Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.690
Поени од реакции
33.871
Од мобилен постира очигледно, со аутопревод од Рибар. Скриншотови му се многу полесни да ги постира... Ама фонтот си го опнал Даре, од два метра како да го читаш телефонот. :)
Автоматски споено мислење:

Сега Русите ќе треба да ги напуштат сите бази, складишта, аеродромчиња, итн, што се на поблиску од едно ~80км од Дњепар.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.164
Поени од реакции
22.744
Breaking: Ukrainian Army entered in the remaining areas at western bank out of its control. During the last 48 hours Ukraine recovered 4790 sq Km of Kherson & Nikolaiv oblasts & now controls every territory west of the Dnieper river.

FhSLZddWQAE-L0i.jpeg

Map showing current situation north of Donetsk city after Russian Army & DPR forces took full control over the town of Opytne.

FhTkLKsXEAMnX3L.jpeg

On the other hand, after two months of combats Russian Army & DPR forces took control over Mayorsk town & its train station. In addition, finally is confirmed the takeover of the Bajmutka area, north of Zaitseve district.

FhTmPRMWIAAGH6P.jpeg

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.980
Поени од реакции
6.468
Читам рандом страна во темата за Украјина и гледам некои се потсмеваат на словенечката помош од тенкови Т-55 кои се технологија од 40-ти години.
Истите тие не знаат дека словенечките Т-55 се пееспетки само по име. Освен шасијата немаат ништо заедничко со Т-55. Од погонска група, топ, коаксијален, ласерски далекумер, ИЦ и УВ набљудување, опрема за ноќно гаѓање, додатен оклоп, секакви сензори и што све не, пред се сосема нова купола во однос на стандарден Т-55.
Ова е рандом Т-55 :

Ова е S-1 , словенечкиот назив на хибридниот тенк :

T-55-S-1.jpg

Па сеа размислете дали S-1 не чини...

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.980
Поени од реакции
6.468
S-1 е специфичен случај на турање младо вино во старо шише, чудна одлука да се модернизира Т-55 до непрепознатливост, дури може да се каже дека тоа воопшто не е Т-55 туку само S-1, во далеку поголема мера од М-84 кој е 95% Т-72.
Зошто словенците толку вложиле во S-1 е мистерија, но без разлика, со топ Л7 од 105мм значајно го надоградиле борбениот потенцијал на тенкот.

Друга слична ситуација што ми текнува е Лансер, драстично модернизиран МиГ-21 во Романија во соработка со израелски и јужноафрички фирми па така со израелски радар во носот на мигот од Бисот кој имал радарски опсег од 25км со зафат од 16км, тука имаме опсег од 75км со зафат околу 52км. Освен брзината која е незначително намалена, сите други параметри се драматично подобрени. Вклучувајќи ја и можноста за стрелање на израелски ракети ВВ и ВЗ. Колку се паметни такви модернизации кој би знаел да каже...

Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
И Русија напредува дечки. Не се повлекува само. :LOL:

Последно уредено:

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
И Русија напредува дечки. Не се повлекува само. :LOL:
значи изгубија територија голема колку Овчеполија и Пелагонија заедно, па се повлекоа од остатокот за да не колабира фронтот. Севкупно изгубија територија колку пола Македонија околу Херсон, ама освоиле село кај Доњецк.
borat.jpg

Рускиот воен успех на фронтот можеме да го споредиме со победничките политики на светата наша влада. Пропаѓаме и тонеме со неверојатно темпо, се живо и диво гратис си дадовме, АМА не плаќаме радиодифузна такса, бравос.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.307
Поени од реакции
7.034
@Klinton можеби време е да им се фрли позадински понекоја тактичка нуклеарка да подзастанат нато со напредувањата, ја претераја последно

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.690
Поени од реакции
33.871
значи изгубија територија голема колку Овчеполија и Пелагонија заедно, па се повлекоа од остатокот за да не колабира фронтот. Севкупно изгубија територија колку пола Македонија околу Херсон, ама освоиле село кај Доњецк.
Прегледај го приврзокот 353286

Рускиот воен успех на фронтот можеме да го споредиме со победничките политики на светата наша влада. Пропаѓаме и тонеме со неверојатно темпо, се живо и диво гратис си дадовме, АМА не плаќаме радиодифузна такса, бравос.
Aј сега врати се пред војната, провери Украина колку територија сеуште ја немаат под контрола, па врати се со great success мемиња со Борат. Не дека една Пелагонија помалку или повеќе не е важна, туку дека не ја гледаш целата слика. Дури и таа цела слика да ја гледаш само од аспект на територија, Украина општо не може да има „успеси“ во ситуација каде изгубија петтина од целата територија. Засега. И сега некој процент два вратиле заради тактички прегрупирања на противник кој премногу се разглекол во однос на војската што ја донел во походот.

По којзнае кој пат - ова овде не е војна за територија. Не дека нема да ја земат сега кога толкава цена се плати, ама војната примарно не е за територија. Само ај да не се повторуваме ад носиум, ако до сега на се разбрале основни работи - нема ни сега.

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.889
Поени од реакции
6.165
Дима кажува дека имало договор помеѓу Русија и Нато за напуштањето на Херсон регионот (западниот од Доњецк). Во замена за тоа се дигнати некои санкции за продажба на нафта и други бизниси.
Исто така дека има договор Украинците да отстапат некои градови во Доњецк.
Ќе видиме дали е во право.

Kajgana Shop

На врв Bottom