Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    728

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.388
Во недостаток на Тенеќе кој не снабдуваше со најточните бројки морам јас да пишам нешто.

Во УСА во јануари имале само 371,5 милиони барели нафта, а во 2022 имале 580, што е за над 200 милиони за само една година или 40% помалку за 2 години, иако 2021 е мизерни 40-50 милиони, имате подолу линк ако ве интересира повеќе.
As of January 20, these stocks stood at 371.57 million barrels, compared to 638.08 million barrels on January 22, 2021, EIA data showed. Weekly U.S. ending stocks of crude oil in the SPR peaked on January 8, 2010, at 726.61 million barrels, according to a chart posted on the EIA website, which stretched back to August 1982.
https://www.rigzone.com/news/is_the_usa_strategic_petroleum_reserve_stock_dangerously_low-26-jan-2023-171864-article/

Овој текст што бил објавен на 13 февруари вика дека ќе продале уште 26 милиони овој месец
https://www.reuters.com/business/energy/us-sell-26-mln-bbls-oil-reserves-mandated-by-congress-2023-02-13/
Интересен дел дека сакале да купат 3 милиони за 70, а они ја продават за 80.
Last month the department rejected the first batch of bids from oil companies to sell back up to 3 million barrels to the reserve, saying it would only accept bids for oil meeting required specifications at a price that was a "good deal" for taxpayers. The administration had been seeking to repurchase oil for the stockpile at about $70 a barrel.
И друг цитат дека имале неколку годишна планирана продажба, ама ја откажале бидејќи веќе ја продале таа нафта, за они што не разбираат зошто би продале толку, па едноставно купуваат кога има многу понуда (ниски цени), а продаваат кога има побарувачка (високи цени), во сегашниот случај сакаат да ја задржат цената додека трае војната, па потоа да дополнат кога русите би го преплавиле пазарот (не дека сега не купуваат руска нафта).
Last year, Congress canceled sales of about 140 million barrels from the SPR that had been set to take place from fiscal year 2024 to fiscal year 2027, after a DOE proposal to stop them.
Ама прашањето е дали русите ќе го преплават пазарот? неее они го кратат производството што ги принудува америте да ги цедат стратешките резерви.

Интересен текст за февруари, незнам за точната дата кога е објавен ама мислам дека е предвидувања за февруари, значи почетокот на февруари бидејќи има податоци за јануари.
https://www.iea.org/reports/oil-market-report-february-2023

Интересни точки се дека очекувале побарувачката да се зголеми во 2023г
  • Following a modest year-on-year contraction in 4Q22, global oil demand is set to rise by 2 mb/d in 2023 to 101.9 mb/d. The Asia-Pacific region (+1.6 mb/d), fuelled by a resurgent China (+900 kb/d), dominates the growth outlook. The reopening of borders will boost air traffic. Jet/kerosene demand is expected to increase by 1.1 mb/d to 7.2 mb/d, 90% of 2019 levels.
Дека Русија уште извезува огромна количина на нафта
  • Russian oil exports rose to 8.2 mb/d in January ahead of the EU embargo and G7 price cap on refined products taking effect. Crude oil exports increased by nearly 300 kb/d m-o-m, despite a further 450 kb/d decline in shipments to the EU. Product loadings held steady at around 3.1 mb/d. Export revenues are estimated at $13 bn, marginally higher than in December but down 36% on a year ago.
Ама, нафтата ја продавале многу и под оние 60 долари граница (што нели нема логика), а во меѓувреме е над 80 долари, се си мислам дека голем дел од нафтата русите си ја продаваат самите на себе, како што беше случајот со рафинеријата на Сицилија, па после од таму си ја продаваат по берзански цени, секако парите ќе си останат во рацете на олигарсите, народот кој го е.е.
The cut may be an attempt to shore up oil prices. In January, Moscow was forced to sell exports at a large discount. Their 2023 budget is based on a Urals price of $70.10/bbl, but the grade’s export price averaged just $49.48/bbl in January versus $82/bbl for North Sea Dated. As a result, Russia’s fiscal revenues from oil operations plunged 48% y-o-y in January to 310 billion roubles (or $4.2 bn), while export revenues dropped 36% to $13 billion.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.166
Поени од реакции
16.301
Dio govora Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova RF-a na Svjetskoj konferenciji o međunarodnim odnosima s naglaskom na geopolitiku i strategiju (»Raisina Dialogue«) održanoj 3. ožujka u glavnom gradu Indije.
(Preneseno s web-portala Rusija Today, web-stranice koja je zabranjena u "demokratskoj" EU).
.
»U UKRAJINI SE VODI RAT PROTIV SVIH RUSA!«
.
Obraćajući se (posredno) političarima EU-a i njihovim građanima, on je između ostalog rekao: "... u svim tim godinama dijaloga, jeste li se ikad zapitali što se događa u Iraku i Afganistanu? ... Jeste li pitali NATO i UN gdje su i što rade?
Sada Scholz, Berbokova, Macron i drugi kažu da je ovo prvi put da je statut OAT prekršen.
.
"Ne sjećaju se 1999. godine, kada je Srbija bombardirana", istaknuo je Lavrov.
"... Mislite li da SAD ima pravo proglasiti bilo koju zemlju na svijetu prijetnju njihovim nacionalnim interesima kao što su to radili Jugoslaviji, Iraku, Libiji, Siriji, deset tisuća kilometara preko Atlantika, a niste ih pitali baš ništa!
.
U međuvremenu, Rusija je više od desetljeća upozoravala: 'Vi momci radite nešto što će se vrlo loše završiti' ... «.
Prema njegovim riječima, to se nije dogodilo preko oceana, već na ruskim granicama, na teritorijima na kojima su Rusi živjeli stoljećima. "Ako to nisu dvostruki standardi, onda ja nisam ministar", našalio se. Istaknuo je kako se u Ukrajini odvija rat protiv svega ruskog.
.
"Možete li zamisliti da Irska zabranjuje engleski, Belgiju kako zabranjuje francuski, Švicarsku njemački ili Finsku švedski?"-Da, baš. "Ali nitko nije maknuo prstom kada je u Ukrajini u potpunosti ukinut ruski jezik ", rekao je. "... Rusija je prevarena kad je bilo na dnevnom redu davanje posebnog statusa Rusima u Ukrajini. U oba slučaja tu prevaru je učinila EU, tj. Njemačka i Francuska, koji su je zastupali, kao i visoki predstavnici. Kako su sami priznali, nikada nisu planirali provesti sporazume iz Minska... «.
Prisjetio se da su potpisnici Minskih sporazuma (predstavnici Njemačke, Francuske i Ukrajine) iskreno priznali da su ti sporazumi bili potrebni za pripremu za rat protiv Rusije.
.
Lavrov je rekao da se ruska energetska politika više neće temeljiti na zapadnim zemljama, već na pouzdanim partnerima poput Kine i Indije.
"... Rat koji pokušavamo zaustaviti, a koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije pomoću ukrajinskog naroda, utjecao je na rusku politiku, uključujući i energetsku politiku.
Ono što se promijenilo jest da se više nećemo oslanjati na niti jednog partnera sa Zapada,« rekao je.
.
Dodao je da Moskva neće dopustiti Zapadu da ponovno "raznese" plinovode i podsjetio je da je zahtjev Rusije da istražuje eksplozije odmah odbijen. " Vidjeli ste reakciju Europljana i Amerikanaca kad je Seymour Hersh objavio svoja otkrića,... Amerikanci su to nazvali "glupošću", a Njemačka je javno ponižena fizički, moralno i na svaki drugi način", rekao je Lavrov, te upozorio da su sve američke akcije danas usmjerene na to da Europa postane "podređenim igračem Washingtona" ...
=================================================================
Ovaj Lavrovov govor je također dokaz da se svijet zauvijek mijenja. Postojati će dva svijeta, siromašni i neprijateljski raspoloženi evropljani i amerikanci prema svim propalim i promašenim idealima demokracije i slobode Zapada. Suprotno će postojati autokratski i bogati Istok (područje Euro-Azije, naravno, bez članica EU-a).
Damir Obernauer

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607
А ако толку го почитуваш историското право на некој народ врз одредена територија, ги имаш Корзиканците кои до денешен ден сакаат автономија од Франција, ги имаш американските домородци кои полагаат историско право врз територии далеку поголеми од Кримскиот полуостров, а абориџините во Австралија освен историско право врз територии, бараат и судска правда за геноцид и други злосторства против човештвото извршени врз нив од страна на европските - читај: британските - доселеници.
Во право си.Јас никаде не негирам дека Абориџините не се злоставувани во Австралија, американските домородци итн. Јас немам таков проблем да критикувам оној кој сметам дека е за критика. Не сум про никој, сакам да гледам колку што можам најобјективно. Ти си тој што критикува само една страна, додека другата ја штеди, и сакајќи да го скрие тоа постојано ми нафрлаш како јас ги критикувам Русите, а сум прозападен. Стопати ти пишав, џабе со тие куршуми. Јас ги критикувам сите што мислам дека според моето мислење се за критика. Ги имам критикувано и САД за својата улога во Ирак,Либија,Сирија итн...Како што сега ја критикувам Русија за окупацијата на Украина..Така да тие подметнувања не ти успеваат кај мене.
Единствениот кој фаќа кривини тука си ти, секогаш одбиваш да одговориш на прашање чиј што одговор не се совпаѓа со твојот зломразечки и неправдомразечки начин на размислување, па секогаш во отсуство на контра-аргументи единствено што знаеш е да фаќаш кривини.
Фала на комплиментот. Јас стварно ги мразам злото и неправдата. Не сум оставил неодговорено прашање, и не сум се направил „на тошо“ за ништо. За разлика од тебе, кој кога треба да гукнеш нешто за злосторствата на Русите те нема никаде, а прв си за злосторствата на Западот, така да објективност не можеш да кажуваш.
Автоматски споено мислење:

На кој начин а не со војна ќе го добиеше тоа што сака? А не сакаше многу, признавање на Крим како дел од Русија, автономија за Донбас и неутралност на Украина. Ова го бараше уште од 2014. А работите се движеа во обратен правец. Западот билдаше Украинска армија која се спремаше за напад на Крим и покасно влез во НАТО, а Донбас беше непрестано ракетиран.

Еве кажи што требаше Русија да направи?
Колосек, ајде сега вака. Утре да речи Албанија дека нивното малцинство во Македонија е тепано, и почнува да трупа војска на граница, и ја напаѓа Македонија, дали ти Колосеку, ќе речиш „Абе да не водиме војна, дај да му го дадиме Гостивар, Тетово, Кичево и Струга и да бидиме неутрални??“ А? Или сега ќе се ваѓаш дека не е исто?

Или па Бугарите да му текни го истепаа Пендиков, па ајде сега сите бугари се загрозени и да се помириме со тоа и нив да им ја дадеме Струмица, Крива Паланка итн.

Па на Грците да му текни, грци сте вака така па ајде што би рекол ти „не сакаше многу“, само Битола, Охрид и Прилеп.

Последно уредено:
Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Russian channels write that the Ukrainian and Western media, as well as the so-called experts and analysts, received a new manual for covering the situation in Bakhmut: now, instead of the "Bakhmut fortress," everyone should describe what is happening there as "Ukraine is exchanging time for territory to prepare its decisive counterattack."

:icon_lol:

Член од
24 април 2008
Мислења
10.942
Поени од реакции
12.342
Во право си.Јас никаде не негирам дека Абориџините не се злоставувани во Австралија, американските домородци итн. Јас немам таков проблем да критикувам оној кој сметам дека е за критика. Не сум про никој, сакам да гледам колку што можам најобјективно. Ти си тој што критикува само една страна, додека другата ја штеди, и сакајќи да го скрие тоа постојано ми нафрлаш како јас ги критикувам Русите, а сум прозападен. Стопати ти пишав, џабе со тие куршуми. Јас ги критикувам сите што мислам дека според моето мислење се за критика. Ги имам критикувано и САД за својата улога во Ирак,Либија,Сирија итн...Како што сега ја критикувам Русија за окупацијата на Украина..Така да тие подметнувања не ти успеваат кај мене.

Фала на комплиментот. Јас стварно ги мразам злото и неправдата. Не сум оставил неодговорено прашање, и не сум се направил „на тошо“ за ништо. За разлика од тебе, кој кога треба да гукнеш нешто за злосторствата на Русите те нема никаде, а прв си за злосторствата на Западот, така да објективност не можеш да кажуваш.
Немаш проблем да ги критикуваш тие кои не ти чинат, со разликата што имаш интерес да критикуваш едни, а немаш интерес да критикуваш други.

Ама затоа немаш проблем да се правиш на Тошо со твојот анти-злобен и анти-неправеднички тастатурски хероизам.

Нема потреба јас да се обидувам да ти лепам етикета на тебе, не се спуштам на твое ниво со изрази од типот "немиен" и слични.

Твоите коментари се тие кои те прават тебе необјективен, односно субјективен во однос на ситуацијата во Украина и во други места.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607
Немаш проблем да ги критикуваш тие кои не ти чинат, со разликата што имаш интерес да критикуваш едни, а немаш интерес да критикуваш други.

Ама затоа немаш проблем да се правиш на Тошо со твојот анти-злобен и анти-неправеднички тастатурски хероизам.

Нема потреба јас да се обидувам да ти лепам етикета на тебе, не се спуштам на твое ниво со изрази од типот "немиен" и слични.

Твоите коментари се тие кои те прават тебе необјективен, односно субјективен во однос на ситуацијата во Украина и во други места.
Момак, темава е Пресвртница на Украина, и затоа тука ги критикувам Русите за војната во Украина. На друго место, каде е друга темата, ќе критикувам и некој противник на Русија ако сметам дека заслужува критика. Пример, во темата Конфликтот во Сирија, мојот став беше дека Русите се во право и дека правилно постапија. Но, по се изгледа дека далеку е тоа од твојот класик балкански менталитет на фаќање страни и да мора да си во некој табор.

Мислам дека сум доволно јасен, но не знам колку ти ме сфаќаш дека не сите имаат заземено страна на геостратешката карта освен онаа нивната - домашната, во случајов Македонија.

Џабе разводнуваш теми, не се спуштал тој на ниво а прв почна да вреѓа :) Ој животе мој. Знаеш ти како правиш? Ќе го удриш од зад грб некој, ќе се сврти, и ќе ти рокни една шлапаница, и потоа ќе почнеш да плачеш и да кукаш зошто прв тебе те удрил..Биди маж ти реков, кога вреѓаш треба да си подготвен и да трпиш.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.528
Поени од реакции
3.668
Милион санкции им ставија и само 2% пад на бдп во воена година, ама битно сеуште некој експерти очекуваат Русија да падне економски а потоа и воено :ROFLMAO:

Уште не им иде памет дека светот не е само Сад и Европа

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.638
Поени од реакции
42.182
Не само тоа, туку и се спремаат за падот на режимот на Путин што ќе прават после, тотална делузија е западот. :icon_lol:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Автоматски споено мислење:

Колосек, ајде сега вака. Утре да речи Албанија дека нивното малцинство во Македонија е тепано, и почнува да трупа војска на граница, и ја напаѓа Македонија, дали ти Колосеку, ќе речиш „Абе да не водиме војна, дај да му го дадиме Гостивар, Тетово, Кичево и Струга и да бидиме неутрални??“ А? Или сега ќе се ваѓаш дека не е исто?

Или па Бугарите да му текни го истепаа Пендиков, па ајде сега сите бугари се загрозени и да се помириме со тоа и нив да им ја дадеме Струмица, Крива Паланка итн.

Па на Грците да му текни, грци сте вака така па ајде што би рекол ти „не сакаше многу“, само Битола, Охрид и Прилеп.
Па треба да им ги дадеш и да организираш забава за настанот на наш трошок, секако се нивни, барем нема ние да им ги плаќаме данокот и сметките.

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
Брат, имаш погрешна перцепција за тоа што е суперсила. Да не беше суперсила Русија немаше цел свет да страда од ценовни шокови, енергијата што Русија ја набавува влијае глобално. Италија, Шпанија, секој може без тие две држави, но не секој може без нафта и гас да опстане. Енергенсите се тие што ја вртат економијата во светот.

А воено, русите не се ни замараат у поглед на војнава, дома кај нив е све по старо, само Украина е направена решето од ракети. Да беше Русија на исто дереџе со Украина, е тогаш можеше да речеме дека не е суперсила.
Суперсила е Кока Кола и Холивуд, а не RS-28 Sarmat. И не страда цел свет, туку страдаат тие држави што се последна рупа на свиралото во таканаречениот „западен свет„. А за нафта, нафта на блиски исток има колку сакаш. Ако ти е за други енергенси, не е мала планетата, ќе најдат Американците некој кандидат за демократизирање, не се секирај. Силеџиството им е заедничка особина што ја делат со Русите.
Русија е 6 економија во свет по ППП а 9 по номинален БДП. Другото ме мрзи да го дебатирам.

Што ќе дебатираш, отвори го тоа што го постораше и види, трагедија. Нека е и трета светска економија Русија, каква разлика прави кога се џуџе споредено со САД и Кина. Види ги бројките, сам ги постираше.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.163
Поени од реакции
22.743
Суперсила е Кока Кола и Холивуд, а не RS-28 Sarmat. И не страда цел свет, туку страдаат тие држави што се последна рупа на свиралото во таканаречениот „западен свет„. А за нафта, нафта на блиски исток има колку сакаш. Ако ти е за други енергенси, не е мала планетата, ќе најдат Американците некој кандидат за демократизирање, не се секирај. Силеџиството им е заедничка особина што ја делат со Русите.

Што ќе дебатираш, отвори го тоа што го постораше и види, трагедија. Нека е и трета светска економија Русија, каква разлика прави кога се џуџе споредено со САД и Кина. Види ги бројките, сам ги постираше.
Тврдеше дека РФ не е во топ 10 економии во свет дека била рамна со Шпанија и Италија, сега виде дека истресе глупост па бладаш за некакви споредби со Кина и САД, трета економија а-у. :tapp:

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.638
Поени од реакции
42.182

брат, не заебавај. Бренд и поп култура не се суперсила како што ти замислуваш. Тука збориме за геополитичко влијание во светот, а не за филм, тв, и консумеризам.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.163
Поени од реакции
22.743
Мобилизацијата во Украина тече непречено и со нескриен ентузијазам од страна на регрутираните. Слава Украини!

Реалноста... :(

Од [ретките] комуникации што ги имав пред скоро време (пред две седмици) со Украинци, дечките беа убедени дека ќе влезат во ЕУ веднаш штом ќе заврши војната. Им викам ние чекаме 15 години, се правиме до "ш" што ќе ни кажат и пак го јадеме немиен, ми викаат јасно им е дека Украина е далеку зад ЕУ но бидејќи се жртвувале ќе биделе наградени на крај.

Не надминаа и нас во наивноста и неписменоста, а војнава ќе потрае уште долго време, навистина се спремни да умрат за ЕУ и НАТО. Додуша тие беа бегалци така да веројатно беа јаки само на збор, да го мислеа тоа што го зборуваа сега ќе беа на фронт во Донбас а не во мотел во странство. :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom