Најефтин супермаркет

  • Креатор на темата Креатор на темата mkdpp
  • Време на започнување Време на започнување
Можам да ви кажам во Прилеп што се случува по бурекџилници/продавници:

Пред 3 години, После 3 години:

Перек со биено сирење: 25 денари --- 45 денари
Бурек 4тина: 45 денари --- 70 денари
Јогурт чаша во бурекџилница: 10-15денар --- 20денари
Чаша јогурт и бурек 4тина = 90 денари.
Леб: 22-26денари --- 38+ денари.

За среќа има сеуште месарници во Прилеп каде што за 100 денари имаш сендвич со Ловечка плескавица (Шарска), кога ќе размислам дека за 90 денари јадам бурек и јогурт, очигледно е дека ќе си нарачам ловечка.

Иако можам секој ден да купувам што сакам за јадење, едноставно престанав да купувам по продавници (освен што пазарам еднаш/двапати месечно во маркет) и си готвам дома редовно сега бидеќи не сакам да збогатам некоја лакома капиталистичка свиња, не ме сваќате погрешно, сакам да придонесувам и да купувам македонски производи, но се си има граници искрено.

Исто е многу чудно што откупната цено на млекото е иста, а сирењето и кашкавалот скокнаа дури за 30% во цената, млечен кашкавал од 270/300 денари на 450-500 денари, со поскапување на струјата да речиш во ред 330-340 денари нека биде, ама ова е претеризам.
Минимална плата брат мора да се плати. Поскапен е трудот.
 
Трудот не е поскапен 1000 евра, туку 100-200 евра за 6-7год. Ако се зголеми платата до европски стандард од 2000евра тогаш лебот колку ќе треба да биде 5 евра за 400грама? Зошто таква е логиката на македонските произведувачи. Не само на лебот туку на сите производи.

Втора работа, како нација сме големи лебари. Мислиш ако нема леб нема да преживееш. Бутаме леб со се што може, уште паста не сме замешале со леб.
250грама месо, компир, салата, пијачка и плус мавање 3 кришки леб со тоа и послем тоа им се спие. Па нормално дека ќе ти се спие, оди вол изеди ако не. Ова го приметувам кај постарата, мора со секое јадење леб да има.
Според мене се знае лебот за што е, за храна која треба да ја намачкаш на леб, манџи и евентуално додаток ако мислиш дека порцијата е мала.
 
Трудот не е поскапен 1000 евра, туку 100-200 евра за 6-7год. Ако се зголеми платата до европски стандард од 2000евра тогаш лебот колку ќе треба да биде 5 евра за 400грама? Зошто таква е логиката на македонските произведувачи. Не само на лебот туку на сите производи.
Втора работа, како нација сме големи лебари. Мислиш ако нема леб нема да преживееш. Бутаме леб со се што може, уште паста не сме замешале со леб.
250грама месо, компир, салата, пијачка и плус мавање 3 кришки леб со тоа и послем тоа им се спие. Па нормално дека ќе ти се спие, оди вол изеди ако не. Ова го приметувам кај постарата, мора со секое јадење леб да има.
Според мене се знае лебот за што е, за храна која треба да ја намачкаш на леб, манџи и евентуално додаток ако мислиш дека порцијата е мала.
Сите храни можеш да ги јадеш без леб... Океј паштета или путер или маргарин, мајонез и.т.н. мора да ги мачкаш на леб, но од друга страна можеш комотно да си сркаш/јадеш супи, манџи, грав, грашок, боранија, разно-разни чорби и.т.н. и без леб !
Автоматски споено мислење:

Има по некои продавници (на пр. за сточна храна продавници) и леб по 18 ден. кој што е со одминат рок и воопшто не е лош за јадење, јас со години си купувам и јадам ваков, за 18 ден. парче ќе си зеам некои 20-30 комада... за подолг временски период !
 
Трудот не е поскапен 1000 евра, туку 100-200 евра за 6-7год. Ако се зголеми платата до европски стандард од 2000евра тогаш лебот колку ќе треба да биде 5 евра за 400грама? Зошто таква е логиката на македонските произведувачи. Не само на лебот туку на сите производи.

Втора работа, како нација сме големи лебари. Мислиш ако нема леб нема да преживееш. Бутаме леб со се што може, уште паста не сме замешале со леб.
250грама месо, компир, салата, пијачка и плус мавање 3 кришки леб со тоа и послем тоа им се спие. Па нормално дека ќе ти се спие, оди вол изеди ако не. Ова го приметувам кај постарата, мора со секое јадење леб да има.
Според мене се знае лебот за што е, за храна која треба да ја намачкаш на леб, манџи и евентуално додаток ако мислиш дека порцијата е мала.
Верувај ги има во голема бројка и паста со леб шо јадат :)
 
@bijons

Propadnaja Stipjani,

...види за некоја ограничена количина, за тие што останаа во Штип двајца без тројца, оти сите се иселија, нормално дека ќе има некоја количина леб колку да не се расправаат со владините „препораки“, оти ќе следат санкции за пекарите, па овие виткаат кичма не се здружени сите пекари!
 
Последно уредено:
...види за некоја ограничена количина, за тие што останаа во Штип двајца без тројца, оти сите се иселија, нормално дека ќе има некоја количина леб колку да не се расправаат со владините „препораки“, оти ќе следат санкции за пекарите, па овие виткаат кичма не се здружени сите пекари!
Shto se sekirash, uste 1-2 godini i pola makedonija ce bidi kako Evakuirana.
So vakva vlast samo toa mu ostana na narodot.
Teshko na starite ce nema koj voda da im podade..........
 
IMG_20230302_175356.jpgIMG_20230302_175603.jpg

...поради начинот на примена на леб, јадам, не јадам денес, утре задутре, користам леб едниот српски, другиот полски, поради вкусот, а и поради подолг рок на трајност, зашто ваквиот леб дојден од немајкаде, никого не боде очи со цената, туку само тој леб од 38 денари од нашето домашно производство од нашите пекари?
 
Последно уредено:
Последно уредено:
...ами да е седне некаде колку едно капучино или макијато да се испие во таа ЕУ ?

Прегледај го приврзокот 369812 Прегледај го приврзокот 369813

...еве едно мое испиено големо макијато! каков е сега соодносот со ЕУ и лебот таму?
Кога последен пат си била во ЕУ? Зарем не то е јасно дека ние во МК имаме најскап стандард споредено цени/плата?

Во Скопје Макијатото од 100 денари е поскапо од макијатото од 3.5 евра во Минхен.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom