Koj rece deka ne kasaat? Ali od druga strana imas ljuge so raznorazni fobii koi od se nesto imaat uplav. Nekoj od kucinja, drug od macki, tret od temnica, cetvrt od bakterii i virusi, petti od pojma nemam sto. Ako treba na sekoj eden od niv da im se izlezi vo presret ke treba site doma da se zatvorime i da sedime tivko vo kjoseto oti tamu nekoj imal fobija od nesto pa za da ne se doistraumatizira.
Ako nekoj si ima uplav i fobija od nesto ,neka ne odi ili ne se pika tamu kaj so ne go beri. Tolku e ednostavno. Ne mora site da patat oti toj nekoj tamu imal nekakva fobija.
Valjda nekoj balans treba da ima a ne na snegulkite ladila celo vreme da im se pravi. Snegulki se toa, se nesto ke im preci. Dali se toa kucinja, macki, glasna muzika, cad od cigari itn itn itn itn you name it
Da da, bas za niv zabrav gajle. Ron koj go eba , sekako e pisi propalo so tolku fobii , nema fajde od nego, kolku ke tera neka tera
P.s kako ke nema maz da gi odbrani.
A Zoki go zaboraj. Tuka prstite gi iskrsi od branenje, tek pak na livada so ke se desava. Golorak so zabi ke gi zadavi ovcarskite samo ako i edno vlakno im zafali na livadarkite i nivnite hmm deca
Кучкарите ќе ти речат, до тренингот било, ама тие бројки се поточни за Герм. Овчар. Питов убедливо води, дупло повеќе од сите раси заедно.
Историски питбулот е таква генетска амалгамација со цел да се бори и лови мечки. А денес за кучешки борби.
Биолошки питбулот има најсилна вилица, што кога ќе се стегне се заклучува. Ова во комбинација со неговата физичка издржливост бидејќи е борбено куче и на возрасен човек му нема спас а не па дете.
Има видеа кај шо питбул јаде 3 куршума од цајкан и продолжува да напаѓа.
Како што овчарите имаат генетска предиспозиција за заштита, така питбулот има генетска предиспозиција да јаде деца. Прегледај го приврзокот 375278
До тренингот било ама овај шо ги чуувал мастививе нели бил десер?Колку пати сум видел некоја девојка шо со себе влечка некој масивен ротвајлер и треба да верувам дека девојкава од 40 кг има целосна контрола врз крволочниов предатор???
Koj rece deka ne kasaat? Ali od druga strana imas ljuge so raznorazni fobii koi od se nesto imaat uplav. Nekoj od kucinja, drug od macki, tret od temnica, cetvrt od bakterii i virusi, petti od pojma nemam sto. Ako treba na sekoj eden od niv da im se izlezi vo presret ke treba site doma da se zatvorime i da sedime tivko vo kjoseto oti tamu nekoj imal fobija od nesto pa za da ne se doistraumatizira.
Ako nekoj si ima uplav i fobija od nesto ,neka ne odi ili ne se pika tamu kaj so ne go beri. Tolku e ednostavno. Ne mora site da patat oti toj nekoj tamu imal nekakva fobija.
Valjda nekoj balans treba da ima a ne na snegulkite ladila celo vreme da im se pravi. Snegulki se toa, se nesto ke im preci. Dali se toa kucinja, macki, glasna muzika, cad od cigari itn itn itn itn you name it
Kaj vide deka gi napagjav livadarkite?
Ednostavno diskutiravme za fenomenot livadarka, nikoj ne gi napadna, najmalce jas.
I i mene patem receno mi precat kucinja skitnici, pritresvanjeto na anima mundi i razno razni kuckari i kuckarki okolu toa, no izgleda povekje mi precat raznorazni snegulki sto generalno sve im preci, a ne samo kucinjata skitnici.
Kaj vide deka gi napagjav livadarkite?
Ednostavno diskutiravme za fenomenot livadarka, nikoj ne gi napadna, najmalce jas.
I i mene patem receno mi precat kucinja skitnici, pritresvanjeto na anima mundi i razno razni kuckari i kuckarki okolu toa, no izgleda povekje mi precat raznorazni snegulki sto generalno sve im preci, a ne samo kucinjata skitnici.
Володимир искасапено е дете од страна на предатор,ти ми кауваш овдека за некои снегулки.Иначе ја читав темата со ливадарките и јасно мие дека ти одат по живци.Инаку зошто би ја отворал?
Каде владе. По улици? По планина? Шетаа овци по Автопат оти тетово. Сега ни по автопат да не идам?
Ти си снегулката овде.
Не бе , по никоја основа се криве.
Можда и ја треба да земам милениче. Мечка.
Да ја шетам исклучиво пред твојот влез, исклучиво секој пат кога влегуваш изглегуваш. Не грижи се, нема да те гризне.
Автоматски споено мислење:
A да, и лето ноќе ќе ја врзам пред зграда да рика или што и да праат мечките. Цела ноќ.
За почеток направи разлика помеѓу рационален и ирационален страв. Да, ирационалните стравови треба секој индивидуално да си ги реши но нешто што преставува реална опасност не е само мој проблем.
У средно кога бевме и имаше годишно по еднаш Водно го искачувавме, не знам дали уште е тоа така. Негде на пола пат другар го нападна доберман, со стапови некако го тргнавме. Ме имаат бркано неколку пати ама не ме има фатено куче до сега. Голем дел од луѓето што ги познавам имаат по некој угриз од џукела. Да м'кнеш предатор на ланец е одлика на некое растројство дефинитивно. Тоа се луѓе кои што се плашат сами по улица да одат. Едно е да го чуваш дома, бачило или у фирма како потреба да чува територија а друга работа е да го чуваш дома у функција на миленик. Имаше пред неколку год. и случај Драчево каде вучјак му откина фаца на мало дете. У куче и шипо верба да немаш, така викаат старите овде.
Од друга страна гледано наоѓам вина и у родителите...зошто не отишло да рипне од мост или сл. глупост да направи. Треба да се учат децата дека играчка со куче нема. Никако да не се дозволи галење и играње со кучиња па и мачки. Кој курац има да се гали со кучиња и мачки, баш напротив...треба да се учи да се одбрани од нив. Пак ќе речам, основен постулат е у куче верба да се нема.
У средно кога бевме и имаше годишно по еднаш Водно го искачувавме, не знам дали уште е тоа така. Негде на пола пат другар го нападна доберман, со стапови некако го тргнавме. Ме имаат бркано неколку пати ама не ме има фатено куче до сега. Голем дел од луѓето што ги познавам имаат по некој угриз од џукела. Да м'кнеш предатор на ланец е одлика на некое растројство дефинитивно. Тоа се луѓе кои што се плашат сами по улица да одат. Едно е да го чуваш дома, бачило или у фирма како потреба да чува територија а друга работа е да го чуваш дома у функција на миленик. Имаше пред неколку год. и случај Драчево каде вучјак му откина фаца на мало дете. У куче и шипо верба да немаш, така викаат старите овде.
Од друга страна гледано наоѓам вина и у родителите...зошто не отишло да рипне од мост или сл. глупост да направи. Треба да се учат децата дека играчка со куче нема. Никако да не се дозволи галење и играње со кучиња па и мачки. Кој курац има да се гали со кучиња и мачки, баш напротив...треба да се учи да се одбрани од нив. Пак ќе речам, основен постулат е у куче верба да се нема.
Едно е предаторска агресија, а друго е агресија од страв.
Во првата ситуација, биолошки мотивиран предаторот го следи, брка и трча по пленот, во обид да го зграпчи. Во другата ситуација, in the middlle of nowhere паѓа нешто пред кучето (тоа го гледа како закана), на негова територија, и сега кучето е во ситуација да бега или да се бори (исто како луѓето).
Не е во ред ни да го чуваш дома, во четири ѕида. Истото треба да се социјализира, да се прошетува, итн. Во спротивно, пак ќе се соочиш со проблемот агресија.
Голема обврска е кучето. Не е само да го земиш и да си го чуваш дома како миленик. Зборам пред се за поголемите раси. Брат ми чува кане корсо и воопшто не е исто како чувањето, бишон, малтезер, пудла, пекинезер, Колку поголемо куче, толку поголема обврска. Бараат активен сопственик, правилна обука и социјални интеракции. И ако го лишиш од сето тоа, работите може да тргнат наопаку.
Володимир искасапено е дете од страна на предатор,ти ми кауваш овдека за некои снегулки.Иначе ја читав темата со ливадарките и јасно мие дека ти одат по живци.Инаку зошто би ја отворал?
So ti e be jasno ziti se? Mozi dosadno mi bilo, mozi mi se raspravase so nekoj nebiten na forum, mozi taka mi dojde oti nemav popametna rabota vo momentot. Nego jasno mu bilo so mi se motalo mene niz glavata, bog da cuva.
E dobro de, iskasapeno e dete od kuce, pred toa drugo zagina vo bolnica, treto umre vo soobrakjajka, cetvrto se udaj. I sega sto so toa, sto predlagas? Da gi zatvorime site bolnici i doktori, da zabranime kapenje vo bazeni, reki i ezera, da zabranime da se vozat koli, da gi ubieme site kucinja kako preventiva od idni nemili nastani ili sto vi e muabetot?
Jbg shit happens, nemili nastani se slucuvale i ke se slucuvaat bez razlika na se. Ednostavno nemozes se da zabranis ili da kontroliras vo zivotot
Каде владе. По улици? По планина? Шетаа овци по Автопат оти тетово. Сега ни по автопат да не идам?
Ти си снегулката овде. Прегледај го приврзокот 375521
Не бе , по никоја основа се криве.
Можда и ја треба да земам милениче. Мечка.
Да ја шетам исклучиво пред твојот влез, исклучиво секој пат кога влегуваш изглегуваш. Не грижи се, нема да те гризне.
Автоматски споено мислење:
A да, и лето ноќе ќе ја врзам пред зграда да рика или што и да праат мечките. Цела ноќ.
Niti me citas sto pisam, niti me razbiras. Niti rekov deka ne kasaat ili ne napagjaat, niti gi pravdam nesto posebno. Samo rekov namalite so histeriite. Ovde ispagja site opasnosti vi se otkloneti od zivotot , uste kucinjata vi ostanaja da se resat. Realno imas uste eden milion nacini da se povredis, da povredis nekoj drug, da nastradas i taka. Zivotot e poln so opasnosti, pomiri se so toa i prilagodise na moznostite i sposobnostite.
P.s tebe ti prpa od random djukela, mecka ke zemel da cuva . Ova ti e klasicno tropanje prazna slama ali ajde so da ti recam, zemi cuvaj, ni prv si ni posleden ke bidis .
За почеток направи разлика помеѓу рационален и ирационален страв. Да, ирационалните стравови треба секој индивидуално да си ги реши но нешто што преставува реална опасност не е само мој проблем.
Ajde da definirame sto e realna opasnost ?
Vozot realna opasnost e?
Kolite realna opasnost se ?
Strujata realna opasnost e?
Otvorena sahta realna opasnost e ?
Reka, bazen, ezero realna opasnost se?
Balkon vo zgrada realna opasnost e?
Lizgavi plocki vo kupatilo realna opasnost se?
Ljuge so kratok fitil realna opasnost e?
Setanje vo Kondovo i Aracinovo realna opasnost e?
Divi svinji na planina realna opasnost e?
Mecka so malecki isto vo planina realna opasnost e?
Zmiite sega ko ke stopli realna opasnost se?
Krlezite vo trevata realna opasnost se?
I vaka mozam cel den da ti nabrojuvam realni opasnosti
Едно е предаторска агресија, а друго е агресија од страв.
Во првата ситуација, биолошки мотивиран предаторот го следи, брка и трча по пленот, во обид да го зграпчи. Во другата ситуација, in the middlle of nowhere паѓа нешто пред кучето (тоа го гледа како закана), на негова територија, и сега кучето е во ситуација да бега или да се бори (исто како луѓето).
Не е во ред ни да го чуваш дома, во четири ѕида. Истото треба да се социјализира, да се прошетува, итн. Во спротивно, пак ќе се соочиш со проблемот агресија.
Голема обврска е кучето. Не е само да го земиш и да си го чуваш дома како миленик. Зборам пред се за поголемите раси. Брат ми чува кане корсо и воопшто не е исто како чувањето, бишон, малтезер, пудла, пекинезер, Колку поголемо куче, толку поголема обврска. Бараат активен сопственик, правилна обука и социјални интеракции. И ако го лишиш од сето тоа, работите може да тргнат наопаку.
Агресија е тоа што се бара од тие кучиња и заради тоа и се користат, на пример шарпланинец. Не си погледнала куче у очи додека се дави или сака да нападне некого...ако си слушнала термин крвави очи тоа е тоа. Исто и тоа Кане Корсо го користеле за лов и за чување стока. Тоа се кучиња убијци дизајнирани да убијат. Иначе тие пудли од по 500 грама се сосема друга работа, ма да ни под разно не би дозволил мало дете да се шета и гали со било каква џукела.
Чувај си го у кревет, не го шетај у народ и ништо страшно нема. Не е проблем за постарите куриња, ќе угриза некое дете ќе земе некој у Вардар ќе те фрли со се кучето.
Чувај си го у кревет, не го шетај у народ и ништо страшно нема. Не е проблем за постарите куриња, ќе угриза некое дете ќе земе некој у Вардар ќе те фрли со се кучето.
Имаше на времето закон со маски да се шетаат само џукели. Дали е уште на сила или не треба да се провери.
Имаше и дека ако е фатен газдата без чипувано куче исто некоја казна... дали тоа џандарите проверуваат чисто се сомневам.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.