- Член од
- 7 септември 2016
- Мислења
- 21.797
- Поени од реакции
- 37.801
...не ми објаснувај мене, обрати им се нив и кажи го тоа како и што применуваат, јас само пренесувам како и што помош даваат при покачен крвен притисок опасно висок со можни фатални последици.Фуроземид не се дава за да се намали притисок и не е тоа неговата индикација, туку се дава за да се третира срцева слабост со акумулација а течности и дури и ако се дава како итен медикамент, се дава во вена и никако у гз!
Кај пациент со хипертензивна криза без срцева слабост нема да има никаков ефект, па затоа брза помош го седира пациентот со дијазепам.
За хипертензивна криза се даваат други лекови и фуроземидот стои далеку од прв избор пошто од веќе споменативе причини не секогаш наоѓа примена!
... не сме без ич со дијагностика и со објекти, но лекови мора да има како приоритет, па токму ти сакаш такво менаџирање на гравче гледање, операција успешна гангрена остранета, а пациентот мртов, ако нема инсулин - што ќе му правиш?Добро тогаш дај на гравчиња да гледаме и на тепка да даваме лекови како ќе ни дое ако нема потреба од дијагностика. После умирале луѓето.
Ко преживи, причаче.
... Ок, индикациите, контраиндикациите се познати, но не се применливи на терен од Брза помош, ниту го дават венозно, нит имат друг избор на лек, што ако пациентот е млад нема отоци, нема слабо срце, покачениот притисок најчесто поради нагла вазоконстрикција од Х потекло колку ќе помогне тој фуросемид, па уште да има ниско ниво на калиум ќе го дотепа кога ќе му се поремети и срцевиот ритам, штом нема избор на лекови џабе модерно здравство.
Последно уредено: