Која според вас ит насока нема да биде obsolete или доволно упростена за кратка обука да е доволна за вработување?
Oj бе учи електроника, малтерај и санитарија за ко ќе те викнат смрдените програмерчиња да им го средиш станчето да ги заколиш ценовно.
Јас на времето правев Веб сајтови во Frontpage и Macromedia Dreamweaver
од персонализирани сајтови до цели продавници во времето кога Yahoo.com беше на homepage и Брити Спирс ја пееше Ups I did it again. И таму имаше HTML и CSS и сега има HTML и CSS.
И тогаш се бараа responsive layouts што ќе одговараат на 14" CRT и на 19" CRT. И сега се бараат што ќе одговараат и на desktop и на mobile view
Арно ама тие станаа obsolete
Потоа излегоа Joomla и Wordpress... Ајде наново учење на CMS, темплејти, user акаунти на 30 души што ќе фрлаат контент внатре, курци палци... Еден CNN и ден денеска води web site на Wordpress платформа.
И тоа е сега оbsolete
Е сега сум направил пауза 6-7 години, пуштам CV-a незнам ми бараат кодирање во Visual Studio, Јavascript, некакви Frameworks....
Frontend девелопери тераат едно, UI/UX сектор тера друго, Backend тераат трето.
Значи за еден проект што може да го заврши еден човек е ангажиран тим од 16 души. Секој Среда и Петок прават состаноци во 9Ч00 за дугмето горе лево дали да биде правоаголно или заоблено. И тоа се префрла на друг тим што треба да го имплементира во самиот CSS и испаѓа дека vertical padding не одговара па следниот zoom meeting се расправаат за тоа и се губи непотребно време.
Или дизајнериве. Денес ако немаш Behance портфолио си никој и ништо. Што имам глеано портфолиа... Незнајш дали да се смејш и да плачеш..
Ама нааа курот! Последно секој еден потенцијален муштерија завршуе на Canva и такви некој слични срања па макар и финалниот дизајн бил шит. Ама ќе биде негово срање! А не на некој есол со 2000€ курс од code academy што ти става 6 различни фонта на флаер и незнае две соодветни бои да одбере од еден ебан color wheel
Затоа клештата в раце.. Види го/ja што фаца смрдена е... од оние про либерални со пензионерски наочари со дебел оквир и одстрана подбуцни го.
Ако ти рече ИТ... ИТ?! ЕБИ МУ МАТЕР!!!
Да те збори на следнио тим билдинг евент ко ќе се сликаат со тоа книжните мустаќиња колку си ЈАК мајстор!