Браво Мајоре
Воопшто не ме интересира тргувам само поради инфлацијата и БДП и само по тоа се водам. Друго не ме интересира. Не следам вести и не читам натписи само гледам модели на инфлацијата и БДП и така тргувам друго не земам во предвид. Понуда не следам и побарувачка. Според мое искуство тие не се битни и губење време и концентрација и мешање на не битни работи во глава. Само земам БДП и ЦПИ во предвид друго ништо кога тргувам.Ke pokaze vremeto koj bil vo pravo
Pomina 1 mesec od ovoj post. Iako imase uste eden bounce, sepak trendot se smeni.
Прегледај го приврзокот 361227
Eve go sega istiot chart (malku pozumiran). Ja ostataviv plavata strelka i kako sto se gleda downtrendot ja sledi. Ako dobro go "gledam" downtrend kanalot, toa bi znacelo deka nekade koga SPX ke stigne do 3.870 -3.880 bi trebalo da ima ostar pad nadole. Verojatno denes ke otvoram SPY Jan20 putovi 360-365-370
Ова го чекам од октомври, ама некако се повеќе добивам впечаток дека нема да се случи таков пад. Можеби S&P ќе оди и под 3600 ама тешко дека ќе падне под 3300 колку што беше на почеток на 2020. Мене ми е повеќе веројатно дека ќе започне да осцилира помеѓу 3800 и 4000 подолго време можеби и цела 2023.Прегледај го приврзокот 361449
Мое очекување е дека на SPY ќе имаме најмалку уше еден ритрејсмент до 397$ на претходиот (во зелено) support левел пред да оди некаде на 338$ (пред Ковид левел). Јас тука ќе го шортам SPLG. Финално очекувам до 310$ трендлајн формиран уше во 2016 година. Несомнено е дека Bear flag веќе формиран и путот ти е во ред, но мислам дека DTE ти е краток. Јас би си ролувал за уше бар еден месец напред.
Сакам да не сум во право но поише сакам путот да ти успее
Good Luck мајоре!
Еве јас шо мислам. Не требаше Мајкл Бери да просвлетли дека инфлацијата не секогаш доаѓа и не заминува туку така, туку фазите се етапни со повеќе повлекувања. Од 2000та година навака гледавме условно еднолична монетарна политика шо сеа ова шо се случува им го ремети искуството не само на членовите на форумов туку на посериозни инвеститори. Јас не сум многу стар но знам да читам историја. Ниту Ковид, ниту инфлацијата, ниту стагфлацијата па ниту економска криза се Блек Свон ивенти туку неколку пати до сеа светот ги има преживувано во повеќе наврати.Ова го чекам од октомври, ама некако се повеќе добивам впечаток дека нема да се случи таков пад. Можеби S&P ќе оди и под 3600 ама тешко дека ќе падне под 3300 колку што беше на почеток на 2020. Мене ми е повеќе веројатно дека ќе започне да осцилира помеѓу 3800 и 4000 подолго време можеби и цела 2023.
Се поизвесно е дека Европа ја преброди кризата со енергенсите, цените паднаа, за вгодина Европа е далеку поподготвена.
Очекувањата дека ќе има зголемување на каматните стапкпи мислам дека се веќе факторирани. Евентуално ако FED дадат некоја изјава дека ќе одат на поголемо зголемување од 5,5% колку што е очекувано во април/мај 2023. Вработеноста уште е на високо ниво, освен поголеми отпуштања во технолошкиот сектор кои нашироко се зборуваат но кои се мал дел од вкупната работна сила а со тоа и куповната моќ. А по се изгледа дека така и ќе остане. Заработките кај фирмите не се така лоши како што се очекуваше...
Кога започнаа со кревањето на каматните стапки во март, очекував кризата да се појави на крајот на годинава и да биде потоп (S&P испод значително под 3500), иако сеуште има време за тоа, додека не ги објават заработките поголемиот дел од фирмите, ова ми изгледа се помалку веројатно сценарио.
Имам неколку позиции во BDC и direct lending и сега за сега, default rate сеуште бил под историскиот просек. Всушност делеа и екстра дивиденда на веќе високите 13%, заради преголемите заработки (законски се обврзани да поделат најмалку 90% од профит).
Проблеми се можни кај недвижностите за 1 година од сега, кога сите фамилии кои купуваа 2021 и 2022 кога цените на недвижностите беа во пикот, изглегуваат од вообичаено 3 годишниот fixed rate.
Така да, се на се, иако посакувам значаен пад на пазарот, мислам дека се мали шансите сега да се случи, барем во обем во кој претходно очекував.
Зошто мислиш дека ќе се случи ова? Што ќе биде потикнувачот?
3900 e mnogu biten pivot point uste od Juni 2022Прегледај го приврзокот 361449
Мое очекување е дека на SPY ќе имаме најмалку уше еден ритрејсмент до 397$ на претходиот (во зелено) support левел пред да оди некаде на 338$ (пред Ковид левел). Јас тука ќе го шортам SPLG. Финално очекувам до 310$ трендлајн формиран уше во 2016 година. Несомнено е дека Bear flag веќе формиран и путот ти е во ред, но мислам дека DTE ти е краток. Јас би си ролувал за уше бар еден месец напред.
Сакам да не сум во право но поише сакам путот да ти успее
Good Luck мајоре!
Sakas da kazes deka i pokraj toa sto na prijavite koga prijavuvase ti pisuvse prifatena i platena sega sepak ke ti naplatat avtomatski???Интересно нешто што се случи е за дивидендите што ми беа примени од IEP во текот на целата година, ИБКР самите ми направија корекција и ми задржаа 10% данок за УЈП. За други компании се нема случено.
Интересно нешто што се случи е за дивидендите што ми беа примени од IEP во текот на целата година, ИБКР самите ми направија корекција и ми задржаа 10% данок за УЈП. За други компании се нема случено.
Јас како што сватив дивидендите од Icahn Enterprises LP сега ИБКР му задржале данок. Само ми е чудно како задржале 10% а не 30%. Најверојатно не биле класични дивиденди. Мислам дека некаде забележав 10% данок и партнерски компании и K-1 репорт во ист текст. Ова може да е тоа. Иако ништо чудно да е некоја грешка.Sakas da kazes deka i pokraj toa sto na prijavite koga prijavuvase ti pisuvse prifatena i platena sega sepak ke ti naplatat avtomatski???
Интересно нешто што се случи е за дивидендите што ми беа примени од IEP во текот на целата година, ИБКР самите ми направија корекција и ми задржаа 10% данок за УЈП. За други компании се нема случено.
Sakas da kazes deka i pokraj toa sto na prijavite koga prijavuvase ti pisuvse prifatena i platena sega sepak ke ti naplatat avtomatski???
Jas razbrav deka sekako mu odzemale 30% lani, a sega uste 10%...Јас како што сватив дивидендите од Icahn Enterprises LP сега ИБКР му задржале данок. Само ми е чудно како задржале 10% а не 30%. Најверојатно не биле класични дивиденди. Мислам дека некаде забележав 10% данок и партнерски компании и K-1 репорт во ист текст. Ова може да е тоа. Иако ништо чудно да е некоја грешка.
Делот со УЈП најверојатно го спомена бидејќи штом му задржале најмалку 10% нема потреба да плаќа.