Harald, ucenje jazik ne e samo da znajs da komuniciras tuku da pokazes deka si spremen da se integriras. Ne deka Skandinavcite ne znaat Angliski. A vo drugite zemji bi rekol deka stvarno maticnoto naselenie vo prosek ima slabi poznavanja na Angliskiot jazik, kolku da se razberat da, ama na rabota neli treba povekje. Edino ako si vo golem koncern i imaat vraboteni od cel svet mozes da ocekuvas Angliskiot na ist rang so maticniot jazik.
Inace opsta poraka od mene: Kako stranec treba da si dosta podobar vo rabotata nego maticniot kolega za da te prifatat kako ramnopraven pa i predpostaven. Sekogas da go imate na um.
posteno, jas dojdov pred 5 godini so taa namera da se integriram, i da go zatvoram poglavjeto migracija za ovoj zivot.
ispadna posle 3 godini deka moze da se menuvaat migracioni zakoni bez diskusija i na opsta steta na site, i nikomu nisto.
posle 5 godini prestoj, so dobro zavrsena rabota i proekti, bez nikakvi problemi (kriminal, prijavi gluposti),
nemam nikakvi prava / beneficii, koi im bea dadeni na izvolte na krimosi koi gi sobiraa prethodnata decenija.
tocno e deka kako stranec mora da bidis podobar za da dobies sansa za vlez i potoa za nekoj napredok.
nikoj ne go vrabotile na lepi oci. me vrabotile i mi prodolzuvale prestoj 5 godini zatoa sto imale nekoj benefit.
i sega ima ponuda za prodolzuvanje, ama bez traen prestoj posle 5 godini ne mi vredi,
zatoa ne sum vlozil ni minuta vo jazikot.
sekoj koj raboti IT, research, consulting, energetika, makar spedicija transport, moze komotno
da ja sraboti svojata rabota na angliski, toa e moj stav.
vo evropa, osven germanski jazik ucenje posle angliski, ne gledam poenta za nikoj drug.
+1
Друже ти си им отиден таму, не тие кај тебе.
Ако си решил да живееш во таа држава, според мене најбитно нешто е да им го зборуваш јазикот, од таму почнува се.
За тие 5 години по 5 саати да си трошел неделно на јазик, сега ќе го зборуваше прилично добро, а правилото е дека од вишок јазици немаш зијан, може да ти се најдат било каде и да одиш во светот.
А ако планираш да останеш само на Англиски, тогаш фаќај џаде во земји од Англиско говорно подрачје, или пак во интернационални фирми/институции.
posteno, jas spodeliv moe iskustvo. od nasata dijaspora vo svedska ima lugje so razlicni iskustva.
na koj mu vrede (se pronasol tuka), si naucil jazik i si funkcionira normalno.
inaku svedska po default privlekuva kvalifikuvana rabotna snaga poradi rabota so angliski jazik.
mnogu profesionalci (bez razlika na industrija) dosle vo svedska, od cel svet (namesto da receme francija ili germanija)
poradi toa sto moze odma da pocnat rabota i funkcioniraat so angliski (ne e oficijalen jazik, ama skoro kako da e).