанието на Сонцето.

Ни снема веќе природни сили. Астролозите тврдат дека Венера која е најблиска до нас планета, има исто влијание како и Плутон кој е сто пати пооддалечен и шест пати помал. А што да правиме со фактот дека астрономите во последните неколку години открија стотици планети кои не кружат околу Сонцето, туку околу други ѕвезди? Ако астролошката сила не зависи од растојанието, зошто тогаш астролозите не ги земат во предвид и екстрасоларните планети?

Астрологијата sucks! Но, сепак астролошките рубрики се меѓу најчитаните во весниците. Астролозите вешто избегнуваат да дадат прецизни предвидувања. Да речеме, астрологот ви предвидува "помала финансиска добивка". Тоа би можело да биде и денар кој се го приметиле на улица, два денари кои касиерката ви ги простила, ситна добивка во кладилница... Шансата да ви се случи таква работа во наредните ден-два (колку што обично трае хороскопот) е прилично голема.

А што да се каже за хороскопот кој во делот за здравје ви вели: "помали болки во грбот"? Па има ли возрасен човек кој чита хороскоп, а да барем еднаш дневно нешто не го пецне во грбот, да не го здоболи глава... Ниеден астролог не би се осмелил да пише "здравјето ви е туберколоза, на работа ве чека отказ, а во љубовта развод" затоа што таквите прогнози се премногу конкретни.

Сите хороскопски сервиси по весниците и сајтовите се всушност мамка за нешто многу посериозно: "сериозни астролошки услуги" кои се купуваат од "дипломирани астролози", "шамани", "шабани", "бели и црни магионичари" по разни шупи, приватни станови, каде за пристојна количина евра детално ќе биде протолкувана вашата судбина и ќе ви бидат пружени "совети" како да ги избегнете "опасностите" кои се тука, веднаш зад ќошот. Колку само врски пропаднале, зошто астрологот утврдил дека "близнак" и "девица" не си одговарале? Колку "стрелци" имале незаслужен успех кај жените, само затоа што владее фама дека "стрелците се големи љубовници"?
Единствената амбиција која астрологот ја има е вашето размислување, здравиот разум и нормалниот поглед на животот да ги замените со неговите шарлатански констатации и претскажувања. Како и секој шарлатан, астрологот заработува пари исклучиво благодарение на фактот дека човековата глупост и празноверието не можат да се искоренат. Човекот дебил, завршува со дупка во глава неспособен самиот да пронајде одговор на било кое важно прашање.
 

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
Da. Ke objasnam i zasto, i istiot odgovor mozam da go dadam i na poveketo temi vo podforumot.

Astrologijata, magijata, religijata, itn, postojat od pamtivek. Uste od primitivniot covek. So edna razlika: primitivniot covek znael kolku e nemoken, za razlika od civiliziraniot. Imeno, toj znael kolku e nemoken pred negoviot um, no ja znael negovata ogromna mok. Civiliziraniot razvil svest- toj seuste ne ja spoznal celosnata mok na svojot um, a sepak pocnal da ja negira i zapostavuva.
Sekoja ziva i neziva materija vo prostor i vreme, ima svojstva. Sekoja e povrzana so sekoja. Umot e povrzan so kosmosot. Kako? Postoi nesto na sto se temelat site fizicki sili koi gi nabrojavte, a toa e energijata. Samo sto energijata na mislata e pomokna od bilo koja druga.
Vistinskiot astrolog nema niskogas da vi "pretskaze". Samo ke vi ukaze na "vlijanijata". Vie i vasata akcija ste gospodari na vasiot zivot- mozete da gi promenite vlijanijata, i da gi "sledite" porakite od vasiot um.
Ne postojat poveke babini devetini. Naukata ne uspeala da dokaze/da negira eden kup raboti. Sto ne znaci deka tie ne se objasnivi/ne postojat- pristapot kon niv e vazen. Novi nacini na naucni vistini.
Samo ovie muabeti ne se pravat na net:) Mn se komplicirani. Ajde ke dodadam uste eden muabet, pa vie razmislete go: Amerikanecot ukapiral kolku e moken umot. Ne inteligencijata. Umot. Energijata, silata na mislata. I go pokori svetot- go pokori onoj koj misli deka horoskopot, Bog, magijata ili dr., deka e samo babina devetina. Sto mislite, oruzjeto, parite, politikata gi stava Amerite na prvo mesto? Ajde dokazete...naucno! Ako se pomisli poubavo, ke se sfati deka ona sto e prv pogled mnogu logicno i logicki izdrzano, deka ima puno dupki, falinki vo nego.

Ne morate da se soglasite. Tesko e da se soglasi covek na vakov muabet. Para-normalno e. Samo kega ke vidite, normalnoto i nenormalnoto imaat nekoja razlika? Koja? Samo onaa koja go spasuva covekot od sizofrenija:), go priblizuva do naukata, i go odalecuva od moznostite na umot. Toa e cenata. Tenka e linijata.( mala digresija, zalam)

Jas sum bik, lav vo podznak:) 2ta najgolemi uma od mojata profesija se vo mojot znak (pa se filmam demek deka ke sum slavna kako niv:))
 

Termos

I rule, I'm a ruler!
Член од
26 јуни 2006
Мислења
77
Поени од реакции
4
As addition: ko so rece Jasmin religijata i magijata se izmisleni uste kaj primitivniot covek.. tie mu bile sredstva za na nekoj nacin da si gi objasnat rabotite koi se slucuvaat okolu niv, a na poinakov nacin osven da e nekoja "visa sila" ne mozele poinaku da si gi objasnat.. na pr grom ko mavalo bogot toj i toj se lutel i maval po zemjata..to mu bilo najprifatlivo i najlogicno spored nivnata logika.. ne znaele za elektrichnite polnenja, pa deka ako dva razlicno naelektrizirani oblaci se sretnat i megusebno se istrijat ke nastani elektricno praznenje ili grom.. ako baele demek ke zavrnelo dozd, seto toa palelo spored togasnata logika..
Isto e i so astrologijata.. po 1000 godini nemale so da prat, pa aj se dzarele vo neboto i otkrile deka ima nekoi tocki na neboto, pa ima edno krugce pogolemo, koe ne e sekogas krugce tuku se menva:icon_lol:, pa ja narekle mesecina.. pa na nekoj pameten si rekol "daj be ke gi lazam ovie glupite demek spored dvizenjeto na dzevdite se predvidva idninata ke se iznazemam pari" i taka se zapocnalo..i lazel lazel ama nikako da mu porasni nosot.. ova palelo kaj lugeto oti ne mozele da si objasnat so gi ocekuva vo idnina, pa sega, aj dzvezdite vlijaele demek.. kako..? zavisi vo koja "kuka" ke se rodis, ili pak ke ima deteto sreka ako e rodeno pod "srekna dzvedza" bullshit.. :lud:
+ to Misticen so rece zosto isto znacenje mu pridavaat i na planetite i na mesecinata i na sonceto.. vo vremeto koga bile postaveni temelite na astrologijata seuste se veruvalo vo geocentricniot sistem, taka da.. i togas ne go znaele Pluton, 20te godini na minatiot vek bese otkrien, so e uste eden pokazatel deka astrologijata definitivno ne ja biva:zlo:
Paaa astrologijata(kolku so mi e poznato) ja predviduva idninata i onie, karakterite gi dava, demek stvarno e taka:lud:
 

SteF

I love this Kich
Член од
19 март 2006
Мислења
2.183
Поени од реакции
1
не.

нема резон, мислам ке биде астрологија наука за ...(what?)..
 
Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
Да, да треба...
Еве еден јасновидец како совршено ја користи астрологијата



Како можеше да го знае ова? Има само едно логично објаснување, ѕвездите му го кажаа тоа! Секое друго објаснување е непотребно, зашто астрологијата е точна наука!
 

NIght_Elf

High Priestess
Член од
15 јуни 2007
Мислења
479
Поени од реакции
13
jas licno ne veruvam vo horoskop
i mislam deka definitivno ne bi trebalo da bide astrologija prifatena kako nauka
 

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
Во Зодијак верувам но не и во хороскоп !
Имаше на Дискавери гледав во скоро време , дека на нашето тело имаме бемки во облик на соѕвездија кој го отсликуваат нашиот карактер или нешто такво слично...
Јас на левата рака ја имам малата мечка ако сакате и слика ќе пратам :)
 

Famous Last W

I LoV3 YoU..
Член од
24 август 2007
Мислења
1.515
Поени од реакции
5
Јас лично не верувам во такви работи тоа е само погодување..
 
Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Еве да речеме се прифаќа астрологијата како наука.
-Тогаш за што наука?
-Што изучува таа наука?
-Која е целта на астрологијата како наука?
-А астролозите што ќе бидат- научници?
 

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Не треба да се прифати зашто поголем дел од неа се чисти глупости. Не викам дека нема и нешто што вреди да се чуе или знае ама далеку од тоа дека треба да биде посебна наука.
 
Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Ne treba da se prifati. Ke kazam i zosto. Pr. Jas sum bik i ko mene ima uste 150000 bikovi vo horoskop vo MK. Dali toj ist horoskop vazi za site nas. Normalno deka ne. Kako moze isto da ni se slucuva na 150000 luge vo MK.
 
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
Ne treba da se prifati. Ke kazam i zosto. Pr. Jas sum bik i ko mene ima uste 150000 bikovi vo horoskop vo MK. Dali toj ist horoskop vazi za site nas. Normalno deka ne. Kako moze isto da ni se slucuva na 150000 luge vo MK.
Ова те разбирам.Бај д веј, и јас сум бик.Верувам во хороскопските знаци и навистина имам приметено дека постојат многу исти/слични особини меѓу личностите од исти знак.
Во тие предвидувањата и јас не верувам како слепа, но дека има нешто вистина-има.:smir:

едит: Јас сум за да-да се прифати.:)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom