Бугарското влијание и окупација на Македонија

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Ти може не си рекол, ама твојата држава вели дека пред 1945 не сме постоеле, а 1941 е пред 1945. Затоа викам: контрадикторни сте! Или како ви одговара.
Бугарија тврди дека пред 1945 година немало македонска нација, туку само бугарска, т.е. сте постоеле.

Член од
16 ноември 2020
Мислења
866
Поени од реакции
2.011
Бугарија тврди дека пред 1945 година немало македонска нација, туку само бугарска, т.е. сте постоеле.
За вашето тврдење...тврд во газ може да си го ставите.
Значи вие кога сте дошли на балканот (многу порано од 1945 :) ), сте се асимилирали...да, постоите...но секогаш ќе си останете истиот гамад народ (татаро-туркски) заради тоа што сте измешани не со Словени, туку со цигани и турци.

Многу е смешно еден бугар овде да ми чита лекции кога моjот дедо знаеше многу добро што стока сте. Кога му се спомнеше зборот "бугар", директно одговараше: "Немоj да ми ги спомнуваш, главата ме боли од тие...".

Всушност, коj к*р бараш овде во македонски форум? Фаќаj магла во татарските форуми (ако воопшто имате), таму соли глуп памет!
Нели сфати после ова киснење во форумот цело време дека не ве ебеме два посто, освен на времето вашите жени за две или три "червени".

П.С. Уште еднаш: ти немаш ни "ш" од штипjанец.

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.714
Поени од реакции
36.556
Тогаш пак испаѓа дека ВИЕ сте се поздравувале со "господинот" Хитлер, пошто според вас ние сме биле вие. :pos:
Автоматски споено мислење:

Така ли се чита тоа? Јас мислев Шипранец дека е. ;)

Последно уредено:
Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100
Србија тврди дека е ова Јужна Србија, па не лечат комплекси ниту на форумов, ниту во политиката.
Ти сериозно веруваш дека тој читал, и читал, се разбудил и дознал дека е Бугарин?
Дали ти , дека си потекло од Македонија по дедо,што е разликата од денешен Македонец и денешен Бугар?
И можеш ли да ми објасниш што чувство е тоа да си Бугар? Нешто различно од Грк, Турчин, Србин, Македонец?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.387
Поени од реакции
8.989
Offtopic

Да се вратам на темата ќе го спомнам оној кој многу се интересираше за чиста раса и генетски истражувања - господинот Адолф Хитлер.
А Александар Јорданов Ал Булгари за што се интересираше?

segafredo

The Grey Cardinal
Член од
21 ноември 2022
Мислења
296
Поени од реакции
563
Србија тврди дека е ова Јужна Србија, па не лечат комплекси ниту на форумов, ниту во политиката.
Вие многу добро знаете кој е искомплексиран овде. Ние и Србите немаме комплекси од вас, а напротив...

Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100
Вие многу добро знаете кој е искомплексиран овде. Ние и Србите немаме комплекси од вас, а напротив...
Вие ноќна мора имате од нас. Земал дедо му на Штипјанец, избегал од Македонија, дали како нацист, или како политички неподобен, и објаснува како бугарите биле ослободители, а партизаните нацисти.
Еве одговори ми ти, колку години владеела Бугарија во Македонија од 1900 до 1999 година?
Одговори ми на ова прашање, па после за комплекси ќе правиме муабет.

Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.630
Поени од реакции
3.783
Секогаш очекувам моментот кога бабите и дедовците ги решават историските спорови. :icon_mrgr:
Зборовите на еден македонски дедо се закон....

Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100
Секогаш очекувам моментот кога бабите и дедовците ги решават историските спорови. :icon_mrgr:
Зборовите на еден македонски дедо се закон....
Вас вие дедо некој кој имал две црвени да даде на вашите баби, затоа го немате тоа чувство на вистински дедо.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
За вашето тврдење...тврд во газ може да си го ставите.
Значи вие кога сте дошли на балканот (многу порано од 1945 :) ), сте се асимилирали...да, постоите...но секогаш ќе си останете истиот гамад народ (татаро-туркски) заради тоа што сте измешани не со Словени, туку со цигани и турци.

Многу е смешно еден бугар овде да ми чита лекции кога моjот дедо знаеше многу добро што стока сте. Кога му се спомнеше зборот "бугар", директно одговараше: "Немоj да ми ги спомнуваш, главата ме боли од тие...".

Всушност, коj к*р бараш овде во македонски форум? Фаќаj магла во татарските форуми (ако воопшто имате), таму соли глуп памет!
Нели сфати после ова киснење во форумот цело време дека не ве ебеме два посто, освен на времето вашите жени за две или три "червени".

Ајде пак навреди...

Конкретно сум роден на Балканот и не сум дошол од никаде. Никој не ме асимилираше, затоа што сум роден Бугарин.

Земал дедо му на Штипјанец, избегал од Македонија, дали како нацист, или како политички неподобен, и објаснува како бугарите биле ослободители, а партизаните нацисти.
Дедо ми емигрирал многу пред да се создаде фашизмот, во турско време. Тогаш имаше револуционери, а не фашисти или политички неподобни.

Се поместија и сите основачи на ВМОРО:
Христо Татарчев - се пресели во Бугарија во 1882
Дамјан Груев - се пресели во Софија
Иван Хаджиниколов - се пресели во Софија и умре таму
Пет'р Попарсов - се пресели во Софија и умре таму
Христо Батанджиев - умрел како револуционер, синот се преселил во Софија, таму се родил внукот
Антон Димитров - се пресели во Софија и умре таму

Сите основали и водачи на ВМРО:
Тодор Александров - се пресели во Бугарија
Александ'р Протогеров - се пресели во Софија
Ванчо Михајлов - се пресели во Софија

Колкав процент од водачите на револуционерното движење во Македонија останале во Вардарско? По Илинденско-Преображенското востание кои емигрирали во Бугарија? Тие што се бореа или оние што ја наведнаа главата? Чии наследници сте вие?

Така беа пречекани германските војски во Македонија, пред да дојде бугарската управа и војска.
1677574907340.png

Последно уредено:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.525
Поени од реакции
22.175
Го коментиравме ова прашање за билетите порано.

1. Принцот Павле всушност владееше Југославија (принц-регент) од 1934 до 1941 година.
2. Кога реков дека некој ве создал? Да не лажеме, а?

Вашите дедовци беа субјекти на принцот Пол, исто како што моите дедовци беа субјекти на царот Борис III. Од која земја се одвоивте во 1991 година? Зарем оваа земја не беше наследник на Кралството Југославија? Или паднавте од небото во 1991 г.?
SFRJ i Kralstvo Jugoslavija se dve totalno razlicni zemji, bukvalno sve e razlicno. Zaednicko im e geografijata, toa da.

Tesko e da se definira tocen datum koga naciite se sozdadeni ednostavno toa e proces. Me cudi sto se povikuvas na nacii oti po site parametri postoi Makedonska nacija i pred 1945 ima silni karakteristiki za toa. Edinstveno fali sopstvena teritorija koja ja vladee Makedonskata nacija. Pa sto da ti kazam Bugarskata nacija vlece koreni od 5000 godini pred Hrista.

Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100
Ајде пак навреди...

Конкретно сум роден на Балканот и не сум дошол од никаде. Никој не ме асимилираше, затоа што сум роден Бугарин.

Дедо ми емигрирал многу пред да се создаде фашизмот, во турско време. Тогаш имаше револуционери, а не фашисти или политички неподобни.

Се поместија и сите основачи на ВМОРО:
Христо Татарчев - се пресели во Бугарија во 1882
Дамјан Груев - се пресели во Софија
Иван Хаджиниколов - се пресели во Софија и умре таму
Пет'р Попарсов - се пресели во Софија и умре таму
Христо Батанджиев - умрел како револуционер, синот се преселил во Софија, таму се родил внукот
Антон Димитров - се пресели во Софија и умре таму

Сите основали и водачи на ВМРО:
Тодор Александров - се пресели во Бугарија
Александ'р Протогеров - се пресели во Софија
Ванчо Михајлов - се пресели во Софија

Колкав процент од водачите на револуционерното движење во Македонија останале во Вардарско? По Илинденско-Преображенското востание кои емигрирали во Бугарија? Тие што се бореа или оние што ја наведнаа главата? Чии наследници сте вие?

Така беа пречекани германските војски во Македонија, пред да дојде бугарската управа и војска.
Прегледај го приврзокот 369475
И он ти кажувал како било во Македонија тој период, и според неговите зборови ти сега тука си даваш свое мислење. Е сега мојот дедо не побегнал никаде, од лице место ги гледа работите и дава свое мислење. Кое е померодавно, на некој од 500 километри оддалеченост, или на тој што е на самото место.
Дете бегалец од Егејска Македонија, од лично искуство, спрема некој грк од Атина што тврди и што е напишано.
Јас тврдам дека, ако останеше дедо ти во Македонија, ќе имаше исто мислење како мнозинството тука спрема Бугарија. Он што ти кажувал некои романтични приказни, како било убаво во Македонија за време на турско, и сите биле бугари, па он отишол во Бугарија, тоа со реалноста нема никаква врска.
Слики можеш да извадиш и од тој паланчанецот што наредил да се стрелаат момчињата од Ваташа, и да викаш дека не е Бугар, туку наш, и дека Евреите ги депортирале наши не Бугари, ама само да се утешиш, да го тргнеш за момент срамот од нацистичка Бугарија во тој период. И ако Хрватска или Југославија биле на моменти за фашистичка Германија, не го менува фактот дека Бугарија била фашистичка тој период.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.387
Поени од реакции
8.989
Ајде пак навреди...

Eм не си дошол од никаде, ем си Бугарин кој дошол од евроазиските степи???

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
И он ти кажувал како било во Македонија тој период, и според неговите зборови ти сега тука си даваш свое мислење. Е сега мојот дедо не побегнал никаде, од лице место ги гледа работите и дава свое мислење. Кое е померодавно, на некој од 500 километри оддалеченост, или на тој што е на самото место.
Дете бегалец од Егејска Македонија, од лично искуство, спрема некој грк од Атина што тврди и што е напишано.
Јас тврдам дека, ако останеше дедо ти во Македонија, ќе имаше исто мислење како мнозинството тука спрема Бугарија. Он што ти кажувал некои романтични приказни, како било убаво во Македонија за време на турско, и сите биле бугари, па он отишол во Бугарија, тоа со реалноста нема никаква врска.
Слики можеш да извадиш и од тој паланчанецот што наредил да се стрелаат момчињата од Ваташа, и да викаш дека не е Бугар, туку наш, и дека Евреите ги депортирале наши не Бугари, ама само да се утешиш, да го тргнеш за момент срамот од нацистичка Бугарија во тој период. И ако Хрватска или Југославија биле на моменти за фашистичка Германија, не го менува фактот дека Бугарија била фашистичка тој период.
Дедо ми ништо не ми е кажал, татко ми кажа некои работи, но и тој е многу субјективен и нема прочитано многу книги на таа тема.

Ниту вашите предци, ниту моите имаа јасна претстава за тоа што точно се случувало. За тоа служат документите, другите извори и историчарите за да ги претстават работите.

Ова важи за дедовците во двете насоки. Да се преселил дедо ти во Бугарија, ќе имал 100% бугарска самосвест. Ќе ми кажеш дека дедо ти ќе бил асимилиран, јас ќе ти кажам дека твојот бил асимилиран. Нема разлика. Зборуваме за исти луѓе и во двата случаи. Да си роден во Бугарија, ќе имаш бугарска самосвест, исто како и јас кога би се родил во Македонија. Ова ниту ќе ни ја промени генетиката (како што веројатно мисли „оној со бројки“), ниту пак ќе го промени нашето потекло и поврзаност со Македонија.

Бугарија во ниту една сериозна историска книга или статија не е наречена фашистичка држава. Еве ти Британика: https://www.britannica.com/place/Bulgaria/World-War-II

Сојузник на Третиот Рајх во Тројниот пакт - да, но и фашистичка држава.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.387
Поени од реакции
8.989
Бугарија во ниту една сериозна историска книга или статија не е наречена фашистичка држава. Еве ти Британика: https://www.britannica.com/place/Bulgaria/World-War-II

Сојузник на Третиот Рајх во Тројниот пакт - да, но и фашистичка држава.
А весникот Б'лгарски фашист ви го подметна Тито, нели?

Kajgana Shop

На врв Bottom