Мене многу ми е идиотски муабетот што за секое невнимание на децата криви се родителите. Не смее родителот око да склопи, ручек да направи, телевизор да пушти, мора по децата да оди 24/7 па дури и кога внимава на нив мора да има особини како предвидување на иднината, читање на мисли и рефлекси со брзина на светлината. Во мое време им се смеевме на ваквите врсници чиишто родители доаѓаа да ги однесат за рака дома, сега изгледа тоа е модерно а ние кои бевме на фудбал, жмурка и шлаење низ маало, сега би биле аутсајдери. Додуша и интелегенцијата на новиве генерации е доста опадната, обичен муабет со ~20 годишни и тинејџери е доста исцрпувачка работа.
За кучињава, иако ги обожам, тие сепак многу иритираат и стресуваат со самата појава или како пуштени од ланец од газдите или како скитници во глутница. Самото нивно лежење во чопор предизвикува стресување дали ќе те нападнат или не додека одиш по улица, дури напаѓаат и кучиња-миленици кои се шетани од сопствениците. Нешто што особено знае да изнервира е што лаат од дворови, ај што можат да те извадат од памет и реметат мир на тебе па и на цела населба, толку ли не им смета на газдите на секои 10 минути да трпат лаење на 3 метра од нив? Уште па кога ќе видам девојчиња со 30 килограми како "шетаат" машини од животни кои можат во секој момент да им избегаат или изедат ако посакаат...
Ги разбирам луѓево зошто трујат кучиња, во отсуство на грижа од властите, некои гледаат сами да преземат иницијатива да се заштитат, чим газдата не се грижи за тоа што кучето му лае и ржи на рандом луѓе тогаш народецот сам ќе преземе иницијатица која вклучува отров или секира. Баш пред скоро време имаше во еден влез едно куче кое лаеше на сите кои не беа станари на таа зграда, често пати и мене ме лаеше и покажуваше заби (затоа и ја избегнував таа улица) и тоа пред станарите, им реков ај смирете го кучево а они хехехе не каса мирно е. Како бе мирно во став за напад со извадени заби мирно било. Кучето заврши отруено а станарине лелеле мирно беше, на никој не лаеше, раката да му се исуши блаблабла. Се прашувам ако тоа куче убиеше дете кој ќе беше крив; лошото дете, невнимателните родители или мирното но испровоцирано куче. Иста приказна секогаш.