Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.367
Taка де, не ги бива и тоа е тоа. Пошто нели, на нивно место Америте до сега десет пати ќе ја завршеа војната... Јасно де знам дека не го кажуваш тоа ама таа е импликацијата. Ако не од тебе, од другиве сеако.
Ne, bas tocno toa go kazuvam. Nesposobnost.
Jas nemam namera da izmisluvam nekoi teorii za da se opravdaat slucuvanjata na teren.
Nemozis zaglibuvanjeto za edno pislivo gradce so meseci i meseci da go pretstavuvas kako uspeh izmisluvajki tamu nekoj teorii zosto e toa taka.
Автоматски споено мислење:

Тоа не значи да сакаа партал ќе направеа. Го прават тоа што го одбрале да го направат, тоа што повеќе им одговара. Русите го диктираат темпото на војната, не Украинците.
Ne go odbrale toa sto sakaat tuku toa sto mozat. Ima golema razlika pomegju ednoto i drugoto.
Ne odbrale tie nisto, na toa izborot im se svede.
Koe tempo, teskoto go igraat. Sakas da kazis ova da sakaa mozea da go zavrsat uste lani ama ete resile da se vleckaat. Koja e logikata na toa od bilo kakov aspekt. Voen, ekonomski, politicki, geostrateski ?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.524
Поени од реакции
27.343
Ne go odbrale toa sto sakaat tuku toa sto mozat. Ima golema razlika pomegju ednoto i drugoto.
Ne odbrale tie nisto, na toa izborot im se svede.
Koe tempo, teskoto go igraat. Sakas da kazis ova da sakaa mozea da go zavrsat uste lani ama ete resile da se vleckaat. Koja e logikata na toa od bilo kakov aspekt. Voen, ekonomski, politicki, geostrateski ?
Незнам бе Владе кој им е есапот. Јас само ти кажувам, ова што го војуваа во Бахмут, ќе го војуваа поблиску до Киев. Многу лесно ќе го освоеа Бахмут ако направеа маневар и да го заобиколат цел тој регион што фактички е потковица. Разбираш ли дека фронтот не е бранет секаде. Има празни места кај што може да се помине непречено. Збориме за 2000 километри фронт, реално е невозможно за Украина цел да го покрие со 400-500-600К војници. Од сите тие празни места, Русија удира баш кај што има највеќе сконцентрирано Украински сили и тоа на секаде по фронталната линија. Тоа е избор Владе. Ја носат битката таму каде што највеќе им одговара, поблиску до веќе воспоставените логистички линии. Со Мариопол направија таков маневар, ама претпоставувам дека тогаш си имаше своја причина тоа, денеска нема. Значи пак ќе ти кажам, ова е потешкиот и поскапиот начин за нив да се освои Бахмут, тоа мора да има причина зошто се одлучиле на тоа.

Гледај и друга работа, не се уништени ниту рутите на снабдување на Украинците, према сите овие места. Мислиш дека неможат да ги уништат пругите и мостовите?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.367
Незнам бе Владе кој им е есапот. Јас само ти кажувам, ова што го војуваа во Бахмут, ќе го војуваа поблиску до Киев. Многу лесно ќе го освоеа Бахмут ако направеа маневар и да го заобиколат цел тој регион што фактички е потковица. Разбираш ли дека фронтот не е бранет секаде. Има празни места кај што може да се помине непречено. Збориме за 2000 километри фронт, реално е невозможно за Украина цел да го покрие со 400-500-600К војници. Од сите тие празни места, Русија удира баш кај што има највеќе сконцентрирано Украински сили и тоа на секаде по фронталната линија. Тоа е избор Владе. Ја носат битката таму каде што највеќе им одговара, поблиску до веќе воспоставените логистички линии. Со Мариопол направија таков маневар, ама претпоставувам дека тогаш си имаше своја причина тоа, денеска нема. Значи пак ќе ти кажам, ова е потешкиот и поскапиот начин за нив да се освои Бахмут, тоа мора да има причина зошто се одлучиле на тоа.

Гледај и друга работа, не се уништени ниту рутите на снабдување на Украинците, према сите овие места. Мислиш дека неможат да ги уништат пругите и мостовите?
Neznam be Jamajka jas so mozat a so ne mozat, ne si gledam na nokti jas. Gledam so se desava na teren. Nakratko kontroliraat pomalce teritorija od koga pocna operacijata. Se baftaat za edno gradce kolku Pehcevo so meseci i meseci. Vladata vo Ukraina aber nema da padni. Zapadot im donira oprema kolku sto gledame, se povekje i povekje.
Taka da uste ednas ke te prasam koja e logikata Ruste da ne go zavrsat ova najbrzo sto mozat, vekje ako mozat? Koi se beneficiite od toa na voen, politicki, ekonomski i geostrateski aspekt.
Sto dobivaat Rusite so ova kako sto vikas ti stratesko tupenje vo mesto ili odogovlekuvanje.
Sto cekaat ?
Toa mene me interesira, kako si go objasnuvate opravduvate toa.
Zosto nesto sto navodno mozat ili mozea da go zavrsat za brzo , ednostavno ne go zavrsat.
Jas ti kazav zosto, bi go zavrsele da mozele no ocigledno nemozat. No ajde nekoe tvoe gledanje na rabotite, ama barem gledaj nekoja logika da ima.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.524
Поени од реакции
27.343
Neznam be Jamajka jas so mozat a so ne mozat, ne si gledam na nokti jas. Gledam so se desava na teren. Nakratko kontroliraat pomalce teritorija od koga pocna operacijata. Se baftaat za edno gradce kolku Pehcevo so meseci i meseci. Vladata vo Ukraina aber nema da padni. Zapadot im donira oprema kolku sto gledame, se povekje i povekje.
Taka da uste ednas ke te prasam koja e logikata Ruste da ne go zavrsat ova najbrzo sto mozat, vekje ako mozat? Koi se beneficiite od toa na voen, politicki, ekonomski i geostrateski aspekt.
Sto dobivaat Rusite so ova kako sto vikas ti stratesko tupenje vo mesto ili odogovlekuvanje.
Sto cekaat ?
Zosto nesto sto navodno mozat ili mozea da go zavrsat za brzo , ednostavno ne go zavrsat.
Jas ti kazav zosto, bi go zavrsele da mozele no ocigledno nemozat. No ajde nekoe tvoe gledanje na rabotite, ama barem gledaj nekoja logika da ima.
Појма немам, ни мене не ми е јасно. Ама интересна работа е што Русите во ова се конзистентни. Не се Русите тие што рекоа за 3 дена Киев, западот даваше естимации, дури еве и да одиме на другата тема наназад на почетокот, ќе видиме. Јас никаде не сум рекол, ниту сум слушнал од Руси, дека Киев ќе падне за 1 недела. Се повлекоа од територија која ја држеа (не зборам за Киев, таму не ни држеа нешто значајно), зборам за Купијанск, Керсон, Изум, Лиман, иако е општо познато дека завземањето е секогаш потешко од бранењето. Сега моментално се бавтаат со едно гратче со месеци, знаејќи дека истото можеше до сега 3 пати да се постигне со стратешко заобиколување, што е генерално и можно и полесно. Не им уништија ниту една логистичја линија иако можеа, и кога Украинците имаа офанзива во Краковскиот регион(за која и ние знаевме дека ќе се случи) и сега тука кога Бахмут има со месеци секојдневно дотурање на нови сили и нова техника и муниција. Не е дека не го можат ова, докажаа дека можат сериозни прецизни удари да направат во Лвов и на Полска граница, ова за нив би било мачкина кашлица. Во најмала рака ако еве мислиш дека неможат нешто повеќе, можат успешно да им исечат логистика. Зошто не го прават тоа? Единствената причина што ми текнува е дека намерно ги оставаат Украинците да доаѓаат.

Значи дозволуваат свесно да се трупат сили во Бахмут и се борат во Бахмут. Тоа мене ми збори дека не е работата за Бахмут, работата е да делкаат. Јас друго незнам што би можело да биде. Не само Бахмут, истотот е во Маринка, Авдеевка, Соледар, Угледар, и ваљда има уште неколку такви места, кои се направени букввално пустош, пепел што се вели. Исто така ако имаме во предвид дека овие градчиња се ненаселени (тоест населението им е претежно избркано после 2014) и се претворени во огромни касарни/утврди, а според нивото на уништување можам да кажам дека и има логика да ги држат за делкање. Место уништувањето да го пренесат во градови попут Киев и Карков, кај што има иљадници и милиони цивили тие лупаат тука. Е сега тука фали поголемата слика, ама таа мислам дека ќе ја видиме набргу.

Дури и спремањето што го правеле Русиве е за долга војна. Обезбедиле производство на све, издејствувале стратешки договори со Индија и Кина, како што гледаме трупале муниција за артилериска војна вон сите очекувања (дури и вон сите фантазии). Го разочарале тенеке и се снабдиле со делови за ракети навремено, а истовремено и склучиле и стратешко-партнерски договор со тебе за чипови од бела техника. Наративот им е „завршивме со западот“, „кој ве ебе“. Наративот е таков уште на почетокот, првиот говор на Путин.

Последно уредено:

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.908
Поени од реакции
13.032
Мене ми изгледа дека играат јак блеф трупите на Бајден во Бахмут. А и Русиве не го купуваат нешто.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.847
Поени од реакции
34.087
Ne, bas tocno toa go kazuvam. Nesposobnost.
Jas nemam namera da izmisluvam nekoi teorii za da se opravdaat slucuvanjata na teren.
Nemozis zaglibuvanjeto za edno pislivo gradce so meseci i meseci da go pretstavuvas kako uspeh izmisluvajki tamu nekoj teorii zosto e toa taka.
Успехот е релативна работа, обично нешто треба да заврши па да можеш да го цениш - вака или така.
На пример дали ќе биде успех ако после толку десетици илјади украински животи, стотици можеби, САД сепак да го изгубат тоа „пишљиво градче“? За САД тоа можеби и навистина ќе биде успех, пошто украински војници гинат а не американски. Дури и кога ќе падне Украина, САД ќе успеат да им остават разрушена држава со значајно намален човечки потенцијал - проблем кој ќе остане на Русија. Тоа покрај последиците од војната.
Затоа што е успех е релативна работа. Извесно е дека Русија ќе победи во војната, и извесно е дека сето тоа ќе биде одреден успех за САД... Ако работите не се оттргнат од контрола и светов не отиде поѓавола со MAD.

Инаку дали можеш град/реон да го заземеш, тоа зависи и од противникот. Зависи од дефанзивата, колку добро е укопан противникот и колку е спремен да жртвува луѓе и опрема. Од спремноста ти да жртвуваш сопствени луѓе и сопствена опрема. Итн, итн...

Од ова што го гледаме, и двете страни се спремни да вложат големи човечки и технички ресурси за тоа „пишљиво градче“.
Тоа што руската страна игра попретпазливо од аспект на штедење на сопствениот човечки ресурс, тоа некои го нарекуваат неспособност. Како и да е, крајот го краси делото. Живи били па ќе видиме кој е во право.

Самото „пишљиво градче“ е всушност исклучително важно затоа што е клучен дел од одбрамбената линија на Украина САД. Дека Краматорск/Славјанск и поназад е уште поутврдена дефанзивна линија (како што кажуваат некои овде), тоа ќе го видиме. Но ќе падне и таа линија колку и да е утврдена, затоа што Русите нема да застанат додека не ја постигнат целта. Едноставно немаат избор.
Автоматски споено мислење:

Има доста видеа од руски блогери каде кажуваат дека војниците се демотивирани зашто не ги знаат цените. За да имаат воен успех, потребно е мотивирана војска која знае зашто се бори. Вака може да тераш некоја година две, ама кад тад ќе стаи некој прст на чело.
Украинците имаат јасна цел. Тоа колку е остварлива е друго прашање, ама нивната цел е јасно дефинирана.
Значи „логиката“ е дека некои таму блогери кои не виделе ни Ф од фронт и ниту В од војна, а којзнае каква мотивација имаат, тие најдобро знаат што се случува? Следствено руската војска била демотивирана. Но украинската војска која има наверојатни загуби (според било кои извори), тие биле мотивирани?

И по тоа се водиш кога го формираш светогледот?
Епа супер штом така.

Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.454
Поени од реакции
5.176
Sto cekaat ?
добиена/изгубена битка не значи добиена/изгубена војна!
(земи го нашиот пример од 2001-та скоро сите битки ги добивме ама војната ја изгубивме)
(па тие Москва ја запалија само за да не ја заземат западниве... ама подоцна дојдоа до Париз)
Мораш да го прошириш гледиштето можеби тогаш ќе станат работите појасни.
Ако падне владата во Киев кој ќе потпише? ;)
Зошто се оди така бавно има многу конструирани но и вистински причини (некои се и заради слабостите во руската армија и водењето на СВО), на пример сакаат да го запалат Приднестровје, штом Русите ќе притиснат малку повеќе овие веднаш се закануваат со поголема есклација...

Понатаму треба да се има во предвид дека РФ против себе го има целиот тнр запад+ тоа се повеќе од 30 држави, ако несразмерно одговори оваа СВО лесно може да се претвори во апокалипса.

Генерално со сиот ризик може да се заклучи дека земја без НО не може да добие војна против земја која поседува завиден арсенал со такво оружје.

еве и порака од Украинец до Зеленски да ја запре војната, богами со јак аргумент,

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.847
Поени од реакции
34.087
...на пример сакаат да го запалат Приднестровје
Понатаму треба да се има во предвид дека РФ против себе го има целиот тнр запад+ тоа се повеќе од 30 држави, ако несразмерно одговори оваа СВО лесно може да се претвори во апокалипса.

Генерално со сиот ризик може да се заклучи дека земја без НО не може да добие војна против земја која поседува завиден арсенал со такво оружје.

еве и порака од Украинец до Зеленски да ја запре војната, богами со јак аргумент,

Џабе се обраќа до куклата, не разбира дека треба да се обрати до кукларот... Ама и тоа би било попусто пошто кукларот е психопат и таму на другата страна на планетата кyp не им чуе за украинските страдања. Во ретроспектива требаше да направат крвав бунт веднаш кога им се деси обоена револуција и државен удар, стотици можеби илјадници ќе загинеа ама тоа ќе беше неспоредливо помалку од оваа кланица сега што им се дешава... Ама во ретроспектива сите сме генерали и стратези, а кога се дешаваат работите сите се затечени освен режисерите и социјалните инжинери. Дури и Русија беше затечена, веројатно. Воено многу полесно ќе поминеа тогаш во 2014-та, ама економски и политички веројатно немаше. Не се то дилетанти и корумпирани марионети, тие што ја водат Русија. Сега се тие услови поповолни, поспремни се, и сега е времето за делување.

Со малку среќа MAD нема да се деси, а Пакс Американа само купуваат време. Нивниот зенит помина, се движат по надолна спирала и ако не направат нешто непромислено што ќе значи крај на цивилизацијата - тогаш единствената друга алтернатива е паѓање на империјата. Има разни можни сценарија, ама меѓу сите можности само времето е варијабла. Исходот со паѓањето на Пакс Американа е константа.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.454
Поени од реакции
5.176
Џабе се обраќа до куклата, не разбира дека треба да се обрати до кукларот... Ама и тоа би било попусто пошто кукларот е психопат и таму на другата страна на планетата кyp не им чуе за украинските страдања. Во ретроспектива требаше да направат крвав бунт веднаш кога им се деси обоена револуција и државен удар, стотици можеби илјадници ќе загинеа ама тоа ќе беше неспоредливо помалку од оваа кланица сега што им се дешава... Ама во ретроспектива сите сме генерали и стратези, а кога се дешаваат работите сите се затечени освен режисерите и социјалните инжинери. Дури и Русија беше затечена, веројатно. Воено многу полесно ќе поминеа тогаш во 2014-та, ама економски и политички веројатно немаше. Не се то дилетанти и корумпирани марионети, тие што ја водат Русија. Сега се тие услови поповолни, поспремни се, и сега е времето за делување.

Со малку среќа MAD нема да се деси, а Пакс Американа само купуваат време. Нивниот зенит помина, се движат по надолна спирала и ако не направат нешто непромислено што ќе значи крај на цивилизацијата - тогаш единствената друга алтернатива е паѓање на империјата. Има разни можни сценарија, ама меѓу сите можности само времето е варијабла. Исходот со паѓањето на Пакс Американа е константа.
Многу повеќе се надевам на рациото и човечноста на РФ+Кина отколку на среќа,... ако ОТАН+клуб пет очи-земји на квинта и.. се толку забегани, а се, ќе провоцираат несвесни за тоа што можат да го предизвикуваат и во некој миг единственото решение ќе биде да се уништат.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.847
Поени од реакции
34.087
Многу повеќе се надевам на рациото и човечноста на РФ+Кина отколку на среќа,... ако ОТАН+клуб пет очи-земји на квинта и.. се толку забегани, а се, ќе провоцираат несвесни за тоа што можат да го предизвикуваат и во некој миг единственото решение ќе биде да се уништат.
Не се несвесни, туку идат на блеф и се надеваат дека другиве се разумни... Заебана работа, пошто секој кога ќе го натераш во ќоше може свашта да направи. На пример (хипотетична ситуација) ако гледаш дека некој неразумно се обидува да те убие иако држиш бомба а он е на метар од тебе, па ќе го извлечеш осигурачот и нека иде и он у три лепе.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.419
Поени од реакции
6.721
Година дена со тоа ќошето, досада.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
До крај на март/почеток на април ќе се мачат со Бахмут. И после пак кукање, цели тврдини биле направени во Часов Јар, катакомби, пак некој рудник со тунели ќе излезе и таму.
Часив Јар из некст... А тек па коа ќе дојдат на ред за освојување Константинивка, Дружкивка, како и Краматорск и Словјанск... последниве два града се поголеми од Бахмут, а и подобро утврдени и спремни за долги борби... таму имаше сериозни борби помеѓу Украинските сили и силите на ДНР уште во пролетта и летото 2014, пред девет години, после некој период Украинците некако успеаа да ги потиснат сепаратистите подоле во тие појужните делови од Донецката област !

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.735
Поени од реакции
42.326
Часов Јар е поголем предизвик од другиве, Местото е високо, добро утврдено и не е лесно да се освои. Откако Часов Јар ќе падне, сите тие места едно по друго ќе паднат. Иначе прочитав дека имало околу 20к војници останато у Бахмут според Пиригозин. Знаејќи дека ретко лаже човекот, може да е точно.

Kajgana Shop

На врв Bottom