Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Јас ја фатив CRWD пред да го извади извештајот. Само од после затварање на берзата е отидена $8.5 нагоре

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Јас ја фатив CRWD пред да го извади извештајот. Само од после затварање на берзата е отидена $8.5 нагоре
Владе дај пиши ни нешто антиципативно, да истргуваме и ние. Не само вака од кога ќе се случат работите.

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Владе дај пиши ни нешто антиципативно, да истргуваме и ние. Не само вака од кога ќе се случат работите.
Немам кристална топка за гарантирам нешто, но можам да ви дадам некои работи што јас сум ги забележал.

Пр. Компанија Зоетис ZTS, Кај неа има интересна ситуцаија на среден рок.
Уште од Август се формира cup and handle, што до крајот на Март треба да биде комплетиран. Ако цената пробие 177 до крајот на Март, таа ќе може да достигне 205-207 до Август. Ова не е гарантирано, ако цената не пробие 177 пред да заврши Март, тогаш cup and handle формацијата ќе пропадне. Затоа треба да се користат заштити во форма на опции. Full disclosure, се уште немам влезено во неа.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Прегледај го приврзокот 370600

Иако МЕТА отвори повисоко од шо очекував веќе го губи моментумот и природно е да си падне до 50 фибоначи на 180 долари. Како шо напоменав акцијата денес орбитрира околу сапорт трендлајнот шо го исцртав во претходниот пост. На 180$ некаде е веројатно крајот на оваа корекција и затворам и шорт и беар пут спред пошо сепак МЕТА на дејли кендлс и 150 дена мувинг авериџ е влезена во нагорен тренд.
META_2023-03-08_16-04-08.png

Nailed it !

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
KR изгледа многу привлечно. Имаа добар Q4 извештај. RSI е на 75, MACD влезе во позитива, а SMA 20 и 50 само што се вкрстија. Во моментов има 3 зелени свеќи една по друга. Сето тоа укажува на нагорен тренд. Можно е да е дојдена до ниво на overbought, затоа ќе почекам до утре. Ако утре тргне во позитива, ќе ставам bullish trade со stop loss од $1.25. Доколку позитивните знаци исчезнат утре, тогаш нема да го направам трејдот.

Член од
17 февруари 2016
Мислења
4
Поени од реакции
1
Дечки колку точно ќе ми е данок ако исклучиво трејдам опции од US акции/ETF's/индекси и тоа исклучиво краткотрајно, 99% daytrading, ретко евентуален свинг и тоа не подолго од 3-4 дена. Ако разбрав добро од се што прочитав до сега на форумов дека ќе е 10% на евентуален профит. Дали е тоа точно и дали имам дополнителни давачки на друго место? (Пример на државата од каде што потекнува компанијата/ETF што го трејдам, во случајов УСА)

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
KR изгледа многу привлечно. Имаа добар Q4 извештај. RSI е на 75, MACD влезе во позитива, а SMA 20 и 50 само што се вкрстија. Во моментов има 3 зелени свеќи една по друга. Сето тоа укажува на нагорен тренд. Можно е да е дојдена до ниво на overbought, затоа ќе почекам до утре. Ако утре тргне во позитива, ќе ставам bullish trade со stop loss од $1.25. Доколку позитивните знаци исчезнат утре, тогаш нема да го направам трејдот.
Добра ти е оваа. Веќе ти е влезена од вчера во нагорен тренд преку 200 days moving average. Денес имаш уште една зелена свеќа за поткрепа. RSI е малце overbought значи ќе има корекција но трендот ќе си остане
KR_2023-03-08_21-31-12.png

Последно уредено:
Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Дечки колку точно ќе ми е данок ако исклучиво трејдам опции од US акции/ETF's/индекси и тоа исклучиво краткотрајно, 99% daytrading, ретко евентуален свинг и тоа не подолго од 3-4 дена. Ако разбрав добро од се што прочитав до сега на форумов дека ќе е 10% на евентуален профит. Дали е тоа точно и дали имам дополнителни давачки на друго место? (Пример на државата од каде што потекнува компанијата/ETF што го трејдам, во случајов УСА)
Во УСА нема капитална добивка за нерезиденти

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
FSLR_2023-03-09_07-58-04.png

Chart patterns секогаш ги користам како последна најнерелевантна истанца во мојот апроуч. Конкретно еве ви идеа за шорт или путс. FSLR после surprise од 59% на добивката на последните earnings, акцијата и порасна за 30% на негативен EPS :). Наводно гледаме во моментот Bullish pennant pattern. Школски доколку исцрташ трендлајн у комбо со фибоначи уствари се работи за консолидација пред природна корекција надолу. Прва станица 23.60% фибо до 205$ па се до 190$ ако опстане негативен волјум. Значи одам овој пат против сите технички параметри. Купен bear put spread 212.5/207.5 вчера на клосинг.

#Нема пост фестум идеи кај Side Hustler :)

Let's go!

Последно уредено:
Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Chart patterns секогаш ги користам како последна најнерелевантна истанца во мојот апроуч. Конкретно еве ви идеа за шорт или путс. FSLR после surprise од 59% на добивката на последните earnings, акцијата и порасна за 30% на негативен EPS :). Наводно гледаме во моментот Bullish pennant pattern. Школски доколку исцрташ трендлајн у комбо со фибоначи уствари се работи за консолидација пред природна корекција надолу. Прва станица 23.60% фибо до 205$ па се до 190$ ако опстане негативен волјум. Значи одам овој пат против сите технички параметри. Купен bear put spread 212.5/207.5 вчера на клосинг.
FSLR земав мала булиш позиција минатата недела, досега сум во плус околу 3%, очекувам да дојде до $220 пред да почне да се спушта. Тогаш ќе сменам насока. Ако видам да почне да паѓа денес, ќе земам профит.
Автоматски споено мислење:

Гледам можност за XLRE да оди надоле за $5 земам Пут позиција до Јуни.

Последно уредено:
Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Da, mene mi ja odobrija prijavata za dividenda
Во кој град ти е пријавата? Скопје беше, ако не се лажам?
Сеуште само го поднесуваш извештајот од ИБКР, не поднесуваш други документи, како преводи од овластени судски преведувачи, или потврда за задржан данок од странски даночни служби и сл?

Иначе тоа ти е. Како ќе ти се падне парето е работава со УЈП. Изгледа дека живееме во различни држави со различни правила.

Кај мене од ноември нема никакви промени и се чека на одобрување.

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Здраво.
Ако моит малку помош, поп-ап-от, подолу, од ИБКР ме стаписа. Штотуку сакав да субмитирам Buy Order со Limit Price преку порталот на ИБКР.

После TRANSMIT копчето, одеднаш ми се јави pop-up како на сликата подолу, и нe знам каде згрешив,што напраив или што треба да направам...
1678366110964.png

Благодарам однапред

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Здраво.
Ако моит малку помош, поп-ап-от, подолу, од ИБКР ме стаписа. Штотуку сакав да субмитирам Buy Order со Limit Price преку порталот на ИБКР.

После TRANSMIT копчето, одеднаш ми се јави pop-up како на сликата подолу, и нe знам каде згрешив,што напраив или што треба да направам...
Прегледај го приврзокот 370923

Благодарам однапред
Најверојатно користиш акаунт со 10 минути каснење на цените (Спореди ги со yahoo.com и ќе се увериш) . Треба да се претплатиш за market data subscription. Пишуваваме со Владе тука за ова. Дополнително те советувам да не користиш Limit order пошо малце е комплицирано, ставај го секогаш со stop loss.

Kajgana Shop

На врв Bottom