Morska hrana je pravi izvor vitamina i minerala za naše zdravlje. Mnogi od nas jedu losos, tunu (makar i konzerviranu), ribe, školjke a da ne znamo ni što zapravo unosimo u organizam. Jedemo jer je ukusno i fino. Što se dakle skriva u tim namirnicama kojima je naša zemlja bogata?
Školjke
Odličan su izvor vitamina B12 koji jača živce i poboljšava rad mozga. Također tu su i željezo i minerali koje je teško pronaći kao što su magnezij i kalij. 100 g školjki sadrži 126 do 146 kalorija, 2-4 g masnoća i 0 g vlakana.
Losos, skuša, tuna
Hladnovodne ribe kao što su losos, skuša i tuna su najbolji izvor omega-3 masne kiseline, koja pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti. 300g kuhanog lososa sadrži 127 kalorija, 4 g masnoće i 0 g vlakana.
Rakovi
Odličan su izvor vitamina B12 i
cinka koji jača imunitet. 300 g rakova sadrži 84 kalorije, 1 g masnoće i 0 g vlakana.
Losos je u usporedbi s ostalom ribom apsolutni pobjednik po bogatstvu omega-3 masnih kiselina.
Sve ribe imaju
omega-3 masne kiseline, no u znatno manjim količinama, a većina ostalih namirnica siromašna je ovim vrijednim pomoćnikom u sprječavanju mnoštva zdravstvenih tegoba, prije svega srčanih bolesti i upalnih procesa poput artritisa. Lososove dobre masnoće pomažu srcu tako da osiguravaju redovit dotok
kalcija, natrija i drugih važnih čestica u svaku srčanu stanicu.
Извинете што не е на макдонски.