Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Член од
30 август 2011
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.364
Не се нервирај, ти си јак маш. Еве ти мотивација

Прегледај го приврзокот 351756
Офф топик, бриши брзо ќе се расплаче ванлок
Автоматски споено мислење:

Чисто од воена перспектива, нема загуби украинците се топовско месо

Последно уредено:

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
IMG_20221107_010448_522.jpg
Украина пресмета дека вратиле 37% од вкупната окупирана територија или 50% ако не се смета Крим.
Имаше членови тука што ме убедуваа дека тие акции биле диверзија. Би ги замолил само една таква диверзија во минатото да ми спомнат за да им поверувам.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
Прегледај го приврзокот 351763
Украина пресмета дека вратиле 37% од вкупната окупирана територија или 50% ако не се смета Крим.
Имаше членови тука што ме убедуваа дека тие акции биле диверзија. Би ги замолил само една таква диверзија во минатото да ми спомнат за да им поверувам.
Дали можеш да посочиш:
1. Битка која се одвиваше на северот на Украина во која Русите освоија нешто, освен онаа во Хомстел аеродромот.
2. Офанзивни дејствија со кои се избркаа Русите од северот на Украина. На пример како офанзивата во Харков.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.269
Поени од реакции
15.382
Офф топик, бриши брзо ќе се расплаче ванлок

Чисто од воена перспектива, нема загуби украинците се топовско месо

И Бериќ потврдува дека во битката за некој град(не се сеќавам тоќно кој), загубите се страшни на двете страни

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Дали можеш да посочиш:
1. Битка која се одвиваше на северот на Украина во која Русите освоија нешто, освен онаа во Хомстел аеродромот.
2. Офанзивни дејствија со кои се избркаа Русите од северот на Украина. На пример како офанзивата во Харков.
1. види мапа.
2. Буча, Чернихив, Хостомел, прстен околу Киев.....

Упорен си дека русите не изгубиле туку се повлекле. Повлекувањето е пораз. Америте не изгубија ниту една битка во Авганистан, ама се повлекоа, изгубија цела војна

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
1. види мапа.
2. Буча, Чернихив, Хостомел, прстен околу Киев.....

Упорен си дека русите не изгубиле туку се повлекле. Повлекувањето е пораз. Америте не изгубија ниту една битка во Авганистан, ама се повлекоа, изгубија цела војна
Пораз е нешто што те натерал противникот да го направиш непланирано, како на пример Харковската офанзива. Северната авантура е планирана и изведена точно како што е планирана и по план се повлечени трупите.

Сите големи градови и пунктови се заобиколени, нема никаква голема битка за освојување освен Хомстел кој е завземен првиот ден и едноставно напуштен после извесно време. Во сите гратчиња кои ги имаа Русите Украинците имаат влезено најмалку 2 дена после повлекувањето на Русите, Украинците во многу случаи не ни биле свесни дека Русите се повлекуваат или дека се повлечени. Според Укрански извори во северната авантура учествувале 30К војници, според Руски извори 9К, и во двата случаи е смешка да се тврди дека со оваа војска е можно нешто да се направи во Киев, тоа ни е јасно и нас, а не пак на воените стратези на Русија.

Од друга страна, доле стратешки се поврза Крим со Руското копно и се обезбеди футхолд во Керсон, за понатамошни офанзиви. Во моментот кога се постигна тоа, северот се повлече.

И тоа пази ја смешката, горе на север на 30км од Руска граница се прикажани проблеми со логистика и дека им снемало бензин на логистиката (возила со 500км ранг), додека на југ логистиката клизи.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.701
Поени од реакции
33.899
Повлекувањето е пораз. Америте не изгубија ниту една битка во Авганистан, ама се повлекоа, изгубија цела војна
Kaко бе вака црно-бело гледаш?
Правиш разлика меѓу тактичко повлекување од помал регион до следна природна бариера или дефанзивна линија - со бегање и целосно повлекување од војната/државата? Што ви прават во војска за вака или-или црно-бело да размислувате?

Русија се повлекла од Украина? Или војната не е завршена и уште трае?
Америте изгубија пошто целосно се повлекоа од Авганистан, г'з преку глава бегаа не само куп најнова техника туку и луѓе оставија на цедило. Тоа е пораз. Избегале без да ги остварат целите заради кои ја почнале војната (освен што целите биле други и тоа не е војна која е почната за да се победат Талибаните, но ајде да не дигресирам).

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.441
Поени од реакции
5.161
Правиш разлика меѓу тактичко повлекување од помал регион до следна природна бариера или дефанзивна линија - со бегање и целосно повлекување од војната/државата? Што ви прават во војска за вака или-или црно-бело да размислувате?

Америте изгубија пошто целосно се повлекоа од Авганистан, г'з преку глава бегаа не само куп најнова техника туку и луѓе оставија на цедило. Тоа е пораз. Избегале без да ги остварат целите заради кои ја почнале војната (освен што целите биле други и тоа не е војна која е почната за да се победат Талибаните, но ајде да не дигресирам).
“повлекување“ е тактички маневар! (како што напад и одбрана се основни тактички борбени маневри на вооружена борба)
-бегање-бежанија е пораз!
...туку зошто му ги објаснуваш овие елементарни работи, мислиш дека не ги знае па го едуцираш или немаш што поппаметно да работиш па си велиш ајде

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Пораз е нешто што те натерал противникот да го направиш непланирано, како на пример Харковската офанзива. Северната авантура е планирана и изведена точно како што е планирана и по план се повлечени трупите.

Сите големи градови и пунктови се заобиколени, нема никаква голема битка за освојување освен Хомстел кој е завземен првиот ден и едноставно напуштен после извесно време. Во сите гратчиња кои ги имаа Русите Украинците имаат влезено најмалку 2 дена после повлекувањето на Русите, Украинците во многу случаи не ни биле свесни дека Русите се повлекуваат или дека се повлечени. Според Укрански извори во северната авантура учествувале 30К војници, според Руски извори 9К, и во двата случаи е смешка да се тврди дека со оваа војска е можно нешто да се направи во Киев, тоа ни е јасно и нас, а не пак на воените стратези на Русија.

Од друга страна, доле стратешки се поврза Крим со Руското копно и се обезбеди футхолд во Керсон, за понатамошни офанзиви. Во моментот кога се постигна тоа, северот се повлече.

И тоа пази ја смешката, горе на север на 30км од Руска граница се прикажани проблеми со логистика и дека им снемало бензин на логистиката (возила со 500км ранг), додека на југ логистиката клизи.
ај те молам наведи ми уште една, било кога, изведена од било кого, диверзија направена слична на руската околу Киев.

Диверзија се прави за да се сврти внимание на непријателот, времено да се ограничи неговото дејствување, и да се врзе непријателската војска на определен рок. После диверзија, двете крила на офанзивата се консолидираат и реорганизираат. Ништо од ова не се случи.

Тоа што Русија нападнала со смешно мал број на војска е грешка а не оправдана тактичка одлука. Истата грешка ја платија скапо два пати, вториот пат во Херсон.

Ако мене и тебе, и на сите руски стратези ова им е јасно, некој донел многу глупи одлуки за напад.

Единствена ваква диверзија изведе Мајнштајн со Армиска група Југ во Украина, и успешно ја уништи борбената готовност неговата држава.
Само Мајнштајн победува со повлекување

Па мора колоритно да гледаме кога треба русите да ги правдаме, се извинувам за моите грешки.
Тактичко повлекување се изведува на тесен фронт со оправдана тактичка цел, најчесто да се спаси војската во безнадежна тактичка ситуација.
Која тактичка цел ја освои Русија што тактички целосно се повлече од цел еден фронт?
“повлекување“ е тактички маневар! (како што напад и одбрана се основни тактички борбени маневри на вооружена борба)
-бегање-бежанија е пораз!
...туку зошто му ги објаснуваш овие елементарни работи, мислиш дека не ги знае па го едуцираш или немаш што поппаметно да работиш па си велиш ајде
де објасни ми зошто е комплетното повлекување од северот на Украина оправдан тактички маневар, а украинското губење територија во Донбас, Запорожје и Херсон не е тактичко повлекување?
Каква тактичка корист доби Русија од целосно повлекување?

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.441
Поени од реакции
5.161
де објасни ми зошто е комплетното повлекување од северот на Украина оправдан тактички маневар, а украинското губење територија во Донбас, Запорожје и Херсон не е тактичко повлекување?
Каква тактичка корист доби Русија од целосно повлекување?
во самото прашање е и одговорот, РФ изведува СВО на територија на Украина а не на своја територија така што се работи за тактички маневар иако повеќе ми наликува на оперативна одлука, се говореше дека повлекувањето од северните делови на Украина е чин на добра волја заради можниот договор (се водеа преговори завршија така што украинскиот преговарач го убија, и сите останати добија забрана од страна на УК и САД), но за жал не дојде до истиот.

Украинското губење на Запорожје, Херсон, ЛНР и ДНР е крај на Украина каква знаевме, значи не се работи за повлекување, дали ке остане некој дел кој и понатаму ќе фигурира како Украина, според одлуките на западната империја да се бори до последниот Украинец би рекол дека се мали шансите за опстанок на било каков дел Украина.

За тоа каква тактичка предност добила РФ не можам со сигурност да тврдам, бидејќи не сум во генералштабот на РФ ама вака од страна: ја смалија линијата на фронтот што е нормално кога се влегува со (според западни извори) со 200.000 војници во земја која имаше околу 35.000.000 и огромна територија.... имаше и такви кои мислеа дека со 40.000 групација ќе се освојува град како Киев со над 3.500.000 жители....
Затоа и се говореше на почетокот за СВО (специјална воена операција) која имаше ограничени и никако територијални цели, работите се сменија па се сменија и целите и средствата.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
За тоа каква тактичка предност добила РФ не можам со сигурност да тврдам, бидејќи не сум во генералштабот на РФ ама вака од страна: ја смалија линијата на фронтот што е нормално кога се влегува со (според западни извори) со 200.000 војници во земја која имаше околу 35.000.000 и огромна територија.... имаше и такви кои мислеа дека со 40.000 групација ќе се освојува град како Киев со над 3.500.000 жители....
Затоа и се говореше на почетокот за СВО (специјална воена операција) која имаше ограничени и никако територијални цели, работите се сменија па се сменија и целите и средствата.
Како тоа тврдиш дека е тактичко повлекување или тактички маневар а не знаеш кој е бенефитот од тој потег?
можам ли јас да тврдам дека Св. Зоки Заев прави одлични економски политики, без да посочам каков економски бенефит сме добиле од тие прекрасни негови потези? Да му веруваме слепо на момакот? Крај краева.... зошто би лажел? таман работа да се сомневаме во светите одлуки на така прекрасни луѓе

Украинското губење на Запорожје, Херсон, ЛНР и ДНР е крај на Украина каква знаевме, значи не се работи за повлекување, дали ке остане некој дел кој и понатаму ќе фигурира како Украина, според одлуките на западната империја да се бори до последниот Украинец би рекол дека се мали шансите за опстанок на било каков дел Украина.
Украина отиде во неповрат, точно.
Како тоа ги оправдува русите за катастрофалните успешни повлекувања
во самото прашање е и одговорот, РФ изведува СВО на територија на Украина а не на своја територија така што се работи за тактички маневар иако повеќе ми наликува на оперативна одлука, се говореше дека повлекувањето од северните делови на Украина е чин на добра волја заради можниот договор (се водеа преговори завршија така што украинскиот преговарач го убија, и сите останати добија забрана од страна на УК и САД), но за жал не дојде до истиот.
ако ти знаеш што е тактички маневар и оперативна одлука, јас знам кој го уби Џими Хофа!

Види богати, се повлекле од 50% од освоената територија во знак на добра волја.

Море море фини руси, преседан во историјата. Штета што им го убиле преговарачот инаку ќе постигнеа мир за војната што они ја започнаа.

мене вака еднаш ми се деси, таман да и го бутнам на Моника Белучи, Хилари ми влезе у соба и морав да се правдам дека ми стиска брунче под мадињата. Нафрлан бев од другата Моника.

Последно уредено:
Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.165
Поени од реакции
22.745
Two hundred and fifty seventh day of combats began with Russian Army & DPR forces taking control over the town of Bilohorivka after weeks of fighting with Ukrainian Army in this area.

Прегледај го приврзокот 351763
Ми текнува на почеток Русите правеа вакви мапи дека контролираат се и сешто додека Украинците покажуваа дека Русите контролираат само автопати. Пример Русите никогаш не го контролираа Конотоп ниту пак Ромни, мапава покажува како демек ВСУ ја ослободиле пола Украина.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.441
Поени од реакции
5.161
Како тоа тврдиш дека е тактичко повлекување или тактички маневар а не знаеш кој е бенефитот од тој потег?
можам ли јас да тврдам дека Св. Зоки Заев прави одлични економски политики, без да посочам каков економски бенефит сме добиле од тие прекрасни негови потези? Да му веруваме слепо на момакот? Крај краева.... зошто би лажел? таман работа да се сомневаме во светите одлуки на така прекрасни луѓе
Прочитај уште еднаш внимателно, барем две работи наведов- станува збор кои одат во прилог дека се работи за тактички маневар, ако не ти се допаѓа аргументот оспори го а вака со дистракција не води кон ништо.

Инаку Големиот Црпе е одличен во растурање на држава а не за економски политики.

Kajgana Shop

На врв Bottom