Синус Пилонидалис | Sinus pilonidalis (внатрешни влакна)

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.489
Јас сум опериран уште во 1991-ва во Воена болница-Ниш, но безуспешно. Ми повторува секоја година, и тоа по неколку пати. После тоа сум амбулански чистен уште 7...8 пати.
ме прегледале неколку врвни хирурзи, и сите се согласуваат дека треба да се правам уште еднаш

Член од
4 февруари 2023
Мислења
10
Поени од реакции
1
Jas sum operiran 2 pat ednaska u 2016
a posle 2019.Sega vtorio pat bese dobro do sega pominal 4 godini ama se uste ranata ne e 100 posto zatvorena idam u kontrola sekoja 2 meseci dobro mi vikat samo vika banja se vtoriot pat operiran sum od Doktor Senol Tahir
Автоматски споено мислење:

Какви информации?
Bilo Sto kako ide i kolku ide procedurata ako si operiran

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.237
Поени од реакции
2.314
Се оперирав во Неуромедика пред скоро 6 години,ме оперираше искусна постара докторка (тогаш да имаше 55-60 години не ми текнува како се викаше), која работела претходно цел живот во градска болница.
Задоволен сум како поминав, зафатот траеше вајда саат време, со целосна анастезија, заспан бев, после зафатот уште саат време лежев да примам инфузија и дома ме пратија.
Се опоравувам месец дена, дома лежев и избегнував во тој период да седам , цело време на страна или на стомак лежев, и слободно можев да се движам, не идев на работа нормално. Ако планираш да се оперираш треба да го имаш тоа во предвид дека месец дена треба да отсуствуваш од работа.
Генерално кај многу луѓе се повторува и после операција па мораат пак да прават, на пример имам другар се има 2 пати оперирано во период од 5 години, кај мене за среќа сеуште ми се нема повторено и се надевам никогаш више. Од превентивни работи практикувам само бричење, така ми препорача докторката да гледам да не бидам влакнест да практикувам да сум избричен.
Конкретни прашања ако имаш прашај ако можам ќе одговорам.

А и да на местото кај што бев сечен, сега немам никаков осет, нервите вајда се искинати коа се бричам или допирам, рецимо не осеќам ништо, како да не постои местото, чудно чуство.

Член од
4 февруари 2023
Мислења
10
Поени од реакции
1
Се оперирав во Неуромедика пред скоро 6 години,ме оперираше искусна постара докторка (тогаш да имаше 55-60 години не ми текнува како се викаше), која работела претходно цел живот во градска болница.
Задоволен сум како поминав, зафатот траеше вајда саат време, со целосна анастезија, заспан бев, после зафатот уште саат време лежев да примам инфузија и дома ме пратија.
Се опоравувам месец дена, дома лежев и избегнував во тој период да седам , цело време на страна или на стомак лежев, и слободно можев да се движам, не идев на работа нормално. Ако планираш да се оперираш треба да го имаш тоа во предвид дека месец дена треба да отсуствуваш од работа.
Генерално кај многу луѓе се повторува и после операција па мораат пак да прават, на пример имам другар се има 2 пати оперирано во период од 5 години, кај мене за среќа сеуште ми се нема повторено и се надевам никогаш више. Од превентивни работи практикувам само бричење, така ми препорача докторката да гледам да не бидам влакнест да практикувам да сум избричен.
Конкретни прашања ако имаш прашај ако можам ќе одговорам.

А и да на местото кај што бев сечен, сега немам никаков осет, нервите вајда се искинати коа се бричам или допирам, рецимо не осеќам ништо, како да не постои местото, чудно чуство.
Fala za odgovori pa luge sme koi ima maka mora da prasime tuka sme da se pomogame okolu nas
Sega ranata pred 3 nedeli e zatvoren sve znaci i toa po dole sto beze kao malce otvoreno sega i pri kraj zatvoreno ama ranata koga se brices se prai kao crveno
Ama ne tece fala gospod
Za toa sakav da prasam kolku ti ide da ti se zatvori komplet rana

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.237
Поени од реакции
2.314
Не се сеќавам кога комплетно ми се затвори раната, носев дрен со мене 2-3 недели, и знам една недела идев на преврски секој ден, па втората недела секој втор ден и после вајда ми го извадија дренот и толку, тоа мислам ми беше помачно од самата операција, секој ден некој да ме носи со кола на преврски а не можеш да седнеш нормално на гз, мораш на страна па гужва ќе те фати, малце замарање беше.

Член од
4 февруари 2023
Мислења
10
Поени од реакции
1
pa zavisi od operaciata kako bese mene
Ima ostanal ranata otvorena da se zatvori sam
Fala za informaci

Член од
23 септември 2015
Мислења
962
Поени од реакции
486
Бричете го често тој предел ...гледајте да не седите на тој предел кога седите и не би требало да има проблем и да се повторува...ето сте имале еднаш не дозволувајте да се повторува

Член од
4 февруари 2023
Мислења
10
Поени од реакции
1
Бричете го често тој предел ...гледајте да не седите на тој предел кога седите и не би требало да има проблем и да се повторува...ето сте имале еднаш не дозволувајте да се повторува
Kako da ne sedime mora da sedime i dali si ti operiran

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.378
Поени од реакции
5.527
Има веќе ваква тема

Јас имав 2011 и бев опериран во државна. Од тогаш ми се нема појавано иако ете некој викаат требало да се бричи, ја го немам бричено тој дел.
Послем операција е критичниот момент, поради тоа што е на незгодно место нема седење, нема идење вц и поради тоа си само на инфузија.
Јас бев 2 недели во државна на инфузија, послем тоа дома лежев уште една недела и пол и само течности дома. Се вратив во школо послем еден месец, имав ослабено 15кила.
Од тогаш единствен проблем ми е што не можам стомачни да правам, некако чудно ми е зошто баш на тој дел се оптеваруваш.

Член од
4 февруари 2023
Мислења
10
Поени од реакции
1
Има веќе ваква тема

Јас имав 2011 и бев опериран во државна. Од тогаш ми се нема појавано иако ете некој викаат требало да се бричи, ја го немам бричено тој дел.
Послем операција е критичниот момент, поради тоа што е на незгодно место нема седење, нема идење вц и поради тоа си само на инфузија.
Јас бев 2 недели во државна на инфузија, послем тоа дома лежев уште една недела и пол и само течности дома. Се вратив во школо послем еден месец, имав ослабено 15кила.
Од тогаш единствен проблем ми е што не можам стомачни да правам, некако чудно ми е зошто баш на тој дел се оптеваруваш.
Dobro za tebe kako ti bese rana otvoreno ili zatvoreno

Член од
23 септември 2015
Мислења
962
Поени од реакции
486
Не, не сум...
Но колку што знам првата операција што ја прават ти ги чистат внатрешните влакна и течноста те шијат...па до тек на време ти ги ваѓаат конците и раната заздравува и тоа е тоа....ова со локална анестезија.
Е сега ако се повторува дан се оди со целосна анестезија...и дан ти го отстрануваат цел (cyst wall ) па веќе не можеш да добиеш внатрешни влакна....
Но колку е паметно ова да се направи не знам.

Kajgana Shop

На врв Bottom