Зголемување од 78% на платата за функционерите

420

Член од
11 март 2021
Мислења
7
Поени од реакции
10
Куче што лае не каса... вака ние може по форуми да лаеме до утре и лаеме со години, ЏАБЕ И БАДИЈАЛА.

Од друга страна имаш некој МЕК душа човек, абе ЛЕБ буквално, да го газиш ќе ќути... таквите обично се на минималец и со по 2-3 деца дома, никогаш не направиле прекршок, од плата прво сметките ги плаќаат после друго (ако има), задолжени по и оние локални бакалници што останале (исто, ако има такви), задолжени по роднини, задолжени по банки... башка и со секојдневие во кое мора да трпат и да гледаат како секој се изживува на нив (шефот на работа, некој комшија, лолалниот пратеник, градоначалникот каде молеле и колеле некаде барем жената чистачка да им ја примат бидејќи со магистратура не може работа да најди).
На таквите кога ќе им пукне филмот пријателе тогаш не знам кој ќе им биде крајот на политичарите, таквите треба да ги плашат, не јас и ти.
Imat deca ne puka nisto

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.612
Поени од реакции
37.567
Протести, штрајкови....Зарем тебе не те вади од такт такво енормно покачување на едни криминалци, додека вие докторите добивте само 2000 ден покачување?
... не ти е јасно до сега со протестите и штрајковите, немаше секој ден како пример и што бидна, организаторите во затвор, а другите опоменати!
...ако докторите добиле 2000 денари, медицинските сестри 3000, а и вие како соработници дали воопшто сте излегле на штрајк што го организира синдикатот? еве одговори дали ТИ излезе, а исто доби покачување? :D
...не мора да ми одговориш, јас онака за аудиториум, сите ќе бидат стигматизирани кои ќе излезат, не смеаат зависат од таа плата во таа јавна администрација, кадија те тужи кадија те суди, дојде турското нажалост!
...тоа не се прави веќе со митинзи и штрајк зошто изгледа го изгубивме тоа „демократска ем незазвисна“ држава, штикла ги боли за тоа, играта не иде сега со пион (народ) напред, мора мала рокада и да се нападне од позадина со ламферот, додека кралицата ја пушташ и ја жртвуваш да ги збуниш, важно да биде „мат“.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.344
Поени од реакции
10.223
... не ти е јасно до сега со протестите и штрајковите, немаше секој ден како пример и што бидна, организаторите во затвор, а другите опоменати!
...ако докторите добиле 2000 денари, медицинските сестри 3000, а и вие како соработници дали воопшто сте излегле на штрајк што го организира синдикатот? еве одговори дали ТИ излезе, а исто доби покачување? :D
...не мора да ми одговориш, јас онака за аудиториум, сите ќе бидат стигматизирани кои ќе излезат, не смеаат зависат од таа плата во таа јавна администрација, кадија те тужи кадија те суди, дојде турското нажалост!
...тоа не се прави веќе со митинзи и штрајк зошто изгледа го изгубивме тоа „демократска ем незазвисна“ држава, штикла ги боли за тоа, играта не иде сега со пион (народ) напред, мора мала рокада и да се нападне од позадина со ламферот, додека кралицата ја пушташ и ја жртвуваш да ги збуниш, важно да биде шах мат.
Не, помина тоа време, чашата е прелиена, синдикатите неспособни....ке биде поинаков протест на народот..да се надеваме дека нема да се оствари тоа злосторничко зголемување и нема да има потреба од граѓанска непослушност.
Јас работам у приватна фирма, имам добра плата, плус бонуси....но секогаш на секој протест одам кога станува збор за плати, за загадувањето....е само учениците кога протестираат не ги подржувам.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.431
Поени од реакции
13.494
Сума сумарум ти си усреќен куртон со покачувањава.

Што квичиш по темиве тогаш?
Не сум, сакам и јас 78% покачување да ми даде државата. Првото покачување ќе ви го дадам како поклон кога ќе се венчате со локван.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.612
Поени од реакции
37.567
Јас работам у приватна фирма, имам добра плата, плус бонуси...
...не постои приватна фирма во државата која не зависи од државната цицка, тоа да не бидеш во заблуда, рефлекцијата од јавната администрација е во сите сфери државни приватни не е важно.

...единствена предност е што како приватна фирма немате вишок на непотребен несоодветен кадар, да речеме како на пример во здравство да здравствени соработници има одвишок и непотребно одколку медицински кадар, на десет лекари да дојде по еден правник, по еден економист, социјален работник, психолг, советник, обезбедување, хаусмајстор, што се рефлектира со подобра плата кај тебе и тие бонуси, но ако нема соработка со ФЗОМ и со државното здравство твојата фирма, тешко да опстане како такво!

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.828
Поени од реакции
30.721
Се тоа треба на клоци надвор да се истресе.

Член од
29 јануари 2014
Мислења
32
Поени од реакции
14
Ова не е зголемување туку укинување на ограничувањата кое настана откако судијите не им се покачи платата па затоа ко правни ѓубриња си најдоја финта за да си качат примањата, иако реално бидејќи и тие имаат полза од таквата одлука не би требало да учествуваат во носење на истата.

Јас мислам дека и треба да им се качат примањата на функционерите и така ќе имаме напредок во државава, ќе бидат обезбедени и за после функцијата кога ќе им заврши па нема да мора да крадат, барем не толку и не сите, туку ќе има можност да навистина прават нешто полезно за народот. Слаби шансите, ама единствени.
Бидејќи ако политичарите лажат, лажат и за тоа дека не треба да им се зголемат примањата и тоа им е само начин на кој играат на големо - да си ја зголемат омиленоста кај гласачите за да фатат функција подолго и повисоко т.е. да крадат подолго и повеќе.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.612
Поени од реакции
37.567
... вака, колку подолго размислувам,

„...Судијката Добрила Кацарска од денеска (2021) има нова функција , односно стана претседател на Уставниот суд, јавуваат повеќе медиуми. Кацарска е избрана со тајно гласање при кое шест од деветмината уставни судии гласале за неа.

Досегашниот претседател Сали Мурати ја напушта и претседателската и судската функција во Уставен, бидејќи му завршува деветгодишниот мандат и нема право на реизбор.

Инаку, Добрила Кацарска, минатата година е избрана за судија во Уставниот суд на Република Северна Македонија, а претходните неколку години како судијка во Кривичниот суд го водеше еден од најобемните случаи, Настаните од 27 април,, како и предметот „Тенк“во кој на затворски казни се осудени Никола Груевски, Гордана Јанкулоска и Ѓоко Поповски....“

... зошто токму сега во 2023 година би го направила тоа Кацарска со укинување на тие два члена со што се покачуваат 78% платите на фунционерите?

прашање, зошто не порано?

...што е сега толку итно и важно токму овој провокативен, безобразен и некоректен однос на функционерите да бидат толку одалечени со платите од народот, зарем не ги знаат катастрофалните последици, Кацарска пред пензија за ваков подвиг? хм?

...според мое мислење ова е „наместено“ така да се предизвика токму тоа - револт кај народот, внимание кон ова проблематика, токму пред избори нели? за да на крај сите функционери кои се членови од власта ќе речат „нема смисла“ ние си го сакаме народот кој нема толкава плата и еве се откажуваме од нашите високи плати што ни следат според укинување на тие два члена од Уставен суд, ете тоа е ефектот, на добивање поени, демек ејјј можам да земам 2500 евра плата ама еве јас сум патриот, ја сакам државата и народот и се откажувам од тој износ, па после реакција од народот ...бравоооо, еве се откажаа од повисоки плати ќе гласаме за нив! :rolleyes:

...бидете сигурни дека нема да има ниедно такво покачување на плати на функционери, му ги препознавам советите од Фрчковски! :vozbud:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Мakedoncite ne odat na protest oni sakat decata da im odat vo stranstvo
Генерално народот ку. го боли за све, грото од популацијава ни е веќе пензионерска, или непосредно пред-пензионирање тука-негде, луѓето си ги грицкаат пензиите, си ја шишаат травата у двор и си дремат, спијат, ладат мудата 24/7... на повеќето луѓе децата им се заминати по странство и никогаш нема да се вратат тука... така да... какви протести, револуции, бунтови...

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
После русофилска дебилана се смее дека во Француска земја прилетерска имало протести тепала полиција,се кршело итн.. демек еве готови се пропаѓаат им искочиле 700к на улица..распад на запад.. Русија е златна земја..ха ха..Не бе дебилани,така треба,така се бори за права,треба секое право да се избори,никој џабе не ти го дава..не како вас што сте тука да ќутите како пичоси и да дремете..
Со исклучок на офчари од Австралија,невести омажени по Белгии итн. Они се снашле на време.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.431
Поени од реакции
13.494
После русофилска дебилана се смее дека во Француска земја прилетерска имало протести тепала полиција,се кршело итн.. демек еве готови се пропаѓаат им искочиле 700к на улица..распад на запад.. Русија е златна земја..ха ха..Не бе дебилани,така треба,така се бори за права,треба секое право да се избори,никој џабе не ти го дава..не како вас што сте тука да ќутите како пичоси и да дремете..
Со исклучок на офчари од Австралија,невести омажени по Белгии итн. Они се снашле на време.
Стрико, што е со ова прасенцево на аватар?

Kajgana Shop

На врв Bottom