Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    739
Член од
19 април 2012
Мислења
429
Поени од реакции
681
НАТО како организација е воена, и како таква е продолжената рака на моќта на Америка

Ти ја разбирам поентата ама не се сложувам, премногу утописки и недефинирано. Сигурен сум дека америте нема да седат со скрстени раце и да дозволат мирен пренос на доминација.

Украина беше во Руска сфера на влијание, па премина на западна, па ако Русија ја врти назад НАТО не изгубил премногу.

Го разбирам морталитетот позади твоето размислување, за жал реалноста е поинаква
И политичка и воена организација е.

Во врска со вториот пасус, не знам каде не се согласуваме?
Јас потенцирам дека ни Америка ни Русија не можат да си дозволат да загубат во оваа војна, премногу ресурси се вложени.

Може да елаборираш која ќе биде реалноста доколку Русија победи во Украина и каков ќе биде изгледот потоа на НАТО алијансата?

Не е само перцепцијата, туку дефакто ќе покажат досега невидена слабост ако ја изгубат војнава со Русија. Истовремено со остатокот од светот влегоа во нов вид на однос откако јавно ги узурпираа државните девизни резерви на Русија, и со тоа дејуре им покажаа на сите држави во светот дека нивните девизните резерви не се безбедни ако не играат како што свират САД.
Краткорочно ја оштетија Русија, ама мора да победат во војнава ако сакаат да ги задржат под контрола „меѓународните“ институции, и ЕУ. Среднорочно само ја збрзаа дедоларизацијата. Долгорочно секако се сјебани, империјата Пакс Американа е во фаза на паѓање како што била судбината на сите империи до сега.

Инаку полека малку со тоа фактите... Сакаш да се обложиме ако продолжиш вака, дека ќе испровоцираш meltdown кај ликот?
Иако се сложувам со некои од работите што ги пишуваш, но сепак не би ги потценил ни Американците нити Европјаните, инаку не би биле колонизатори стотици години без притоа да не бидат немилосрдни.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.950
Поени од реакции
34.302

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Пензиониран е рече, така да ќе нема прилика да се покаже - прошло му време. Останува само на форум да му се сили на некој со досетки од 80 години на минатиот век и да го брани НАТО и сојузниците им пошто оттаму земал плата па незгодно му иди да ќути.

Секој нормален во тимбата ќе знае дека прво ова не е во ред за било која завојувана страна, најмалку за светот во целина, второ дека Украина свесно влезе во нешто во кое беше втурната од вазалите на УСА, па сега и вазалите кога видоа колку е висок цехот гледаат да си го тргнат газот.
Мене срам би ми било да се нарекувам воено не знам што, а да оправдувам тоа што моментално се случува во украина (политички и најмалку воено).
Да имаа во главата ќе го спичкаа кловнот уште пред да ги пикне во војна.

Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.642
Поени од реакции
3.836
Само слепец може да поверува дека сликава НЕ е фотошоп. :) За разлика од видеата во шаторот со руските војници....
Не е фотошоп. Фотографијата е вистинска и е од април 2015 година.
Поводот е марш против сексуалното насилство и малтретирање на жените.
Ете ,за да не врекат путинофилите со две набори во мозокот давам руски превод за настанот:
Армија США провела марш на каблуках
30 апрелја 2015, 12:43

Марш на каблуках —веселое событие прошло в кампусе Университета штата Аризона, в понедельник 20 апрелја, в рамках социальној кампании, направленној на «повышение осведомленности о сексуальном насилии в отношении женштин».

https://365info.kz/2015/04/armiya-ssha-provela-marsh-na-kablukax

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.059
Поени од реакции
11.403
Да имаа во главата ќе го спичкаа кловнот уште пред да ги пикне во војна.
Ќе дојди и тој ден, само цехот што во меѓувреме го платија е прегоглем и нема назад сега.
Иста ситуација и кај нас во државата, ќе дојде ден кога народот ќе им пресуди ама ќе биде (веќе е) касно - ако во груево време се селеше народ, нека излези некој сега со статистика колку се отселени. Демографски (да не се шошоните) ние сме полумртва нација.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Не посакувам човечки жртви, од каде сега тој заклучок? Јас посакувам секоја земја САМА да си го дефинира патот по кој ќе оди, утре ако сака и Мексико да направи сојуз со Русија, да може без жртви да направи таков сојуз. Русија ја нападна Украина, а не обратно. Не ги поддржував ниту акциите на САД во Либија, Ирак, Сирија итн. така да принципиелно на тоа не ја поддржувам ни војната на Русија со Украина.
1674320567958.png
Аман бе со истиве манекенски муабети :tapp:
Во моментов има помалку од 10 земји во светот што сами си го дефинираат патот или барем делумно имаат контрола, сите други се нечија кучка, на САД/Русија или Кина.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.056
Поени од реакции
23.501
Па не ми е ништо чудно, кај реков тоа. Реков само дека ние не сме добар пример за Украинците или било кој.
Nie sme primer kako izgleda koga SAD ne stoi pozadi tebe, bez razlika kolku si vo pravo kako narod ili drzava. Nie go jadovme i kako narod i kako drzava samo zatoa sto SAD ne stoese pozadi nas i kapituliravme protiv edno Kosovo i toa na nasa teritorija. Ukraina ja ima Rusija protiv sebe. E sega ako Kosovo go tokmis so Rusija toa e drugo.
I ne mi odgovori dali ke se svrtis na drugata strana ili ke mu pritrcas na pomos :cautious:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Се додека не се бомбардира Киев и западниот дел на Украина и да се прекине chain of command (да се убие Зеленски) ќе си играат сеуште таму, што на Русија и одговара бидејќи гинат украински војници/луѓе...

И чудно некако се гради мит околу Wagner групата... Руски Рамбо ова испадна :)

Може да елаборираш која ќе биде реалноста доколку Русија победи во Украина и каков ќе биде изгледот потоа на НАТО алијансата?
Ако западот изгуби, НАТО нема да може во иднина да собира третокласни држави во воен сојуз само за да Русија има намалена геополитичка моќ...

Русија мислам дека ако победи ќе објави јавно дека секоја наредна proxy војна ќе биде нуклеарна кон сите учесници и подржувачи на конфликтот на било кој начин.
Тоа е и фер одговор и дејствување... не може едни да гинат, други да финансираат и да се на плажа и светот да е во квази-трета светска војна...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.950
Поени од реакции
34.302
I sega uste sto ne mi stana jasno zosto ( nastrana malcinstvata i nekoj etnicki grupi sto ziveat na ovaa teritorija) random Makedonec bi gi branel interesite na SAD i pokraj se sto ni se slucuvase vo izminative 30 i kusur godini.
Se mi e jasno osven toa.
Ова и јас не можам да го разберам. Гледаш некои како @Klinton и на игнор ме ставија од настојување ова да го разберам... Ама кохерентен одговор не добив од ниеден од нив.
Се што добива се некои релативизирања, мали сме биле, морало така, ова она. Не спорат дека не е во ред Шќиптарите да паразитираат врз нас, ама сето тоа било виша сила, не можел да се смени, Америте биле многу јаки, итн.

Една работа научив. Северџани не се само тие од СДС, има има и многу други што се пенават дека не се такви. Лакмус тест е кога ќе ги прашаш кои се интересите на Македонија. Ако добиеш релативизирање и одбегнување да се зборува за проблемите... Тогаш да, северџан е па макар и називно да се декларира за десничар, патриот, итн. Северџан не е политичка категорија. Тоа е патологија, душевна болест.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Ќе дојди и тој ден, само цехот што во меѓувреме го платија е прегоглем и нема назад сега.
Иста ситуација и кај нас во државата, ќе дојде ден кога народот ќе им пресуди ама ќе биде (веќе е) касно - ако во груево време се селеше народ, нека излези некој сега со статистика колку се отселени. Демографски (да не се шошоните) ние сме полумртва нација.
Помина времето за таков ден, мислам дека нема да ги остават да се откажат од оваа игра додека не остане цела држава во рушевини.
Македонија одамна е завршена приказна.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.575
Поени од реакции
27.407
Западот од друга страна е во вин вин ситуација, ако победи Русија си има изговор оти е велесила, ако изгуби Русија ептен се во добивка. Ќеизгубат само хартија во пресите за пари штанцање
Двоцифрената инфлација никој не ја брои?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.575
Поени од реакции
27.407
Тоа што ние сме глупи/неаме сила, не значи дека е правилно. Мислам на сите ни е јасно дека нашето е погрешно. Украина не сака да биде Србија, или не дај боже Македонија.
Не само што стана како Македонија и Србија, и бетер стана. Ние помалце Србија повеќе опонираше на светска сила, овие земаат залет мислиш во Москва ќе одат следната година носени во полет од Твитер и редит пропагандата.

Ние барем не дадовме толку жртви, за нешто што беше неминовно да се случи, пошто кајшто има сила нема правдина. Украина е прашање дали ќе остане да постои како држава, а и тоа што ќе остане во најдобар случај ќе биде без 30-40% од територијата.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.056
Поени од реакции
23.501
Ова и јас не можам да го разберам. Гледаш некои како @Klinton и на игнор ме ставија од настојување ова да го разберам... Ама кохерентен одговор не добив од ниеден од нив.
Се што добива се некои релативизирања, мали сме биле, морало така, ова она. Не било во ред Шќиптарите да паразитираат врз нас, ама сето тоа било виша сила, итн.

Една работа научив. Северџани не се само тие од СДС, има има и многу други што се пенават дека не се такви. Лакмус тест е кога ќе ги прашаш кои се интересите на Македонија. Ако добиеш релативизирање и одбегнување да се зборува за проблемите... Тогаш да, северџан е па макар и називно да се декларира за десничар, патриот, итн. Северџан не е политичка категорија, тоа е патологија, душевна болест.
Djabe mu se ljutis na @Klinton , ne mi ostavi vpecatok na random severdjan. Realnosta e taa ili slicna na taa sto i jas ja imam kazano tuka.
Zapadnoto oruzje, tehnika i tehnologiha e posofisticirana od ruskata i toa e toa.
Ednostavno se pobogati i imaat povekje pari.
Druga rabota e sto Rusite ocigledno ja imaat promaseno rabotata okolu strategijata ili si ja precenile svojata voena tehnika. Vekje kazav i pak ke recam. Nikogas nikade vo istorijata na nikoj ne mu odgovaralo beskonecna vojna. Vo slucajot na Rusija sigurno ne. I tie bi sakale se da se zavrsi kako vo Krim ali ne odi i ocigledno toa generalite treba da sednat i da razmislat malce okolu toa oti vaka na dolg rok ne ja biva rabotata osven sekako nuklearno da se resi, sto realno na nikoj ne mu odgovara toa. Pirova pobeda ke bidi toa za bilo koj.
Kratko i jasno, ako prodolzi vojnata vo nedogled togas ekonomskata mokj ke bidi presudna, a na toa pole na dolg rok Rusite gubat.
Ukraincite ne gi stavam vo ravenkata, tie sekako se vekje ebana strana.

Kajgana Shop

На врв Bottom