Дежурна Ординација! #2

Член од
13 април 2021
Мислења
3.516
Поени од реакции
11.483
Здраво, да не случајно знае некој Амикацин антибиотик каде може да се купи. Ми препишаа инјекции, никаде ги нема.
Тие во болнички услови би требало да се аплицираат. Секундарно ниво.

Член од
5 април 2014
Мислења
53
Поени од реакции
27
Тие во болнички услови би требало да се аплицираат. Секундарно ниво.
Фала. Како лице со телесна попреченост - квадриплегија, ми дадоа извештај за домашна посета да ми аплицира, ама ова ми е уште позгодно да не ги барам. Секундарно е Идадија?

Член од
23 декември 2018
Мислења
112
Поени од реакции
276
Имам алерѓија на очите и на носот од време на време ме чешат, очите ми поминаа и ги осеќам со сем нормално а носот веќе месец дена ми е затнат. Од аптека зимав препарати и кога ѓи користам дишам нормално а кога Не ѓи користам повторно тешко дишам и цело време ми е затнат носот. Секоја информација добредојдена

Член од
23 септември 2015
Мислења
961
Поени од реакции
485
Баш ме интересира дали некој пробал акупунктура и дали осетил некакво подобрување во нешто и дали има несакани ефекти
Не третирам ништо, онака би пробал од радозналост

Член од
11 март 2023
Мислења
35
Поени од реакции
38
Грлото ми е воспалено а гледам дека има и гној.
Можам да поминам без антибиотик?
да испирам со бетадин и сл.?

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.496
Поени од реакции
10.399
Грлото ми е воспалено а гледам дека има и гној.
Можам да поминам без антибиотик?
да испирам со бетадин и сл.?
Ако немаш температура пробсј без антибиитик.
Земи од аптека оралсепт спреј за грло, прави гаргара со чај од жалфија, сода бикарбона....

Член од
8 февруари 2021
Мислења
107
Поени од реакции
32
Некој што се разбира од ортопедија наодов да го протолкува?
20230321_192534.jpg

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.797
Поени од реакции
37.801
Некој што се разбира од ортопедија наодов да го протолкува?
Прегледај го приврзокот 372565
stressindrom.png

...субхондрална склероза преставува дегенеративна болест на коските и зглобовите, конкретно тука се работи или за средна или постара особа или дебела особа или жена во менопауза со веќе почнат остеоартритис така да заедно со субхондрална склероза во комбинација во зглобовите кои веќе не се покрени со рскавица доаѓа до создавање на нови коски (osteofita) аи оскоскување на уништените делови на рскавицата што всушност преставува таа субхондрална склероза на тибијално плато медијално како што е на цртежот со црвено.

article_river_0c75efb0585c11e69e0d4722e5b5257b-Figure_1.png knie-osgood-schlatter-pijn-patella-pees.jpg

...нагласен tuberositas tibiae (го дели коленото од потколеницата), можеби е воспалено па малку нагласено.

Screenshot 03-25-2023 22.31.25.png index22.jpg

...видлива некоја атероматозна промена на крвните садови на левата нога на надколеницата и поплитеална регија.

imagesзз.jpg Screenshot 03-25-2023 22.46.57.png

Член од
8 февруари 2021
Мислења
107
Поени од реакции
32
Прегледај го приврзокот 373087

...субхондрална склероза преставува дегенеративна болест на коските и зглобовите, конкретно тука се работи или за средна или постара особа или дебела особа или жена во менопауза со веќе почнат остеоартритис така да заедно со субхондрална склероза во комбинација во зглобовите кои веќе не се покрени со рскавица доаѓа до создавање на нови коски (osteofita) аи оскоскување на уништените делови на рскавицата што всушност преставува таа субхондрална склероза на тибијално плато медијално како што е на цртежот со црвено.

Прегледај го приврзокот 373088 Прегледај го приврзокот 373089

...нагласен tuberositas tibiae (го дели коленото од потколеницата), можеби е воспалено па малку нагласено.

Прегледај го приврзокот 373092Прегледај го приврзокот 373093

...видлива некоја атероматозна промена на крвните садови на левата нога на надколеницата и поплитеална регија.

Прегледај го приврзокот 373094 Прегледај го приврзокот 373095
Фала многу, го задржаа во болница

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.797
Поени од реакции
37.801
Фала многу, го задржаа во болница
...па антикоагуланти clexane ќе му дадат или евентуално ако има и остеопороза ibandronic, зависи и од лабораторискиот наод, па и од трансфузиона наод.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.281
Поени од реакции
9.061
...па антикоагуланти clexane ќе му дадат или евентуално ако има и остеопороза ibandronic, зависи и од лабораторискиот наод, па и од трансфузиона наод.
Зашто кленсан?

И можеш да ми го објасниш тој наод од трансфузиона, некако звучи доста енигматично?

Kajgana Shop

На врв Bottom