Часовници

Dobro be decki,
Jas sto go imav do vcera zboruvam gluposti ili vie od rekla kazala?
Daj vrtete po Google i YouTube

Како што живин апарат за притисок е прецизен, ништо друго не е.

Ова ќе му дојде како оние автоматските/дигитални апарати за притисок, кои се расипуваат многу брзо.

Часовникот освен за време да ти покажува и евентуално датум, друга намена не треба да има. Се знае како се обавуваат телефонски повици, каде се слуша музика, каде се праќаат мејлови итн.

Како што живин апарат за притисок е прецизен, ништо друго не е.

Ова ќе му дојде како оние автоматските/дигитални апарати за притисок, кои се расипуваат многу брзо.

Часовникот освен за време да ти покажува и евентуално датум, друга намена не треба да има. Се знае како се обавуваат телефонски повици, каде се слуша музика, каде се праќаат мејлови итн.
Не се согласувам со последново…
Да, глупо е кога некој зборува или чита пораки на часовник!

Ама па од друга страна, истиот може и е перфектен фитнес тракер.
Знаеш ли само колкава помош е, што на пливање ти ги препознава вртењата и ти ги брои круговите(на пр.)! Најголемата помош што еден пливач може да ја добие…! Ти рачуна време, замавнување, ти вади просеци по круг, по далечина, и сето тоа зачинето со пулс на срцето!
Ја веќе никогаш не би пливал без смартвач!
И ова само еден пример… нема спорт кај што не е од помош. Некаде повеќе, некаде помалку.

И уште нешто… ти мислиш дека сега ова е модерно… но пливачите отсекогаш се соочувале со тој проблем! Освен ако тренер не те мери на штоперица.. се користеа дигитални водоотпорни саати со lap function и меморија на истите, па ти сам се штопнуваш!
Или на дистанца броиш кругови на сметало оставено до базенот, и зјапаш како будала низ замаглени наочари во еден ѕиден саат на 50 метра закачен на ѕид..

Така да рачен часовник(било каков) може и треба да има повеќе функции од покажување на времето!

Не се согласувам со последново…
Да, глупо е кога некој зборува или чита пораки на часовник!

Ама па од друга страна, истиот може и е перфектен фитнес тракер.
Знаеш ли само колкава помош е, што на пливање ти ги препознава вртењата и ти ги брои круговите(на пр.)! Најголемата помош што еден пливач може да ја добие…! Ти рачуна време, замавнување, ти вади просеци по круг, по далечина, и сето тоа зачинето со пулс на срцето!
Ја веќе никогаш не би пливал без смартвач!
И ова само еден пример… нема спорт кај што не е од помош. Некаде повеќе, некаде помалку.

И уште нешто… ти мислиш дека сега ова е модерно… но пливачите отсекогаш се соочувале со тој проблем! Освен ако тренер не те мери на штоперица.. се користеа дигитални водоотпорни саати со lap function и меморија на истите, па ти сам се штопнуваш!
Или на дистанца броиш кругови на сметало оставено до базенот, и зјапаш како будала низ замаглени наочари во еден ѕиден саат на 50 метра закачен на ѕид..

Така да рачен часовник(било каков) може и треба да има повеќе функции од покажување на времето!
Океј како фитнес тракер да, ама има далеку поефтини варијанти од apple watch само за таа намена.

Океј како фитнес тракер да, ама има далеку поефтини варијанти од apple watch само за таа намена.
Пред да го купам, убаво се информирав по нет…
Ни еден не е ни приближно блиску по точност до него! И тоа во повеќето параметри..

Буквално во споредба со инструменти како референтни вредности, го избриша подот со извиканиот и дупло поскап Гармин феникс икс 7!
(После тоа испадна дека и други поефтини саати се поточни од фениксот, и останатите гармини.. најголема превара испадна дека е гармин)

Едит: имаш Епл вач СЕ 2, што е ист како осмицата минус неколку функции и сафурно стакло… иста точност(ист саат е!) за 17-18000. Но брејнер чојс.

Jas ne ni pisuvav za Apple.
Tuku za Samsung i Huawei sto kostaat 1/3 od Apple.

I se so Certifikati za EKG i Pritisok merenje.
Znaci vo odnos na zhivin Aparat pravat minimalna greska sto e absolutno zanemarliva
I sea zamisli da si imas problemi so srceto i imas vakov casovnik koj ce te alarmira na vreme deka ti skoknal pritisokot i da zemis Tableta.

Za dugive raboti i da ne pisuvam.

Ili zamisli situacija, dvete race zafateni a ti moras da dobijas upatstvo za rabotata.

I na kraj kraeva prikazuvanje kolku e casot e samo eden mal Detail od nego

Смешно ми е коа праите муабет за екстра прецизност на време кај аналогно традиционални часовници .... А од смарт вач боље нема :LOL: и време е најпрецизен и временско преместување нема мака .

Реално фрлаш 25.000 и више сфе заради брендот и марката шо ја плаќаш,а не сама ствар ... Исто ко ајфон телефоните .... Лупаш заради името,а добиваш малку. За андроид добиваш повеќе опции плус и најнов хардвер....

Исто кај саативе , лупаш вишок пари зошто се традиција име на бренд и марка и они као фирма го плаќаат тоа .... Горе доле земаш саат ко еден Касио од 100 евра .... А истото гомно Ситизен ти е со исти механизам е едно 50 евра поскап оти е име и полуксуз

Ниту еден нема сертификат за мерење прецизност за притисок! Ни самсунг, ни хуавеи…
Или ако имаат, им го издал Тино Кајшаров!

Инаку точно дека можат да препознаат прединфарктна состојба и да алармираат на време.. тоа да! Епл дури препознава и падови и сообраќајки, и алармира на претходно зададен број…

Реално фрлаш 25.000 и више сфе заради брендот и марката шо ја плаќаш,а не сама ствар ... Исто ко ајфон телефоните .... Лупаш заради името,а добиваш малку. За андроид добиваш повеќе опции плус и најнов хардвер....
И мене исто ми е смешно што во 2023год постојат луѓе што епл го гледаат само како хардвер за пување…
Кажи ми без да кажеш дека броусер ти е Гугл Хром?!

Смешно ми е коа праите муабет за екстра прецизност на време кај аналогно традиционални часовници .... А од смарт вач боље нема :LOL: и време е најпрецизен и временско преместување нема мака .

Исто кај саативе , лупаш вишок пари зошто се традиција име на бренд и марка и они као фирма го плаќаат тоа .... Горе доле земаш саат ко еден Касио од 100 евра .... А истото гомно Ситизен ти е со исти механизам е едно 50 евра поскап оти е име и полуксуз
Do nekade si vo pravo ama ne vo se.
1. Analog i i digitalni xasovnici ne treba da se meshaat.

2. Imas evtini analogni koj najcesto ne vredat ni 30% od sumata sto ja plajcas.
Kako Armani, Esprit,Hilfiger,.....

3. Sredna klasa do 5000€ vredat tocno kolku sto im e cenata

4. Luksuz ima i do 2000000€.
30% od tie casovnici gi plajcas zaradi Prestige. Ostanatite vredat za parite.

Primer Najskapiot Patek Philippe ca 2.000.000€ za fa se izraboti e potrena rabota od Team na vrvni majstori i visoko precizni masini od 1 Godina

Primer

Ниту еден нема сертификат за мерење прецизност за притисок! Ни самсунг, ни хуавеи…
Или ако имаат, им го издал Тино Кајшаров!

Инаку точно дека можат да препознаат прединфарктна состојба и да алармираат на време.. тоа да! Епл дури препознава и падови и сообраќајки, и алармира на претходно зададен број…

И мене исто ми е смешно што во 2023год постојат луѓе што епл го гледаат само како хардвер за пување…
Кажи ми без да кажеш дека броусер ти е Гугл Хром?!
Не бајо .... Користам DuckDuckGo и Firefox ако те интересира

Jas ne ni pisuvav za Apple.
Tuku za Samsung i Huawei sto kostaat 1/3 od Apple.

Znaci vo odnos na zhivin Aparat pravat minimalna greska sto e absolutno zanemarliva
I sea zamisli da si imas problemi so srceto i imas vakov casovnik koj ce te alarmira na vreme deka ti skoknal pritisokot i da zemis Tableta.

Za dugive raboti i da ne pisuvam.

Ili zamisli situacija, dvete race zafateni a ti moras da dobijas upatstvo za rabotata.

I na kraj kraeva prikazuvanje kolku e casot e samo eden mal Detail od nego
A shto ke ti e tebe ekg od smart watch, koga ako ne si medicinsko lice, ne bi znael da go prochitash?

A shto ke ti e tebe ekg od smart watch, koga ako ne si medicinsko lice, ne bi znael da go prochitash?
Не треба он ништо да тумачи…
Си има алгоритам што му дава некое инфо.
Ако има потреба, препорачува да се јави на лекар! (Па таму ќе се прави екг како што треба..)

Не треба он ништо да тумачи…
Си има алгоритам што му дава некое инфо.
Ако има потреба, препорачува да се јави на лекар! (Па таму ќе се прави екг како што треба..)
Дијагностичката вредност на еден канал ЕКГ е еднаква па чак и помала од 7%

Според мене тоа е дааалеку од солиден процент.
Автоматски споено мислење:

I zamisli dobieniot EKG Protokoll 99% preciznist go prajca po E-Mail na Tvojot lekar zaedno so Saturaciha, i Krven Pritisok.

Ne mislis deka e ubava rabota?
Кога ќе ти падне сатурацијата тоа има да го осетиш и без оксиметар. Да му веруваш на дедо!

Do nekade si vo pravo ama ne vo se.
1. Analog i i digitalni xasovnici ne treba da se meshaat.

2. Imas evtini analogni koj najcesto ne vredat ni 30% od sumata sto ja plajcas.
Kako Armani, Esprit,Hilfiger,.....

3. Sredna klasa do 5000€ vredat tocno kolku sto im e cenata

4. Luksuz ima i do 2000000€.
30% od tie casovnici gi plajcas zaradi Prestige. Ostanatite vredat za parite.

Primer Najskapiot Patek Philippe ca 2.000.000€ za fa se izraboti e potrena rabota od Team na vrvni majstori i visoko precizni masini od 1 Godina

Primer

Ме насмеа да си ибиш векот :pos:

I zamisli dobieniot EKG Protokoll 99% preciznist go prajca po E-Mail na Tvojot lekar zaedno so Saturaciha, i Krven Pritisok.

Ne mislis deka e ubava rabota?
Дијагностичката вредност на еден канал ЕКГ е еднаква па чак и помала од 7%

Според мене тоа е дааалеку од солиден процент.

Кога ќе ти падне сатурацијата тоа има да го осетиш и без оксиметар. Да му веруваш на дедо!

Ме насмеа да си ибиш векот :pos:
Ај да се вратиме во реалноста…
Прво и основно, ниеден смартвач не е екг апарат!
Ниту некаде го пишува тоа, ниту па може да биде! (Освен кај некои чкљ брендови што можат во реклама да си пишат што сакаат..)

Часовниците имаат оптички пулс-метар! Крај на муабетот!
Оксиметар имаат, да, ама исто оптички(за кој знаеме дека кај црнците не е точен!)

Тамам работа да го користиме саатот како дијагностички уред. Уште помалку екг…
Ама и точен пулс-метар во комбинација со добар алгоритам може рано да открие животозагрозувачки состојби…
Неправилен пулс и варијации може да мери.

Ај да се вратиме во реалноста…
Прво и основно, ниеден смартвач не е екг апарат!
Ниту некаде го пишува тоа, ниту па може да биде! (Освен кај некои чкљ брендови што можат во реклама да си пишат што сакаат..)

Часовниците имаат оптички пулс-метар! Крај на муабетот!
Оксиметар имаат, да, ама исто оптички(за кој знаеме дека кај црнците не е точен!)

Тамам работа да го користиме саатот како дијагностички уред. Уште помалку екг…
Ама и точен пулс-метар во комбинација со добар алгоритам може рано да открие животозагрозувачки состојби…
Неправилен пулс и варијации може да мери.
Епа тоа е поентата, немаат ништо плус што е неопходно. :D

Ако имаш проблем реален со срце, притисок, пулс, кислородна сатурација итн субјективно ќе почувствуваш и ќе одиш на доктор. Нема потреба да плаќаш плус пари за екг и притисок, за телефонски повици и мејлови. Тоа е само мое субјективно мислење.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom