Најекономично греење и ладење

Член од
2 август 2014
Мислења
1.775
Поени од реакции
4.127
Jas sega montirav Haier parapetna na greenje 3.8kw.
Nemam seuste mereno, ama na specifikacii vika input power od 0.5kw najmalku znaci nema da spusta ponisko od toa, ama ke vidime se vo praksa
Ne e voopšto strašno ako pali-gasi kako što tendenciozno se prikažuva tuka deka na toj način i troši pomalku, ako ne pravi pogolema razlika od 0.5-1.0C koga vaka raboti nema ni da primetiš deka e isklučena ili vklučena..... Sekako deka koga e off deka ne vleče el. energija, si ima soft start na motorot taka da e seedno dali celo vreme vrti so 250W ili pak pali gasi so 500W.
Naprotiv podobro e da gura topol vozduh podaleku so 500W i povisoki vrteži na turbinata otkolku so 250 W i topol vozduh ne podaleku od 1.5-2 m. Se razbira najbitno pri ova e da se pali na vreme a ne da padne T vo prostorijata na poveće od 1C, mojot Haier baš taka raboti i mene mi e prijatno so tie 400-450 W.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.234
Поени од реакции
2.281
Ne e voopšto strašno ako pali-gasi kako što tendenciozno se prikažuva tuka deka na toj način i troši pomalku, ako ne pravi pogolema razlika od 0.5-1.0C koga vaka raboti nema ni da primetiš deka e isklučena ili vklučena..... Sekako deka koga e off deka ne vleče el. energija, si ima soft start na motorot taka da e seedno dali celo vreme vrti so 250W ili pak pali gasi so 500W.
Naprotiv podobro e da gura topol vozduh podaleku so 500W i povisoki vrteži na turbinata otkolku so 250 W i topol vozduh ne podaleku od 1.5-2 m. Se razbira najbitno pri ova e da se pali na vreme a ne da padne T vo prostorijata na poveće od 1C, mojot Haier baš taka raboti i mene mi e prijatno so tie 400-450 W.
Za tebe ne vazi izgleda dolnava tabeli na linkot podolu.
Ti izgled si pogolem diple.eng. pri Masinski fakultet ,a ovie japoncinava neznaat ovde sto pisuvale.
Ne gledas deka so namalubanje na snagata COP se duplira eve kaj mojata RAS-24J2AVSG-E od 3,4 na 5.8 i toa so testirana vlaznost a mozi da bidei pogolem.
Pa zosto si se macele inzinerive i od on-of klima ured pravele inverteri,(promenuvale od AC vo DC napn,ke si terale co AC napon,a znaeme deka pri sekojapromena od AC vo DC i obratno imame gubitok,a duri kaj nekvalitetot i do 20%), ako ne bile tie zastedi.E sega i razmisli kokav e toj gubitik i kolku e vazna elektronikata.Sigurno ne e isti kaj Toshibat,i kaj nekoja si Favorit inverter ista.
Ke te molam ne gi nosi vo zabluda lugeto deka modulacijata ne e biten faktor,i za konforot e biten i za potrosuvackata.
Ti seto go stavas na prv red kompresor,eev,kapilara,itn,potpolno si zaboravil na elektronikata.Nemioj taka ne gi zanesovaj vo tvojte izjavi deka seto toa e nevazecko.Sakam samo da si bitat svesni sto si kupuvaat.
Pak ke kazam kolku pari tolku muzika.

Член од
10 јуни 2015
Мислења
537
Поени од реакции
851
Јас мислам оти не е баш така..
Кога климата ќе престане да работи целиот топол воздух оди на плафонот(тоа е закон на физиката) и во просторијата веднаш се чуствува ладно..а додека работи климата таа ги раздвижува атомите на воздух низ целата просторија вртејќи го воздухот..во спротивно топлиот воздух останува заробен на плафонот..
И еве сега кај мене со 360w дава 42степени со 640м3 воздух а додека на 260w дава 32с со 640м3 и така работи наизменично од 260-360w
и тоа во 70м2 и должина од 10метри од климата до другиот цид.
Јас ја приметувам секогаш кога ќе застане..
Значи климата не грее видови како парно или Камин или греалка па по гасењето наредните часови да биде топло..
А за разлика во потрошувачка е некаде 25-30,%најмалку..
Автоматски споено мислење:

Уште едно подпрашање кога топлиот воздух ќе остане заробен на таванот и кога таванот ќе биде загреан тогаш кога ќе се упали за 1мин климата никогаш..
А да не зборувам оти во вакви случаеви кога ни е ладно и кога имаме оф-он климата на зголемуваме и бараната температурата во просторијата .. и сеа ако ја зголемиме за 2степени тоа значи најмалку 15-поголема потрошувачка плус разлика во cop ..и ќе дојдеме до 30%

Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.234
Поени од реакции
2.281
Јас мислам оти не е баш така..
Кога климата ќе престане да работи целиот топол воздух оди на плафонот(тоа е закон на физиката) и во просторијата веднаш се чуствува ладно..а додека работи климата таа ги раздвижува атомите на воздух низ целата просторија вртејќи го воздухот..во спротивно топлиот воздух останува заробен на плафонот..
И еве сега кај мене со 360w дава 42степени со 640м3 воздух а додека на 260w дава 32с со 640м3 и така работи наизменично од 260-360w
и тоа во 70м2 и должина од 10метри од климата до другиот цид.
Јас ја приметувам секогаш кога ќе застане..
Значи климата не грее видови како парно или Камин или греалка па по гасењето наредните часови да биде топло..
А за разлика во потрошувачка е некаде 25-30,%најмалку..

Уште едно подпрашање кога топлиот воздух ќе остане заробен на таванот и кога таванот ќе биде загреан тогаш кога ќе се упали за 1мин климата никогаш..
А да не зборувам оти во вакви случаеви кога ни е ладно и кога имаме оф-он климата на зголемуваме и бараната температурата во просторијата .. и сеа ако ја зголемиме за 2степени тоа значи најмалку 15-поголема потрошувачка плус разлика во cop ..и ќе дојдеме до 30%
Nalet toa,taa koga ke ugasni,prodozuva so sof-star pak na nekoj maksimu,i pak se vraka na 500,i taka samo krugcina ke si pravi.
No toa ne znaci deka ne cinat,tuku lugeto trba da se svesni za toa,i da znaat deka i od toa ima poarno,ama si se doplaka.
A inace i tie ke si ja zavrsat rabota samo kako toa e znak ? po konforot i ekonomicnosta.

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.775
Поени од реакции
4.127
Što drugo da se kaže osim deka mora nekako da se opravdaat preskapo platenite klimi koi nikogaš nema da ja opravdaat razlikata vo cena. Vpročem sekoj ima pravo na sopstveno mislenje.
Vistinskoto e da se napravi racionalen izbor a ne preskapo plaćanje na fatamorgani i nepotrebni drebolii.

Член од
10 јуни 2015
Мислења
537
Поени од реакции
851
Što drugo da se kaže osim deka mora nekako da se opravdaat preskapo platenite klimi koi nikogaš nema da ja opravdaat razlikata vo cena. Vpročem sekoj ima pravo na sopstveno mislenje.
Vistinskoto e da se napravi racionalen izbor a ne preskapo plaćanje na fatamorgani i nepotrebni drebolii.
Пријателе те канам кога ќе доаѓаш во Скопје во тек на зимава да дојдеш кај мене на еден Чај и да ја видиш разликата кога ќе ја изгасне климата и по неколку мин.запалиме..катастрофа од греење мене дома едноставно ме фаќа паника кога ќе изгасне ..
Инаку климата на фан работи со 640м3кога е потопли и 840м3 поладно..а и на висина од 2.8м и 175м3 подот станува Кочан оти целиот воздух оди на таван..
Инаку имам екстра изолација вонсдандарна..

Член од
10 јуни 2015
Мислења
537
Поени од реакции
851
32° na ispuhu klime pri 640m3 airflow-a ti zoveš grijanjem ?
Dodatno , tih 32" par metara od klime ti je 28° ili manje..

Svaka ti čast kad možeš se tako " grijati" ..
Читај добро..Тоа е наизменично ..
Инаку да и тоа е греење со 32степени и се вели одржување на температурата, и не е фиксно туку наизменично..оти од 260,по неколку минути може да биде 290 па 320..и така натака

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.234
Поени од реакции
2.281
32° na ispuhu klime pri 640m3 airflow-a ti zoveš grijanjem ?
Dodatno , tih 32" par metara od klime ti je 28° ili manje..

Svaka ti čast kad možeš se tako " grijati" ..
Pa vidi sega.Ako e golema vnatresnata edinica tie 640m3 i 32c vo golem prostor ne gi ni osekas.Ne osekas ni promaja ni vetar,a se razbira nitu sedis pd klimata pa da se grees,i da te udira veter pod nea.Eve 24 btu toshiba so 640m3 niti ja slusas nitu osekas deka gree.Taa go gree prostorot a ne mene da me gree.Toa se vika konfor,ama za da go osetis treba da si kupis i da imas prostor od 40m2 za da ne bidis pod nea.
Jas se nadevam i ti ne se grejs so 50c pod klima,da te udira veter vo glava.Plus so 640m3 taa ima 28db na eden metar do nea,a na pet metri friziderot poke se slusa,ne komentiraj za toa sto ne si go doziveal.

Член од
11 јули 2019
Мислења
298
Поени од реакции
435
To je još gore , u nekoliko minuta ti temperatura na ispuhu oscilira 10° ?!
Od ugodinih 42° do ledenih 32° ( 28 na par metara ) , znači imaš vruće-hladno u nekoliko minuta , još dodaj tu AF od 640m3

Kod mene recimo klima jako dobro odrzava skoro pa fiksnu temperaturu na ispuhu , uglavnom oko 40° , i oscilira par stepeni .. Zna ponekad da se spusti i do 35-36° i pri nekih 600m3 odmah se u sobi osjeti hladniji zrak..

Sad kako ti uspjevaš da ti ne smetaju ti hladni tuševi temperaturne razlike od 10° , svaka čast..

Pa vidi sega.Ako e golema vnatresnata edinica tie 640m3 i 32c vo golem prostor ne gi ni osekas.Ne osekas ni promaja ni vetar,a se razbira nitu sedis pd klimata pa da se grees,i da te udira veter pod nea.Eve 24 btu toshiba so 640m3 niti ja slusas nitu osekas deka gree.Taa go gree prostorot a ne mene da me gree.Toa se vika konfor,ama za da go osetis treba da si kupis i da imas prostor od 40m2 za da ne bidis pod nea.
Jas se nadevam i ti ne se grejs so 50c pod klima,da te udira veter vo glava.Plus so 640m3 taa ima 28db na eden metar do nea,a na pet metri friziderot poke se slusa,ne komentiraj za toa sto ne si go doziveal.
Moj prostor u kojem mi je klima je 8.5 x 5.5 , spojen s hodnikom bez vrata i pregrada od poda do plafona i klima puše ka hodniku i grije još par soba..
Ne koristim protok veći od 500-550m3 da to grijem , i taj protok je kad su jaki i cjelodnevni minusi..Klima je 12 ..

Model 24 na 40m2 ? Ti se šališ ? Mozda bi je stavio da grijem ciglenu kuću pod betonskom pločom ..

Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.234
Поени од реакции
2.281
To je još gore , u nekoliko minuta ti temperatura na ispuhu oscilira 10° ?!
Od ugodinih 42° do ledenih 32° ( 28 na par metara ) , znači imaš vruće-hladno u nekoliko minuta , još dodaj tu AF od 640m3

Kod mene recimo klima jako dobro odrzava skoro pa fiksnu temperaturu na ispuhu , uglavnom oko 40° , i oscilira par stepeni .. Zna ponekad da se spusti i do 35-36° i pri nekih 600m3 odmah se u sobi osjeti hladniji zrak..

Sad kako ti uspjevaš da ti ne smetaju ti hladni tuševi temperaturne razlike od 10° , svaka čast..

Moj prostor u kojem mi je klima je 8.5 x 5.5 , spojen s hodnikom bez vrata i pregrada od poda do plafona i klima puše ka hodniku i grije još par soba..
Ne koristim protok veći od 500-550m3 da to grijem , i taj protok je kad su jaki i cjelodnevni minusi..Klima je 12 ..

Model 24 na 40m2 ? Ti se šališ ? Mozda bi je stavio da grijem ciglenu kuću pod betonskom pločom ..
Na nekolku metri vozduhot se izednacuva,na izduvot e mala razlikata povremeno,i nisto ne se oseka.
Inace ne se salam navistina Toshiba RAS 24 shorai edge,japan kopresor si 300-320W 35C izduv NA 640m3 podolu ne moze,gasi se.
Bravo bre Alene ,pa ti si za vo ginisova kniga,ja pobedi fizikata so 5obrtaj na volumenot na vozduhot da se zagrees duri i vo minusni temperaturi.
Koga filovas,imaj malce isav.Popoleka.Jas ti veruvam ama drugite neznam ,mozi navistina i so 4 obrtaj na vozduhot se grees na dlaboki minusi.
Zatoa koga ke lazes napraj si prvo matematika,ja zaeba fizikata.

Последно уредено:
Член од
11 јули 2019
Мислења
298
Поени од реакции
435
Mozemo i o fizici da pričamo , ili tačnije o izračunu toplotnih gubitaka..
Izvoli pitaj sta te zanima..

Što se tiče priče , nismo namještaj , ljudi smo , osjećamo , ja tako osjetim kad se ispuh spusti na 36° s ugodnih 39-40 s kojima većinom radi , osjeti se taj hladan zadah , da se tako izrazim ..

Член од
21 април 2008
Мислења
267
Поени од реакции
130
Ако сакаме рационален избор треба да видиме прво колку пари даваме за телефони на пример а скржави

Како со потрошња?
Јас грејам 30квд дневна кујна добро изолиран нов стан со поглед на југ и е прилично топол во зима.
22с преку ноќ, 23/24 преку ден обично со 200/250 вати работи
Ланска потрошувачка
Пола декември 70кв
Јануари 247кв
Февруари 181кв
Март 190кв

Член од
10 јуни 2015
Мислења
537
Поени од реакции
851
И сеа едно прашање ..какво греење ќе добијат овие со конзолни единици кои не работат испод 500w и се гаснат..особено доколку 5.5се стави во 45м2 или доколку имаат добра изолација.. ќе чекаат 15мин да се упали климата а на подот Кочан..
Одговорот Е Никакво..

Kajgana Shop

На врв Bottom