Христос Воскресе!

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Сега тоа е факт, но тоа не значи дека треба да отфрламе нешто кое не поврзува како луѓе.
Ептен луѓето сме поврзани, поповрзани, здравје.
Затоа напишав верување не е исто со знаење, а кога ќе го осознаеме господ, тогаш луѓето на планетава ќе сме поврзани и ќе живееме во благосостојба, а не да има различни концепти и поделби.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.895
Поени од реакции
5.028
Слободна волја у каузален свет не постои. Ако сме ние тотална креација тогаш немаме слободна волја.
Принципот на каузалност навистина постои, но постои пред се‘ во материјалниот Свет, кој се движи по прости механички начела и затоа е лесно предвидлив (причина/последица).

Слободноволноста е духовна/нематеријална категорија и својство/квалитет од човековиот дух/душа па оттаму слободната волја не подлежи на материјали принципи, а уште помалку на каузалност. Слободната волја кај човекот е ограничена (само кај Бога е апсолутна и неограничена), но е доволно широка за да може да носи автономни одлуки, кои не подлежат на механичките начела од материјалниот свет.

Одлуките од слободната волја се исполнуваат во материјалиот свет, а тој (светот) нема влијание врз одлуките од слободноволноста.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.423
Ич да не се секираш ти у што ние веруеме.
Оноа, баш да не ти чуе, да не се замараш со тоа.

Тоа, вака, сега ти го кажувам на Велики Петок.

После недела, со друг тон.

нема зашто да игнорирам
не сакам да игнорирам

Само што, сега е пост.
ќе поминат постите, па ќе се објаснам со него онака како знам и умеам
сега до Велигден попристојно

Да сакал он да дискутира немало да постува такво нешто во тема за честитање и немало баш на Велики Петок тоа да го прави, како Албанците што ни масакрираа деца на тој ден, така и тука е намерно избран датум и место.
,,,ok vo pravo si,,,no zoshto mu pridavate tolku golem znachaj na nekoj shto ne go zasluzhuva toa,,,,
,,, pod plashtot na nekakov si kvazi humor uspea da navleche tolku mnogu diskusija,,, so toa on si go istera negovoto ,,,i za toa sigurno se osekja prezadovolen,,,da go odminevte ke mu beshe nanesen sram za negovo vakvo odnesuvanje na vaka sveti denovi,,,

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.052
Поени од реакции
9.416
Принципот на каузалност навистина постои, но постои пред се‘ во материјалниот Свет, кој се движи по прости механички начела и затоа е лесно предвидлив (причина/последица).

Слободноволноста е духовна/нематеријална категорија и својство/квалитет од човековиот дух/душа па оттаму слободната волја не подлежи на материјали принципи, а уште помалку на каузалност. Слободната волја кај човекот е ограничена (само кај Бога е апсолутна и неограничена), но е доволно широка за да може да носи автономни одлуки, кои не подлежат на механичките начела од материјалниот свет.

Одлуките од слободната волја се исполнуваат во материјалиот свет, а тој (светот) нема влијание врз одлуките од слободноволноста.
Како ќе го објасниш ова тогаш:

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.045
Поени од реакции
11.309
Што беше извадено од контекст од тоа што на членот му споделив факти? Тој потврди дека религијата се злоупотребувала, јас кажав дека и сега е исто. Ватикан зашто илјадници документи чува и не дава пристап на било кого...
Извадено од контекст напишав - во смисла на жртвувањето, тој мислеше на жртвување на добиток (што го имаш и во стар завет), жртвување на луѓе (кај сатанистите) и слично, барем јас така го сфатив, ако го толкувам погрешно извини што ви се мешам во муабет.

За тоа дека религијата се злоупотребува сега, во минатото и отсекогаш си АПСОЛУТНО ВО ПРАВО, секогаш е злоупотребувана (од сечија страна, како и од црковната секако така и од световната) и за тоа има историски и непобитни факти, не спорам тука воопшто.

Значи на одговорот од Лаик према мене, ти се надоврзуваш, јас сфаќам дека се однесува за мене. :toe:
Напротив, го цитирам само тој дел за да потенцирам дека Хепта се сити на вакви „черечења“ на христијанството и откако е на форумот ја користи секоја прилика за тоа.
Ништо не сум сакал со тоа тебе да те спомнам или на тебе да се однесува, препрочитај.

Па и пред црква не иде да ги прашува.
Па и не треба да прашува на вакви празници. Ме сфаќаш? Тоа смета.

Ај попластично, јас тоа го едначам со масакарот кај Смилковско. Немаше помалку да е масакар ако беше по 1 недела, туку сакаше да се испрати порака и затоа беше баш тогаш.

ОКЕЈ форум е, ама не јади гомна кога јас нешто празнувам, ќе јадеме откако ќе ми помине празникот. Тоа се вика почит и култура.
Башка и си има соодветна тема, не тука каде верници си честитаат празник, остави ги луѓето бар на празник не им брцај во очи.

Затоа и напишав, нека оди такво непочитување и некултура нека изјави на јавно место во џамија за време на Рамазам, тука и онака сите сме многу силни и со две рала мустаќи. Чисто сумњам дека и во живо, сите или барем дел од нас, сме такви. ;)

Па различни одговори има, зашто па баш на религиски "поткован" би му верувал, а не на некој поради кого сега имаме многу подобри услови за живот и кој смета дека технологијата и духовноста треба заедно да се, а не од крајност во крајност.
Сега знаеш како викаш, зошто би одел кај забар кога ме боли заб ќе одам кај автомеханичар.
Не ти велам дека треба да му веруваш, ти велам дека можеш подобро да се информираш пошто тоа „му е работа“, а твое ќе биди непристасно да гледаш од твоја страна и да извлечиш свои заклучоци.
И не, не мора да прашуваш некој кој е поп или монах, еве прашај оџа. Зошто да не?

Тој што е вистински христијанин или муслиман не ги потценува туѓите религии туку ги познава и спознава скоро во целост. Крај краева вистинското толкување на одредена религија не ти влева сила да клеветиш и омаловажуваш спротивна религија само за да привлечиш некој кон својата (не ти лично, генерализирам), затоа уверен сум дека тоа не го практикуваат вистинските духовни водачи. Ние „обичните“ смртници на кои не ни е тоа „работа“ може да дискутираме со страсти, тие не треба и не го прават тоа во принцип.

Пример, тргни ги на страна СИТЕ политички ставови во дискусиите и пристрасноста *(бидејќи сепак потекнуваме од Балканот) и слушни ги муфтијата Муамер Зурколич и отец Предраг Попович што зборуваат за животот, како тој да се живее и која е ултимативната цел, за останатите религии, за односот кон другите луѓе и за вистинските вредности во животот па потоа кажи ми дека дури и од такви религиски „потковани“ не може да научиш нешто - напротив, ќе научиш МНОГУ нешто.

ЕДИТ:
Заборавив битна ствар, во дискусиите со некој кој се нарекува „слободоумен“ или е во потрага по „вистината“ (не мислам на тебе), најчесто сретнуваш вакви дилеми - од типот на барање емпириски докази во световноста / религијата и поставување на догми во емпиријата / науката.
Не оди тоа така другар, затоа и постои секуларна власт (црквата и државата се одделени и не е едно исто), така е и со науката не можеме да поистоветуваме бидејќи нема да дојдеме до ништо и само ќе се вртиме во круг.

Последно уредено:

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.804
Поени од реакции
21.394
Еј генерале.

Па ја не отиде пред цркфу да прашам,за да иду пред џамију за рамазан,него едноставно на форум. Праша дали сериозно веруете дека воскреснаја и како. По вреѓање и лајкови утфрди дека веруете и затој праша дали некој може да објасни како и дали има барем едн доказ. Сфи почнасте да ме нападатем и да ми вртите дипломатску литургију.
Бла бла не ми треба доказ, длабоко во срцето знам дека воскреснал хаха па и 10 божји заповеди биле доказ дека господ постои што исто такој е блабла муабет.
Нели сте мирољубиви христијани? А ви очи ке ми извадите зшто сам прашаја. Па и за дијалект и град се фатисте, голем кур како пишују. Сфе се фатисте само да избегнете одговор. Стфарно потсеќате на зурлу, ако си га читаја како дискутира.
Само паралелан пробуе нешто посаглам да објасни, ама сфе некако духовно врти, без никакаф доказ и факт. Наише сам изненадем од 1307 и Дарлинг што исто такој спинуеф,њима барем ги сматраше за интелектуално сериозни. Цитирам: ич да не ти чуе у што веруваме ние, баш на велики петок ли наајде, еve nie sme glupi, ti si pameten ako vaka ti e polesno. Па кловн, па два грама мозак неам,сељачки дијалект, што ли јоште не. Берик још па као нешто прети, чекај да пројде велигден па ке видиш сс какф тон ке ти објасну хаха. Знам виде едн пут како ми објсни, пази вика господ постои само затоа што ја така мислам хаха такој нешто беше муаебет.

Не ми е јасно што погреши, само праша, не пробују да исмејавам ништо.

И сериозно генерале, место одговор ти ми викаш иди пред џамију, па што се споредуеш сс шиптаpи, њима не би ги споредија ни сс глусци.

Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.045
Поени од реакции
11.309
Ти или глуп си или се бодеш. Можда и двете.

Не сфаќаш дека на Велигден кој е најголемиот празник за еден Христијанин во тема за ЧЕСТИТАЊЕ празници *(не во соодветната тема), им бодеш очи на Христијани само затоа што осеќаш дека треба да истераш некоја своја правдина, истовремено со постапката навредувајќи ги своите форумски пријатели?

КАКО тогаш тие кои си ги сметал за
њима барем ги сматраше за интелектуално сериозни
сакаш да ти одговорат и да гледаат на тебе? Како нешто претерано паметен?

Не бе брат, само обичен провокатор си, а проѕирни до даска ти се причините зошто. Не си ласкај дека си некоја умствена величина и дека некого со прашањата си фатил „во тесно“.

Ај атер за муабетот да ти поедноставам, тоа ти е исто како на роденден на жена ти да ти дојди дома кумот и да ти речи, добро бе куме оваа најде да ти раѓа деца, па пола град ја има поминато. Така и ти со „прашањата и дилемите“.

За сè има време и место, особено за религија кое е ЛИЧНО уверување и никој не треба тебе да ти се правда за илузиите што ги изнесуваш во ваква тема, на најголемиот празник пошто ова нели било форум и нели ти така наивно само сакаше да прашаш.

Ти знае убаво тебе газето, само истото газе не ти држи истите прашања да ги поставиш на друго место и кај не толку мирољубиви верници пошто и сам добро знаеш како ќе си поминеш.

Толку од реплицирање на темата со тебе, во принцип кукавици и провокатори почитувам исто колку и тоалетната хартија што ја користам, веќе за знаеш што.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.804
Поени од реакции
21.394
Ти или глуп си или се бодеш. Можда и двете.

Не сфаќаш дека на Велигден кој е најголемиот празник за еден Христијанин во тема за ЧЕСТИТАЊЕ празници *(не во соодветната тема), им бодеш очи на Христијани само затоа што осеќаш дека треба да истераш некоја своја правдина, истовремено со постапката навредувајќи ги своите форумски пријатели?

КАКО тогаш тие кои си ги сметал за

сакаш да ти одговорат и да гледаат на тебе? Како нешто претерано паметен?

Не бе брат, само обичен провокатор си, а проѕирни до даска ти се причините зошто. Не си ласкај дека си некоја умствена величина и дека некого со прашањата си фатил „во тесно“.

Ај атер за муабетот да ти поедноставам, тоа ти е исто како на роденден на жена ти да ти дојди дома кумот и да ти речи, добро бе куме оваа најде да ти раѓа деца, па пола град ја има поминато. Така и ти со „прашањата и дилемите“.

За сè има време и место, особено за религија кое е ЛИЧНО уверување и никој не треба тебе да ти се правда за илузиите што ги изнесуваш во ваква тема, на најголемиот празник пошто ова нели било форум и нели ти така наивно само сакаше да прашаш.

Ти знае убаво тебе газето, само истото газе не ти држи истите прашања да ги поставиш на друго место и кај не толку мирољубиви верници пошто и сам добро знаеш како ќе си поминеш.

Толку од реплицирање на темата со тебе, во принцип кукавици и провокатори почитувам исто колку и тоалетната хартија што ја користам, веќе за знаеш што.
Хахаха алеееј.
Па исти муабети и вреѓања. Само забраи да ми га спомнеш дијалект.

Ако до ск не сфати дека не сам глуп ич и неам лошу намеру, ваљда нема да сфатиш никад.
А и ако познаваш некои хорсери, ке знаеше дека сфи су тешки верници. Такој да не се боду. Глуп ти е муабет.

Океј нема везе, немате одговор, верујте у што сакате колко и да не умете да објасните у што веруете и на кој осноф.
Личан избор не викам не, ама барем не вреѓајте ако некој сака да дознае која е смисла на сфе овој, постење, честитање, верување у воскресение и слично.

Еве например ја не верују у судбину, среќу, пишано, натприродно, па еве ништо не ми фали. Живу си нормалан живот, сфе под конац и минато и сегашност, брак, фамилија, убаф живот, ама бш најнормално. Пријателски расположан, колегијалан, поштуеф ме људи, на никога ништо никад не сам погрешија. Сакам да кажу не се двоју по ништо од вас. Осфен религисли адети, постење, сфеќе, цркфа...
Што значи дека ако си атеист, немора да значи дека си лош човек. Одма ви си мислите леле неверник, сатана, секташ, како можеш и слично.

Тој е тој.
Ајде вртите три круга около цркфу, пазите да не ви капне восак на прсти, фатите га попа за гз(нели такој беше као демек адет) јутре лупање сс јајца. Лаку ноќ.

И да, среќан нека ви е празник.
И ја јутре киду ручак на гости, ке се чукам сс јајца, ке еди мимозу сс жуту раку, али сфе тој од поштовање спрема људи кои ме викнале на гости.

Ми смо богови, а не некој или нешто што не е докажано дека постои!

Поздраф.

Kajgana Shop

На врв Bottom