- Член од
- 16 јули 2021
- Мислења
- 1.081
- Поени од реакции
- 1.939
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Штотуку помислив дека сум поднаучил нешто, ќе излезе дека сум го згрешил влезот, скроз. Ама не треба да губам надеж.Секогаш пробувам прудентно да преиспитувам било каква галама и фама околу конкретно нешо кое е во тренд или хајп. Истото го правев со ПКБ која преставуваше мејн дискурс на форумов.
Доколку се исполни проекцијата на извеснава Милка од УНИ од пред некој ден (иако во неколку наврати имаа утки во минатото во проценките, прашајте го професорот, ќе му текне.) искрено малце повеќе ме фаќа FOMO од потенцијални фјучр п/е од 5,32 и 0,58 п/б со веројатно агресивно покачување на дивидендата за оваа година се со цел градење на позитивен имиџ.
Ми текнува за УНИ колку лоша харанга се дешаваше пред две-три години од типот: Twitter copy-paste: ,,Уни банка е пред затварање, вадете пари кој има во неа. Паѓаат дефинитивно и Заев и Борисов, а со нив и банката'', ,,Уни банка е пред затварање, вадете пари кој има во неа. , Пропаѓаат УНИ БАНКА и ПРОКРЕДИТ!? Минатиот пат за ЕУРОСТАНДАРД дознав ден порано и објавив (касно) утредента.... Сега со време кажуем две недели порано, дај боже да не е точно ама сами истражете си ако имате таму кеш...'' и уше многу.
Тук-таму и сеа се менува некоја плоча во стил УНИ патрон против македонски интереси со комшиите но сеуште на ниво на статистичка грешка. Да сумирам. Во нагорен тренд со исполнување на зацртаниов план, УНИ со 680 ЕПС x 10 (просечен малтпл) е easy 6.800 денари пер шер . Секако занемарувајќи ги пропратните ризици.
#Џајст а ток
8 малтипл е за банкарски акции. Кај нас земам 10 пошо сме кратки со блу чипШтотуку помислив дека сум поднаучил нешто, ќе излезе дека сум го згрешил влезот, скроз. Ама не треба да губам надеж.
До секоро милсев дека мултипл 10 може да има само оној кој ќе измисли фузија на собна температура, ама што знам за кај нас.![]()
Јас не само за УНИ, туку се сеќавам и за СТБ во 2008 коа имаше патка дека после блокадата за НАТО се што е грчко во државава ќе оди по канализација, но не бидна така. Потоа пред 10ина години кога КМБ беше на ATL од 1,7К МКД повеќе од година дена кафекуварките вражаа дека Грујо и Ставре одлучиле да му ебат м....а на Хари и компанија (пропаѓаа ТПЛФ, СПАЗ) со што ќе го зададат последниот удар на транзициските херои и слични глупости, ама и тоа не бидна. И секако дека се сеќавам за приказните дека УНИ и Прокредит се пред пропаст, тоа беше само неколку месеци откако влегов во УНИ (и си мислев, зар пак ПОПК shit ќе ми се деси?), но еве барем УНИ плива добро после „пропаѓањето“.Секогаш пробувам прудентно да преиспитувам било каква галама и фама околу конкретно нешо кое е во тренд или хајп. Истото го правев со ПКБ која преставуваше мејн дискурс на форумов.
Доколку се исполни проекцијата на извеснава Милка од УНИ од пред некој ден (иако во неколку наврати имаа утки во минатото во проценките, прашајте го професорот, ќе му текне.) искрено не може а да не ме фаќа FOMO од потенцијални фјучр п/е од 5,32 и 0,58 п/б со веројатно агресивно покачување на дивидендата за оваа година се со цел градење на позитивен имиџ.
Ми текнува за УНИ колку лоша харанга се дешаваше пред две-три години од типот: Twitter copy-paste: ,,Уни банка е пред затварање, вадете пари кој има во неа. Паѓаат дефинитивно и Заев и Борисов, а со нив и банката'', ,,Уни банка е пред затварање, вадете пари кој има во неа. , Пропаѓаат УНИ БАНКА и ПРОКРЕДИТ!? Минатиот пат за ЕУРОСТАНДАРД дознав ден порано и објавив (касно) утредента.... Сега со време кажуем две недели порано, дај боже да не е точно ама сами истражете си ако имате таму кеш...'' и уше многу.
Тук-таму и сеа се менува некоја плоча во стил УНИ патрон против македонски интереси со комшиите но сеуште на ниво на статистичка грешка. Да сумирам. Во нагорен тренд со исполнување на зацртаниов план, УНИ со 680 ЕПС x 10 (просечен малтпл) би бил easy 6.800 денари пер шер . Секако занемарувајќи ги пропратните ризици.
#Џаст а ток
Секој со своја глава, тоа е едно од првите правила.Според моето гледиште УНИ пред издавањето на перпетуалната обврзница ми делуваше како компанија од соништата на хартија, обврзницата ми влеа сомнеж. Додека јас исклучиво инвестирам во компании кои исплаќаат дивиденди, компанија која нагло ја менува политиката за исплата на дивиденди ми влева дополнителен сомнеж. За мене УНИ има непредвидливо однесување што значи висок ризик. Доколку 4-5 години по ред континуирано исплати дивиденда, ќе можам да ја прекласифицирам во стабилна компанија. Сега за сега, поради непредвидливото однесување, не можам да предвидам или да искалкулирам што ќе се случи следната година или на подолг план, затоа јас лично ќе се држам понастрана.
Ова е мое размислување според мојот систем за инвестирање и управување со ризици. Тоа не значи дека компанијата не работи добро и дека не може да се заработи од таа акција. Едноставно, УНИ не ми одговара на мене.
se izgleda ke zavrsi kako so toplifikacija koga ja vrati licencataНема поголема drama queen компанија на МСЕ од Макпетрол
![]()
„Макпетрол“ нема да увезува и испорачува природен гас до потрошувачите - Слободен печат
Поради чувствителноста на ситуацијата и јавниот интерес на оваа тема, „Макпетрол“ АД Скопје ја известува јавноста дека од 1 јануари 2023 година, компанијата нема да увезува и да им испорачува природен гас на своите потрошувачи. Добиј ги најважните вести, бесплатно на Viber Причината за оваа...www.slobodenpecat.mk
Прво сите компании доаѓаат од една индустрија која години наназад бележи одлични резултати, особено што нето кредитната маргина моментално е највисока и резултатите се подобри во банкарскиот сектор споредбено со било кој период од минатото.
Прво ја имаш STB, која 3-4 години носи по 25, па 30 еве сега и 40 милиони евра профит, која има доминатно пазарно учество кај населението, која се знаеше дека ќе се продава, само не се знаеше терминот, па сега после одлевањето на парите од дивидендата, тој настан е со огромна веројатност и ќе се случи во многу блиска иднина. Веќе немам слободни средства во портфолио, но колку и да би имал би инвестирал во STB.
Подоцна ја имаш UNI која како што ги постирав графиците во минатото историски се тргувала со p/e од 6 до 8. Оваа година бележи страшни резултати, па и само да остане на резултатот од 9 месеци, без воопшто да има добивка во последниот квартал, ќе има forward p/e од 4,12 на оваа цена. Во случај да продолжи трендот и во овој квартал да се обезбедат дополнителни 4 милиони денари профит, forward p/e ќе биде 3, што ја прави најатрактивна акција на пазарот. Немаат можност за некој страшен раст и експанзија, но од друга страна, си ги знаат клиентите и соработуваат долги години па нема можност за големи промени кај ставката исправка на вредности и сомнителни побарувања...
Прегледај го приврзокот 162598
И на крај ја имаш OHB, за која имам долгорочна задршка, сепак краткорочно имаше голема кредитна експанзија, од корпоративна се префрлуваат кон население, населението си ги плаќа кредитите (барем во првите години), ја имаш Бранка која ја среди банката во Црна Гора, па со истата цел е донесена тука, па освен раст бар во наредни 6 месеци до година дена, не можам да видам ништо друго.
Не сум толку оптимист кај еден куп други компании од MSE, но трите наведени се дефинитивно зелено.
Нема да престанат да продаваат, вака прават притисок со месеци за државата да купува од нив гас за ЕСМ.se izgleda ke zavrsi kako so toplifikacija koga ja vrati licencata
Side Hustler не препорача купување на УНИ туку само артикулираше ФОМО. Но, сепак и приклучувањето кон неговото мислење е чекор понапред, за тебе. Следи 3.300 SPX фаза за ново приклучувањеПрв пат кога пишав за УНИ на форумот, цената беше 680 денари. Така да се приклучувам на @Side Hustler со препораката за купување до цена од 6.800 денари. (10 x за тој што ме читал тогаш, и 2x за тој што ме чита денес).
Еве, толку беше. Ни 24 часа не опстои заканата.Нема да престанат да продаваат, вака прават притисок со месеци за државата да купува од нив гас за ЕСМ.