Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
BABA - GDX.png

Од понеделникот се шушкаше за спинот за ублажувањето на односите меѓу кинескиот регулатор и Ant group на Џек Ма и продадов 10 put bull 80-83 credit spread-a на БАБА со намера да ги чекам бар две недели. Поради денешново рели воглавно на цел Golden Dragon, денес го купив назад и со пренасока отворив нови 10 шестмесечни бул овој пат call debit 35-37 spread на златниве мајнери. Математички направив 500$ од БАБА и со незначителен дебит сеа чекам 1500$ од GDX. Иако сум длабоко OTM прашање на недели е кога ќе излезат пред да ролувам мегаломанско-људски за уше повеќе.
Прилично сум конзистентен во претпоставките за идни случувања. Златотот ќе биде аутперформер годинава.
Mark my words ;)

Последно уредено:
Член од
9 септември 2020
Мислења
141
Поени од реакции
102
Прегледај го приврзокот 361187

Од понеделникот се шушкаше за спинот за ублажувањето на односите меѓу кинескиот регулатор и Ant group на Џек Ма и продадов 10 put bull 80-83 credit spread-a на БАБА со намера да ги чекам бар две недели. Поради денешново рели воглавно на цел Golden Dragon, денес го купив назад и со пренасока отворив нови 10 шестмесечни бул овој пат call debit 35-37 spread на златниве мајнери. Математички направив 500$ од БАБА и со незначителен дебит сеа чекам 1500$ од GDX. Иако сум длабоко OTM прашање на недели е кога ќе излезат пред да ролувам мегаломанско-људски за уше повеќе.
Прилично сум конзистентен во претпоставките за идни случувања. Златотот ќе биде аутперформер годинава.
Mark my words ;)
I sega spored noviot zakon ke treba da platis danok na kapitalna dobivka, taka?

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
I sega spored noviot zakon ke treba da platis danok na kapitalna dobivka, taka?
На добивки од затворени опции во 2023, да. Овој вториов полу-leaps ќе се утврдува тогаш кога ќе го продадам и затворам. План ми е да почекам месечен извештај и ќе се распрашам во УЈП како ќе тераме согласно новите измени и пребивањето..

p.s voki_toki_voki пушти hints ако добиеш инфо плус

Последно уредено:
Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
На добивки од затворени опции во 2023, да. Овој вториов полу-leaps ќе се утврдува тогаш кога ќе го продадам и затворам. План ми е да почекам месечен извештај и ќе се распрашам во УЈП како ќе тераме согласно новите измени и пребивањето..

p.s voki_toki_voki пушти hints ако добиеш инфо плус
Nema nisto novo. Ostanuva toa sto go zborevme, deka se placa danok na dobivkite, a ne e dozvoleno da se koristi danocen kredit od zagubite.
Jas se repozicionirav pred 01.01.2023 i zemav nesto opcii zatoa sto na kupenite hartii pred 01.01.23 ne se placa danok.
Автоматски споено мислење:

SPX na resistance ✅
RSI 60 ✅
VIX 20 ✅
S5FI 90 ✅

-Vreme e da se kupat putovi-

Прегледај го приврзокот 355623
Pomina 1 mesec od ovoj post. Iako imase uste eden bounce, sepak trendot se smeni.

SPX_2023-01-05_12-16-58.png

Eve go sega istiot chart (malku pozumiran). Ja ostataviv plavata strelka i kako sto se gleda downtrendot ja sledi. Ako dobro go "gledam" downtrend kanalot, toa bi znacelo deka nekade koga SPX ke stigne do 3.870 -3.880 bi trebalo da ima ostar pad nadole. Verojatno denes ke otvoram SPY Jan20 putovi 360-365-370

Последно уредено:
Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Nema nisto novo. Ostanuva toa sto go zborevme, deka se placa danok na dobivkite, a ne e dozvoleno da se koristi danocen kredit od zagubite.
Jas se repozicionirav pred 01.01.2023 i zemav nesto opcii zatoa sto na kupenite hartii pred 01.01.23 ne se placa danok
Има измени на законот? Кога разговарав со УЈП за данокот на дивиденда, се распрашував и за пребивањето на капиталните добивки и загуби и ми споменаа дека се пребиваат и дека капиталната загуба можела да се пренеси во наредни 3 или 5 години. Не можело да се пребие капиталната загуба со данок кој би требало да се плати на дивидеда. Ама со оглед на тоа како секоја регионална канцеларија различно постапува во иста ситуација ништо чудно....

А сега едно малку комплицирано прашање, можеби некој имал до сега некакво искуство.

Во договорот за двојно оданочување со UK (а истото се однесува и за Германија и некои други европски држави) има ставка каде капиталните добивки од продавање на акции кои се базирани на недвижности (REIT) се оданочуваат само во земјата каде се најдуваат, во случајов UK. Капиталните добивки од REIT подпаѓаат под NRCGT и треба да се пријават во даночните служби. Е сега UK има ослободување од данок на добивка до сума од нешто над 12.000 фунти, при што не се плаќа данок додека не се достигни оваа сума.
Како понатаму би се решавале ваквите ситуации кога се остваруваат капитални добивки од REIT над кои УЈП во согласност со договорите за двојно оданочување немаат надлежност, а во странство не се плаќа данок, бидејќи заработката е под некој лимит? Дали воопшто треба да се пријавуваат во УЈП?

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
Ima uste eden setup sto mi se dopagja.
USOIL
USOIL_2023-01-05_13-15-24.png
Mislam deka USOIL formira inverse head and shoulders od tehnicki aspekt.
Od fundamentalen aspekt naftata bi trebala da rasne od 3 pricini:
a) Otvoranjeto na Kina post-covid
b) US bi trebalo da prekine so pustanje na strateskite rezervi (SPR) i da pocne da gi obnovuva
v) OPEC na sostanokot na kraj na januari da odluci da namali proizvodstvo
Vece imam nekoi pozicii povrzani so naftata i sledniot period moze i ke zgolemam nesto.
Long sum od vcera VET i PBR. Gi gledam i KOS i CEQP

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Vece imam nekoi pozicii povrzani so naftata i sledniot period moze i ke zgolemam nesto.
PBR е Petroleo Brasileiro? Земаш обичен ADR или prefered shares? И до сега како си поминал со дивиденда? Имаш US wiholding tax на дивиденда?

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
PBR е Petroleo Brasileiro? Земаш обичен ADR или prefered shares? И до сега како си поминал со дивиденда? Имаш US wiholding tax на дивиденда?
Taze mi e PBR - vcera go pazariv posle ovaa izjava na CEOto

Inaku imam obicen ADR na NYSE

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Ima uste eden setup sto mi se dopagja.
USOIL
Прегледај го приврзокот 361229
Mislam deka USOIL formira inverse head and shoulders od tehnicki aspekt.
Od fundamentalen aspekt naftata bi trebala da rasne od 3 pricini:
a) Otvoranjeto na Kina post-covid
b) US bi trebalo da prekine so pustanje na strateskite rezervi (SPR) i da pocne da gi obnovuva
v) OPEC na sostanokot na kraj na januari da odluci da namali proizvodstvo
Јас сум шорт оил со дебела добивка ќе одам уште шорт мора да паѓа поради пад на инфлацијата. Моделите за инфлација предвидуваат пад на нафта уште најверојатно под 60усдбарел. Ни под разно лонг нафта се е за шорт тоа.

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
Јас сум шорт оил со дебела добивка ќе одам уште шорт мора да паѓа поради пад на инфлацијата. Моделите за инфлација предвидуваат пад на нафта уште најверојатно под 60усдбарел. Ни под разно лонг нафта се е за шорт тоа.
Ke pokaze vremeto koj bil vo pravo

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Не те плаши отворањето на Кина и потребната нафта за тоа?

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
Не те плаши отворањето на Кина и потребната нафта за тоа?
Логиката на мечките би била:
1. US да продолжи со пуштањето на SPR и да не ги обновува резервите во скоро време
2. Залихите во Кина се доволни и нема да брзаат да увезуваат нафта до целосното повторно отворање
3. Глобална рецесија/успорување на економијата

Постои веројаност дека ова ќе се случи, не дека не, ама јас стојам дека поверојатно е обратното сценарио.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
china .png

Ова ви е нешо како Red Light District по багатела цени пред отварањето на Кина и почетокот на кинеската доминација во светот и згаснувањето на хегемонијата на САД

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Прегледај го приврзокот 361187

Mark my words ;)
У 24 саати GDX кол спредот ми оди у прилог и решив да го осакатам од шорт заштитата чисто од YOLO муд. Ризикот е еквивалентен на шорт позицијата која ја имав на цел НАСДАК.. Остануваат чисти GDX 10 calls 35$ OTM јуни 2023. Вкупно у игра е мој дебит од 2.140 $ со статистички само 29% POP шанса за заработка. Доколку сум во право ќе направам poor man's covered call без да поседувам 1000 акции од мајнериве, хаслерски чеТрсто :) ...Не ми е целта да се расфрлам со $ ниту да се курчам туку само да ја потенцирам мојата решителност во тоа шо го зборам не тука, насекаде. Еве нека суди исходот.

#Always put your money where your mouth is ;) #Честит Бадник :)

gdx.png

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom