Реновирајне стара куќа

Член од
30 јуни 2016
Мислења
6
Поени од реакции
1
Здраво долго време барам по интернетов, и никако да дојдам до некоја добра информација. Се работи за стара куќа од камен 100 квадрати на 2 спрата, дали е добро да се целосно реновират(под, врати прозори инсталација санитарија и кров) или нова куќа да се градит? Мој познаник пред неколку години реновираше стара куќа и ми спомна за некоја цена од 200€квадрат, нова куќа да градиш како што слушнав е од 350€ квадрат. И незнам дали да барам мајстори посебно или фирма за реновирање.

Член од
4 ноември 2017
Мислења
2.199
Поени од реакции
4.170
Нема фиксни цени. Се зависи што квалитет бараш. Најди си статичар прво да ти даде проценка дали може да стои куќата пред да пипаш било што.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.907
Поени од реакции
42.604
Каменот едино има добра изолација за лето и зима. У други зборови преку лето ќе ти биде ладно а зимно време топло и ќе можеш да ја загрееш собата со помалце дрва.

Сепак боље е на ново да се иде. За 150 евра разлика. Ново си е ново. Башка старата можеш како магацин да ја чуваш.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.102
Поени од реакции
9.538
Здраво долго време барам по интернетов, и никако да дојдам до некоја добра информација. Се работи за стара куќа од камен 100 квадрати на 2 спрата, дали е добро да се целосно реновират(под, врати прозори инсталација санитарија и кров) или нова куќа да се градит? Мој познаник пред неколку години реновираше стара куќа и ми спомна за некоја цена од 200€квадрат, нова куќа да градиш како што слушнав е од 350€ квадрат. И незнам дали да барам мајстори посебно или фирма за реновирање.
Сликни ја куќата па ќе ти каже некој можеби паметна идеја, вака не се знае за што се работи.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Zavisi valjda od kukata i kolku rabota i treba. Racunaj ako pocniv nova ke treba cela naednas, starata mozes postepeno da ja renoviras.
Ako planiras da ja rusis starata i da zidas nova togas racunaj i drugi troskovi ko urivanje, frlanje na rusevini, itn.

Jas renoviram stara kuka ali dodeka da ja zavrsam renoviraniot del ke ostare :D. Ova pretezno poso loso e za salam majstori naogjanje a i ne mi se brza mnogu. Eden sprat vekje mi e skroz komplet, mi ostanuva uste drugiot sprat da go renoviram.

Член од
30 јуни 2016
Мислења
6
Поени од реакции
1
Zavisi valjda od kukata i kolku rabota i treba. Racunaj ako pocniv nova ke treba cela naednas, starata mozes postepeno da ja renoviras.
Ako planiras da ja rusis starata i da zidas nova togas racunaj i drugi troskovi ko urivanje, frlanje na rusevini, itn.

Jas renoviram stara kuka ali dodeka da ja zavrsam renoviraniot del ke ostare :D. Ova pretezno poso loso e za salam majstori naogjanje a i ne mi se brza mnogu. Eden sprat vekje mi e skroz komplet, mi ostanuva uste drugiot sprat da go renoviram.
Fala za informacija, sigurno imas nekoj presmetka napreno, dali ke mojs da mi kazis kollku od prilika e cenata za renovirajne od kvadrat pr. 200€,250€
Jas nekoja obicna premetka preav so informacii od na internet i mi ispadna ova...
Popravki na zid i nov pod 2000€
Nova instalacija i nov vodovod 1500€
4 Vnatresni vrati 1000€
4 Pvc prozori 2 vrati 1500€
Abrip okolu 280kvadr. 3000€
Nov toalet so sanitarija 1500€
Nov krov 2000€.
Mislejne?

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.397
Поени од реакции
4.249
Fala za informacija, sigurno imas nekoj presmetka napreno, dali ke mojs da mi kazis kollku od prilika e cenata za renovirajne od kvadrat pr. 200€,250€
Jas nekoja obicna premetka preav so informacii od na internet i mi ispadna ova...
4 Vnatresni vrati 1000€
Nov krov 2000€.
Mislejne?
Незнам за другото ама ставките за нова електрична и водоводна инсталација и нов кров мислам дека ти се прилично утнати. За нов кров на куќа од 100м2 мислам дека треба да рачунаш едно 5000 евра а за ел. и водоводна инсталација едно 2500 - 3000 евра.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
4 Vnatresni vrati 1000€
Nov krov 2000€.
Mislejne?
Iskreno ne praev presmetki ni pa sum sum racunal od kvadrat. Ne sum vo mk pa jas samo pustav pari i dogovarav ceni koga bev tamu ili pa po tel. Bitna mi bese vkupnata suma, ne se zamarav so racunanje sekoe pobaska do posleden detalj.

Cenite ke zavisat od toa vo koj grad se naogja kukata i majstorite.

Za abrib samo eden sprat plus tavani so gips karton mislam me fati okolu 2000evra.

Za elektricna instalacija okolu 600evra samo eden sprat. Ova zavisi kolku sijalicni mesta ke imas po soba, kujna...itn.

Krovot ne mi e smenet ali se mislam da go menjam cisto za da bide nov ali uste ne sum odlucil. Komsijata plati 6000evra za okolu 100kvadrati kuka.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.437
Поени од реакции
5.485
Најмачна работа е да рушиш стара куќа
Стварно? Во која смисла?
На времето (2007,'08) ми бараа 1200€ да срушат стара куќа-цигла-трска-греда и да очистат плац.
1 булдожер од поголемине и 1 камион кипер.
За 2 дена местото? Тепсија

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.857
Незнам за другото ама ставките за нова електрична и водоводна инсталација и нов кров мислам дека ти се прилично утнати. За нов кров на куќа од 100м2 мислам дека треба да рачунаш едно 5000 евра а за ел. и водоводна инсталација едно 2500 - 3000 евра.
Абе може и со 1.500 евра да се помине за електроинсталација, ама според шемата на старите мајстори како што правеле на времето...

Дневна/кујна три монофазни штека и еден трофазен и два прекидачи. Или пак еден прекидач со две чкрапала...

Спална - еден монофазен и еден трофазен штек и еден прекидач.

Детска соба еден штек и еден прекидач.

Купатило два штека. Пак во клозет што нема за туширање со димензии метро на метро никако не клавале штек. Само светлото и толку.

Салон три монофазни штека.

Во ходникот со скалите и на терасите ниту еден штек. И никако клавање наизменичен прекидач што ти виси над главата кога ќе легниш во креветот во спалната...

Собата независно дали ќе има 15, 20 или 25 квадрати строго само еден лустер...

Денес на некој пензиониран електричар што работи приватно речи му оставам на тебе ти си знаеш најубаво како да го направиш, истото како од на времето ќе си го тера...

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.857
Стварно? Во која смисла?
На времето (2007,'08) ми бараа 1200€ да срушат стара куќа-цигла-трска-греда и да очистат плац.
1 булдожер од поголемине и 1 камион кипер.
За 2 дена местото? Тепсија
Како ти бараја цена од сатница? Или од ѓутуре?

Мене пред еден месец за копање и кршење на бетон со шпиц за на водоводна цевка за умивалник надвор ми побара 1.500 денари од сат. За 2 часа и 15 минути заврши работа и ме чинеше 3.400 денари и тоа со овој модел на багерче:

yanmar.jpg

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.437
Поени од реакции
5.485
Како ти бараја цена од сатница? Или од ѓутуре?

Мене пред еден месец за копање и кршење на бетон со шпиц за на водоводна цевка за умивалник надвор ми побара 1.500 денари од сат. За 2 часа и 15 минути заврши работа и ме чинеше 3.400 денари и тоа со овој модел на багерче:

Прегледај го приврзокот 352743
Фиксна цена.
Иде на локација. Го гледа објектот и ти дава цена и временски рок за рушење и чистење.

Kajgana Shop

На врв Bottom