Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    744
Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Ама не, Цитро ќе ти каже дека само во руската војска имало низок морал.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.110
Поени од реакции
13.436
Огромна количина на оружје префрла САД кон Украина. И тоа многу убрзано. Дали нервоза, дали нешто не им оди по план, вака брзо не реагираа минатите месеци. Дали поради изборите што им се ближат имаат страв дека републиканците ќе намалат со подршката на Зелениот па сега све што можат ќе испратат на Украина. И Зелениот од тоа беше загрижен.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.878
Поени од реакции
36.927
Огромна количина на оружје префрла САД кон Украина. И тоа многу убрзано. Дали нервоза, дали нешто не им оди по план, вака брзо не реагираа минатите месеци. Дали поради изборите што им се ближат имаат страв дека републиканците ќе намалат со подршката на Зелениот па сега све што можат ќе испратат на Украина. И Зелениот од тоа беше загрижен.
Или осеќаат дека сега е моментот за нокаут на Русија во Украина.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.329
Поени од реакции
34.933
Не сум про-запад, ама не сум ни про-исток
Без навреда другар, ама твојата претстава за себе - и претставата што другите ја имаат за тебе... Тоа се две различни работи.
(во мои очи, вриштиш колку си прозападно настроен)

Кој има ќар од војнава - тој победува. Да мобилизираш сопствено население е тежок зијан, продуктивните луѓе не се корисни веќе туку напротив ти влечат ресурси.
Ама ќе се курчиме дека ја дупнавме Европа, Вавилонската курва што ја дупи кој како сака ќе ни биде достигнување и "таа другата цел"
Тука си прав, само ќе треба да се почека на крај за да го видиме исходот.
Засега да, САД победува општо иако Русија победува на фронтот. Само Русија освен на на фронтот победува и на дипломатски план, успејаа да ги раздвојат САД и Саудијска Арабија (а со тоа, и со ОПЕК). Никогаш САД немале полоши односи со СА, Бајден така трагично го одјебаа во Ријад што дури и жално беше да се гледа (се шегувам, не беше жално). Држави како Венецуела, Иран, без страв јавно ги одјебуваат САД. Дефакто ја изгубија контролата врз цената и трговијата со нафтата, барем краткорочно/среднорочно. Ги држат ЕУ да не отидат во надолна спирала со трошење на стратешките резерви на нафта, ама прашање е до кога. Доларот е разнишан во статусот на петровалута, а САД веќе пред пар месеци се влезени во техничка рецесија. Иднината е неизвесна, не само од воен туку од секој аспект.

.
..
...

И не, за лажњак не може со дефиниции да се лимитира до колку километри се влегле. Колку што треба, толку ќе влезат. Лажњак (успешен) е ако противникот го лапне морковот (по твојот жаргон), а Украинците го лапнаа до балчак таму кај Киев.

Најпосле текви дефиниции што е лажњак а што е пробив, не може да бидат со фиксни граници. Тоа се воени операции и тие што ги водат операциите гледаат што се случува и одлучуваат според резултатите, импровизираат ако мора. А ти ако мораш маневар кој со малку војска и со малку загуби се направило pin down на супериорна воена сила, да го наречеш „пораз“. Нарекувај го. Додека Русите беа „поразени“ кај Киев, ги остварија најголемите успеси доле на југ и на југоисток.

Сега со групировката во Белорусија, лажњак се спрема, или напад?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
Демек со артилерија ги гаѓале, така прочитав. Колку е точно и реално не знам.
Баш ова го пишав прееска. Колку пати веќе им го гаѓаа Белгород?
Хммммм, во сите случаи што гледав видеа на твитер, работи руското пво, така да не мислам дека е артилерија.
Автоматски споено мислење:

Европа би била многу поубаво место за живеење ако Америка ја остави раат. Не и е природно местото во ЕУ. Може да има трговија и толку.
:pos:

Како да ти кажам, ама ме разочаруваш. Или тоа или не прајме муабет за истата Европа во која се случија две светски војни.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.110
Поени од реакции
13.436
Или осеќаат дека сега е моментот за нокаут на Русија во Украина.
Како би изгледал тој нокаут според тебе? Херсон? Донбас и ЛНР? Запрожје? Крим?
Можеби во Русија ќе влезат?

Русија северно од Киев трупа единици. Што мислиш ќе дремат?

Што би било според тебе нокаут?

Еве за мене ова би било нокаут.
Запрожје, ДНР и ЛНР и Херсон да го освојат учките. И да почнат офанзива кон Крим и напад на Белгород и Курск.

Е сега овценарио води кон употреба на нуклеарно оружје.

Напад на Запарожје кај што се најтенки Русиве или Херсон не е нокаут според мене.

300.000 нови мобилизирани Русите ќе извадат на фронт. Со Вагнерци и Чеченци војуваат против цело НАТО. Незгодно ќе биде 500.000 трупи.
Јас мислам дека поради ова се загрижени.

Секако ќе покаже времето.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.110
Поени од реакции
13.436

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.329
Поени од реакции
34.933
Од воена перспектива баш е лошо да се повлечат од Херсон. Херсон има стратешки големо значење за нив.
Затоа, мислам дека во Херсон нема регуларна војска, само елитни единици.
Најдобрите фортификации било каде на фронтот РФ ги имаат таму во тој регион (со можен исклучок на фортификациите што сега ги градат на границата на ЛНР). Остај го Тенеќе, на редит нешто читал некои желботеки.

Инаку не е невозможно Херсон да падне, ама крв до колена ќе има овака или онака. На Русите тоа им е единствениот bridgehead на лева страна на Дњепар потребен за утре да идат на Одеса. Освен тоа и цивилите нема време да ги евакуираат, а Херсон ако го остават со луѓето тоа ќе биде невиден медиумски пораз (дома уште повеќе отколку на запад). Укопани се, спремни се од секој аспект. Ќе има тука жестоки борби, а градот е осуден на рамнење со земја.

Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Најдобрите фортификации било каде на фронтот РФ ги имаат таму во тој регион (со можен исклучок на фортификациите што сега ги градат на границата на ЛНР). Остај го Тенеќе, на редит нешто читал некои желботеки.

Инаку не е невозможно Херсон да падне, ама крв до колена ќе има овака или онака. На Русите тоа им е единствениот bridgehead на лева страна на Дњепар потребен за утре да идат на Одеса. Освен тоа и цивилите нема време да ги евакуираат, а Херсон ако го остават со луѓето тоа ќе биде невиден медиумски пораз (дома уште повеќе отколку на запад). Укопани се, спремни се од секој аспект. Ќе има тука жестоки борби, а градот е осуден на рамнење со земја.
А Запорожје?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
Ова беше во петокот.

Putin Confronted by Frustrated Tajik President Demanding Respect: Video

Тhe leader of Tajikistan spoke at a summit on Friday demanding that Russia treat his country with respect.

Tajikistan is located in Central Asia, between Uzbekistan and Kyrgyzstan, and from 1929 to 1991, was a republic controlled by the Soviet Union. The country declared independence amid the Soviet collapse in 1991, and since 1994 has been ruled by President Emomali Rahmon.

Speaking at a Central Asia-Russia summit in Astana, the capital city of Kazakhstan, Rahmon sharply criticized Russia for the seeming disrespect it shows to its strategic allies in Central Asia. He specifically called for Russian President Vladimir Putin, who was at the summit, to treat Tajikistan with respect, and not as a former Soviet Republic.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.878
Поени од реакции
36.927
Како би изгледал тој нокаут според тебе? Херсон? Донбас и ЛНР? Запрожје? Крим?
Можеби во Русија ќе влезат?

Русија северно од Киев трупа единици. Што мислиш ќе дремат?

Што би било според тебе нокаут?

Еве за мене ова би било нокаут.
Запрожје, ДНР и ЛНР и Херсон да го освојат учките. И да почнат офанзива кон Крим и напад на Белгород и Курск.

Е сега овценарио води кон употреба на нуклеарно оружје.

Напад на Запарожје кај што се најтенки Русиве или Херсон не е нокаут според мене.

300.000 нови мобилизирани Русите ќе извадат на фронт. Со Вагнерци и Чеченци војуваат против цело НАТО. Незгодно ќе биде 500.000 трупи.
Јас мислам дека поради ова се загрижени.

Секако ќе покаже времето.
Губење на Херсон е голема катастрофа за Русија. Не знам како не е нокаут кога нели регионот е официјално Руски и Русија би изгубила главен град на своја провинција.

Денес Русите го гаѓале пристаништето во Запорожје. Наводно се спрема и изненадување преку Дњепар или ќе дојдат по реката подолу кај Енергодар.

Ти тоа што го опиша, губење на Донбас, Херсон и Запорожје не е нокаут туку епски пораз и Русите треба да се пензионираат од ратување после тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom