Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    747

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.340
Поени од реакции
6.022
Лист, молив и решаваа задачи околу четврта агрегатна состојба јонизиран гас или плазма. После треба да се конструиратат тие оружја сармат, циркон, кинжал. Башка не е ли пофино кога ќе пукне финансискиот балон на западот и почнат преструктуирање на капитализмот/ковид ресетот/, тогаш да удриш.
Башка и проблемот е чисто религиозен, дури и да не сакаш светото писмо треба да се исполни, злото нема повеќе да се крие, ќе излезе на виделина. ЛГБТ, големиот ресет, црви и скаклци да се јадат, особено преку Украина, таква подлост, лицемерност, сите ги видоа што за стока се.
За тие 8 години Путин работеше врз ОДКБ, ШОС, Брикс, аналог на SWIFT, дедоларизација...
Дури и Ердоган сака во ШОС, Саудиска Арабија се одметна од газдата САД, продава во јуани...
Се мислам дека постоеле светци што добивале помош од горе, напатствија дирекно од бог, зашто Мојсие , Владимир да не се такви свети луѓе, само ги исполнуваш тие совети, ти кажат не сега чекај и чекаш 8-10 години...
Видовме ОДКБ колку вреди кога Азерите му влегоа во Ерменија, така да малце смали доживљај. ОДКБ колку што знам има член исто како онај на НАТО, каде една земја ако е нападната од некоја друга земја исто како да ги нападнал сите. Азербејџан не е во ОДКБ а Ерменија е. Каде беше одговорот на другите ОДКБ членки кога Азерите рокаа во Нагорно Карабах со поддршка од Турција? Аааа да, тогаш веројатно решаваа дропки, и си ја чукаа главата во Кремљ зошто не можат да решат равенка со две непознати.

Кога веќе се дрзна да споменуваш Светото Писмо, во Него има 10 Божји заповеди, а една од нив е „Не прави идол, ниту каква слика, од она што е горе на небото, и што е долу на земјата и што е во водата и под земјата; да не им се поклонуваш, ниту да им служиш“

А ти како што гледам се дрзна Владимир го востоличи рамен на Мојсеј, разговара со светци итн. Богохулиш, Бачевичиус.

Исто така на друго место вели „Не судете за да не бидете судени“, значи, кој си ти, или кој и да било друг, да одредува што е зло?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.617
Поени од реакции
35.471
Американците како им влегоа на Украинците? Со закана? Не. Со дипломатија.
...
Да земеме за точно дека од 2014 се Западните инструктори во Украина. Што правеа Русите цели 8 години да го спречат тоа:? Тоа дека биле добри и дека пробувале со убаво, мислам дека и самите не си верувате во тоа.
Дипломатија?? Мајдан 2014-та беше дефакто и дејуре државен удар, топтан со странски платеници и убиени полицајци/војници и цивили... Голем си за вакви глупости бе другар.

Што правеа Русите цели 8 години да го спречат тоа:?
Се спремале и они за војна, додека се обидуваа со дипломатија да направат што може да се направи.

Зарем не ти е доволно куп дипломати и политичари апла што признаа?
Меркел отворено кажа дека сите договори биле само за да се купи време за Украина да се спреми и да се укопа. Бенет (долу ќе линкам пак) кажа дека Русија се согласиле на големи отстапки, ама САД го минирале мировниот процес... Единствени што овде се обидуваа да не дојде до војна и работите да се решат мирно се баш Русите. Ти велам редно е да се соочиш со реалноста и да намалиш малку на доживљај. „Русите рушеле старачки домови со тенкови“ и слично. За работите што се дешаваат во војнава можеш целосно да им се заблагодариш на олигархијата во САД, тие ги влечат сите конци за ова што се дешава и дајбоже конечно да им се удрат од глава сите тие зулуми што ги прават.

Како што реков, ова долу е израелски премиер Бенет (претходниот што беше на функција лани). Слушај што кажува недвосмислено и најдиректно:

А ова долу е од италијански весник.
The Italian newspaper Libero clearly sketched out what the war, that would later be called World War III, looked like.

1675690189949.png

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.398
Поени од реакции
43.213
од тој став, сакаме да ја победиме Русија на бојно поле, сега наративот стигна за Украина да се оконча според корејско сценарио, како северна и јужна кореа. Прво Арестович, сега и тој генералот амерички Ставридис истото го збори. Само тешко да верувам, со оглед на тоа колку пати пробаа да ги заебат дека русиве би прифатиле нешто такво.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.340
Поени од реакции
6.022
Дипломатија?? Мајдан 2014-та беше дефакто и дејуре државен удар, топтан со странски платеници и убиени полицајци/војници и цивили... Голем си за вакви глупости бе другар.
За волја на вистината, денеска и подбуцнувањето влегува во дипломатијата. Не знам зошто ми постираш нонстоп за што направиле западните земји и остало, јас не ја негирам улогата на западот во сите дешавки, само викам дека Русија постапи аматерски.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.241
Поени од реакции
9.884
За волја на вистината, денеска и подбуцнувањето влегува во дипломатијата. Не знам зошто ми постираш нонстоп за што направиле западните земји и остало, јас не ја негирам улогата на западот во сите дешавки, само викам дека Русија постапи аматерски.
Што ќе изгуби Русија со ова?
Ајде наброј неколку работи, за да те разбереме која ти е поентата.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.617
Поени од реакции
35.471
Затоа што никако да се соочиш со реалноста дека државите не постојат во вакуум независно едни од други, туку меѓусебните односи им се сложено испреплетени едни со други. Акција - реакција. Врз постапките на Русија влијаат политиките и постапките на другите држави.

Упорен си во игнорирањето на реалноста, никако да го апдејтираш светогледот со случувањата. И покрај сите аргументи што ти се укажаа, ете Бенет кажува дека САД ги минирале мировните договори, Меркел дека преговодите биле превара со умисла за купување време... Ништо од тоа не ти влијае да се корегираш. Ок! Ајде тогаш кажи што ти сметаш дека Русија можела подобро да направи. Немој со дипломатија пак, таа теза ти е потепана. Немој и со државотворно влијание на етничкото руско малцинство мнозинство во Украина, таа теза ти ја тепаат (буквално) нацистичките death squad-ови. Но можеби нешто ново ќе кажеш, повели.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
“If a Russian oil product in a third country is processed by mixing with a product of origin from another country, resulting in a different product, <...>, then the Russian oil product is no longer considered a product of Russian origin, and the ceiling price does not apply,”

"If these products [produced from Russian oil] have been substantially transformed in a third country, <...> they are no longer considered products of Russian origin, and the price limit does not apply,"

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.340
Поени од реакции
6.022
Што ќе изгуби Русија со ова?
Ајде наброј неколку работи, за да те разбереме која ти е поентата.
Затоа што никако да се соочиш со реалноста дека државите не постојат во вакуум независно едни од други, туку меѓусебните односи им се сложено испреплетени едни со други. Акција - реакција. Врз постапките на Русија влијаат политиките и постапките на другите држави.

Упорен си во игнорирањето на реалноста, никако да го апдејтираш светогледот со случувањата. И покрај сите аргументи што ти се укажаа, ете Бенет кажува дека САД ги минирале мировните договори, Меркел дека преговодите биле превара со умисла за купување време... Ништо од тоа не ти влијае да се корегираш. Ок! Ајде тогаш кажи што ти сметаш дека Русија можела подобро да направи. Немој со дипломатија пак, таа теза ти е потепана. Немој и со државотворно влијание на етничкото руско малцинство мнозинство во Украина, таа теза ти ја тепаат (буквално) нацистичките death squad-ови. Но можеби нешто ново ќе кажеш, повели.
Што ќе изгуби? Угледот? Она што Русија во последниве 10 години барем ја правеше повеќе од другите големи сили кои не окупираа странски држави со банални изговори. Русија се сметаше за земја која не се меша насилно во внатрешните работи на другите земји.

Русија во Сирија на пример, важеше дека помага да се уништат оние што сакаа да ја уништат Сирија, терористички странски организации кои сакаа да го направат она што го направија во Либија, истите структури, префрлени во Сирија со истото оружје и со истата цел. Да уништат една земја. Во овој случај напаѓајќи суверена држава, убивајќи недолжни луѓе, Русија се става во улогата на агресор и окупатор, со која цел? Со војна не може да ги натераат Украинците да ги сакаат или да бидат неутрални. Само ќе створат дополнителна омраза.

Ванлок, викаш не помагале дипломатски средства? Епа Русија требаше да го искористи моделот што го искористи САД со Мајдан, и тоа ќе беше уште полесно за Русија отколку за САД, поради констелацијата на народот. Фашистите претставени од Десен Сектор, се виде колку имаат моќ, така да не е толку влијанието нивно како што сакаат Русите да го претстават во јавност, а тоа го прават за да си ја оправдаат војната.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.617
Поени од реакции
35.471
...
не помагале дипломатски средства? Епа Русија требаше да го искористи моделот што го искористи САД со Мајдан, и тоа ќе беше уште полесно за Русија отколку за САД, поради констелацијата на народот. Фашистите претставени од Десен Сектор, се виде колку имаат моќ, така да не е толку влијанието нивно како што сакаат Русите да го претстават во јавност, а тоа го прават за да си ја оправдаат војната.
Да направат државен удар и да постават нацисти да го тероризираат народот заради одржување контрола врз државата и спречување бунтување и револуции?
Епа ЈБГ не се сите држави терористички психопати, како раководството на САД.

Што ќе изгуби? Угледот? Она што Русија во последниве 10 години барем ја правеше повеќе од другите големи сили кои не окупираа странски држави со банални изговори. Русија се сметаше за земја која не се меша насилно во внатрешните работи на другите земји.

Русија во Сирија на пример, важеше дека помага да се уништат оние што сакаа да ја уништат Сирија, терористички странски организации кои сакаа да го направат она што го направија во Либија, истите структури, префрлени во Сирија со истото оружје и со истата цел. Да уништат една земја. Во овој случај напаѓајќи суверена држава, убивајќи недолжни луѓе, Русија се става во улогата на агресор и окупатор, со која цел? Со војна не може да ги натераат Украинците да ги сакаат или да бидат неутрални. Само ќе створат дополнителна омраза.
Угледот?
Jaс па мислев озбилно разговараме. :unsure:

Русија во Сирија се инволвира заради сопствени интреси, не заради алтруизам и штитење на демократија. Агресијата на САД кон Сирија почна кога одбија катарски гасовод низ нивна територија. Пошто катарски гасовод мора да иде низ сириска територија, а тие гасни полиња се единствени што по капацитет можат да ги заменат руските, САД се обидоа да ја уништат власта во Сирија. Русија се замеша затоа што штити свои интереси... Не е можно ова да не го знаеш ако барем малку внимаваш што зборуваат соговорниците. Ова е толку пати повторувано на темиве за геополитика - па јас само ова за Сирија сум го посочувал можеби и троцифрен број пати на форумов. Како намерно да одбиваш да разбереш што се случува. Намерно ги затвараш очите за реалноста и потоа имаш вакви наивни ставови... Епа ќе имаш.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.249
Поени од реакции
13.758
Кога почиња да мириса на мрша, доаѓаат лешинарите.

PM Morawiecki: "The western territories of Ukraine will be safe if they temporarily come under the protectorate of the Polish state."

Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki urged Zielensky to "temporarily transfer" the territories of western Ukraine to Poland.
"I don't think Putin would dare attack a country that is a current NATO member." He is anything but suicidal. "The western territories of Ukraine will be safe if they temporarily come under the protectorate of the Polish state," he said.
Полјциве спремни да го предводат светот без Русија.
Легендата вели кога ќе ја уништат Русија. Ќе започне епска битка помеѓу Полска,Балтикот и Украина кој ќе господари со новиот поредок .

Kajgana Shop

На врв Bottom