Македонска берза

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Здраво на сите нов сум на форумот и драго ми е што постои воопшто ваков форум горе доле ги прочитав разните мислења на вас членови кои тргувате на македонска берза , немам некое големо искуство со вакво работење од тоа што можам да приметам на МСЕ банките како Комерцијална,Тутунска највеке се "разработени" искрено се зачудив колку е акција на Тутунска до сега од читање истражување немам забележано да некоја банка има толку висока акциа , Имам нешто пари на страна заработено па не сакам во банка да ми стојат каматите се скоро никакви и мизерни а и не сакам банката да работи со мои пари да ми лежат а јас ништо скоро да не заработам во сите банки во мкд отидов прашав за орочување катастрофа се каматите , па ме интересира во која акција или акции е најдобро да се вложи која исплаќа дивиденда слично, Не приметив Тиквеш да го има на Мсе исто така и кумановската Фзц секој одговор е прифатлив благодарам за вашето време и многу среќа на сите.Прегледај го приврзокот 353555
E pa ako TNB na ovaa cena ti e preskapa mozebi treba uste ednas da go procitas materijalot.So srekja...;)

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Здраво на сите нов сум на форумот и драго ми е што постои воопшто ваков форум горе доле ги прочитав разните мислења на вас членови кои тргувате на македонска берза , немам некое големо искуство со вакво работење од тоа што можам да приметам на МСЕ банките како Комерцијална,Тутунска највеке се "разработени" искрено се зачудив колку е акција на Тутунска до сега од читање истражување немам забележано да некоја банка има толку висока акциа , Имам нешто пари на страна заработено па не сакам во банка да ми стојат каматите се скоро никакви и мизерни а и не сакам банката да работи со мои пари да ми лежат а јас ништо скоро да не заработам во сите банки во мкд отидов прашав за орочување катастрофа се каматите , па ме интересира во која акција или акции е најдобро да се вложи која исплаќа дивиденда слично, Не приметив Тиквеш да го има на Мсе исто така и кумановската Фзц секој одговор е прифатлив благодарам за вашето време и многу среќа на сите.Прегледај го приврзокот 353555
Цената на акциите зависи од бројот на издадени акции. Односно може тутунска со 23.699 да биде поевтина и од Комерцијална банка шо е 11.000 денари, впрочем и е во моментот. Инаку Тиквеш и ФЗЦ можеш да ги најдеш на search на мсе.цом под име TKVS и CEVI. Ги нема честo поради тоа што слабо се тргуваат.

p.s сите сме биле на почеток и не е срамно да прашаш. На учтивото прашање секогаш ќе добиеш соодветен одговор и насока.

Good luck;)

mishevski

Неимар
Член од
20 јуни 2010
Мислења
107
Поени од реакции
170
Имаш многу за читање назад :) , почни барем 2-3 години наназад во форумот и исчитај (јас го читав од почеток :).
Имаш различни мислења, па ќе се едуцираш. И да добиеш совет, секој ќе ти даде од негова перспектива.

Тука ги имаш сите акции со сите параметри. И Тиквеш котира и ФЗЦ. Тоа што го гледаш на скриншот, се акциите кои го сочинуваат МБИ10 индексот.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Ќе имаат проблем луѓето што имаат долгорочни кредити со варијабилна стапка плус еурибор. Она што изгледаше невозможно пред 2-3 години сега е реалност.

На мојот станбен хипотекарен кредит ако сега сум во варијабилен дел каматната стапка би била 8 или 8,5 %

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Прашање до вас антикапиталистиве ?

Ако КМБ излезе со 1.175 денари ЕПС за 2022 година (конзервативно, раст 15%), дивиденда 22' од 650 денари а со тоа следствено п/е 9.4 со 5,9% dividend yield, дали акцијата е пот(д)/преценета во овој момент ?

#DEBUNKING THE KAJGANA FORUM MANTRAs

Последно уредено:
Член од
21 јуни 2022
Мислења
14
Поени од реакции
15

Ако КМБ излезе со 1.175 денари ЕПС за 2022 година (конзервативно, раст 15%), дивиденда 22' од 650 денари а со тоа следствено п/е 9.4 со 5,9% dividend yield, дали акцијата е под/преценета во овој момент ?

Според мене е потценета, ама не само заради работењето од оваа година, туку и заради тоа што следи:

Кратка споредба, во годините како 2011-2012-2013та (овие години се со многу слична камата на благајнички записи), КМБ правела околу 30-50% повеќе нето приходи по однос на камата (мн груба пресметка).

Во услови кога немаме значително забавување на кредитирањето, тоа некако упатува дека наредните 1-2 години приходите по овој основ треба да се зголемуваат, а исто така да се зголемува и добивката.

Каматните стапки мислам ќе останат на вакво или повисоко ниво добар период додека вистински не се забави инфлацијата, па и уште малку по тоа.

КБ е безбедна и стабилна банка која има и добар бренд, чустуваат луѓето сигурност во банката според мене (битно е многу за мене).

Така да, сметам дека акцијата е сега со доста добра цена и ќе биде барем уште 1-2 години, а се надевам и подолго.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.310
Поени од реакции
2.373

Ако КМБ излезе со 1.175 денари ЕПС за 2022 година (конзервативно, раст 15%), дивиденда 22' од 650 денари а со тоа следствено п/е 9.4 со 5,9% dividend yield, дали акцијата е пот(д)/преценета во овој момент ?

5,9% dividend yield е солиден за кафекуварките.

Мене кај КМБ единствено ми смета само преценетоста во однос на книговодствената вредност, како и тоа дека има опуртунитетна подобра можност и за дивиденден принос и за потенцијална капитална добивка.

Член од
2 мај 2020
Мислења
106
Поени од реакции
164
Според она што пред година-две го научив на мастер студиите по финансии и врз основа на речиси двегодишното лично искуство со вложување во акции, ми се чини најсоодветен одговор на прашањето дали КМБ во моментов е потценета или преценета би бил ЗАВИСИ. Зависи од посакуваната стапка на принос на инвеститорот и неговиот однос кон прифатливото ниво на ризик.

Оттаму, за некого таа е одличен избор по постојната цена од околу 11000 денари, а за некоj кој цели кон принос повисок од 10% не му изгледа многу привлечна. Впрочем и одговорите на прашањето на Side Hustler за сегашната цена на КМБ тоа го потврдуваат.

Јас лично ја имам во своето портфолио.

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Ај да си кажам, УНИ дивиденда легна денес, ене ја на сметка, убаво и е, комотно, некои 11% од просечната цена по која имам купувано.
Да споделам и уште нешто, денешните 50 парчиња се мои. CHEERS!!!!!

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Nekoj opasno sobira MPT sve sto ke se ponudi na ovaa cena.Spored parametrite P/E i P/B e stvarno evtina ,a za ostanatoto ke vidime
Автоматски споено мислење:

Na ovaa cena za 4 dena pominaa okolu 150 akcii, ili promet od okolu 165.000€

Член од
16 октомври 2021
Мислења
637
Поени од реакции
1.425
Ај да си кажам, УНИ дивиденда легна денес, ене ја на сметка, убаво и е, комотно, некои 11% од просечната цена по која имам купувано.
Да споделам и уште нешто, денешните 50 парчиња се мои. CHEERS!!!!!
Со здравје да си ги трошиш.

Kajgana Shop

На врв Bottom