- Член од
- 16 јули 2021
- Мислења
- 1.079
- Поени од реакции
- 1.936
Во планот за 2023 стои планирана добивка пред оданочување 3 милијарди денари. После оданочување би била цца. 2.8 милијарди или 1200 денари ЕПС. Еве и кај нас пазарот да е шест месеци forward looking. После лето би била математиката 1200 ден x 11 = 13.200 пер шер - пазарна и условно реална вредност за нејзе.„Очекувам дека КБ ќе има нешто подобра добивка во однос на лани, ако нема некое негативно изненадување со проблеми при наплата на некој од дадените големи кредити поради лошата состојба во економијата.“
Ова сум го напишам пред повеќе од месец дена.
Според мене извештајот на КБ не е толку лош. Одлични се нето приходите од камати и провизии и во однос на рекордната ланска година.
Повеќе проблемот е во очекувањата на инвеститорите. Искрено не ни ги гледам детално извештаите на КБ, бидејќи не ми е атрактивна поради високата цена, но ако имало толкав вонреден приход од отпис на исправките за Топлификација, не знам зошто се очекувало тој вонреден приход пак да се повтори?
Не е проблем профитот кај КМБ. Верувам дека и за овој резултат направиле најдобро што можеле. Верувам дека има некој голем кредит што направил многу проблеми, особено тоа е изразено кај резултатите од 4от квартал. Така да и овие резултати се најдоброто што можеле да испеглаат.
Резултатот е полош за 14,2% од моите очекувања (кои се базираа на резултатите до 3от квартал) и некои 25% на консенсузот аналитичари на форумов.
Е сега тие што инвестираа и вчера се тепаа да купат акција од банка со 1.82 од книговодствена вредност си се самите криви. Инвестирањето не треба да се базира врз очекувања на вадење на зајак од шапката од страна на Магионичарот. И врз навивањето од страна на Фактор.
П.С: Маја да оди на спремање кај Милка.
БТВ при валуација на банки скроз се согласувам дека П/Б треба да има многу поголема тежина од earnigns малтиплс но рано е за таа матурација кај нас.
Последно уредено: