ЗЕМЈОТРЕС!

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.662
Поени од реакции
37.639
Глеј. Бијонс. Дојдов до некои документи...
во крати црти во тетовско се предвидува во блиска иднина земјотрес магнитуда од 5.6 до 6. Имаше и моабети дека слично ќе биде и во скопје. Проблемот на геологијата на оваа тема е дека не постои моментално метода да се одреди прецизно и во реал-тајм
а-што тип, големина,маса, и облик секоја карпа ја има подземја
б-која позиција тие карпи ја имаат и под какви статични и динамични притисоци
в-која е тенденцијата на тие карпи да се движат/
Знам дека се збори за раседи и за плочи, но тие не се реално како солидни, инертни тела, туку како флуид.
Единствена заштита од вакви последици:засилување прописи, вежби за итни случаеви, редовни контроли и инспекции на структури, припрема на служби за спас, и нормално здрав разум.
Кога е бизнис во прашање, здравиот разум прв лета преку врата.
... сеизмолошко подрачие е токму околу Мавровско Езеро(Ростуше), да беше тетовско езеро тоа што било во минатото Полог, можеби ќе имало тенденција сега, ама сега како што нема водна површина, ниту рудници или било какви галерии во земјата, тешко да тука нешто ќе биде епицентар, но не е значи дека нема да се почувствува од околните епцицентри,
...Скопје веќе е друга приказна, дополнително со Козјак Езеро, Матка Езеро т.е. вештачки езера како што е Мавровското Езеро кое сега е толку испразнето што нема да ме почуди таква сеизмолошка активност токму од Маврово.

... инаку за протоколи во градба, дозволи за доградба, надградба, претворени приземје во продавници без носители на зидови колку толку, не знам зошто воопшто постои архитектонски факултет, апстрактна професија која не е применлива во пракса, џабе се учи нешто што не се применува, а најмалку се почитува!

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.528
Поени од реакции
4.359
... сеизмолошко подрачие е токму околу Мавровско Езеро(Ростуше), да беше тетовско езеро тоа што било во минатото Полог, можеби ќе имало тенденција сега, ама сега како што нема водна површина, ниту рудници или било какви галерии во земјата, тешко да тука нешто ќе биде епицентар, но не е значи дека нема да се почувствува од околните епцицентри,
...Скопје веќе е друга приказна, дополнително со Козјак Езеро, Матка Езеро т.е. вештачки езера како што е Мавровското Езеро кое сега е толку испразнето што нема да ме почуди таква сеизмолошка активност токму од Маврово.
Бијонс. Езерата се површинска појава и варираат. Нивната маса (според густината на водата) е барем просечно 2-3 пари полесна од околните карпи. Не е некој геолошки фактор 5 % повеќе тежина на една област.
Зборам карпи десетици километри надоле. Цели планини подземја. Маси на карпи големи колку монт еверест.
Единствениот непосреден проблем што количини на вода би го правеле е забрзана ерозија и клизање на земјиште. Ама тоа е само тоа-површинско.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.662
Поени од реакции
37.639
Бијонс. Езерата се површинска појава и варираат. Нивната маса (според густината на водата) е барем просечно 2-3 пари полесна од околните карпи. Не е некој геолошки фактор 5 % повеќе тежина на една област.
Зборам карпи десетици километри надоле. Цели планини подземја. Маси на карпи големи колку монт еверест.
Единствениот непосреден проблем што количини на вода би го правеле е забрзана ерозија и клизање на земјиште. Ама тоа е само тоа-површинско.
mav-ezero-5.jpg

...добро де, ако мислиш на подземни плочи, инаку карпите се фиксна работа се поместуваат само кога има „гурање“ од некоја страна од познатите тектонски плочи, но вештачките езера се полнат и празнат од водите од надземни но и подземни реки и тој дисбаланс на имаше/немање вода делува на земјината енергија, секогаш сите силни потреси се „во“ или „покрај вода“.
... самото неконтролирано користење на водата не само на Мавровско, Козјак Езеро, туку и Неготинско и Дебарско Езеро се испразнети што сигурно ќе влијае во разни поместување, потреси на земјиштето.

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.528
Поени од реакции
4.359
..добро де, ако мислиш на подземни плочи, инаку карпите се фиксна работа се поместуваат само кога има „гурање“ од некоја страна од познатите тектонски плочи, но вештачките езера се полнат и празнат од водите од надземни но и подземни реки и тој дисбаланс на имаше/немање вода делува на земјината енергија, секогаш сите силни потреси се „во“ или „покрај вода“.
Како што ти кажав, се однесуваат како флуид. Замсили ....бетон или кал помешана со чакал. Плус имаш динамика на лонче што врие во целата равенка на хајзенбергов принцип на неопределеност.
Делови тонат. Делови се туркаат. Делови пливаат нагоре. И сето тоа е колосално....а под земја и неперцептибилно споро...

Член од
28 октомври 2019
Мислења
145
Поени од реакции
135
Јас мислам за стан дека идеално решение против земјотреси е да се измисле специјална ташна со подобран. И во случај ако се случе до земјотрес, монтираш ја ташната на рамото и скокаш од прозорецот со подобранот.
hahaha sto kompliciras so nevozmozni raboti zatebe edno vakvo bar ziv ke ostanes images.jpg images.jpg
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 367195Прегледај го приврзокот 367196

...еве, самите луѓе на сателитска кажуваат,,необичен,, земјотрес пред 10 минути на граница со Србија...5,2 и сега ако се пренесе такво мислење ,,веднаш е теорија на заговор,,?, ако истите кажуваат дека не е ова подрачје со сеизмичка активност за разлика од Вранча.
...,,имате можност за отварање на различни теми,, - како да не, мене овде едногласно ми избришавте подтема токму поради таков заклучок ,,теорија на заговор,, иако никаде не е спомнато, сами донесувате заклучоци и етикетирате, тешко ли беше да се видоизмени подтемата и да се пишува конкретно за земјотресот за Турција и Сирија или јас ќе ја сменев, па вложив некој труд и време најлесно е така ,,бриши,,, а дебилни теми оставате да фунционира,
П.С.
...овој што јаде бурек за мене што ме цитира не го сметаш за офф топик?
bi bilo dobro da smiris egoto za raboti za koi vrska nemas ,i ne ne e neobicen za tolku silen zemjotres moze do skandinavija da predizvika potresi kolku des nagore tolku postab , sekoja golema tektonska ploca (vaa kajsto udri ide do skandinavija) se deli na positni, pomali..po potresot se dvizi vo dve linii ednata ide srbija,-romanija do polska , drugata ide grcija- albanija-bosna i mozni se okolu 5 stepeni novi potresi vo ovie zemji )romanija , polska, bosna, albanija i preku italija, srbija i italija okolu 4 stepeni..i ke trese ova ne 120 potresi tuku moze nad 200 sekako poslabi
zatoa namali so tie teorii na zagovor zs e apsolutno BESMISLENO sto se istresovte!

Последно уредено:
Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.152
Поени од реакции
5.740
po potresot se dvizi vo dve linii ednata ide srbija,-romanija do polska , drugata ide grcija- albanija-bosna i mozni se okolu 5 stepeni novi potresi vo ovie zemji )romanija , polska, bosna, albanija i preku italija, srbija i italija okolu 4 stepeni..
Значи Македонија ќе ја одмине?
smilie_denk_54.gif

Член од
28 октомври 2019
Мислења
145
Поени од реакции
135
Значи Македонија ќе ја одмине?
Прегледај го приврзокот 367213
[/QUOTE]

da potresi kako posledica od turskiot mk ja zaobikoluva no vo albanija i bosna mozno e okolu 5 stepeni a ti cudi se kolku sakas, romanija vekeudri samo poslabi moze da ima
mzno e i kaj nas sekako no ne bi bil psledica od turskiot

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.662
Поени од реакции
37.639
bi bilo dobro da smiris egoto za raboti za koi vrska nemas ,i
...ааааа така ли егото било кривецот, а ти као имаш врска, извини вака да не си по струка сеизмолог, онака да знам со кого имам работа, па да го намалам малку егото,
zatoa namali so tie teorii na zagovor zs e apsolutno BESMISLENO sto se istresovte!
...,,теорија на заговор" што пишуваш , јас таков израз не применив, што е тоа, дај кратко објсни ми?

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.152
Поени од реакции
5.740
ne mi trebaat izvori
u sto se kladime deka ke zdrma i u bosna i polska (okolu 5) i italija (poslab oklu 4)
мене ми требаат... вака без валидни извори на информации можам само да си помислам дека шириш „фејк њус“

Kajgana Shop

На врв Bottom