Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Ke pokaze vremeto koj bil vo pravo
Воопшто не ме интересира тргувам само поради инфлацијата и БДП и само по тоа се водам. Друго не ме интересира. Не следам вести и не читам натписи само гледам модели на инфлацијата и БДП и така тргувам друго не земам во предвид. Понуда не следам и побарувачка. Според мое искуство тие не се битни и губење време и концентрација и мешање на не битни работи во глава. Само земам БДП и ЦПИ во предвид друго ништо кога тргувам.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Изгледа ништо од најлошата рецесија по онаа од раните 30ти.

Инфлацијата во САД најверојатно ќе се намали до некои 4% до летово. Дури и Burry веќе имал прогнози за негативна инфлација кај некои производи во лето.

Не се случи потоп на Европа со енергенсите, како што била блага зимата залихите со гас ќе потраеле до кај крај на март и почеток на април. Како што погледав набрзина до сега објавените заработки не се така лоши, дел имаат и подобри заработки од предвидените, дел имаат намалени но не за многу. Вработеноста сеуште е висока. Каматите ќе останат повисоки, задолжувањето ќе биде поскапо, на недвижностите ќе им биде потребно повеќе време за опоравување но ништо драматично.

S&P на почеток на јануари 2022 бил 4.766 а во 2023 3.840 кои корегирани за 10% инфлација се 3.456, што значи намалување за околку 30%.

Се на се, како што оди работава мислам дека опоравањето веќе започна. Веројатноста нешто катастофално да се случи ми изгледа мала. Може САД да влезат во рецесија ама не мислам дека ќе има голем пад кај акциите, можеби до кај -5%.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Pomina 1 mesec od ovoj post. Iako imase uste eden bounce, sepak trendot se smeni.

Прегледај го приврзокот 361227

Eve go sega istiot chart (malku pozumiran). Ja ostataviv plavata strelka i kako sto se gleda downtrendot ja sledi. Ako dobro go "gledam" downtrend kanalot, toa bi znacelo deka nekade koga SPX ke stigne do 3.870 -3.880 bi trebalo da ima ostar pad nadole. Verojatno denes ke otvoram SPY Jan20 putovi 360-365-370
SPY_2023-01-07_18-36-37.png

Мое очекување е дека на SPY ќе имаме најмалку уше еден ритрејсмент до 397$ на претходиот (во зелено) support левел пред да оди некаде на 338$ (пред Ковид левел). Јас тука ќе го шортам SPLG. Финално очекувам до 310$ трендлајн формиран уше во 2016 година. Несомнено е дека Bear flag веќе формиран и путот ти е во ред, но мислам дека DTE ти е краток. Јас би си ролувал за уше бар еден месец напред.

Сакам да не сум во право но поише сакам путот да ти успее :)

Good Luck мајоре!

Последно уредено:
Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Прегледај го приврзокот 361449

Мое очекување е дека на SPY ќе имаме најмалку уше еден ритрејсмент до 397$ на претходиот (во зелено) support левел пред да оди некаде на 338$ (пред Ковид левел). Јас тука ќе го шортам SPLG. Финално очекувам до 310$ трендлајн формиран уше во 2016 година. Несомнено е дека Bear flag веќе формиран и путот ти е во ред, но мислам дека DTE ти е краток. Јас би си ролувал за уше бар еден месец напред.

Good Luck мајоре!
Ова го чекам од октомври, ама некако се повеќе добивам впечаток дека нема да се случи таков пад. Можеби S&P ќе оди и под 3600 ама тешко дека ќе падне под 3300 колку што беше на почеток на 2020. Мене ми е повеќе веројатно дека ќе започне да осцилира помеѓу 3800 и 4000 подолго време можеби и цела 2023.

Се поизвесно е дека Европа ја преброди кризата со енергенсите, цените паднаа, за вгодина Европа е далеку поподготвена.
Очекувањата дека ќе има зголемување на каматните стапкпи мислам дека се веќе факторирани. Евентуално ако FED дадат некоја изјава дека ќе одат на поголемо зголемување од 5,5% колку што е очекувано во април/мај 2023. Вработеноста уште е на високо ниво, освен поголеми отпуштања во технолошкиот сектор кои нашироко се зборуваат но кои се мал дел од вкупната работна сила а со тоа и куповната моќ. А по се изгледа дека така и ќе остане. Заработките кај фирмите не се така лоши како што се очекуваше...

Кога започнаа со кревањето на каматните стапки во март, очекував кризата да се појави на крајот на годинава и да биде потоп (S&P испод значително под 3500), иако сеуште има време за тоа, додека не ги објават заработките поголемиот дел од фирмите, ова ми изгледа се помалку веројатно сценарио.

Имам неколку позиции во BDC и direct lending и сега за сега, default rate сеуште бил под историскиот просек. Всушност делеа и екстра дивиденда на веќе високите 13%, заради преголемите заработки (законски се обврзани да поделат најмалку 90% од профит).

Проблеми се можни кај недвижностите за 1 година од сега, кога сите фамилии кои купуваа 2021 и 2022 кога цените на недвижностите беа во пикот, изглегуваат од вообичаено 3 годишниот fixed rate.

Така да, се на се, иако посакувам значаен пад на пазарот, мислам дека се мали шансите сега да се случи, барем во обем во кој претходно очекував.

Зошто мислиш дека ќе се случи ова? Што ќе биде потикнувачот?

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
2023та е најтешка за прогнозирање на било што, не само што е тешко да се прогнозира што ќе се случи, туку тешко е да се предвиди како пазарот ќе влијае на тој настан.

Очекувам многу волатилна прва половина на 2023та година, особено во првиот квартал. Сите очекувања за надолни движење се очекувани во првата половина на годината. Ќе има пролетна офанзива во Украина и претпоставувам некои проговори за крај на војната на крајот на летото. Сите очекувања за дополнителни подигнувања од ФЕД би се случиле до март. Иако и тука најцрните сценарија се за подигнување до 6% што мислам дека нема да се случи, но и да се случи веќе пазарот ги има антиципирано подигнувањата до ниво на 5,25%. Сентиментот на потрошувачите е многу силен како да сме на крајот на 2021 година, кредитните задолжености се на највисоки нивоа, така да ќе се намали потрошувачката, ќе има рецесија, што е позививно за движењето на каматната стапка од ФЕД, но пазарот на трудот е многу силен, и тој може да ја пролонгира инфлацијата на подолго време, а во тој сегмент колку и да сакаат немаат некое поголемо влијание ФЕД. Веќе во втората половина од годината, работите ќе се појасни, и геополитички и во врска со инфлацијата па тогаш ќе има услови за Upside.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Ова го чекам од октомври, ама некако се повеќе добивам впечаток дека нема да се случи таков пад. Можеби S&P ќе оди и под 3600 ама тешко дека ќе падне под 3300 колку што беше на почеток на 2020. Мене ми е повеќе веројатно дека ќе започне да осцилира помеѓу 3800 и 4000 подолго време можеби и цела 2023.

Се поизвесно е дека Европа ја преброди кризата со енергенсите, цените паднаа, за вгодина Европа е далеку поподготвена.
Очекувањата дека ќе има зголемување на каматните стапкпи мислам дека се веќе факторирани. Евентуално ако FED дадат некоја изјава дека ќе одат на поголемо зголемување од 5,5% колку што е очекувано во април/мај 2023. Вработеноста уште е на високо ниво, освен поголеми отпуштања во технолошкиот сектор кои нашироко се зборуваат но кои се мал дел од вкупната работна сила а со тоа и куповната моќ. А по се изгледа дека така и ќе остане. Заработките кај фирмите не се така лоши како што се очекуваше...

Кога започнаа со кревањето на каматните стапки во март, очекував кризата да се појави на крајот на годинава и да биде потоп (S&P испод значително под 3500), иако сеуште има време за тоа, додека не ги објават заработките поголемиот дел од фирмите, ова ми изгледа се помалку веројатно сценарио.

Имам неколку позиции во BDC и direct lending и сега за сега, default rate сеуште бил под историскиот просек. Всушност делеа и екстра дивиденда на веќе високите 13%, заради преголемите заработки (законски се обврзани да поделат најмалку 90% од профит).

Проблеми се можни кај недвижностите за 1 година од сега, кога сите фамилии кои купуваа 2021 и 2022 кога цените на недвижностите беа во пикот, изглегуваат од вообичаено 3 годишниот fixed rate.

Така да, се на се, иако посакувам значаен пад на пазарот, мислам дека се мали шансите сега да се случи, барем во обем во кој претходно очекував.

Зошто мислиш дека ќе се случи ова? Што ќе биде потикнувачот?
Еве јас шо мислам. Не требаше Мајкл Бери да просвлетли дека инфлацијата не секогаш доаѓа и не заминува туку така, туку фазите се етапни со повеќе повлекувања. Од 2000та година навака гледавме условно еднолична монетарна политика шо сеа ова шо се случува им го ремети искуството не само на членовите на форумов туку на посериозни инвеститори. Јас не сум многу стар но знам да читам историја. Ниту Ковид, ниту инфлацијата, ниту стагфлацијата па ниту економска криза се Блек Свон ивенти туку неколку пати до сеа светот ги има преживувано во повеќе наврати.
Шо се случува во светот моментално.
Кога зборам за светот мислам иницијално на УСА пошо од таму се доаѓа и се оди бар во ова наше време. Видовме помалку од 20% пад од OTH на главниот СП500 индекс со дузина отпуштања на вработени, со контракција на експанзивна политика на компаниите, со јак долар и со непопустлива бар за сеа стегачка политика на ФЕД. Решителноста на фед од 2% инфлација веројатно нема да ја ричуваме' неколку години пошо се после 4-5% федерал фунд rate насочува кон рецесија. Мислам дека премногу често и со премногу леснотија почна да се изговара истиот термин. Рецесија би била прелазен фактор, доколку немаше дополнителни проблеми во светов од типот: државни долгови над се, војни за преваленција, здравствени крзизи, инфлација па и климатски предизвици.
Мислам дека годинава елементарно светот ќе падне во рецесија проследена со стагфлација не само по дефиниција од 2 консекутувни квартала туку со уше повеќе отпуштања, со сиромав гајданс и пропаст на многу хајп и неквалитет шо го гледавме до сеа. Тоа ќе допринесе за намалување профитите на компаниите и ќе увертира следна нога во валуацииите на компаниите и враќање кон авериџот на Shiller PE od 17. ФЕД после извесен период од таква состојба ќе интервенира и ќе имаме раст на берзите, но шо праиме со инфлацијата и со доларот бациња. Секој блинк и попуштање на ФЕД е каписла за обевреднување на вредноста на доминицилната валута а со тоа и пораст на цените, again :(. Еднинствен механизам за ресет е едноставно индивидуално штедење, државно анулирање на буџетски дефицит и најбитно повеќе годишна светска финансиска криза. После сите параметри шо ги гледаме инвестициски не може а да нема ,, Капитулација'' на пазарите на капитал низ светот. Веќе овој термин би сакал вие да го истражите која тежина крие без да се расфрламе со бројки.

Еве најкратко шо очекувам да се случи во следниот период
  • All time high на СП500 нема да видиме веројанто наредни 5 до 10 години
  • Златото ќе биде аутперформер и во тренд во цела 2023 година.
  • Bitcoin-от (ова за жал го кажувам со кнедла во грло) ќе биде аутперформер и доминантен во 2024 година, секако во попуозаконета варијанта.

Последно уредено:
Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Мене ми е некако тешко да видам да биде скршен пазарот на труд посебно ако се знае дека има недостаток на работна сила....
Исто така тешко ми е да видам како би се зголемило индивидуалното штедење ако инфлацијата е поголема од каматните стапки и приносите од обврзници и слично.
На крајот тешко ми е да видам и државно штедење и драстично намалување на државните програми, без да предизвикаат социјални немири..

Иначе, дали некој има до сега има добивано дивиденди од Сингапур, само да ми потвди дека нема witholding tax на дивиденди....

И што мислите за https://www.adriaticmetals.com/ Сеуште се во почетна фаза, наводно feasibility судијата од 2021 била исклучително добра.....со екстремно високи концентрации

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
Прегледај го приврзокот 361449

Good Luck мајоре!
3900 e mnogu biten pivot point uste od Juni 2022 SPX_2023-01-09_09-02-02.png

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Интересно нешто што се случи е за дивидендите што ми беа примени од IEP во текот на целата година, ИБКР самите ми направија корекција и ми задржаа 10% данок за УЈП. За други компании се нема случено.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
President Biden:
I condemn the assault on democracy and on the peaceful transfer of power in Brazil. Brazil’s democratic institutions have our full support and the will of the Brazilian people must not be undermined. I look forward to continuing to work with

Шорт на iShares MSCI Brazil ETF (EWZ) во неделава шо следи е пенал.

Член од
9 септември 2020
Мислења
141
Поени од реакции
102
Интересно нешто што се случи е за дивидендите што ми беа примени од IEP во текот на целата година, ИБКР самите ми направија корекција и ми задржаа 10% данок за УЈП. За други компании се нема случено.
Sakas da kazes deka i pokraj toa sto na prijavite koga prijavuvase ti pisuvse prifatena i platena sega sepak ke ti naplatat avtomatski???

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Sakas da kazes deka i pokraj toa sto na prijavite koga prijavuvase ti pisuvse prifatena i platena sega sepak ke ti naplatat avtomatski???
Јас како што сватив дивидендите од Icahn Enterprises LP сега ИБКР му задржале данок. Само ми е чудно како задржале 10% а не 30%. Најверојатно не биле класични дивиденди. Мислам дека некаде забележав 10% данок и партнерски компании и K-1 репорт во ист текст. Ова може да е тоа. Иако ништо чудно да е некоја грешка.

Делот со УЈП најверојатно го спомена бидејќи штом му задржале најмалку 10% нема потреба да плаќа.

Член од
9 септември 2020
Мислења
141
Поени од реакции
102
Јас како што сватив дивидендите од Icahn Enterprises LP сега ИБКР му задржале данок. Само ми е чудно како задржале 10% а не 30%. Најверојатно не биле класични дивиденди. Мислам дека некаде забележав 10% данок и партнерски компании и K-1 репорт во ист текст. Ова може да е тоа. Иако ништо чудно да е некоја грешка.

Делот со УЈП најверојатно го спомена бидејќи штом му задржале најмалку 10% нема потреба да плаќа.
Jas razbrav deka sekako mu odzemale 30% lani, a sega uste 10%...

Kajgana Shop

На врв Bottom