„Прости ми“ и „Простено да ти е од мене и од Бога“

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување

Каков е празникот?

• Вкупно гласачи
    38
  • Гласањето е завршено на .
Utre e procka i ocekuvam site tuka da si pustite raka i da si prostite.
Дали ти се зезаш? :)

Нема прочка, нема заборавање. Само луѓето забораваат: боговите казнуваат.
Како што вели Вивекананда во објаснувањето на Карма јога:

“According to Karma-Yoga, the action one has done cannot be destroyed until it has borne its fruit; no power in nature can stop it from yielding its results. If I do an evil action, I must suffer for it; there is no power in this universe to stop or stay it. Similarly, if I do a good action, there is no power in the universe which can stop its bearing good results. The cause must have its effect; nothing can prevent or restrain this.
….
He who in good action sees that there is something evil in it, and in the midst of evil sees that there is something good in it somewhere, has known the secret of work.
But what follows from it?
That, howsoever we may try, there cannot be any action which is perfectly pure, or any which is perfectly impure, taking purity and impurity in the sense of injury and non-injury.”

Karma Yoga by Swami Vivekananda

Покажете ги плодовите, синови на Земјата :)
Почнете да внимавате што мислите, што зборувате и нормално што дела имате зад Вас бидејќи не постои сила која ќе избрише било што од она што сте биле или што сте сега. Баталете прочки и глупости кога од понеделник истите луѓе со истите мисли!
Нема прочка за оние кои умираат на Земјата. :sneaky:

П.С. Утре ќе дотрчаат 3-4 лика од форум да честитаат христијански празник и ќе исчезнат - а немаат кажано ни една буква за религија... со нив може да си простите ако ви имаат згрешено нешто :)

Последно уредено:
Ne.
Utre pustaj raka i baraj procka, ne bidi netoleranten kon drugite religii i ubeduvanja .
Не е до нетолерантност. Јас немам проблем ако некој е муслиман, христијанин, будист... но ако тоа се навистина, тоа не треба да се само еден ден.
Религијата на која припаѓаат ги учи какви да бидат секој ден, не само еден...
Лицемерието на припадниците на страиот еон е големо, дури достигнува до брадата на богот на кој се молат...

Така да, од искуството собрано тука, од еден куп „прочки“ поминато и потоа навреди и глупости пишување од страна на истите тие верници за кои бараш толератност - не може повеќе рака пуштање и лажно одобрување на нивните недела како демек ок, згрешивме сега нови од утре...
Ниту ќе се нови, ниту пак ликовите се заморуваат со толератност и религиите околу нив. Тие се убедени дека сите други се зло... на такви ликови ќе им простиме?
Со која цел? Не постои оправдување!

А и јас сум Телемит! Религиите кои не даваат толератност не заслужуваат толеранција. Нели? :)

Не е до нетолерантност. Јас немам проблем ако некој е муслиман, христијанин, будист... но ако тоа се навистина, тоа не треба да се само еден ден.
Религијата на која припаѓаат ги учи какви да бидат секој ден, не само еден...
Лицемерието на припадниците на страиот еон е големо, дури достигнува до брадата на богот на кој се молат...

Така да, од искуството собрано тука, од еден куп „прочки“ поминато и потоа навреди и глупости пишување од страна на истите тие верници за кои бараш толератност - не може повеќе рака пуштање и лажно одобрување на нивните недела како демек ок, згрешивме сега нови од утре...
Ниту ќе се нови, ниту пак ликовите се заморуваат со толератност.

А и јас сум Телемит! Религиите кои не даваат толератност не заслужуваат толеранција. Нели? :)
Ne filozofiraj, takov e denot, a ti kako moderator treba da sluzis za primer i prv da pustis raka :toe:

Ne filozofiraj, takov e denot, a ti kako moderator treba da sluzis za primer i prv da pustis raka :toe:
Ден ко ден, за некои ништо посебно.

Каков пример сакаш јас да бидам? Да честитам на сите празници бидејќи модератор? Ха :)
Не, јас нема никому да простам тука ништо, бидјеќи никој реално не бара прошка или да се кае за грешките (нема грешни тука, сите се непогрешливи и не знаат зошто би барале од било кој прошка), тоа им е само „заради денот“ како што велиш ти... :cautious:

Утре ќе оди добро познатата: „прости ми АКО сум ти згрешил/а“... тоа „АКО“ од такт ме вади бидејќи тој што бара прошка, реално не бара туку само да му се потврди дека не згрешил и дека се е ок од минатото. Не е ок :)

Кој мисли да дава прошка утре, нека му е со лесно - нема никој против тоа, христијанска пракса која оди секоја година :)

Eve ja ovoj PMS go pominav bez da go povikam Vlade. Ako mozev jas... mozesh i ti Hepta ljubofff malku da dadesh.
Љубов е едно, простување е друго :)
Реков дека реално не се ниту бара прошка од некој, се е „ако сум згрешил/а“, „ајде денов е ваков“ итн итн... од адети си страдаат религиите и тоа јас реално не мислам да го променам, само сум искрен во однос на овие христијански празници :)

И тоа смета, знам - не сум ама баш никаков пример за христијанин :sneaky:

Бог е оној кој простува,
небитно дали ќе ти простат другите, битно сам да си простиш и да им простиш. Гневот е отров за душата.

Е ај објасни ми те молам што е тоа што треба да се прости :)
За многу нешта. Верувам дека има луѓе, кои со своите активности ти згрешиле и на кои треба да им простиш, односно кои треба прошка да побараат.

Ставање тажни смајлиња е ваљда некаде најдолу на листата, или, би рекол, не е воопшто нешто за кои он треба прошка да бара од тебе. Ниту е нешто поради кое треба да се возбудуваш, но тука навлегувам веќе во приватни одлуки над кои немам ингеренции.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom