Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.119
Поени од реакции
7.789
Druze, Bahmut e gradce so otprilika 60 000 ziteli.
Cel grad od kraj do kraj ne e povekje od 4 km dolzina. Peski za 20 minuti ke go prosetas, so kola za 5 min od edniot kraj do drugiot.
Znaes kolku e 1.5 km daleku od centarot. Kako Aracinovo do Centar, ete otprilika tolku ako zemime soodnos na ziteli i plostina.
Bachmut vo 2020 imsl 73200 zhiteli i ima povrshina od 41,6 km2
Od pocetokot na gradot do centar po glavnata ulica se sprema Google 4,4Km.

Taka da ako se ostanati 1,5km do centaror znaci 2,9 Km se vnatre.

Screenshot_2023-01-30-22-27-51-033_com.google.android.apps.maps.jpg

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.868
Поени од реакции
36.915
Демек ќе се распаднеше одбранбената линија кога падна Соледар, они еден метар понатаму не мрднаа. Или Русите немаат офанзивна способност или Украинците се спремиле душата да им ја извадат додека стигнат до Славјанск и Краматорск.
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 364809
Ако за 2,9км им требаа 5 месеци, таман овие 1,5км до пред летните одмори ќе треба да ги поминат :LOL:

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.120
Поени од реакции
23.597

Прегледај го приврзокот 364809
Ne svakjaj bukvalno se, no vekje ako cepidlacis togas 6 x 7 e 42 km2. Kao kilometar plus minus menva mnogu.
Skopje kolku za sporedba ti e 570 km2, Aracinovo ti e okolu 30 km2. Pa nie onaka goli i bosi pobrzo go osvoivme.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.119
Поени од реакции
7.789
Ne svakjaj bukvalno se, no vekje ako cepidlacis togas 6 x 7 e 42 km2. Kao kilometar plus minus menva mnogu.
Skopje kolku za sporedba ti e 570 km2, Aracinovo ti e okolu 30 km2. Pa nie onaka goli i bosi pobrzo go osvoivme.
Ej ej,

Ne mislev na nishto. Cista statisticka informacija za da ne se prepirate za banalni raboti.

Ако за 2,9км им требаа 5 месеци, таман овие 1,5км до пред летните одмори ќе треба да ги поминат :LOL:
Abe znajsh kako e koga ce pocnish da kurblash na motor!
Prvite 2-3 obrtai ce te ispotat posle odi i so maloto prste. ;) ;)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.100
Поени од реакции
34.560
Druze, Bahmut e gradce so otprilika 60 000 ziteli.
Cel grad od kraj do kraj ne e povekje od 4 km dolzina. Peski za 20 minuti ke go prosetas, so kola za 5 min od edniot kraj do drugiot.
Znaes kolku e 1.5 km daleku od centarot. Kako Aracinovo do Centar, ete otprilika tolku ako zemime soodnos na ziteli i plostina.
Владе а што ако ти кажам дека барем пар десетици батаљони се сомлеле во таа мелница? :unsure:

Sto ke pravat koga ke naletaaat na nekoj grad, ona stvarno grad, taka tro pogolem. So decenii ke go granatiraat ili sto vi e poentata oti stvarno ne vi ja sfakjam.
Ќе го заобиколат и ќе продолжат да си ја тераат агендата понатаму. Големиот град ќе го блокираат и внатре воено ќе ја игнорираат внатрешноста (премногу голема површина каде противниците можат да се дисперзираат и следствено не е ефикасна артилеријата).

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.120
Поени од реакции
23.597
Владе а што ако ти кажам дека барем пар десетици батаљони се сомлеле во таа мелница? :unsure:
Nisto :toe:
Ќе го заобиколат и ќе продолжат да си ја тераат агендата понатаму. Големиот град ќе го блокираат и внатре воено ќе ја игнорираат внатрешноста (премногу голема површина каде противниците можат да се дисперзираат и следствено не е ефикасна артилеријата).
Arno ama ovde resija ulica po ulica, cikmak po cikmak da osvojuvaat. Deka pomalo gradce.
Ebati ksmetot bahmutski, da bese pogolem ke go zaobikoleja, vaka nisto.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.100
Поени од реакции
34.560
Nisto :toe:

Arno ama ovde resija ulica po ulica, cikmak po cikmak da osvojuvaat. Deka pomalo gradce.
Ebati ksmetot bahmutski, da bese pogolem ke go zaobikoleja, vaka nisto.
Прво уништуваат жива сила, а тоа една од целите на војната - демилитаризација на Украина. Второ тука кога ќе падне Бахмут Артемовск, колапсира целата таа дефанзивна линија. Затоа толку е бранет. После има уште една послаба линија, и потоа (минус Дњепар) е бришан простор (рамници)... Не ја следиш ситуацијата. Ама прашај се зошто Украина САД жртвуваат толку Украинци таму. Самите западњаци признаваат дека местото буквално е мелница за месо. :(

Зумирај го тој дел од фронтот, види каква концентрација од воени единици имаат Украинците.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.120
Поени од реакции
23.597
Прво уништуваат жива сила, а тоа една од целите на војната - демилитаризација на Украина. Второ тука кога ќе падне Бахмут Артемовск, колапсира целата таа дефанзивна линија. Затоа толку е бранет. После има уште една послаба линија, и потоа (минус Дњепар) е бришан простор (рамници)... Не ја следиш ситуацијата. Ама прашај се зошто Украина САД жртвуваат толку Украинци таму. Самите западњаци признаваат дека местото буквално е мелница за месо. :(

Зумирај го тој дел од фронтот, види каква концентрација од воени единици имаат Украинците.
Neznam sto podrazbiras pod demilitarizacija na Ukraina? Da gi ubijat site polnoletni mazi sposobni za sluzba ili sto?
Neznam zosto Bahmut e branet, si imaat nekoja matematika tamu nekoj, a taa moze da bidi i toa sto velis ti, sto cisto se somnevam iskreno, mozi i da bidi dobivanje na vreme za da se konsolidiraat, doopremat, da se vkluci uste nekoj itn itn itn, ili mozi ednostavno ne e tolku branet Bahmut kolku na ovie sto ne im cini taktikata. Vaka spored tebe ako padni Bahmut togas game over, ke zavrsi vojnata? Poslednata linija na otporot, last man standing, Alamo.....
Vanlok neznam kolku pati imam napisano, ne postoi vojna, nikade nikogas vo istorijata na vojuvanjeto kade vo interes na napagjacot e taa da trae sto podolgo. Nema nikakva voena, ekonomska ili bilo kakva logika vo toa. Nikakva. Nikade i nikogas.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.284
Поени од реакции
15.426

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.100
Поени од реакции
34.560
Neznam sto podrazbiras pod demilitarizacija na Ukraina? Da gi ubijat site polnoletni mazi sposobni za sluzba ili sto?
...
Vanlok neznam kolku pati imam napisano, ne postoi vojna, nikade nikogas vo istorijata na vojuvanjeto kade vo interes na napagjacot e taa da trae sto podolgo. Nema nikakva voena, ekonomska ili bilo kakva logika vo toa. Nikakva. Nikade i nikogas.
Демилитаризација?
Па отстранување на Украина како воена закана. Овака или онака... Исто ако нешто не можеш да го направиш брзо - тогаш подобро е да го направиш споро, отколку никако.

Neznam zosto Bahmut e branet, si imaat nekoja matematika tamu nekoj, a taa moze da bidi i toa sto velis ti, sto cisto se somnevam iskreno, mozi i da bidi dobivanje na vreme za da se konsolidiraat, doopremat, da se vkluci uste nekoj itn itn itn, ili mozi ednostavno ne e tolku branet Bahmut kolku na ovie sto ne im cini taktikata. Vaka spored tebe ako padni Bahmut togas game over, ke zavrsi vojnata? Poslednata linija na otporot, last man standing, Alamo.....
Ако не им чини тактиката, што прават тие десетици украински батаљони таму кои според сите сознанија редовно се десеткуваат. Ако не им чини тактиката зошто на руска страна нема повеќе загуби?

А ако падне Артемовск, идат на следно ниво. Додека не падне заглавени се на ова ниво.

Мислам дека како што читав, последниот пристапен пат од кај Часов Јар не е освоен, но е во домет на артилеријата
Операциона опсада, значи артилериска контрола врз сите логистички патишта. Не се блокирани, ама секој премин е руски рулет со 5 куршуми и еден празен. Следно ќе ги минираат некои делови и тоа ќе биде тоа, и буквално ќе бидат блокирани... Видоа што се деси во Соледар, ваљда ќе се предадат овојпат. Бесмислено е онака да гинат.

Најдени куп обезглавени платеници (и со исечени раце), наводно за да не ги идентификуваат (а поверојатно за да се направи некоја афера за ѕверства врз странците). Ниту ги гледав видеата ниту ќе ги линкам.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.418
Владе, незнам сега каква е работата во Бахмут и дали веќе конечно почнале да влагаат Русите, ама до пред 2 дена, Русите буквално не ни пробале да влезат во Бахмут, чисто само го бомбардираат. Јас незнам од каде испадна муабетот дека Русите брзале да го завземат Бахмут. Го заобиколуваат цело време, им го сечат дотурот цело време, ама дека пробале да влезат не е вистина.

Русите најверојатно пресметале каде се јаки и така ја водат војната. Удираат со артилерија, не ги ризикуваат животите на војниците непотребно се безсмислени напади. Пресметале дека поарно би им било да трае војната повеќе, а да им остане повеќе војска. Тренирањето на војниците е доста скапа операција. Како што гледаме средства имаат и повеќе одошто треба, за разлика од западот, кој почна да кубури со 155ки на пример. Додека војска не се наоѓа на улица, како што прават Украинците. На улица се наоѓа топовско месо.

Ако бараш економска логика во војните, запрашај се која беше економската логика, САД да војува 20 години во Авганистан и да им остави толкава техника, која ја изгубија за една недела. Авганистан нема ни нафта ни бутур. Која им била економската логика да војуваат во Виетнам и разни други земји кои немале никакви приодни богатства. Војната во случајов се води за превласт, за ставање точка на америчкиот империјализам. Можеби затоа не почна војната во 2014, бидејќи Русија не беше економски спремна за тоа што го прави сега, споро мелење на Украинската војска и западната техника. А кога ќе видиш веќе западот премногу вложи во Украина за да сега се повлекува, па ќе оди со уште поголем влог. Може спората војна го прави тоа, можда Русите и оставаат западната пропаганда да меле за Русите и да го залажува светот дека само што не изгубиле Русите, за да може вака полека да меле.

На крајот на краиштата, како што и сам знаеш, позади Русија стои цел слободарски свет, а највеќе оние кои го јаделе стапот од западот. Па вака-така почнувајќи од Иран, Кина и Индија, полека и застануваат позади таа Русија, за да ова што го прави може економски да го издржи. Затоа и реков, да беше пред 30 години, кога Западот беше монопол на индустријата можда ќе гледавме друга слика. А вака како што стојат работите, НАТо како главен доставувач на оружје на Украина, почнува да ја губи битката за вооружување од Русија. А за да се уопште почне да се случи тоа, беше потребна баш една војна што ќе трае. Замисли си, да завршеше војната во Март на пример, никој никогаш нема да дознаеше дека западот, вклучително со САД не можат да се носат со Русија во производство на муниција. Сите медиуми на западот викаа дека Русија ќе колабрира ако војната трае временски, а се случи токму обратното. САД и западот се во рецесија, воената индустрија на западот неможе ни приближно да ги достигне потребите за војна од ваков карактер. И така натаму. Замисли каков тоа сигнал им дава на многу држави кои се под директен јарем на САД. Еве гледај како го пречекаа Лукашенко во Зимбабве. Таков пречек немало одкако Тито беше во посета на Северна Кореја.

Последно уредено:
Член од
6 декември 2022
Мислења
960
Поени од реакции
1.463
Neznam zosto Bahmut e branet, si imaat nekoja matematika tamu nekoj...
Види Влатчето, како да ми те регрутира некој тебе да осамнеш вака на темата за Украина, а? Полн со незнаење а уствари на задача, глумиш неупатен а уствари со листа на инструкции. Ај Влатче не знаеш што се подразбира под демилитаризација, ај не зафркавај, еве ти ја Германија за пример по Втората Светска Војна пеплосана со сите поголеми градови претворени во сол и водството што ја одведе таа земја во војна седи пред меѓународен суд кој решава дали нив да ги беси, стрела, да ги самоубие, фрли на черечење во СССР или доживотно да ги затвори. Батковците потрошија три-четири страни да ти објаснат- ти уште глумиш неупатен и имаш потпрашања. Ете Влатчето така изгледа демилитаризација, за Украина тоа ќе изгледа вака: Зеленски у бункер со месеци пред Русите да го пеплосаат и Киев, ги поапсат главните фаци на неговиот режим и го најдат него со прострелна рана одамна оладен.
За твое потсетување/информација, Русија со закон забрани транџибити пропаганда, посвојување деца на истополови заедници и посебно строго им забрани пристап до училиштата. Ете Влатче тоа од мене, сега ти извагај си вреди ли да продолжиш тука со задачата и да браниш човекојатци или да навиваш за Русија да победи. Пред владата на Република Нашата Држава да почне да нѐ мобилизира и нѐ фрли во Украина сите.

Kajgana Shop

На врв Bottom