Tvojata elokventnost upotrebena postovite dava podobra slika za tebe odkolku za mene, ponataka sekoja diskusija so tebe e nepotrebna.
Forum e mesto za da se iskaze mislenje ili stav, ako si vo pravo ke go potkrepis toa so fakti i primer. Ako gresis ke naucis nesto novo
Go poddrzuvam toa sto go velis deka high end klima koja e dobro odrzuvana e odlicna i posle 10-12 godini.
Ama pa od druga strana i stojam do toa deka onie klimi koi imaat sertifikati od nezavisni institucii koi se zanimavaat so sproveduvanje na testovi se odlicen izbor. I deka ne sekogas ogromnata razlika vo cena e opravdana.
Dodusa nema kuznaj kakvo drzavanje.
Prvoto odrzavanje bese cistenje na vnatresnata edinica od mene posle 7 god, i ednas pred dve god na vnatesnat
pa prd predmontaza uste edno generalno cistenje i na vnatresna i nadvoresna edinica.Nadvoresnata skoro celosno razmontirana,i ventilatori,i elektronika,duri i aluminiumskiot ladnjak ubavo cistenje,za da poubo ja izvrsuva rabotata za ladenje.Znaci prvo polureme od 12god zavrseno.Startuvame so vtoro poluvreme.
Inace Eurovent ne dava sertifikati za kvalitet,toj dava sertifikat za performansi.
Не сум се вклучил на форумов за да молчам...
Туку да си го кажам своето мислење... колку и да е стручно...
Пак си стојам на умот дека заморената Тошиба од
@filipinec сеа да ја споредуваме ќе даде подобри перформанси од некој нов 2022 ентри модел.
I da si stois na umot,potpolno si vo pravo.
Imav potreba od uste edna klimai samo napraviv rokada,novava na mestoto od starata,a starata vo pomal prostor.Smetam deka vo pomaliot prostor ne treba da ravoti pod 0c na 4-5 brzina od 700-735m3 izduv 46db.
Prema moja procenka mozam da kazam deka voopsto ne primetiv pad na performansite na kompresorot.
Prosek mi trosese od okolu 10.000 +- 1.000 denari zavisno od grejna sezona duri ovie poslednive godini po 140 do 160 evra.Najmnogu mi imase potroseno 2016/17 god okolu 13000 denari.Se sekavam toj najladniot mesec ne krena temperaaturata nad 0c i preku denta ili mnogu retko(nordiski uslovi)a temperaturite odea i preku -20c nokta celata rabotese so mraz okolu nea,a smo toj mesec potrosi okolu 1000kw rekord,znam plativ najgolema smetka vo poslednive 12 g. od kako ja imav.
Gledaki vaka i stavanje na noviov ured vo istiov prostor na prv pogled ne osekam nekoja drasticna promena vo potrosuvackata,ajde da reseme 5-10% novava da bide poekonomicna,za da ne bide deka epten sum posesiven po starata,mozebi zaradi novit freon R-32.Znaci trosenje okolu 2000kw na godisno nivo prosek za ovie 12 god.
Ne mislam vaka na prv pogled deka novava kiznaj oke ke mi zastedi od 5-10%.Toa mi e dovolen dokaz za sam sebe da se ubedam deka ne izgubila premnogu na perfomansite.
Starava....
Dali bi ja promenil za nova Seija?Ne!
Dali bi ja promenil za Mitsu LN,ili Daidekai Fujitisu KMTA ......? Da!
Dali bi ja promenil za nekoja Midejka,Vivaks Haier, LG,Samsung,ostanati korejci i kinezi modeli od visoka klasa,novi? Ne!
Ednostavno taa e stotuku razrabotena.Doprava ima voznja vo neize.