Уште железни опинци им фалатШто дочекав, Македонскиот здравствен систем да го копираат
Ова ко некоја карма, лошите работи што западот ни ги правеше, сега лајната им се враќаат во фаца.
Да. Сестра или специјализант ја следи состојбата и се консултира со докторот. Секако доколку има потреба и компликација доаѓа и докторот.Cekaj, sakate da kazete deka doktor, koj e na dezurstvo vo bolnica (I za toa zema solidna dnevnica), zakonski MOZE da bide bilo kade (doma, na slava, na letovanje itn ili vo Slovenia kako slucajov)?
Ozbilno?
I, kako odi ova? Mu se javuva sestrata ako ima kriticna komplikacija I doktorot po telefon go leci?
Seriozno prasuvam.
Pa ne bash da bide nadvor od drzavata ili gradot. Shto znam, ako si na pripravnost toa znaci deka ako ti se javat vo bilo koe vreme od denot ili nokjta treba da si spremen da dojdesh na rabota.Cekaj, sakate da kazete deka doktor, koj e na dezurstvo vo bolnica (I za toa zema solidna dnevnica), zakonski MOZE da bide bilo kade (doma, na slava, na letovanje itn ili vo Slovenia kako slucajov)?
Ozbilno?
I, kako odi ova? Mu se javuva sestrata ako ima kriticna komplikacija I doktorot po telefon go leci?
Seriozno prasuvam.
Опинците се за нас "обичниот" народ. Малку се измеша госпожава или гајле им е (оти никој ништо не им може) и не се ни кријат, па искрено си кажа:Уште железни опинци им фалат
Neverovatno.Да. Сестра или специјализант ја следи состојбата и се консултира со докторот. Секако доколку има потреба и компликација доаѓа и докторот.
Ne, ne preteruvaj.....25 godisen doktor nemoze da bide, nekoj specijalizant mora da bide so dr.specijalist.Neverovatno.
Znaci pacient (sto moze da ima I kriticna sostojba), ostaven e cela nok na sestra ili specijalizant (teoretski moze da bide 25-god doktorce so minimalno iskustvo) sto treba da procenat dali sostojbata e kriticna I dali da mu zvonat sred nok na doktor (I direktor vo slucaj). A posto doktorot e vo stranstvo, pacientot moze da dobie maximum telefonski instrukcii od soliden strucnjak?
Ccc....
Верувам дека и проценката за тоа дали да се следи дежурство од дома е во зависност од околностите, не секогаш е изводлива.Neverovatno.
Znaci pacient (sto moze da ima I kriticna sostojba), ostaven e cela nok na sestra ili specijalizant (teoretski moze da bide 25-god doktorce so minimalno iskustvo) sto treba da procenat dali sostojbata e kriticna I dali da mu zvonat sred nok na doktor (I direktor vo slucaj). A posto doktorot e vo stranstvo, pacientot moze da dobie maximum telefonski instrukcii od soliden strucnjak?
Ccc....
Епа пак да ги браниш ваквите директорки што направиле таква пракса со која се гордеат наместо да се срамат од безобрзлук и некултура а со тоа го осакатија медицинскиот кадар да биде на ниво Зимбабве!...секогаш на дежурство покрај специјалистот кој е дежурен со него дежура и специјализант, скоро сите случаеви специјалистот преку ноќ ги „преспива“ излегува од својата канцеларија само ако е во прашање живот и смрт кај пациентот, инаку око не му трепнува не мрда од канцеларија, а не пак да лечи од далечина онлајн или преку телефон, мој другар го чекал дежурниот доктор да го догледа пеналот на ТВ додека татко му душа поземувал, исклучоци за совесно дежурство ретки.
Не знам зошо ваков став кога вакви дежурства се пракса насекаде низ светот. Јас сум во Шведска па и тука е исто, со таа разлика што тука го немаш комплексот на бог кој голем дел од лекарите кај нас го практикуваат.Епа пак да ги браниш ваквите директорки што направиле таква пракса со која се гордеат наместо да се срамат од безобрзлук и некултура а со тоа го осакатија медицинскиот кадар да биде на ниво Зимбабве!
Комплексот на "Бог" го имаат само оние кои се неспособни па со тој комплекс сакаат да ја префрлат одговорноста на други!Не знам зошо ваков став кога вакви дежурства се пракса насекаде низ светот. Јас сум во Шведска па и тука е исто, со таа разлика што тука го немаш комплексот на бог кој голем дел од лекарите кај нас го практикуваат.
Лекар на таа позиција не ти се занимава со обични едноставни случаи, исто ваљда ко шо врвен адвокат не зема парници кои се решаваат со едно судење.
Па добро е кажано, во смисла дека вработените од другите здравствените центри, не си ја вршат работата за која се платени, дел од незнаење, дел од мрза, затоа на клинички во Скопје е хаос и пренатрупано.Вели во Словенија никој не повишува тон, а после на крај пак зборува дека и доаѓале во ноќта "банални" работи кои не биле за таму.
За неа, "баналните" работи се проблем кој и тежи, за друго шо да правиме муабет!
Со муабетов дека има поединци таму кои им треба жолт картон а уште се таму, доволно ти кажувашто хаос владее. Така да по твојава логика треба тој шо ќе иде на детска да се моли да дојде госпожава од прекувремена работа а ако му се погоди Дума или Палчевска е јебига.Па добро е кажано, во смисла дека вработените од другите здравствените центри, не си ја вршат работата за која се платени, дел од незнаење, дел од мрза, затоа на клинички во Скопје е хаос и пренатрупано.
Софијанова не знам зашто толку ја напаѓаш, ама поголем професионалец, пожртвуван и несебичен на детска клиника од нејзе не наоѓаш. Народ треба да си ја чукне тоа тимбата и да не реагира како петарда, оти ако нејзе ја немаше на детска, ќе плаќаа илјадници евра за да спасат здравјето на децата.
Шќиптарот што ќе дојде како директор, сигурно ќе е 3 нивоа послаб од неа.
Дума, Палчевска и остала багра од детска клиника, е тие треба да се стегнат за грклан и да им се даде жолт картон.